Ikona programuNa ochranu počítače už dávno nevystačíte jen s antivirovým programem (a to ani přesto, že se většina z nich již zaměřuje na malware). Stejně tak není dobré spoléhat se jen na Windows Defender (v posledním CHIPu je test, kde dopadl velice špatně). Chcete-li mít jistotu, že váš systém nebude zamořen nežádoucím softwarem, je vhodné doplnit údržbu a kontrolu počítače dalšími, tzv. antispywarovými programy.

Jak se může nežádoucí software dostat do PC a co dělá?


Nežádoucí software (malware) se nejčastěji instaluje s jiným programem. Někdy tak činí oficiálně, tedy v licenčním ujednání (které beztak nikdo nečte) je řečeno, že uživatel souhlasí například se zobrazováním reklam, jindy se nainstaluje potichu, aniž by o tom uživatel byl jakkoli informován. Malware rozdělujeme do několika podskupin. Jednou z nich je tzv. adware, který se typicky projevuje zobrazením reklamních proužků, nebo obecně jakoukoli podobnou propagací něčeho (produktu, stránek, …). Další je spyware, který je vážnější hrozbou. Jeho hlavním smyslem je sledování aktivit uživatele a jejich následné odeslání do Internetu. Spyware může sledovat, jaké stránky navštěvujete, v horším případě může odchytávat vaše hesla, čísla kreditních karet apod..

Je také vhodné si říci, že některé programy (hlavně ty z “šedé” a “černé” zóny) jsou s přídavným malwarem natolik svázané, že po odstranění tohoto nežádoucího softwaru přestanou fungovat (typickým příkladem bývala Go!zilla). S tím je ale nutné počítat, jako s daní za čistý počítač.

Spybot S&D se představuje


Mezi nejznámější a také nejlepší aplikace pro vyhledávání a odstraňování nežádoucích programů patří Spybot S&D (Search and Destroy) od Safer Networking. Jak již samotný název naznačuje, Spybot S&D detekuje a odstraňuje spyware, který leckdy nedetekují (natož aby jej uměly odstranit) ani antivirové programy. Je tedy vhodným doplňkem antiviru, který ale nenahrazuje, protože neumí detekovat většinu klasických virů. Jestliže se tedy ve vašem internetovém prohlížeči objevily lišty, které jste vědomě neinstalovali, nebo jste zavalováni reklamními poselstvími, počítač se nevysvětlitelně hroutí, běží pomalu, či se vám změnila výchozí stránka, pak je čas zkusit právě tento program.

Spybot je nabízen zdarma, nicméně máte možnost darovat autorům libovolnou částku prostřednictvím platebního systému PayPal. V testu jsme vyzkoušeli aktuální verzi 1.5.2 s definicemi ze 4. června tohoto roku.

Instalujeme


Instalační program má 9,27 MB a po jeho spuštění se vás hned ujme klasický průvodce. V prvním kroku si můžete vybrat jazyk, kterým bude Spybot komunikovat. Nabídka čítá několik desítek možností, mezi kterými nechybí ani čeština. Celý proces víceméně ničím nepřekvapí a pokud nebudete chtít měnit některé parametry, vystačíte s klikáním na tlačítko Další.

Přestože program má poměrně dobře zvládnuté české rozhraní, sem tam narazíte na angličtinu. Poprvé to bude ještě během instalace, kdy přijde dotaz, zda chcete umístit zástupce na plochu a do panelu snadného spuštění. Jestliže chcete chránit svůj Internet Explorer před některými hrozbami, ponechte aktivní zatržítko Use Internet Explorer protection (SDHelper). Ochranu systému (zejména pak před změnami v registrech) můžete zapnout Use system settings protection (TeaTimer). Tuto volbu ale nedoporučuji, neboť TeaTimer se neustále na něco ptá, takže po několika desítkách otázek na to, zda chcete změnu povolit, už většina uživatelů stejně nečte podrobnosti a kliká na odpověď Ano.

Závěrečné nastavení instalace

Na konci instalace můžete nechat Spybot rovnou spustit.

První spuštění


Hned po spuštění jste varováni před tím, co jsem již říkal výše: totiž v případě, kdy odstraníte nežádoucí software, může (ale nemusí) se stát, že s ním svázané programy přestanou fungovat. Samozřejmě toto berte na vědomí a nechcete-li tuto zprávu již vícekrát zobrazovat, aktivujte příslušné zatržítko.

Varovná hláška

Při prvním startu vás přivítá průvodce, který hned v prvním kroku nabízí provedení zálohy registrů. Spybot používám již několik let a považuji jej za opravdu spolehlivý nástroj, neboť zálohu jsem nikdy nepotřeboval.

Průvodce-provedení zálohy

V dalším kroku máte možnost stáhnout aktualizace, což velice doporučuji, neboť jen s nejnovějšími definicemi jste chráněni před aktuálními hrozbami.

Průvodce-vyhledání aktualizací

Aktualizace


Aktualizační proces je, ve srovnání se staršími verzemi, poněkud inovován. V prvním kroku si vyberete server, ze kterého chcete aktualizovat (dobré zkušenosti mám s XTeq).

Aktualizace-výběr serveru

Po stisku tlačítka Continue se vám již zobrazí seznam všech dostupných aktualizací. Aktualizují se nejen moduly pro detekci spyware, ale i překlad aplikace, nebo popisy jednotlivých hrozeb. Přes pravé tlačítko myši snadno provedete volbu Select All a aktualizace stáhnete a nainstalujete tlačítkem Download.

Aktualizace-výběr aktualizací, které se budou instalovat

Jestliže byla aktualizována databáze tzv. imunizace (o té budeme mluvit dále), upozorní vás aktualizační rutina na to, že byste měli imunizovat znovu. Aktualizační proces ukončíte stiskem tlačítka Exit.

Jdeme hledat a ničit spyware


Konečně se dostáváme do hlavního okna aplikace. V jeho horní části najdete klasické menu, vlevo panel s položkami, vpravo pak jednotlivé nabídky a zobrazují se zde i výsledky jednotlivých akcí.

Hlavní okno programu Spybot S&D

Osobně doporučuji přepnout Spybot S&D do režimu pro pokročilé, neboť tento nabízí podstatně více možností. To provedete v menu Režim-Pro pokročilé. Pokud tak učiníte, objeví se v levé části okna další sekce, jako Nastavení, nebo Nástroje.

Krok první: Najdi a znič!


Máme-li stažené aktuální definice, můžeme přejít k samotnému procesu vyhledávání a odstraňování nežádoucích programů. V levém panelu tedy vyberte Search & Destroy, v pravé části okna pak stisknete tlačítko Zkontrolovat.

Kromě toho zde najdete i možnost vyhledání aktualizací, které doporučuji provádět při každém spuštění programu. Tlačítko pro provedení aktualizace naleznete i v panelu nástrojů po levé straně. Proces aktualizace pak probíhá shodně, jako při prvním spuštění (viz výše).

Vraťme se ke kontrole systému na přítomnost spyware. Po stisku Zkontrolovat se okno programu mírně změní. V horní části se objeví funkční tlačítka (během testu je zde možnost jeho přerušení), v dolní pak vidíte seznam nalezené “havěti.” Průběh kontroly lze sledovat v dolní liště, kde je zobrazen jak “žížalou,” tak i textem, informujícím o tom, jaký druh spyware je aktuálně vyhledáván. Celý test trvá na průměrně rychlém počítači kolem třiceti až čtyřiceti minut a je nutné počítat s tím, že testování výrazně zatěžuje procesor (ideální je tedy spouštět testování v době, kdy na PC nepotřebujete pracovat – třeba v polední pauze apod.). V době vzniku této recenze detekoval Spybot necelých 157 000 škodlivých aplikací, což je beze sporu úctyhodné číslo.

Kontrola systému na nežádoucí software

Na konci celého procesu se zobrazí přehled nalezených nežádoucích aplikací. Ten si můžete vytisknout a následně všechny problémy vyřešit tlačítkem Opravit vybrané problémy. Pokud je špína zažraná, tedy přesněji jestliže je spyware infiltrován tak, že není možné jej odstranit za běhu Windows, nabídne Spybot jeho odstranění po restartu. U opravdu “kvalitního” malwaru ale nemusí zabrat ani to.

Výsledky kontroly

Krok druhý: Imunizace


Některým typům ohrožení se dá předcházet a zabránit tak jejich infiltraci do systému s předstihem. K tomu slouží tzv. imunizace, kterou lze vyvolat stejnojmenným tlačítkem v levém panelu nástrojů. Nejedná se ale o žádnou aktivní obranu ve smyslu rezidentního štítu – imunizace využívá standardního bezpečnostního nastavení systému Windows, kde přidává servery se škodlivým softwarem do zóny nedůvěryhodných, nebo (pomocí hosts) přesměrovává všechny požadavky na takové weby “do nikam” (tedy přesněji na localhost). Imunizaci rozhodně doporučujeme provádět přinejmenším při každé aktualizaci Spybot S&D, abyste byli chráněni před aktuálními hrozbami!

Po zvolení imunizace program nejprve zkontroluje, proti kterým hrozbám již má váš systém “očkování” a vypíše výsledky do tabulky. V horní části okna pak vidíte počet hrozeb, proti nimž nejsou vaše Windows imunní (červeně), které jsou zajištěné (zeleně) a celkový počet imunizovaných objektů (černě). Imunizaci provedete stiskem tlačítka Immunize.

Imunizace systému

Další nástroje


Další možnosti, kterých Spybot Search & Destroy nabízí opravdu hodně, najdete pod záložkou Nástroje (levá část okna dole, viditelná je pouze v režimu pro pokročilé). Ve výchozím nastavení najdete jen osm položek, dalších sedm si pak můžete zapnout aktivací příslušných zatržítek v pravé části aplikace.

Nástroje Spybotu

Z této sbírky doporučuji především následující:



  • Skartovač – nevratné odstranění nepotřebných souborů. Pomocí šablon si zvolíte, jaké soubory chcete smazat (dočasné soubory Internet Exploreru, Firefoxu a Opery, Cookies atp.) a následně je odstraníte tak, že je nebude možné obnovit ani specializovaným programem. To využijete především tehdy, pokud vám záleží na vašem soukromí a nechcete, aby někdo vypátral, jaké weby jste navštívili.

    Nástroj Skartovač



  • ActiveX a BHO aplikace zobrazí a umožní odstranění ActiveX prvků a BHO aplikací (tj. pomocných programů), které jsou nainstalované ve vašem systému (přesněji ve vašem Internet Exploreru). Položky, zobrazené se zelenou značkou Spybot zná a považuje je za bezpečné. Naopak černá značka znamená neznámý program a zpravidla i nebezpečí.

    Správa ActiveX programů



  • Hosts soubor je už volbou pro pokročilejší uživatele. Soubor hosts (najdete ho ve složce c:WINDOWSsystem32driversetc) obsahuje překlady doménových jmen na IP adresy a má přednost před záznamy v DNS. Využijete jej například tehdy, když chcete zablokovat reklamy – jednoduše do hosts souboru zadáte jméno serveru, ze kterého se reklama načítá (např. billboard.cz) a zadáte 127.0.0.1. V případě, že bude na nějaké webové stránce reklama z tohoto serveru, prohlížeč ani nevystaví požadavek na její stažení (přesněji požadavek bude přesměrován na lokální počítač, kde nebude vyřízen). Jak bylo řečeno výše, tento způsob blokování nebezpečných webů využívá imunizace Spybotu. V sekci Nástroje-Hosts soubor můžete prohlížet a mazat jednotlivé záznamy v uživatelsky přívětivějším rozhraní.

    Správa Hosts



  • Start systému – podobně, jako v nedávno recenzovaném CCleaneru, umí i Spybot spravovat seznam aplikací, spouštěných se startem systému. Jednotlivé procesy můžete deaktivovat odstraněním zatržítka u jejich jména, nebo je úplně smazat, aby se již nikdy nespouštěly. Zajímavostí, kterou ve většině obdobných programů nenajdete, je přidání nové aplikace s možností určení způsobu spuštění (jen pro aktuálního/pro všechny uživatele, spustit jako program, nebo jako službu atp.). Pokud tedy například chcete hned po startu Windows otevřít Outlook, nebo jiný program, je toto jednoduchá cesta, jak to provést. Osobně jsem přesvědčen, že kontrolu programů, spouštěných společně s operačním systémem, má právě Spybot zvládnutou nejlépe ze všech.

    Správa programů, spouštěných společně se systémem



  • Odinstalace programů – něco podobného jsme opět viděli u CCleaneru. Spybot je v této oblasti trošku jednodušší, neboť umožňuje jen mazání programů ze seznamu (odstraní je tedy z Přidat nebo odebrat programy), nenabízí ale jejich odinstalaci, nebo další konfiguraci.

    Správa nainstalovaných programů


Další doporučení


V rámci pravidelné údržby počítače doporučujeme, kromě dnes recenzovaného Spybotu, ještě následující “zadarmové” nástroje:


  • Defragmentace registrů a stránkovacího souboru (swap) – PageDefrag.


  • Defragmentace souborů a volného místa na pevném disku – Piriform Defraggler.


  • Vyčištění disku od zbytečných souborů a údržba registrů – Piriform CCleaner.

Výhody Spybot S&D




  • Kvalitní detekce a v drtivé většině případů i korektní odstranění nežádoucího software


  • Časté aktualizace.


  • Prevence před škodlivým softwarem a nebezpečnými weby pomocí imunizace.


  • Dva rezidentní nástroje, hlídající vaše bezpečí.


  • Uživatelsky přívětivé rozhraní aplikace.


  • Podpora Windows 95, 98, Me, NT, 2000, XP, 2003, Vista, PE (v případě Windows NT, 2000, XP, 2003 a Vista jsou pro některé funkce potřeba administrátorská práva).


  • Podpora několika desítek jazyků, včetně češtiny


  • Program je nabízen zdarma (s možností darovat libovolnou částku prostřednictvím PayPal).

Další informace


Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *