Dokolečka, dokola: nepovedené microsoftí záplaty

Na skutečnost, že každý měsíc vyjde na operační systémy MS Windows balík záplat, si už asi každý uživatel využívající automatickou aktualizaci zvykl. Zrovna posledně jich byla opravdu kupa: celých dvanáct. Nic proti tomu – alespoň, že se Microsoft snaží opravovat problémy. I když pět let po vydání MS Windows 2000 bych už přeci jen očekával, že systém bude zalátaný až až.

S některými balíčky přicházejí i nečekané problémy. Vzpomínám si na dubnový problém se záplatou, který se projevoval totálním zatížením procesoru a samozřejmě naprostou nemožností jakékoli další práce s počítačem (ono zkuste si něco dělat, když vám systém přidělí 1% času CPU, že?). Nejednalo se přitom o žádné nestandardní konfigurace – k problémům totiž docházelo na počítačích, které například měly připojený skener HP, nebo nějaké další zařízení od této firmy. Přeci jen hardware HP není tak neobvyklý, aby tuto chybu Microsoft nezachytil již ve fázi betatestů (tedy alespoň doufám, že nějaké betatesty před “releasem” vůbec dělají).

S dalším balíčkem přišly problémy s protokolem HTTPS. Ty se mě ale netýkaly, takže jsem tomuto nevěnoval pozornost a stejně tak mí uživatelé žádné chyby v tomto směru nezaznamenali.

Jak informuje server CDR.cz, srpnová porce záplat přinesla další dvě chyby. Díky za tuhle zprávu! Zrovna včera jsem totiž opakovaně zkoušel službu MS Live OneCare na mém domácím (samozřejmě pečlivě aktualizovaném) počítači a divil jsem se, proč mi Internet Explorer pokaždé spadne. Už jsem se pomalu připravoval na u mne velice nepopulární reinstalaci systému, když jsem dnes našel info právě o chybě v MS Internet Exploreru, která se objevuje po instalaci posledních záplat. Jedná se o záplatu KB918899 a jejím projevem je pád prohlížeče na Windows 2000 SP4 a XP SP1, pokud zmíněná stránka používá HTTP 1.1 a kompresi. Nejlepší na tom všem je, že “záplata na záplatu” je neveřejná a tudíž dostupná pouze po zavolání na support Microsoftu, nebo nezbývá, než počkat do 22. srpna a smířit se do té doby s padajícím prohlížečem (CDR.cz doporučuje ještě coby řešení buď jiný browser, nebo vypnutí HTTP 1.1). Jednu takovou “neveřejnou záplatu” jsem už zažil: spočívala v tom, že po zavolání na support MS nám byla coby “záplata” doporučeno vypnutí jedné z aplikací SMS serveru.

Pokud chcete HTTP 1.1 vypnout, postupujte takto:

  1. Spusťte MS Internet Explorer
  2. V menu Nástroje zvolte položku Možnosti Internetu
  3. Přejděte na záložku Upřesnit
  4. Zhruba uprostřed je zatržítko Používat protokol HTTP 1.1 – to odškrtněte

Stejně tak mě vytáčí nekompromisně prosazovaný restart počítače po instalaci aktualizací, který jsem kritizoval již v květnu. V podstatě jde o to, že po dokončení automatické aktualizace vyskočí okno s dotazem, zda chcete počítač restartovat. Odpovíte-li záporně, objeví se za několik minut (20-30?) znovu a ptá se na to samé tak dlouho, dokud neodpovíte kladně. Na odpověď má uživatel pět minut a pokud neodpoví nijak, má systém za to, že souhlasí a bez ohledu na otevřené (i neuložené!!!) dokumenty či spuštěné aplikace provede restart. Pokud jste zrovna na obědě, nebo na jednání, pak se budete muset smířit s tím, že jste přišli o veškerou neuloženou práci. Toto považuji za opravdu velice arogantní počínání operačního systému (potažmo i Microsoftu).

Nejlepší je to pak ve firmě, kde lidé samozřejmě nesedí u počítače nonstop, aby mohli odklikávat otravné okno s zamítnutím restartu. Spolehlivě pak poznám, že vyšly nové záplaty, neb mi volá vždy minimálně deset uživatelů s tím, že mají asi rozbitý počítač, protože se jim zase (stejně jako před měsícem, dvěma, třema…) sám od sebe restartoval (zpravidla u něj v tom momentě nebyli, nebo jej nesledovali). Vysvětlovat jim, že to není chyba, ale vlastnost, celkem ještě jde, ale poslouchat jejich nářky na to, o jaké dokumenty díky tomu přišli, nebývá zrovna příjemné.

Řešení přitom neexistuje – buď lze úplně vypnout aktualizace, což je ve firemním prostředí nemožné a pro administrátora to znamená “systémovou sebevraždu,” nebo ponechat jejich spuštění na uživateli, což zpravidla končí tím, že uživatel ikonku zeměkoule v systémové oblasti ignoruje i několik měsíců a ani netuší, na co tam je….

No, hlavně že Windows Vista budou mít průhledné rámy oken, grafiku ne moc zdařile obšlehnutou z MacOSu, budou hlídat a kontrolovat každý prd, který budete chtít přehrát, ale aby někdo zapracoval na rozumně konfigurovatelné možnosti instalace záplat (např. “nevyžadovat restart,” “nerestartovat bez souhlasu uživatele ani po vypršení limitu”) a aby vydávali záplaty, které nebudou způsobovat vysloveně dementní chyby, toho se asi od Billa a jeho “company” nedočkáme :(.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *