Čtvrt miliardy na odměnách rozdělila vláda, která slibovala úspory.*Úředníci chtějí vědět, co pálíte v kamnech.*Alkohol v dechu? Máte problém! Pokud nejste Janoušek.


Policie: Zkouška dechu je důkaz. Znalec u soudu s Janouškem tvrdil opak

I méně bystří novináři si všimli jistého nesouladu mezi tvrzením soudního znalce a dosavadní praxí trestání řidičů, kterým byl naměřen alkohol v dechu. Zatímco pro běžného občana platí, že alkohol, naměřený policejním přístrojem je automaticky považován za prokázaný, pro lobbyistu Janouška (a samozřejmě pro mnohé další vyvolené, o kterých se nedočteme) existuje výjimka, kdy “Nelze přepočítávat hladinu alkoholu v krvi z dechové zkoušky. Pozitivní výsledek dechové zkoušky tak nelze považovat za důkaz přítomnosti alkoholu v krvi.”

Nyní bude na soudci, jakou motivaci dostane k tomu, aby označil použitý analyzátor dechu za “neověřený” a jeho výsledky za neprůkazné důkazy.

Přesto mě ale zaráží jedna docela děsivá věc: “Přístroje, které používá policie dnes, už jsou podle něj velmi přesné, pracují totiž na jiném principu než kdysi používané trubičky. “V 99 procentech případech ano. Nic totiž není stoprocentní,” říká Zima.” 99 % zní jako poměrně slušná přesnost. Ovšem představa, že v jednom ze ta případů, kdy byl občan trestán jen na základě analýzy dechu, dojde k chybě, mi rozhodně nepřipadá uklidňující. I kdyby přesnost byla 99,9 %, pořád je to dle mého názoru málo.


Nečasova vláda prý rozdělila před odchodem na odměnách 243 milionů

Pamatujete si, jak ministři Nečasovy vlády obhajovali mnohé nepopulární kroky argumentem, že je potřeba šetřit? Vzpomínáte si, jak voliči samozvané “pravice” jásali, že se konečně dočkáme reforem, které sice budou bolet, ale přivedou naši republiku k prosperitě? Velké kulové, vážení čtenáři! Stejně, jako všem dosavadním politiků, šlo i těm odcházejícím v první řadě o svůj prospěch. Ostatně o tom, jak královsky platil samotný premiér ze státních peněz svou milenku, jste skoro jistě slyšeli. Jo, z cizí kapsy, to se to utrácí!

“Bývalá vláda Petra Nečase (ODS) stihla před svým odchodem rozdělit zaměstnancům ministerstev odměny ve výši 243 milionů korun. Je to třiapůlkrát více než za první pololetí loni. Ministerstvo zemědělství vyplatilo v průměru na jednoho zaměstnance 28 716 korun, nejvíce ze všech resortů.”

Samozřejmě by občana, který to platí, zajímalo, zač byly ony odměny vyplaceny. Tak například Petr Bendl se nechal slyšet, že “jsou peníze zasloužené, protože ministerstvo dokončilo zákon o potravinách, myslivecký zákon a uskutečnila se transformace podřízených organizací.” Aha, tak to ano. Já myslel, že za plnění právě těchto úkolů berou státní zaměstnanci plat. Ale ono je to asi jinak: plat je za to, že člověk přijde do práce a sedí osm hodin na své židli. Jakmile udělá něco, co má v popisu práce, bác – dostane prémie.

A nejlepší vtip na závěr: “Ani jedno z ministerstev letos v pololetí nenechalo úředníky bez odměn.” Pojďme se zeptat hasičů, lékařů, zdravotních sester, ošetřovatelek a dalších lidí, které – na rozdíl od úředníků – opravdu potřebujeme k životu, jaké měli letos odměny! Vsadím se, že kdyby třeba řadová zdravotní sestra dostala odměnu ve výši 28 716 Kč, asi by musela vyhledat lékařskou pomoc, jaký šok by utrpěla.


Moravskoslezský kraj chce vědět, čím lidé topí. Na podniky ale kvůli ovzduší tlačit nechce

Snaha Moravskoslezského kraje prosadit přísnější dohled nad tím, co se spaluje v kotlích a kamnech je typickou ukázkou dláždění cesty do pekel dobrými úmysly. Samozřejmě je špatně, pokud někdo pálí v kamnech či v kotli něco, co pálit nemá. Stejně tak je nesporné, že tím v lepším případě obtěžuje sousedy, v tom horším dokonce ohrožuje jejich zdraví. Ani to ale, podle mého mínění, není důvodem k tomu, aby kdokoli získal právo vstupovat do domácností za účelem kontroly, jak si představují politici!

Ano, slyším ty, kterým soused otravuje vzduch pálením PET lahví a odpadu, nicméně, vážení a milí, jak jednou otevřeme tuto Pandořinu skřínku, už se nám nikdy nepodaří ji opětovně zavřít. Možná si říkáte: “Konečně si někdo na souseda došlápne!” Jenže oni si jednou došlápnou na všechny. Vždy se najde “dostatečně vhodný a obecně prospěšný důvod”, kterým politici vysvětlí, proč nám seberou nebo omezí tu či onu svobodu.

Postupem času se tak propracujeme ze stavu, kdy úředníci budou moci vstupovat do obydlí, aby zkontrolovali, čím topíte a zda tím neotravujete vzduch ostatním, třeba do situace, kdy:

  • Úředníci budou moci vstupovat do bytu a kontrolovat, co máte v ledničce. Bohulibý důvod: není přeci fér, abyste se cpali bůčkem a vegetariáni platili vaši případnou léčbu zdravotních komplikací.
  • Úředníci budou moci chodit na kontroly, jak se staráte o své domácí zvíře. Bohulibý důvod: občas se někdo o zvíře nestará dobře, nebo ho dokonce týrá. A použijeme univerzální “I kdyby to zachránilo jediný život, má to smysl!”
  • Úředníci se budou kontrolovat, na co se díváte v televizi, co čtete a posloucháte v rádiu. Bohulibý důvod: pokud nekonzumujete jen neutrální a vyvážené zpravodajství, můžete mít pokřivený pohled na svět. To byste také mohli jednou vyhodit do vzduchu celý panelák, jako ten magor z Frenštátu.
  • Dostanete čip a do bytu kamery. Bohulibý důvod: statisíce úředníků, obcházejících domácnosti, má příliš drahý provoz. Tímto krokem ušetříme peníze ze státního rozpočtu.

Vidíte, že to vždycky jde okecat nějakým dobře míněným úmyslem? Takže trvejme na svých právech a svobodách a nenechejme si je sebrat ani s pěkně znějícím úmyslem.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *