Jsou to už skoro dvě dekády, co jsem měl na základní škole předmět zvaný “dílny”. Můj prospěch, zejména co se týkalo manuální práce se dřevem a kovem, byl jedním slovem tragický. V části věnované elektrické instalaci to bylo o chloupek lepší, nicméně dnes jen ztěží lovím v paměti některá fakta….

A zrovna dnes jsem si na dílny vzpomněl – zapojoval jsem totiž světlo v předsíni. Problém je v tom, že ze zdi vedou jen dva dráty: zeleno-žlutý a černý, kdežto do “čokolády” ve světle vedou dráty tři – dva černé (každý zvlášť) a jeden zeleno-žlutý. Zapojil jsem tedy žluto-zelený ve světle proti žluto-zelenému ze zdi a jeden černý proti černému ze zdi. Světlo ale nesvítilo. Ani když jsem zapojil druhý černý proti tomu černému ze zdi se výsledek nedostavil.

Proto se obracím na vás – zkušenější čtenáře – s otázkou: jak byste zapojili světlo (se dvěma žárovkami), které má na konci čokoládu. Do jednoho kontaktu vede černý drát, do druhého žluto-zelený a do třetího opět černý drát. Ze zdi přitom vede jen jeden černý a jeden žluto-zelený drát.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *