Povedený nákup ČD

Českým drahám se povedl opravdu drahý a ještě k tomu nepovedený nákup. 7 vlakových souprav Pendolino, které ČD zakoupily, nás ještě dlouho nesveze. Přitom podle původní prognózy měly vozit cestující již od září 2004. Vlaky totiž nejsou kompatibilní s českým zabezpečovacím zařízením a nezískají tak povolení drážního úřadu pro provoz na našich tratích. Pendolina mohou (díky rušení asynchronními motory) ovlivňovat stacionární vlakový zabezpečovač a způsobovat tak nebezpečné situace. Možnosti jsou dvě: buď dodavatel – italská firma Alstom – provede úpravy, nebo se Pendolina budou vracet a ČD SNAD dostanou zpátky peníze….

Více informací ve článku Rychlovlaky Pendolino se zřejmě v ČR nesvezeme (doporučuji přečíst i diskuzi pod článkem – kromě hromady balastu jsou tam i zajímavé názory odborníků).

Trošku mi to připadá podobný případ, kdy DP Praha zakoupil nízkopodlažní tramvaje, které ovšem byly natolik poruchové, že nedostaly povolení drážního úřadu pro provoz. Všechny tyto tramvaje tak několik let stály ve vozovně a letos byl uzavřen kontrakt na jejich rekonstrukci (po níž by SNAD měly být provozuschopné). Samozřejmě za tu rekonstrukci se zase bude platit.

Zastřelte… …ééé… upravte si svého Grosse

Už jsem psal o “úžasných” billboardech premiéra Stanislava Grosse, které přímo lákají k editaci v nějakém editoru fotek. Díky Novinkám.cz jsem objevil na Internetu vskutku zajímavou stránku, kde si můžete s Grossovými plakáty pohrát dle libosti. Těší mě, že švejkovství a umění dělat si legraci “z těch nahoře” stále ještě našemu národu není cizí. No a co vám řekne Standa ode mne? Koukněte se sami! :))

Gamesník 🙂

Máte rádi slepičky? Tedy ne ty, co pobíhají po dvorku na vesnicích, ale ty počítačové. Pokud už tušíte, o čem mluvím, pak vás dozajista zaujme odkaz na sympaticky zpracovaný přehled všech freewarových her, které kdy vydali tvůrci legendárního Moorhuhnu. Všechny hry si ze zmíněné stránky můžete i stáhnout.

Jestli ale paříte raději něco “ostřejšího,” pak doporučuji recenzi připravované hry Grand Theft Auto: San Andreas. Podle všeho to bude opravdu “nářez.” Já osobně se už velice těším (GTA jsem hrál už od verze 1 🙂 ).

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *