Začnu několika citacemi z iDnesu, konkrétně z diskuze pod článkem Zloději ukradli vystavenou krávu.

Rozhodně rozumně a fakticky podložený příspěvek napsal(a) Isbjoerna: “V puvodni zemi vystavy (Svycarsko) ma krava velky vyznam – produkce mleka, mlecne vyrobky (syr, cokolada) proslavily svycarsko na celem svete, a proto mela tato vystava v Zürichu ENORMNI USPECH! To se vsak neda transponovat na Prahu! Nevim, jake nationalni zvire Cesi maji (ci jiny vyznamny symbol), ale jsem si jista, kdyby pasoval MOTIV vystavy, prijali by vystavu i Prazane vlidneji.” Co dodat? Mne v první chvíli napadlo, že jestli mají Češi nějaké národní zvíře, tak snad jedině vola, nebo obecně hovado. Jak jinak titulovat lidi (Čechy, ale i cizince), kteří se například projevují tím, že likvidují, poškozují a teď dokonce i kradou plastové modely krav?

Co komu na těch kravkách vadí? Že se do Prahy nehodí? Dobře – pak pojďme zbourat žižkovský vysílač, nebo ještě lépe nábřežní zrůdnost zvanou “tančící dům.” Troufne si někdo? Tyto a podobné rádobymoderní stavby hyzdí Prahu. Narozdíl od krav ji hyzdí prakticky navždy…. Ostatně i v tomto se shoduji s Isjobernou: “Kdyz jsem po letech navstivila Prahu a videla tu ohavnou budovu vedle Narodniho divadla… Tak to uz snad radsi kravy, ktere za 2-3 mesice zmizi. :-/”

iDnes zveřejnil informaci, že byla poškozena nebo zničena již třetina krav…. Z celkového počtu 200 to znamená cca. 66 vystavovaných exemplářů. Hned vedle toho je informace, že se policie zabývala třemi případy – tedy ani ne pěti procenty. Asi měli na práci něco důležitějšího – třeba buzerovat někde s radarem na rovném úseku, kde nikdy nikdo nechodí a nehrozí žádné nebezpečí pramenící z vyšší rychlosti. Ale pogratulujme naší policii k tomuto mimořádnému úspěchu – v některých případech její úspěšnost a někdy ani snaha nedosahují ani těch 5%.

Co si o CowParade myslím já? Neřeším, proč jsou v Praze zrovna krávy a ne jiné objekty – tak otázka nestojí. Ale beru to jako milé zpestření. Když moje snoubenka přišla s tím, že bychom mohli zkusit všechny ty krávy, kravky a kravičky nafotit, nebyl jsem zrovna nadšen, ale dnes, poté co jsme skoro dvakrát obešli centrum a jeho okolí a druhou stranu Vltavy, musím říci, že tahle akce pro mne měla smysl. Poznal jsem díky ní velkou část města, ve kterém žiji a ještě mě to “dokopalo” k pohybu, který určitě alespoň trošku pozitivně zapůsobí na mém zdraví. Autorům téhle akce tedy mohu poděkovat za zajímavé a smysluplné procházky po našem hlavním městě. Jejich výsledkem je ostatně galerie umístěná na www.zarohem.cz/kravy.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *