Již půl roku bydlím v Ostravě a samozřejmě jsem si zde vytvořil určitý životní prostor. Nejvíce času tak (kromě práce) trávím v místnosti, kterou manželka nazývá dětský pokoj, já ale zatím zdatně oponuji tím, že je to serverovna. Po několika adaptacích nakonec mé “pracoviště” a “pařmenské doupě” v jednom získalo určitý řád a tak, když jsem dnes slavnostně uklidil, se s vámi míním podělit o to, jak si představuji ideální prostor pro mou osobu :).


Podrobný popis naleznete pod fotkami.

Pohled na mé počítačové doupě zpředu
A ještě zezadu :)


  1. Volant Logitech Formula Force GP – dnes se již neprodává, ale dva roky nazad jsem ho kupoval za 4 200 Kč. Naprostá nezbytnost pro ty, kteří paří náročnější automobilové hry, než je čím dál stupidnější Need For Speed, který se dá hrát i na nejlevnější klávesnici. K dispozici mám dvě páky pod volantem (řazení), čtyři tlačítka a dva pedály. Chybět samozřejmě nesmí zpětná odezva (force feedback)! Aktuálně si vlastnosti této libůstky vychutnávám v Test Drive Unlimited a F1 Challenge 99-02. Naprosto dokonalé je ale hrát s tímto volantem Richard Burns Rally, nebo GT Racing.
  2. Myš Genius NetScroll Optical – patrně nejgeniálnější myška z dílny Geniusu. Bohužel ale, podobně jako volant, již není v prodeji a pod tímto názvem se prodávají laciné šunty. Tato myš sice nevyniká přesností, ale dokonale padne do ruky. Kromě výborného tvaru oceňuji také příjemné, pogumované kolečko a za naprosto bezkonkurenčně nejlepší považuji dvě podsvětlená tlačítka na boku myši. Prvním spouštím Internet Explorer, druhým pak Kubik SMS Dreamcom. Tato tlačítka jsou tak návyková, že když pracuji s jinou myší, podvědomě je na ní hledám.
  3. Klávesnice Genius KB-21e – ta se zatím prodává a mohu ji jedině doporučit! Kolega v práci (kam jsem si samozřejmě stejný kousek donesl) se jí nejprve vysmíval, nicméně pár týdnů na to si ji nechal objednat a dnes na ní též nedá dopustit. Kromě příjemného zdvihu kláves (kompromis mezi notebookem a klasickou klávesnicí) bych vyzdvihl zejména rolovací kolečko po levé straně, které se například hodí ve chvíli, kdy si čtete a nechcete článkem rolovat myší. Stejně tak návyková jsou i tlačítka pro vypnutí zvuku, změnu hlasitosti, spuštění MS Wordu, Excelu, Kalkulačky a uspání počítače. Příjemná je i předložka pro ruce.
  4. Joystick MaxFighter F-31U Vibration – další naprostá nezbytnost. K leteckým simulátorům jsem přičichl teprve nedávno a jednalo se spíše o zvědavost, podpořenou mým strachem z létání. Aktuálně létám MS Flight Simulator 2004: A Century of Flight s několika doplňky (zejména co se týká krajin) a pro tuto hru je MaxFighter dokonalý. Kromě samotného joysticku nabízí 10 tlačítek a klobouček k tomu. Klobouček mám nastavený na rozhlížení z kabiny, tlačítko pro palec je ideální na vysouvání podvozku, tlačítka na základně pak používám pro brzdy a klapky. Pro ostatní funkce mi ale více sedí klávesnice.
  5. Reproduktory Genius SP-Q16 – ty jsem také už nenašel v cenících, ale z hlediska zvuku jsou to zatím ty nejlepší low-endy (stály asi 400 Kč), které jsem měl kdy na stole (a to jsem jich měl asi šest). Mají krásně propracované basy a zejména skvostně podávají klavír. Když s manželkou sledujeme nějaký film, podávají tyto repráčky na malém prostoru dost podobný zvuk, na jaký jsem zvyklý z kina. Díkybohu se ani po roce a půl neprojevuje únava potenciometru hlasitosti, na kterou jsem narážel u jiných modelů.
  6. Hub a podložka pod myš Prestigio Mouse Pad USB 2.0 HUB 4-Port – tu jsem v rámci akce získal k LCD monitoru téže značky. Chvilku jsem si musel zvykat na její hladký povrch, ale po uložení na výšku a přichycení ke stolu oboustrannou páskou jsem spokojený. Výrobek kromě funkce podložky nabízí ještě čtyřportový USB hub, což využívám pro připojení joysticku, kabelu k mobilu a volantu. Jediné, co tento hub napěťově “neutáhl” je přenosný USB disk. Přeci jen modré LED podsvětlení žere nemálo proudu.
  7. Přenosný 2,5 palcový disk – tady už nedopátrám ani značku “šuplíku,” ani disku, který je uvnitř (patrně Hitachi). Každopádně přenosných 80 GB se hodí! Například pokud v práci potřebuji nějakou instalačku, nemusím nic stahovat – stačí sáhnout do baťohu a vytáhnout tuto “hračku.” Klasický flash disk by mi pro moje účely rozhodně nestačil.
  8. Monitor ADI MicroScan M700 – ten má z mé sestavy asi nejvíc “po sezóně.” Přeci jen má za sebou celých šest let dosti intenzivního života. Maximální rozlišení 1024×768 při 85 Hz dnes nelze považovat za standard a kdybych měl možnost, vyměnil bych ho ochotně za monitorovou sestavu, kterou mám v zaměstnání, tedy dvě LCD LG 17″ 1280×1024. To by byla mňamka!
  9. Case Sweex Xenon – dle mého mínění jeden z nejkrásnějších designů počítačové skříně. Když jsem si před lety vybíral v Czech Computers z celé řady “skříní,” padla mi právě tahle do oka jako láska na první pohled. Časem jsem si zvykl i na modře podsvícený větráček na boku. Uvnitř tiká procesor Intel Pentium 4 HT 2,8 GHz, dva 256 MB RAM moduly Corsair, podprůměrná grafika Saphire ATI Radeon 9600, tři pevné disky (2x 200 GB Seagate SATA a 1x 120 GB Seagate ATA), vypalovačka NEC ND 3500 AG a kombo Toshiba SD-R1312. To celé chladí v tuto chvíli trojice větráků, ale v brzké době chystám jejich posílení zejména v oblasti pevných disků.
  10. Router SMC 7004VBR Barricade, 4x 10/100 Switch, Firewall – naprostá nezbytnost pro sdílení Internetu s mou chotí. Tento router jsem si vybral především pro jeho snadnou administraci, kterou lze provádět přes webový prohlížeč. Oceňuji také možnost zakázat správu z vnější IP adresy (tj. aby se v něm nemohl hrabat kdekdo z Internetu) a celkem slušnou spolehlivost (s tou ale měly starší modely dost zásadní problémy). Za půl roku, co tento router používáme, jsme zaznamenali jen jediný problém, kdy ho bylo nutné restartovat. Díky vlastnosti, kdy zařízení zahazuje všechny síťové pakety, které si samo nevyžádalo, jsme nemuseli zapínat integrovaný firewall a taktéž osobní firewally na našich počítačích “otravují” jen velmi zřídka kdy.
  11. Modem od Karnevalu – ani nevím, co je to zač, ale běhá bez problémů. Restart zatím nepožadoval ani jednou a to přitom běží od poloviny ledna non-stop.
  12. A konečně zásuvka s vypínačem. Jak vidíte, je úplně plná. Zleva ji obsazuje napájení routeru, reprobeden, PC, monitoru a volantu. Zásuvku s vypínačem jsme zvolili proto, aby ve vypnutém stavu počítač neodebíral žádný proud.

Takto tedy vypadá prostor, kde trávím nejvíce svého času. Co říkáte na moje doupátko? 🙂

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *