O brutálním zdražení benzínu slyšel asi každý – přinejmenším každý, kdo vlastní nějaký ten samohyb. Mnoho firem toho samozřejmě využije (nechci říci “zneužije,” ale myslím si to) ke zdražení svých produktů. Tak tomu ostatně bývá skoro vždy. Zajímavým paradoxem je skutečnost, že když jdou ceny pohonných hmot vzhůru, zdražuje se a když začnou padat dolů, nikdo nezlevňuje.

Tím ale paradoxy nekončí. Večerník Praha dnes přinesl hned dva články, týkající se zdražování. V jednom, nazvaném Benzin za 35 Kč!, píše: “Vysoká cena benzinu zdraží ale také služby. Podle odborníků zaplatíme zřejmě víc hlavně za dopravu a také za výrobky z plastických hmot. Bolestivé zdražení čeká kvůli dražší přepravě potraviny. Můžeme tak zapomenut na rohlík za korunu, stát může dvě i více.” Počítejte se mnou: pokud benzín před zdražením stál 30 Kč a nyní bude stát 35 Kč, jedná se o zvýšení ceny o 17%. Nějak mi uniká důvod, proč by například zmíněný rohlík měl podražit na dvě koruny, když cena jednoho z nákladů stoupla o již zmiňovaných 17%. Navíc pekařská auta nevozí rohlíky po jednom kusu, ale obvykle jich mají naloženo několik tisíc a tudíž se cena spotřebovaného paliva rozpočítává na každý kus.

Zajímavé by také bylo vědět, kolik ropy bere naše republika z oblastí postižených hurikánem, jehož řádění stojí za nárůstem cen ropných produktů. Je mi jasné, že i ostatní distributoři ochotně zareagovali na odstavení několika zdrojů ropy z USA zvýšením cen – jako správná nenažraná cháska, snažící se trhnout na všem pokud možno maximum. Stejně tak to se snahou “urvat co největší kus” bude IMHO i ve většině případů zdražení, které budou naši dodavatelé zboží a služeb zdůvodňovat “nárůstem cen ropy na světových trzích.”

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *