Dnes jsem si na svůj milovaný domácí počítač nainstaloval Linux. Tedy – již pár měsíců jsem v práci na volných počítačích experimentoval s několika distribucemi, ale až teď jsem se odvážil ke kroku, kdy jsem si na svůj hýčkaný domácí kompík nainstalil svou první distribuci, kterou chci vážněji používat. Po několika pokusech (např. Kubuntu, Red Hat, …) jsem si nakonec vybral distribuci Mandrake 10.1.


Instalace neproběhla hladce. Bylo by jednoduché nadávat na to, že ve Windowsech stačilo klikat na Next a za chvilku byl systém nainstalovaný…. Jenže – když jsem se snažil přijít na to, kde se stala chyba, vždy jsem došel k tomu, že jsem někde něco přehlédl, nebo nepřečetl. A z toho plyne můj první poznatek pro práci s tímto operačním systémem: u Linuxu se MUSÍ myslet. Ačkoli jsem hodně zpohodlnělý produkty MS, jež ve většině případů toho myšlení moc nepotřebují, musím říci, že právě tohle je jedna z věcí, jež se mi na Linuxu líbí. Přeci jen mi moc nesedí ideologie, kdy se operační systém tak nějak snaží “odhadnout,” co po něm chceme a udělá to za nás. Raději myslím, bádám a učím se.

Takže tímto zahajuji novou rubriku Linuxová lama 🙂, v níž se s vámi budu dělit o své zážitky a postřehy. Pokud články v této sekci bude číst nějaký odborník, pak ho prosím o shovívavost – nejde tady o to, abych ukázal, že něco umím – jde prostě JEN A JEN o to, abych Linux představil z pohledu totálně neznalého a abych zachytil to, jaké nadšení může “postihnout” dlouholetého uživatele Windows, když se rozhodne zkusit alternativní cestu. Nebudu ani maličko “odborný” – naopak – v této rubrice budu za dítě, které objevilo novou “hračku.” Ale nejsem dítko líné, neb jsem pochopil další věci: pokud chci Linux časem používat jako systém, nevystačím s klikáním a také, že než se blbě zeptám, měl bych to zkusit, nebo si přečíst manuál :).

Takže první dojmy? Dnes budu stručný:

  • při instalaci dávejte veliký pozor na to, nač se vás instalační program ptá. Jeho otázky rozhodně nejsou zbytečné a klikat jen na Next nemusí skončit kýženým výsledkem. Hodí se, když alespoň základně rozumíte hardwaru.
  • počítejte s tím, že mnoho věcí bude jinak, než jste zvyklí z Windows. Nebude na škodu, když odpovědi na své otázky nejprvě zkusíte vyhledat v Googlu a teprve pak se začnete ptát odborníků.

A co se mi na Linuxu líbí na první pohled?

  1. Nezaviruje se surfováním po všelijakých stránkách (a nemám teď na mysli porno 🙂 ).
  2. Startuje rychle a je možnost sledovat, co se v kterém momentě při startu děje.
  3. KDEčko (grafické rozhraní) vypadá fakt skvěle! Když si uvědomím, co všechno v něm lze nastavit, poladit, změnit… …tak se těším na okamžik, kdy z něj budu umět udělat “systém podle svých představ.” Na rozdíl od Windows to půjde dovést skoro až k dokonalosti.
  4. LOGIKA je první, co jsem si uvědomil při používání KDE. Prostě – když něco potřebuji, zamyslím se, kde by to asi tak logicky mělo být – zkusím to – a ono to tam je :).
  5. Maličkost: hrajete si MP3ku a chcete si pustit jinou. V Mandrakovém přehrávači Amarok se ta první postupně ztiší a ta druhá pomalu “najede” (fade-out, fade-in). K tomu se ještě na obrazovce objeví titulek (OSD) se všemi informacemi o právě přehrávané skladbě.
  6. Celá instalace (nepočítám-li mé omyly) trvala něco kolem 10 minut (P4 2,8 GHz, 512 MB RAM). Její součástí bylo i veškeré softwarové vybavení – kancelářský balík, komunikační program, hry, aplikace pro grafiku…. Tohle se vám s Windows určitě za 10 minut nepovede 🙂
  7. Možnost uložení prakticky jakéhokoli souboru do PDF!

Výhod bude jistě ještě mnohem více. Samozřejmě jsou i věci, ve kterých zatím marně tápu: například když si nainstaluji software, jak ho pak spustím? Některé distribuce to mají posobné, jako Windows (třeba SUSE s YASTem) a nainstalované programy najdete snadno a rychle. Ale zítra si přečtu ten zasraný manuál a přijdu na to 🙂

To jest pro tento okamžik vše. Už teď se těším na to, jak zítra zase zasednu ke svému stroji a uvidím něco jiného, než “vlajkové okno.” A určitě se tady zase brzy podělím o své zážitky a postřehy!

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *