Při posledním přetahu z Plzně 5.února 2005, přijel do Prahy kromě rekonstruované soupravy i unikát – prototyp vozu metra Škoda 6Mt, který plzeňská škodovka hodlala otestovat na zkušební trati depa Kačerov. Tento vůz existuje zatím jen v jediném provedení a veřejnost nemá moc velkou šanci se s ním setkat (tedy konkrétně: rozhodně se v blízké době neobjeví na žádné trase metra).

Po designové stránce vzbuzuje nový vůz spíše rozpaky – evidentní je například nesoulad mezi rádoby moderním čelem vozu s oválným čelním sklem a boky, které se dosti silně podobají stávajícím rekonstruovaným soupravám. Kuriózní je také barevné provedení: pravá strana vozu je vyvedena ve žluto-černo-bílé kombinaci, levá pak v červeno-černo-bílé. Dveře jsou ve stylu moderních souprav Siemens M1 – otevírají se tedy ven z vozu. Velkým nedostatkem jsou IMHO výrazně menší okna, ve srovnání s těmi, na které jsme zvyklí.

Patrně největším negativním překvapením je interiér, který hned na první pohled zaujme dřevěnými sedačkami, připomínajícími tak trošku školní židle. Údajně se ale na sedadlech sedí pohodlně. Objevila se ale kritika dílenského zpracování interiéru a nepříliš velké nadšení vyvolala jeho strohost.

Prototyp má 40 míst k sezení, přes spřáhla měří 20,03 metru a skříň je široká 2,65 metru. Maximální rychlost je 80 km/h; o pohon se starají 4 asynchronní motory s výkonem 170 kW.

Bohužel díky tomu, že prototyp nemá patřičné razítko od Drážního úřadu, nesmí stát v depu Kačerov a tak vesele mrzne venku, čehož pohotově využili sprejeři a vůz opakovaně zmalovali. Traduje se, že mezi sprejery bylo věcí prestiže, kdo novinku tímto způsobem zprzní – a podařilo se to velice rychle: hned druhý den po přivezení z Plzně.

Dnes se konečně za Škodou 6Mt vydám i já. Tedy pokud budu mít to štěstí a budou probíhat zkušební jízdy (což by podle mých informací měly…). Pokud se mi podaří získat nějaké snímky, případně i videa, pokusím se je co nejrychleji dostat na web, abyste se na novinku mohli podívat i vy. Tak mi držte palce, ať nezmrznu a ať u zkušební trati nestojím zbytečně.

Na závěr malý “námls,” abyste si mohli udělat představu o tom, jak 6Mt vlastně vypadá:

POZOR, AKTUALIZOVÁNO: 17.3.2005 se mi podařilo udělat 38 snímků prototypu Škoda 6Mt zblízka. Na fotkách najdete celkové pohledy na vůz, ale také řadu detailů. Informace zde.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *