Blesk a po něm i další média přinesla zprávu o tom, jak vypadá “domluva” v podání některých Romů. O co jde? V Olomouci se o víkendu konala akce, nazvaná “Umíme se domluvit.” Její součástí byly i fotbalové zápasy, ve kterých se utkali například Romové, Bulhaři, další menšiny a úředníci magistrátu.

Již při zápase Romové versus Rumuni to údajně “jiskřilo.” V následujícím utkání, v němž “gádžové,” tedy úředníci magistrátu, hráli proti romské minoritě, “bouchly saze.” Podle Blesku nejprve jeden z Romů vrazil pěstí úředníkovi (znáte tzv. “cikánskou férovku?” 🙂 ), který si to ale nenechal líbit a útok opětoval strkancem. Na to konto na hřiště naskákala padesátka Cikánů a začali se s hráči prát. Krom fyzických útoků ukazovali svou schopnost domluvit se i výhrůžkami pozabíjením rodin úředníků. Bitku nakonec musela ukončit policie. Podle slov účastníka události, byl jeden z hráčů Romy napaden i ve chvíli, kdy právě hovořil s policistou.

Je zajímavé sledovat, jak nás média, notně zmasírovaná vládou, neustále krmí řečmi o tom, že poklidné spolužití s romskou komunitou je možné a že si jen musíme zvyknout na to, že “oni jsou jiní.”

Ano, Romové jsou jiní – ostatně jednu z ukázek jejich “jinakosti” se stala právě jejich “prezentace” na akci s příznačným názvem “Umíme se domluvit.” Nejsmutnější na celé události je fakt, že kdyby na hřiště vyskákala tlupa skinheadů a zmlátila Cikány, byl by to rasově motivovaný trestný čin. V tomto případě ale bude podle policejní mluvčí celý případ řešen jako přestupek! Rozdíl je naprosto evidentní – zatímco skini by za to samé dostali patrně nepodmíněný trest, Cikáni odejdou s podmínkou, pokutou, nebo ještě spíše s napomenutím. Patrně jde u ukázku “pozitivní diskriminace v praxi.” A tak budou agresoři moci běhat po Olomouci a ohrožovat magistrátní úředníky, kteří se chtěli domluvit a zahrát si s nimi fotbal. Nejvíce mě pobavil komentář krajské koordinátorky Renáty Köttnerové, podle níž “Romové akci opouštěli s pocitem křivdy.”

Ééé, se domluvime, ne? Kolik Ti je? Padesát? Nas je taky padesát! Dáme bytku! Se přece umýme domluvit!

Další zdroje:

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *