8. března 2003 došlo u obce Nažidla k jedné z nejhorších nehod autobusu na našem území. Za volantem seděl řidič Pavel Krbec, který podle všech dosavadních informací nepřizpůsobil jízdu stavu a povaze vozovky (zatáčku projížděl ve 118 km/h). Na místě nehody tak díky jeho chybě zůstalo 19 mrtvých a 26 zraněných.

První, čím mi pan Krbec pořádně zvedl mandle, byly jeho snahy (nebo to možná byly snahy jeho právníka, ale to je prakticky jedno) o pozastavení stránek Autobus2003.info, které provozuje otec jedné z obětí nehody – pan Karel Hart. Je celkem pochopitelné, že tragédie panem Hartem otřásla -není se opravdu čemu divit – a tak se tento pustil do webu, ve kterém seznamuje čtenáře s celým případem. To se tehdy panu Krbcovi nelíbilo a následně na pana Harta podal žalobu na ochranu osobnosti. Údajně mu vadilo, že je na stránkách Autobus2003.info nazýván vrahem a že jej autor ještě před pravomocným rozsudkem označuje jako viníka celé tragédie. Vzhledem k tomu, že se neprokázala žádná technická závada na vozidle a hned v prvních dnech vyplavala na povrch skutečnost, že Pavel Krbec jel rychleji, než měl, by mě zajímalo, kdo měl být na zmíněném webu označován jako viník. Že by nebozí cestující? Co se označení slovem “vrah” týká: kdyby mně takto někdo pozabíjel děti, divili byste se, kdybych toho člověka označoval tímto slovem? Myslím, že vzhledem k utrpení, které Pavel Krbec způsobil, by měl strpět i mnohem horší označení.

Pan Hart nakonec stránky mírně upravil do konzervativnějšího stylu a Pavel Krbec nakonec svou žalobu stáhnul.

Dalším bonbónkem se stala skutečnost, že řidič autobusu padělal své profesní osvědčení, opravňující ho k řízení autobusu. Teoreticky tedy neměl za volantem co dělat! Blesk tehdy dokonce přišel s informací, že předchozí osvědčení bylo Krbcovi zadrženo kvůli alkoholu. Je-li toto pravda, pak je celá situace hodná zamyšlení. Nespornou pravdou ale je, že kvůli řízení pod vlivem alkoholu byl tomuto člověku v minulosti na dva roky odebrán řidičský průkaz. Takový člověk pak řídí autobus plný lidí?

Jaký je asi Krbec člověk, když si dovolil brát na sebe zodpovědnost, k níž nebyl kompetentní? Jak je možné, že se na to nikdy nepřišlo? To ho nikdy nekontrolovali policisté? Nebo pokud kontrolovali – dělali (jak je jejich zvykem) jen kontrolu lékárničky, trojúhelníku a dalších “důležitých věcí,” aniž by se zajímali o to, zda onen pan řidič má vůbec právo sedět za volantem?

Pavel Krbec byl nakonec odsouzen k trestu odnětí svobody v délce osmi let (tj. asi 5 měsíců za každého mrtvého). Protože se ale nástupu trestu vyhýbal, musel na něj být vydán zatykač. Teprve poté nastoupil do věznice.

Pokud si vězení představujete jako omezení svobody, nebo snad dokonce trest za spáchaný čin, mýlíte se. Blesk přinesl ve článku Krbec má fešácký kriminál informace o tom, jak vězení v Heřmanově Huti, kde je viník “uvězněn,” vlastně vypadá. Teplé jídlo třikrát denně, odpoledne čerstvé ovoce a zelenina, hřiště, posilovna, v pátek vycházka na nákup, dovádění s milenkami v protějším penzionu – prostě veget. Nějakých dvacet let nazad jsem měl možnost poměrně často pobývat v pražské motolské nemocnici na dětském oddělení a musím říci, že takhle dobře jsme se tam zdaleka neměli.

Krbcovi se ale patrně takový pohodový odpočinek nelíbí a dožaduje se nového procesu. Tohle už je moc i na mne: někdo zabije bezmála dvacítku lidí a ještě se dožaduje opětovného projednání? Nechtěl by pan Krbec náhodou podmíněný trest, aby mohl jít zase řídit autobusy? Ostatně hodně cynicky vyzněl závěr jednoho článku, že “Návrat za volant si ale údajně rozmyslí podle toho, jak skončí soud.” Zvedněte ruku, kdo byste s tímhle šoférem jel!

Sám jsem měl “tu čest” zažít nehodu autobusu. Stalo se to cestou do Itálie, kousek po přejezdu česko-rakouských hranic. Bylo lehce po půlnoci (přesně 0:24 – to si pamatuji), když řidič patrně “zachrápnul” a přehlédl betonové hrazení u odbočky z dálnice. Ozvalo se jen krátké zabrždění, pak rána… …a pak jsem už jen čekal, jakým způsobem autobus zastaví. Dopadlo to dobře: nikdo nebyl zraněn :). Zato autobus byl “na sračky” a z proražené nádrže utíkala nafta. Kde všude jsme měli skleněné střepy, raději ani nebudu popisovat. My jsme, díkybohu, měli štěstí a díky blbému řidiči jsme zažili jen pořádný šok. Jiní, bohužel, tohle štěstí neměli. Pořád ale věřím ve spravedlnost a v to, že každý vůl, porušující pravidla, který něco způsobí, bude po zásluze (nejlépe exmplárně) potrestán.

Škoda, že si tuhle stránku asi Pavel Krbec nepřečte (i když kdo ví – třeba má v té luxusní věznici přístup na Internet). Moc rád bych mu totiž řekl: “Milý pane, tady se podívejte do tváří lidem, které jste svou vlastní nezodpovědností a pitomostí zabil. Nikdo z nich se už neusměje, jako na těch fotkách, nezažije lásku, úspěchy, štěstí – nezažije nic! Jen kvůli Vám. Tak se koukejte uklidnit a uvědomte si, že za to můžete Vy, jen a pouze Vy!”

Relevantní odkazy:

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *