Už hodně dlouhou dobu řeším “véčka.” Tedy nikoli písmenka z abecedy, nýbrž mobilní telefony, které svým tvarem při otevírání a zavírání připomínají právě zmíněné písmeno.

Podle jakéhosi článku podíl “véček” na trhu stoupá. A já se ptám: PROČ? Proč zájem o “véčka” stoupá? Možná bych se tak nechápavě neptal, kdybych věděl o nějaké výhodě této koncepce. Jenže co je problém – nejen, že o žádné výhodě “véček” nevím, ale dokonce ani jejich majitelé mi žádné plus této koncepce nedokázali sdělit.

Možná je “véčko” vhodné pro jednodušší typy žen, kterým pak obsluha telefonu připomíná obsluhu pudřenky. Ostatně právě pudřenkám se mnohé telefony “typu V” opravdu podobají a týnejdžerky si je kvůli tomu kupují. To bych ještě pochopil – ony týnejdžerky by klidně koupily mobil ve tvaru Davida Beckhama, kdyby to šlo.

Ale proč (???) si kupují “véčka” ostatní – leckdy i dospělí a občas i “normální” lidé? Já vidím jen samé nevýhody:

  1. zavřené “véčko” zabírá na výšku více prostoru a nevejde se tak do kapsy (ano, otevřené “véčko” je sice tenčí, ale nosit ho v tomto stavu v kapse je krajně nepraktické). Jasně, že vím, že týnejdžerky “véčko” v kapse nenosí, neboť mají kabelku. Já ale kabelku nemám (zatím 🙂 ) a tudíž mě možnost přenášení po kapsách zajímá.
  2. zavřené “véčko” sice bývá nižší, co se týká výšky, ale nevidím jediný moment, kdy by tento fakt byl jakkoli výhodný.
  3. někdo vám volá, nebo napíše. Na klasické Nokii (3100, 3120, 6610, 6610i, 3310, 5110 a dalších) prostě odemknete klávesnici stylem Navy a *, stisknete Navy (v případě hovoru klávesu pro příjem) a čtete/píšete/voláte. U “véčka” se nejdřív podíváte na “horní” displej, abyste zjistili, co se vlastně děje, pak mobil otevřete… …a teprve poté můžete něco udělat.
  4. Patřím mezi “hard-core” uživatele mobilního telefonu – tedy denně přijmu něco kolem 100 SMS a dalších 50 jich odešlu. To by v případě použití “véčka” znamenalo 150 otevření a zavření telefonu – tedy 300 operací, které se nějak dotýkají jeho kloubu (tj. 100 000 operací ročně!!). Co myslíte: existuje mobil s cenou do 4 000 Kč, který by snesl sto tisíc operací, aniž by ten kloub začal vrzat, nebo se jinak poškozovat?

Prostě nemohu si pomoci, ale koncepci typu “Vé” vidím jako silně nepraktickou. Co je horší – dodnes se nenašel nikdo, kdo by mi dokázal říci “ale klasickou koncepci přeci zcela jasně drtí v tomto směru: …” Proto se ptám vás, milí čtenáři: jaká je výhoda těchto mobilů, proti těm konvenčním “bez kloubu?” Existuje něco, v čem jsou “véčka” prokazatelně lepší?

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *