Ikona programuPevné disky jsou, coby úložiště veškerých dat, jednou z nejdůležitějších součástek v počítači. Paradoxně jsou ale současně s tím i součástkou nejporuchovější (pokud tedy nepočítáme floppy mechaniky a flashky). Uložená data a software obvykle bývají to nejcennější, co v počítači je, proto je důležité mít pevný disk v dobrém stavu. Jedním z nástrojů na důkladné otestování stavu HDD, je HDDScan, který si dnes stručně představíme.

Instalace


Stažení programu trvá jen několik vteřin, neboť celý soubor má pouhých 406 kB. Není nutné nic instalovat, stačí stažený ZIP rozbalit a spustit HDDScan.exe. Tento soubor si samozřejmě můžete uložit např. na flashdisk a spouštět ho z něj. Testovali jsme verzi 2.8.

HDDScan se představuje


HDDScan je program pro low-level otestování a diagnostiku stavu pevného disku, který podporuje jak IDE, SATA, SCSI disky, tak i RAIDová pole, USB disky, paměťové karty a firewire disky. Kromě toho umožňuje sledování S.M.A.R.T. stavu a nastavování některých parametrů pevných disků.

Okno programu je horizontálně rozděleno na dvě části. V horním v roletovém menu vybíráte disk, se kterým chcete pracovat (má smysl za předpokladu, že máte disků více). Hned pod tímto prvkem se zobrazují podrobné informace, jako je model, verze firmware, sériové číslo a počet sektorů na disku. Velice užitečné je tlačítko S.M.A.R.T., zobrazující informace z monitorování a analýzy, prováděné přímo pevným diskem. Vpravo jsou pak tlačítka pro spuštění a zastavení testu, v dolní části najdete několik záložek, z nichž si ty nejdůležitější představíme v další části článku.

Hlavní okno aplikace

Testujeme HDD


Nejprve si v sekci Source Disk v roletovém menu vyberte disk, který chcete otestovat. Jako první krok bych doporučil kontrolu stavu S.M.A.R.T., který zobrazíte stiskem tlačítka S.M.A.R.T.. Otevře se okno s výpisem jednotlivých parametrů, přičemž jedním pohledem zjistíte, zda jsou všechny v pořádku: “kontrolky” v levém sloupci by měly být všechny zelené. Na screenshotu z mého pevného disku vidíte, že varovný stav je u Reallocation Sector Count, což znamená, že disk vlastním systémem přemístil některé sektory z důvodu zhoršené čitelnosti na disku do jiné oblasti a dále u HDA Temperature, kde varuje před vysokou teplotou disku (46C je na pevný disk opravdu nezdravá hodnota).

Výsledky SMART testu

Pokud by vás technologie S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) zajímala více, odkazuji na vynikající článek na SvětHardware.cz, nebo rozsáhlejší pojednání na Wikipedii.

Samotný test disku spustíte tlačítkem Start. Během testu je doporučeno s počítačem nepracovat, aby případné další požadavky na disk nezkreslily výsledek. Stav čitelnosti jednotlivých sektorů je zobrazován na záložce Map prostřednictvím různobarevných obdélníčků, kde světle- až tmavošedé jsou zcela v pořádku, zelené se také dají považovat za OK, oranžové už pokládejte za varování a červené za důvod k zamyšlení nad zálohou dat, nebo ještě lépe nad koupí nového pevného disku. Objeví-li se ve výsledku B, jedná se o vadný sektor. Po pravé straně okna je pak souhrn, ukazující celkový přehled (tj. kolik sektorů odpovědělo v daném časovém limitu).

Průběh testu pevného disku

Z jednoho testu většinou nelze dělat jednoznačné závěry, důležité je sledovat trendy, tedy konkrétně: jeden “červený obdélník” ještě nemusí znamenat krizi, ale pokud se v jeho okolí při dalším testu objeví deset dalších, je naprosto zřejmé, že disk “odchází.” Proto je vhodné si výsledky nějakým způsobem poznamenat, abyste je při dalších testech mohli porovnávat.

Na záložce Graph dostanete pohled na to, jakou rychlostí jsou z disku přenášena data. Zde počítejte s tím, že graf bude mít směrem doprava klesající tendenci a neměly by se objevit žádné výrazné propady. Pokud se objeví, je to další signál, že s pevným diskem není něco zcela v pořádku. Klesnou-li hodnoty v tomto grafu k nule, je to signál špatné čitelnosti některých sektorů a tudíž i nebezpečí pro vaše data.

Na dalším obrázku vidíte graf disku, který je v pořádku – graf je celkem vyrovnaný, pozvolna klesá, ale nejsou zde žádné výraznější výkyvy.

Disk, který je podle všeho v pořádku

Na následujícím obrázku je graf disku, který už má odslouženo docela hodně hodin a to se na něm projevilo – rychlost přenosu dat kolísá od 25 do 45 MB, přičemž jsou zjevné celé oblasti, odkud disk data čte výrazně pomaleji. Žádné kritické místo (rychlost blížící se 0) zde sice není, ale je to ukázka faktu, že disk nelze doporučit k ukládání důležitých dat a ani nebude příliš rychlý pro datově náročnější operace.

Disk, který určitě v pořádku není

Na záložce Report si můžete prohlédnout výsledky testu v textové podobě. Jsou zde zaznamenány všechny sektory, které odpověděly s prodlevou větší, než 50 ms. Ukládá se číslo sektoru (Block start at…) a čas odezvy v milisekundách. Výsledek lze zkopírovat do schránky a vložit např. do textového souboru pro pozdější srovnání s novými výsledky.

Výsledky v textové podobě

Třešnička na dortu


Záložka IDE Features je jakousi třešničkou na dortu tohoto programu. Můžete na ní totiž měnit hned několik parametrů pevného disku, jež lze běžně nastavovat jen specializovanými utilitami přímo od výrobce. Toto ale doporučujeme jen zkušenějším uživatelům, neboť nevhodné nastavení může přinést výrazné zpomalení diskových operací. U disků, které to podporují, můžete nastavovat:



  • Automatic Acoustic Management – zjednodušeně řečeno si můžete vybrat, zda chcete tišší, ale pomalejší disk, nebo naopak dáváte přednost rychlosti a nezáleží vám na tom, jak moc bude disk hlučný. Rozsáhlý článek na toto téma přinesl PCTuning.cz.



  • Advanced Power Management – možnost definování úsporného režimu. I zde je nutné volit kompromis mezi rychlostí odezvy a úsporou energie.



  • Power Management – v této sekci můžete zvolit, po jaké době (definuje se ve vteřinách) má disk přejít do úsporného režimu. Je nutné počítat s tím, že přechod disku zpět do pohotovostního režimu může trvat i několik vteřin a především si uvědomit, že ne všem diskům toto vyhovuje (zejména u disků, určených pro servery, bych byl v tomto velice opatrný).

Nastavení pokročilých funkcí

Další doporučení


V rámci pravidelné kontroly a údržby vašeho počítače doporučujeme ještě tyto programy, které jsou nabízeny zdarma:


  • Ochrana (nejen) před špióny v počítači – Spybot S&D.

  • Defragmentace registrů a stránkovacího souboru (swap) – PageDefrag.

  • Defragmentace souborů a volného místa na pevném disku – Piriform Defraggler.

  • Vyčištění disku od zbytečných souborů a údržba registrů – Piriform CCleaner.

Výhody HDDScan



  • Výsledky v přehledném a uživatelsky snadno pochopitelném rozhraní.

  • Test odezvy a rychlosti přenosu dat.

  • Zobrazení S.M.A.R.T. stavu a jeho uživatelská interpretace.

  • Možnost nastavení pokročilých možností pevného disku (AAM, APM).

  • Program je nabízen zdarma.

Další informace:


Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *