Nepřijmete pana prezidenta? Tak vám udělají pakárnu! * Všichni by prý měli mít zásadně srovnatelnou životní úroveň. * Mohu uspořádat bílou miss? * A zase ten prodej o svátcích…


Penzion, kde odmítli prezidenta Zemana, řeší policie

Bylo, nebylo, za devatero horami a devatero řekami byla země, kde lidé nejen nesměli zpívat, ale dokonce ani nemohli rozhodovat o tom, koho přijmou ve svém podniku. Asi již správně tušíte, že tou zemí je Česká republika, kde se stát nerozpakuje rozhodovat i o tom, zda hospoda smí či nesmí být kuřácká, ačkoli se jedná o soukromý objekt. V té zemi chtěl jednou prezident se svou družinou navštívit penzion Modřín ve Velké Úpě v Krkonoších. Protože majitelé alkoholu holdujícího vladaře právě nemuseli, nabídku prostě odmítli. Tady by mohl příběh končit – logicky stejně, jako má třeba zedník právo odmítnout zakázku, ať už z důvodu, že se jedná o příliš složitou práci, nebo se mu prostě nechce, má totéž právo i majitel podniku restauračního typu.

Majitelé penzionu Modřín ale tímto krokem neskončili, a dovolili si opravdu hodně – nabídli slevu 20 % všem příznivcům pravice. Poštvat proti sobě stát odmítnutím jeho čelního zástupce se nevyplácí. Jó, kdyby dali slevu příznivcům Zemanovců, to by asi prošlo. Takže milí majitelé mají nyní za svou nabídku problémy. Velké problémy – dokonce byli vyslýcháni na policii. Osobně k tomu nevidím důvod – pokud jsem ve svobodné zemi, tak mohu ve svém podniku nabízet slevy, komu chci a za co chci, nebo ne? Kdepak v Česku, kde majitelka “čelí trestnímu oznámení a je vyšetřována kvůli paragrafu 356 trestního zákona o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Podle něj je trestní sazba za uvedený čin od půl roku do šesti let vězení.”

Docela by mě zajímaly argumenty žalobce, protože bych chtěl vidět, jak dokáže ono podněcování k nenávisti. Když nabídnu slevu všem, kteří přijdou v zelené čepici, znamená to snad, že nenávidím či dokonce nabádám k nenávisti všech lidí v červených čepicích? Pamatuji si dokonce akce, kde slevu v obchodě s oděvy dostali ti, kdož přišli v nočním oblečení. Podněcoval snad tento obchod nenávist k lidem, kteří chodí v denním oděvu?

Penzion Modřín po odmítnutí Miloše Zemana prý navštěvuje jedna kontrola za druhou, ať už z obchodní inspekce, hygieny či živnostenského úřadu. Chodí na anonymní udání a my všichni jistě věříme tomu, že je to jen souhra náhod a nemá to s prezidentem nic společného.


Právníci varují: Pozor na nové zákony o rodině, vyvdáte či vyženíte i nechtěné příbuzné

Tohle je také pěkný Kocourkov: “Zatímco dosud zákon o rodině nezmiňuje definici rodiny a soustředí se na manžele, rodiče a děti, nyní přichází na scénu široce definovaná rodina. „Budete v ní mít švagry a švagrové, prarodiče, praprarodiče, vnuky, sourozence. Tedy možná i ty příbuzné, kteří vám třeba nejsou sympatičtí a nestýkáte se s nimi,“ upozorňuje Petra Gříbková ze společnosti Atlas Consulting.” Teď to ještě není tak zajímavé, jako když si dáte věci do souvislostí – “Zákoník říká, že lidé mají přispívat na potřeby života rodiny tak, aby životní úroveň všech jejích členů byla zásadně srovnatelná.”

Formulace “aby životní úroveň všech jejích členů byla zásadně srovnatelná” jasně navazuje na tendenci k rovnostářství, kterou prosazovaly snad všechny dosavadní vlády, které jsme měli u moci. Například vyšší zdanění “bohatých” má alespoň částečně za cíl přiblížit je k životní úrovni “chudých”, stejně jako podpora “chudých” neumožňuje rozdělit společnost na ty, kteří se o sebe umí/chtějí a neumí/nechtějí postarat. Prostě ideální stav je ten, aby se všichni měli zhruba stejně špatně. Nejlépe tak špatně, aby potřebovali k přežití stát, a neměli tedy roupy ve smyslu “stát je zbytečný, raději a lépe bych se o sebe staral sám.”

Pokud skutečně chápu nynější výklad správně, znamenalo by to, že pokud například manželka má bratra, který prohrává peníze v automatech, utápí v alkoholu, projíždí v návykových látkách, případně vůbec nikdy nepracoval a pracovat nechce, budete muset zajistit, aby jeho životní byla zásadně srovnatelná? Pokud ano, tak myslím, že pomalu ale jistě nastává čas k emigraci. V podstatě druhá možná alternativa je začít se chovat stejně, jako onen problémový příbuzný, abyste měli srovnatelnou životní úroveň.


Tomu neuvěříte: Romská Miss internetu zatím vypadá takhle! Může vyhrát celou soutěž?!

Jak je možné, že někdo, kdo nabídne slevu pravičákům, podněcuje nenávist, zatímco někdo, kdo dělá soutěž, určenou pouze pro ženy vybrané rasy, nepodněcuje, ba dokonce ani není rasista?

Tohle je otázka, která mi leží v hlavě už dlouho. Jak bych asi dopadl, kdybych pořádal “Bílou Miss”? Já myslím, že to všichni víme – byl obviněn z rasismu, popotahován a patrně také pro výstrahu potrestán. A tak je to pokaždé – zatímco minority mohou oslavovat svou kulturu, rasu, tradice a vymezovat se vůči většinové společnosti, členově majority nic takového dělat nesmí!


Zákaz prodeje o svátcích podle zákona…

O snaze zakázat prodeje o vybraných svátcích jsem už na tomto webu napsal snad vše, co k tomuto tématu chci říci. Zaujal mě ale postřeh Jana Krause, který na svém blogu kritizuje: “Drzé je i tohle pokrytecké, české předstírání “křesťanství”, na jehož základě někdo chce omezovat práva druhých.” Okrajově jsem se k tomuto tématu dostal, když jsem konstatoval, že nevidím důvod, proč by ve svátek neměli pracovat ti, kdo mají jinou případně žádnou víru, nebo slaví svátky jindy, s ohledem na svou kulturu.

Pro mne samotného nejsou Vánoce žádným důvodem ke slavení, a abych řekl pravdu, tahal jsem z velké hloubi své paměti důvod, proč vlastně existují. Prý se v tento den narodila jakási postava, na jejíchž příbězích je vystavěna část Bible. Pro mne je to osoba stejně fiktivní, jako například postavy z Hvězdných válek či Star Treku, nicméně nevymlouvám nikomu, aby něčemu takovému věřil. Nevidím ale důvod, proč bych měl údajné datum narození této údajné postavy nějakým předem definovaným způsobem slavit. Už vůbec pak nechápu, proč by mělo být na takto chatrném základě někomu nařizováno, zda smí otevřít svůj obchod, nebo jestli v něm může sedět na kase.


Veselé Vánoce!

Vážení čtenáři Týdnovin,

bez ohledu na to, zda nějakým způsobem slavíte vánoční svátky, vám chci popřát klidné prožití následujících dnů.

Politici většinou v tomto období dávají pokoj, takže pokud se nestane něco, co by bylo hodné komentáře, uvidíme se u Týdnovin až za dva týdny – 3. ledna 2014.

Proto “preventivně” již nyní přeji všem, ať je další rok lepší než tento – ať jste zdravější, šťastnější, úspěšnější, spokojenější a neztrácíte víru v lepší časy.

A děkuji všem, co čtou Týdnoviny, za jejich přízeň, která je pro mne nejen motivací, ale i nadějí. Je prostě příjemné vědět, že s někým názorově souzním.

PF 2014
Karel Kilián

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *