Mám velice zajímavou zkušenost s fotoaparáty Olympus a s jejich servisem, o kterou bych se s vámi rád touto cestou podělil.

Moje zkušenost s Olympusem je taková, že jsme asi před 2-3 roky koupili pro firmu tři digitální fotoaparáty Olympus. Během prvních dvou let byl jeden v záruční opravě dvakrát, zbývající dva každý jednou. První, co mi vadí, je buzerace s jakousi kartičkou, kterou Olympus podmiňoval (a možná ještě podmiňuje) možnost reklamace. Podotýkám, že reklamaci není možné vázat na nic – tuplem už ne na nějakou přiblblou kartičku. Halt Olympus si vymyslel vlastní pravidla (podobnou zkušenost mám i s Philipsem, ale tam zase buzerovali s paragonem).

Rok po uplynutí záruční doby se u toho Olympusu, který byl dvakrát v opravě, projevila potřetí ta samá závada: nešlo stahovat fotky do PC.

A teď přijde to nejlepší: oficiální servis Olympusu má stanovenou minimální cenu opravy, která činí 4500 Kč. Takže i když tam přijdete s např. poškozenými dvířky k baterkám, zaplatíte 4500 Kč, nebo můžete dotyčný přístroj vyhodit do popelnice (což bych už dávno udělal, kdyby foťák byl můj a ne firemní).

A teď ještě lepší záležitost: asi po třech týdnech se nám Olympus vrátil. Prý opravený, ale v opravně ani nebyli schopni předvést, že skutečně funguje. Údajně proto, že nemají software, který je na to potřeba (fotoaparát nefunguje jako klasické “mass-storage device,” ale je nutné použít dodávaný program). Při opravě foťák prý vyčistili a nahráli nový firmware.

Po přivezení foťáku zpět jsme zjistili, že:

  1. stahování fotek nadále nefunguje.
  2. ve foťáku jsou fotky, které v něm předtím nebyly. Někdo ze servisu si vzal fotoaparát na dovolenou a pak patrně nebyl schopen je díky závadě stáhnout, takže je ve foťáku jednoduše nechal. Celkem se jedná o cca. 90 snímků vysmátých lidí u moře, na pláži atd..

Výsledek: za 4500 Kč jsme obdrželi nefungující foťák s 90 fotkami někoho z Olympusu (50 Kč za fotku – to není špatné, co myslíte?).

Znám sice hodně uživatelů, kteří s Olympusem nemají problémy. Mně ale tahle zkušenost stačila. Až budu vybírat foťák ať už sobě, nebo pro firmu, půjdu rozhodně buď do Nikonu, nebo do Canonu.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *