Na Lupě vyšel dnes článek Nová internetová bublina: boj o místo v prohlížeči, ve kterém se autorovi podařilo popudit část čtenářské obce, když označil některé uživatele za ovce, jež nejsou schopny reagovat na jakoukoli změnu v jejich počítači.

Diskuze mě pak dovedla k napsání příspěvku, vycházejícího z mé včerejší zkušenosti s jedním zaměstnancem, který k nám čerstvě nastoupil. Jak bývá zvykem, dostal tento zaměstnanec kompletně čerstvě nainstalovaný počítač.

Včera mi tento uživatel hlásil, “že mu nefunguje Internet.” Bylo to divné, páč PC bylo předchozí den nainstalované a dělal jsem na něm přes Internet updaty Window a Office.

Tak jsem si převzal plochu, otevřel browser, naťukal adresu a Internet fungoval normálně (stránka se otevřela). Milému uživateli jsem tedy sdělil, že jak vidí, Internet mu funguje. Ten byl ale překvapen a mírně zaskočen. Vymínil si, že to ještě zkusí sám. Nechal jsem si otevřenou jeho plochu a sledoval, kde dělá chybu. Normálně otevřel MSIE a nastala chvíle ticha. Čekal jsem, že zapíše nějakou adresu do adresního řádku. Nic. Pořád ticho. Až po chvíli se z druhé strany linky ozvalo: “No, vidíte? Už to zase nefunguje!” Já na to: “Jak nefunguje?” A uživatel: No, místo aby tam (myslel adresní řádek) svítilo (?) seznam, tak tam svítí nějaké about:blank a Inernet nefunguje!

Kdysi jsem kdesi četl názor, že začínající uživatel považuje za Internet Seznam.cz, nebo cokoli, co má nastaveno jako svou úplně první úvodní stránku prohlížeče a že někteří dokonce nerozlišují, že skrze odkaz přešli na jiný web, než je právě ten úvodní. Dokonce se mluvilo o tom, že ti “nejzdatnější” psali stížnosti na Seznam.cz, že jim nefungujou stránky a teprve následně se ukázalo, že se skrze odkaz dostali někam úplně jinam, kde to se Seznamem nemělo nic společného.

Ale jo, taky jsem nějak začínal….

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *