Když jsem před lety (bylo to někdy v roce 1999 ještě pod hlavičkou serveru 1PCRevue.cz) zakládal konferenci o Windows, netušil jsem, že se z ní stane takřka fenomén. Odvážně si dovolím tvrdit, že větší konferenci o OS Windows tohoto typu na českém Internetu nenajdete. Přitom začínala s nějakými deseti uživateli a jen velice pozvolna se “zvedala.” Největší slávu zažila v roce 2003, kdy jí prošlo přes devět tisíc příspěvků (loni to bylo skoro pět tisíc). Za velkou výhodu považuji obecně přátelské prostředí a velkou komunitu, čítající skoro tisícovku uživatelů, díky čemuž prakticky na jakýkoli dotaz dostanete použitelnou odpověď.


Nejen z tohoto důvodu jsem se rozhodl zkusit založit další konferenci – tentokrát o výtečné Linuxové distribuci Ubuntu. Dalším důvodem byly četné stížnosti na stávající komunitu kolem Ubuntu.cz. Jeden z uživatelů například napsal: “Závidím Mandrivě jejich diskusi a forum, to je úplně o něčem jiném. Ale přijde mi, že celosvětové fórum ubuntu je například v pohodě,


jenom u českého ubuntu mám občas pocit, že se mi každou odpovědí snaží dát najevo, že oni sou “ti vybraní” co rozumí tomu “nejlepšímu linuxu” na světě a já tedy musím milostivě čekat a snášet jejich vrtochy :-)”


Právě proto jsem si řekl, že by nebylo špatné zkusit rozjet další “alternativní kanál” pro výměnu informací, týkajících se právě Ubuntu. Zaregistroval jsem tedy na serveru Pandora.cz adresu ubuntu@pandora.cz. Do konference se může přihlásit každý, kdo se chce na něco zeptat a samozřejmě obzvláště vítaní jsou ti, kdož mají k Ubuntu co říci!

Jak na to?

  1. nejprve přejdete na http://pandora.idnes.cz/
  2. v levém sloupečku kliknete na tlačítko Registrace (jste-li na Pandoře již registrováni, můžete pokračovat rovnou krokem číslo 8).

  3. vyplníte přihlašovací údaje, jako je jméno a příjmení, heslo, pozor dávejte především na zadávání e-mailové adresy (můžete jich zadat více, podle toho, ze kterých adres budete chtít přispívat) a nakonec stisknete tlačítko Registrovat.

  4. tím byste se měli dostat na stránku, která vás bude informovat o tom, že na zadané adresy byl zaslán e-mail s potvrzením.

  5. přihlašte se tedy do své schránky, kde by na vás měl čekat e-mail od Pandory.
  6. potvrdit svou adresů můžete hned několika způsoby – všechny jsou vyjmenované v zaslané zprávě. Osobně za nejrychlejší považuji kliknutí na odkaz, tedy přes webové rozhraní.

  7. po potvrzení se již můžete přihlásit na Pandoru vašim e-mailem a zvoleným heslem.

  8. pod tímto přihlášením přejděte na stránku http://pandora.idnes.cz/conference/ubuntu/ (z nějakého důvodu nelze nyní na Pandoře naší konferenci najít přes vyhledávání).
  9. v levém sloupci vyberte Přihlášení konference.

  10. tím by mělo dojít k vašemu zaregistrování do konference. Od tohoto okamžiku můžete (z vámi zvolených e-mailových adres) klást dotazy, nebo odpovídat na adresu ubuntu@pandora.cz. Současně s tím vám budou chodit i veškeré e-maily zaslané ostatními účastníky.

Pevně věřím, že se tato konference rozjede a stane se tak opravdu fungující a přátelskou českou komunitou kolem Ubuntu.


Účelem této konference je vzájemná výměna nových rad, poznatků a informací o linuxové distribuci Ubuntu. Předpokládám, že zásadními tématy by měly být zajímavé tipy, nové zprávy, pomoc při řešení problémů, či obecně použitelné rady. Diskuze se nemusí točit výhradně kolem systému, ale je možné zabývat se i aplikacemi, které tento operační systém využívají (kancelářské balíky, grafické programy, nástroje….).

Kategorie: Z Internetu

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *