Ne vždy je nezbytně nutné požadovat po uživateli zadávání uživatelského jména a hesla při přihlášení do Windows. Zejména v případě domácího počítače toto vede k leckdy zbytečně jednoduchým heslům typu “aaa,” “123456” apod.. Jak to tedy provést, chcete-li mít současně silné heslo a přitom startovat systém bez nutnosti jeho zadávání? Pomůže vám utilitka Autologon od System Internals (nyní Microsoft).


Upozornění: Následující postup je bezpečnostním rizikem. Provádějte ho jen tehdy a výhradně na počítačích, kde automatické přihlášení uživatele nepovede k ohrožení dat, sítě, nebo čehokoli jiného.


Stažení a instalace


Malý soubůrek o velikosti pouhých 40 KB stáhnete ze stránek SysInternals. Jednoduše jej rozbalíte a spustíte Autologon.exe.


Nastavujeme automatické přihlášení


Autologon využívá obecně známé nastavení registrů Windows, kam zapisuje zadané přihlašovací údaje – právě z tohoto důvodu je bezpečnostním rizikem, neboť uživatelské jméno i heslo lze specializovanými nástroji zpětně přečíst.


Po spuštění se zobrazí jednoduché dialogové okno. Do políčka Username vyplníte jméno uživatele, kterého chcete automaticky přihlašovat, do pole Password pak jeho heslo. V případě, že se uživatel hlásí do domény, vyplníte její název do pole Domain.


Okno Autologon


Automatické přihlášení aktivujete tlačítkem Enable. Při následujícím restartu bude automaticky přihlášen vámi zvolený uživatel.


Naopak pokud chcete deaktivovat/odstranit existující automatické přihlášení, nemusíte vyplňovat nic – stačí stisknout tlačítko Disable.


Závěrečné hodnocení



  • Jednoduché nastavení, snadné i pro začátečníky.

  • Malá velikost souboru.

  • Není nutná instalace.


Jestliže nepotřebujete při každém startu operačního systému Windows ověřovat uživatele, je tento prográmek výtečnou volbou.


Další informace


Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *