Ostrava chce čipovat psy, ale nechce čipování platit*Odboráři a ČSSD chtějí povinné slavení Vánoc*Poslanci nechtějí být solidární, občany k tomu nutí*Zázračná hypotéka Petra Tluchoře.


Ostrava chce čipovat psy. Ale vše si zaplaťte, vzkázala chovatelům

Opravdu potřebujeme stát? Proč? Proto, aby nás buzeroval! Podívejte se sami, s jakým geniálním nápadem přichází ostravský magistrát: “Nová vyhláška o povinném čipování psů rozděluje Ostravany. Jedni ji vítají, druhé štve. Chovatelům vadí nejvíc to, že město je nutí pořídit čip za své peníze, a to na rozdíl od jiných radnic v Moravskoslezském kraji. V některých obvodech proto už zvažují, jak lidem přispět.”

Někdy mám pocit, že ostravský magistrát má hodně dobrého dodavatele návykových látek. Nápady, co z té budovy vycházejí, snad ani nejde vysvětlit jinak.

Všimněte si celé řady paradoxů:

  1. Město něco chce, ale platit to má občan.
  2. Důvodem pro čipování psů má být lepší kontrola placení poplatků za psy městu. Proč by měl občan platit za psa městu? Pokud přijmeme představu, že je to v pořádku, proč nemusí platit majitelé koček, křečků a papoušků?
  3. Přistoupíme-li na variantu, že z poplatků se hradí úklid výkalů po psech, jak je možné, že majiteli psa udělí městská policie pokutu, pokud ho uvidí, že po svém čtyřnohém kamarádovi neuklidil bobek? A proč v takovém případě musí platit i ti, kteří po svých psech uklízejí? Že by princip kolektivní viny?
  4. Jestliže město trvá na tom, že psi by měli mít čip, proč tento výmysl neuhradí z poplatků vybraných od majitelů psů?

Musím říci, že nejen z kroků komunálních, ale i státních politiků mám dojem, že jsme se dožili neskutečné buzerace. Stát nařizuje stále více nesmyslů, jejichž nesplnění trestá, vybírá stále více peněz, za které poskytuje občanům méně a méně služeb, a postupně ořezává naše svobody skoro až na úroveň před rokem 1989.


Odborářská každoroční koleda: O svátcích má být zavřeno

Chcete další ukázku, kterak je v lidech – tentokráte těch, jež se nazývají odboráři a sociální demokraté – zakořeněný reálný socialismus? “Někteří obchodníci mají otevřeno během vánočních svátků nonstop a za práci v těchto dnech nabízejí svým zaměstnancům výrazné přilepšení. To se však nelíbí odborářům, kteří chtějí, společně s podporou ČSSD v senátu, práci o svátcích zakázat.”

Opravdu nevím, zda mají odpůrci práce během svátků jasno v tom, že pracující lidé nejsou malé děti (ostatně dětská práce je u nás zakázána, víme?). Zaměstnanec má vždy možnost volby: pokud nechce pracovat o Vánocích, nemusí. Může si najít takové místo, kde se o svátcích nepracuje. Pokud nemá na jiné místo kvalifikaci, nikdo mu nebrání si ji zvýšit.

Pamatuji si z loňského roku názor prodavače z nějakého supermarketu, který tehdy napsal do diskuze na iDnesu, jak se o vánoční směny zaměstnanci doslova perou, protože je za ně příplatek.

Jenže politici a odboráři přeci nejlépe vědí, co je pro zaměstnance dobré a co opravdu chtějí.

Úplně nejvtipnější je (odkud se zase vynořil) František Bublan z ČSSD, podle kterého “se údajně jedná o vstřícný krok především k lidem, aby se trošku více zaměřili na slavení a vůbec vnímání některých svátků.”

Já nevím, ale neměla by ČSSD to slavení svátků nějak nařídit? Já sice o svátcích nevymetám obchoďáky, ale ani Vánoce neslavím. Dokud nemám dítě, není to pro mne nějak zvláštní svátek – ostatně s ohledem na události, ze kterých vychází, je to pro mne zcela nezajímavé datum. Neměl by si Bublan s odboráři posvítit na mně podobné? Vždyť co je to za drzost, že si dovolím nezaměřovat se na slavení a vnímání svátků?

No, hlavně nesmím zapomenout prvního května vyvěsit do oken ty správné vlaječky, že? V roce 2013 to prý bude německá a evropská.


Uvolněte se prosím: Táňa Fišerová – Supermarkety

K výše probíranému tématu ovlivňování pracovní doby v soukromém sektoru přidejme názor jedné z kandidátek na prezidentský úřad Táňy Fišerové. Pravda, hovoří se o noční pracovní době, nicméně pointa je stejná.

Nejhezčí je pasáž, kdy Jan Kraus pronese: “Když bude (otevřeno) jen ve dne, tak bude pokladních potřeba polovina.” A co na to paní Fišerová? Vynáší argument, silný “jak noha od kulečníku”: “Já se s Tebou o tom nebudu bavit!”


Poslanci si nepřidali. Ale stát teď neví, jak má od ledna platit soudce

Původně iDnes vydal tuto zprávu s titulkem “Poslanci bojují o svůj plat. Proč máme být solidární my, řekl Šincl”. Asi pak někdo usoudil, že to už je moc silná káva, tak v iDnesu nasadili umírněnější verzi.

Sociální demokraté by měli být sociální, tedy i solidární s chudými, nebo ne? Ladislav Šincl z ČSSD ve Sněmovně při projednávání zdanění poslaneckých náhrad (jinými slovy zvýšení poslaneckých platů) pronesl: “Nevím, proč bychom solidaritu měli projevovat jen my a sami k sobě.”

  • Ladislav Šincl je zjevně člověk, který nešel do politiky kvůli lidem, nebo dokonce nějakému poslání. Zjevně je to jeden z těch mnoha, kteří tam šli kvůli penězům. A není mu hloupé rvát se o každou korunu.
  • Ladislav Šincl očividně žije v jiném světě. Jinak by si všiml, že solidární nemají být jen politici. Díky neustále se zvyšujícím odvodům do státní pokladny je stále “povinně solidárnější” každý slušný a pracující občan.
  • Zdaněním poslaneckých náhrad poslanci rozhodně neprokázali solidaritu “sami k sobě”.
  • Jestliže je pan Šincl přesvědčen o tom, že je tento způsob “solidarity” špatný (v čemž bych eventuálně souhlasil), nechť nám vrátí naše daně.
  • Co byste čekali od člověka, který v letech 1984 až 1988 vystudoval na Vysoké škole ekonomické Národohospodářské fakultě obor Národohospodářské plánování? Nemusím snad připomínat, že bez správného kádrového profilu se tehdy vysoké školy nestudovaly….

Pojďme se podívat na další podařenou hlášku tohoto pána: “Veřejnost oceňuje v práci představitelů úplně jiné věci než to, kolik berou na svých výplatních páskách” Upřímně by mě zajímalo, podle jakých kritérií si pan poslanec myslí, že ho a jeho kolegy občané posuzují. Podle dobře odvedené práce? Obávám se, že není co oceňovat. Nebo podle slušnosti, poctivosti, ….?

Ostatně hlasování na iDnesu, které je poměrně relevantním odrazem “hlasu lidu”, je dostatečnou odpovědí na hlášku pana Šincla. V anketní otázce “Myslíte, že si poslanci zaslouží své platy?” odpovědělo 249 lidí kladně a 13 925 (98,2 %) záporně. Myslím, že zbytek netřeba komentovat.


Zázračná hypotéka rebela Tluchoře. Nejednou se snížila skoro o dva miliony

“V říjnu letošního roku bývalý šéf poslanců občanských demokratů Petr Tluchoř tvrdil, že si na stavbu svého nového rodinného sídla vzal hypotéku 7,5 milionu korun. Jenže teď podle povinného oznámení příjmů, darů a půjček přiznává dluh ve výši 5,62 milionu.”

Co se stalo mezi říjnem a prosincem? Tluchoř rebeloval a odmítal podpořit vládní balíček, který kromě jiného obnášel zvýšení DPH. V úterý 6. listopadu večer pak přišlo nečekané překvapení: “Poslanec Petr Tluchoř v úterý v podvečer oznámil, že dosud rebelující poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla ve středu vládu podpoří, poslanec Radim Fiala, který z ODS vystoupil, se zdrží hlasování. Naopak Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr ve středu před jednáním složí poslanecké mandáty, aby nedošlo k pádu vlády.” Tluchoř tak vlastně nepřímo podpořil vládní balíček a současně zachránil Nečasův kabinet. Můžeme jen spekulovat, zda dva miliony, o které následně Tluchoř snížil svůj dluh, náhodou nesouvisejí s jeho ochotou zachránit vládu.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *