Každý, kdo pracuje nějaký ten pátek s Internetem, si postupem času oblíbí několik zdrojů informací, jež pravidelně navštěvuje. Obvyklý (zpravidla ranní) rituál pak spočívá ve spuštění prohlížeče, otevírání jednotlivých stránek přes Oblíbené položky a zjišťování, zda na tom kterém serveru přibyly nové zprávy.

Tento způsob má celou řadu nevýhod, z nichž nejmarkantnější je časová náročnost, která je víceméně přímo úměrná počtu sledovaných zdrojů. Pokud navíc nechcete zmeškat aktuální zprávy, je nutné všechny servery procházet několikrát denně.

Právě z tohoto důvodu vznikly takzvané RSS kanály. RSS je zkratka RDF Site Summary a zjednodušeně se dá říci, že se jedná o formát dat, ve kterém jsou uloženy základní informace o nových článcích (zpravidla nadpis, perex, datum a čas vydání, odkaz na článek…). Podobnou technologii zkoušel před lety uvést v život Microsoft ve formě CDF kanálů, leč tato upadla v zapomnění a prakticky se neujala.

K tomu, abyste mohli RSS kanály sledovat, potřebujete RSS čtečku. Některé prohlížeče ji mají integrovanou, takže nemusíte nic instalovat, do jiných se dá přidat ve formě zásuvného modulu. Stejně tak existují i samostatné aplikace. Na jedné z nich: FeedReaderu 1.7 si ukážeme, jak RSS vlastně funguje a k čemu vám může být dobré.

Jaké jsou výhody RSS čtečky?

  1. nemusíte opakovaně navštěvovat jednotlivé weby, abyste zjistili, jaké jsou nové články.
  2. o nových článcích či aktualitách budete zpravidla informováni zvukem, případně “bublinou” v systémové oblasti (závisí na druhu použité čtečky)
  3. všechny zprávy se zobrazují v podobném rozhraní, na jaké jste zvyklí z většiny poštovních programů. Snadno tak zjistíte, které zprávy jste ještě neviděli.
  4. nemusíte číst celý článek – z perexu snadno poznáte, zda vás článek zajímá a kliknutím na odkaz si jej zobrazíte celý.

FeedReader 1.7

Webovou stránku programu FeedReader najdete na http://feedreadercz.semania.com/, odkud si můžete aplikaci stáhnout (má necelý 1 MB). Instalace ničím nepřekvapí: jedná se o klasického průvodce, který vás krok za krokem provede celým procesem.

Po spuštění FeedReaderu se zobrazí okno s panelem nástrojů a třemi sekcemi. V levém panelu vidíte seznam sledovaných zdrojů, v pravém horním jednotlivé články a vpravo dole pak podrobnosti právě označeného článku. Velkým plusem je skutečnost, že program komunikuje česky.

Rozhraní programu FeedReader

Prvním krokem je přidání sledovaných zdrojů. To je možné provést několika způsoby: buď tlačítkem F2, nebo přes menu Soubor-Přidat kanál, případně tlačítkem na panelu nástrojů Přidat kanál. Ve všech případech budete dotázáni v jednoduchém dialogu na adresu kanálu.

Jak zjistím adresu kanálu?

Jednoduše! Buď přímo na stránkách, které chcete sledovat, najdete odkaz nadepsaný “RSS,” případně “XML,” nebo můžete zkusit patrně největší katalog RSS zdrojů na http://www.pooh.cz/rss/default.asp?id=-1. Adresu RSS pak jednoduše zkopírujete do dialogového okna Adresa zdroje (například kliknutím pravým tlačítkem myši na odkaz a volbou Kopírovat zástupce v kontextovém menu.

Takto si postupně přidáte všechny zdroje, jež chcete sledovat. Dovolím si upozornit, že ne všechny servery RSS podporují, proto ne všechny zdroje budete moci číst přes RSS čtečku.

V menu Nástroje-Nastavení pak na kartě Prostředí můžete určit, jak často se mají všechny sledované kanály kontrolovat (zpravidla vystačíte s výchozím nastavením jednou za hodinu). Jestliže jste připojeni přes proxy server (typické například ve firmách), budete jej muset nastavit v témže menu na záložce Připojení.

Pokud chcete nějaký z kanálů sledovat častěji, než všechny ostatní, není to problém. Jednoduše jej označíte v levém panelu a poté přes pravé tlačítko otevřete Nastavení kanálu. Zde je možné nastavit jinou dobu kontrolování nových zpráv, stejně jako jejich archivaci a další parametry.

Servery, na nichž se objevily nové zprávy, odlišíte snadno: jednak jsou vypsané tučným písmem a dále je vedle jejich názvu modré číslo, ukazující kolik nových článků zde přibylo, což jistě bude blízké uživatelům Outlooku či Outlook Expressu. Praktická je položka Nepřečtené zprávy, kde můžete na jednom místě shlédnout novinky ze všech sledovaných kanálů.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že mi RSS čtečka šetří poměrně hodně času, který bych jinak trávil procházením několika desítek webů a vyhledáváním novinek. Díky ní mám vše v jednom jediném okně, snadno a rychle přístupné.

Pro zájemce existuje i RSS čtečka založená na Javě, určená pro mobilní telefony – viz JavaMobile.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *