Nárůst návštěvnosti tohoto blogu (v posledních dnech 750-800 návštěv denně) přinesl i jeden problém, se kterým se setkal asi každý navštěvovanější web. Ten problém se jmenuje komentářový spam – tedy zasílání příspěvků, obsahujících reklamní sdělení (zpravidla odkazy na kasína, pornostránky apod.). Tyto příspěvky nejčastěji přidávají roboti a bohužel se jim nelze bránit blokováním IP, neb roboti využívají anonymizéry (případně botnety – sítě počítačů) a IP adresu mění prakticky každou vteřinu. Bohužel ani http hlavička nemusí být natolik specifická, aby se dala použít pro blokaci.

Na našem blogu se první nevyžádané zprávy v diskuzích objevily v sobotu a bylo jich hned dvanáct. Nevěnoval jsem tomu, kromě jejich vymazání, velkou pozornost. Další várky jsme se dočkali v pondělí a stejně tak i v úterý – opět něco kolem desítky příspěvků, plných odkazů.

Bylo zřejmé, že nechceme-li mít diskuze plné reklamy, bude s tím potřeba něco udělat. Pro začátek jsem zvolil nejjednodušší cestu – a sice opsání textu z obrázku. Text je maličko rozházený, s různými barvami, ale s tím by si schopnější OCRko asi poradilo (ostatně kdo zná program Kubik SMS Dreamcom, ví jak to funguje). Proto jsem záměrně nasadil i české znaky s háčky a čárkami. Přeci jen americký robot asi nebude mít nainstalované české OCR a českou “klávesnici.” Je mi jasné, že tím vyřazuji z diskuzí i část slušných účastníků, kteří z nějakého důvodu českou klávesnici nemají, nicméně pro tuto chvíli se mi zadaný způsob zdá nejjednodušší a nejrychlejší možný.

Každopádně výsledek tohoto opatření se projevil: ráno jsem kontroloval přístupy na stránky a robot se kolem páté ranní opět pokoušel o vložení reklamních sdělení. Na našem “antispamovém” obrázku si vylámal zuby a odešel s nepořízenou. Doufejme, že tomu tak bude i nadále.

Pokud by se reklama zase objevila, uvažuji o následujícím (v tomto pořadí):

  1. filtrování na základě klíčových slov
  2. lépe vyřešený způsob zobrazení textu, který bude nutné opsat
  3. povinná registrace pro ty, kdož budou chtít psát do diskuze

Uvidíme, jak silné se ukáže provizorní řešení, které jsem aktuálně použil….


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *