Zdravotní reforma z pera ODS: amalgám si plaťte sami!*200 miliard sebral stát všem a dal jen některým*Nejsou peníze na nemocné s rakovinou. A co regulační poplatky?*Zvýšení spotřební daně připravilo stát o 1,5 miliardy*Jak zvýšit výběry od občanů a nezvýšit daně?*ODS sice nebude zvyšovat daně, ale vlastně bude.


Amalgám. Zaplatit. Jasně.

D-Fens se zamýšlí nad požadavkem stomatologů, aby pacienti platili základní ošetření, to jest amalgámové plomby. Pojišťovny prý proplácejí 200 Kč, zatímco skutečné náklady jsou dvojnásobné. Jak zubaři dospěli k částce 400 Kč za jednu amalgámovou výplň? “Ptal jsem se kdysi svého zubaře, jak to počítá, a on vysvětlil, že vezme přímý materiál (tedy například amalgám) plus 25 Kč za minutu.” píše D-Fens.

Musím říci, že jsem konsternován tou sazbou. Nepopírám, že tento výkon vyžaduje určité znalosti, zručnost, vybavení, odbornost, a nevím co ještě, ale účtovat si 1 500 korun za hodinu? Na jakém základě tato částka stojí? Kdyby pojišťovny přistoupily na požadovanou dvojnásobnou sazbu, kdo zabrání zubařům, aby opět plakali nad tím, jak prodělávají, protože si budou počítat 50 Kč za minutu?

D-Fens také poukazuje na absurditu stávajícího systému plateb za výkon respektive za diagnózu, který nezohledňuje skutečně potřebný čas, ani další vlivy a náklady. Pokud si tedy zubař má vybrat, zda za ty dvě stokoruny bude pracovat pět minut, nebo vsadí na pečlivé a trvalé provedení za dobu dvoj- a vícenásobnou, je rozhodnutí celkem jasné. A výsledky podle toho často vypadají.


„Zelená úsporám“ a „stavební spoření“? Zrušit bez náhrady

František Matějka upozorňuje na sice všeobecně známou, ale nikoli dostatečně negativně vnímanou pravdu: totiž že na kolektivním financování sice může někdo vydělat, ale většina nakonec prodělá. Ukazuje to na názorném příkladu dotací na investice do úspory energie a příspěvků na stavební spoření. “Abyste dosáhli na výše uvedené státní podpory, musíte mít nejprve volné peníze, které buď dáte do opatření, které mají tzv. uspořit a nahradit energii z uhlí či jádra, nebo si je spoříte na budoucí pořízení bydlení.”

Když budete patřit k těm šťastnějším, kteří “volné peníze” mají, máte šanci získat příspěvek od státu. Jenže kde stát bere peníze na příspěvky a podporu? Z kapes daňových poplatníků, tedy z vašich, ale i z těch, kteří si stavební spoření či zateplení domu nemohou či nechtějí dovolit. “Jinými slovy, přestože jedni už mají své peníze navíc, dostanou ještě další, přičemž na to, aby dostali další, se složí z daní všichni, tedy i ti, co jen taktak vyjdou a sluneční panel viděli jen na obrázku nebo na vile vedle v ulici a o stavebním spoření si mohou nechat jen zdát. Tak tomu říkám solidarita jako prase.” konstatuje Matějka.

Na jedné straně se vláda handrkuje o zvýšení DPH, na straně druhé “Žadatelé z programu Zelená úsporám dostali přes 18,2 mld Kč a bylo proplaceno přes 71 tisíc žádostí. Celkem je k dispozici cca 21 mld. Na podporu stavebního spoření vyplatil stát už celkem 172,5 miliardy.” Víte, kolik by se ušetřilo z rozpoču, kdyby stát přestal provozovat tuto absudní hru na solidaritu?


Lidí s rakovinou přibývá, ale platby na péči stagnují, varují experti

“Onkologických pacientů přibývá až o pět procent ročně, specializovaná centra však víc peněz od pojišťoven nedostávají. Česká onkologická společnost proto v úterý varovala, že bez změny systému bude ohrožena kvalitní péče. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny je ovšem výše úhrad dána vyhláškou.” Vítejte v Kocourkově. Divíte se, jak je to možné? Vždyť přeci někdejší ministryně zdravotnictví Filipiová před třemi lety tvrdila, že “Díky regulačním poplatkům se podařilo výrazně omezit plýtvání ve zdravotnictví, ušetřit prostředky za levné léky a přesunout je na péči pro těžce nemocné.” Tehdy deklarovaná úspora byla deset miliard korun.

Jak je možné, že dnes peníze na léčbu těžce nemocných nestačí? A pomohlo by zvýšení poplatků? Odpovím si sám: nepomohlo.


Dopravci šetří, v drahém Česku tankují už jen třetinu nafty. Stát přichází o miliardy

Překvapení první: Kalousek nechápe základní ekonomii – konkrétně křivku nabídky a poptávky. Netuší, že když zvýší cenu zboží, které není exkluzivní, zákazníci toho zboží začnou kupovat méně a od určitého bodu budou také menší tržby a zisky.

Tak pěkně si Kalousek maloval, jak zvedne daně, vybere více peněz do státní pokladny, zvedne ještě výš, a vybere ještě větší hromadu. Jenže občané nejsou úplně hloupí, takže se například v případě pohonných hmot, jež u nás patří k nejdražším, chovají ekonomicky. V tomto případě tedy dopravci tankují naftu v levnějším zahraničí. “Přestože stát daň z paliv zvýšil v očekávání vyšších daňových příjmů, kleslo její celkové inkaso od roku 2009 do loňska o 1,5 miliardy korun na necelých 81 miliard.” Ministr financí je teď asi hodně překvapený, že zvýšení daně nepřineslo vyšší výběr, a dost možná žije v představě, že řešením, by mohlo být další zvýšení. Moc pěkná je také názorná ukázka motivace k takovému jednání: “Společnost má 150 kamionů, které měsíčně tankují 350 tisíc litrů nafty. Z toho 65 procent v cizině (v roce 2009 v cizině tankovaly 35 procent nafty). Kdyby toto množství nakoupila firma u nás, zaplatila by z toho státu ročně 30 milionů korun na spotřební dani (další miliony na DPH). Ty nyní odevzdává zahraničním pumpám.”

Už chápete, proč chtěl Kalousek zvýšit DPH? Protože to se dotkne všech občanů, včetně těch, kteří nemají šanci se bránit nákupem v zahraničí.


Poslanci podpořili financování hasičů z povinného ručení

Stokrát ohraná, ale stále stejně dobře fungující písnička: daně od občanů nestačí? Zvýšíme je! Ono to pořád nestačí? Protože by se další zvýšení nepříjemně promítlo do statistik, vyčleníme nějakou část služeb, poskytovaných dosud z daní, do “nadstandardu”. Takže si občané zaplatí za svoz odpadu, ačkoli se před léty platil z daní, zaplatí za návštěvu lékaře, přestože pan doktor dostává penízky z občanova pojištění, zaplatí si amalgámovou plombu, atd. atd. Teď poslanci vymysleli, jak z lidí vytáhnout další peníze. Aby to tak nebolelo a voliči moc nenadávali, přidali do celé akce prostředníka – pojišťovny.

Logika je následující:

  • Stát má málo peněz na hasiče.
  • Daně už zvýšil, ale na hasiče nějak nezbylo.
  • Další zvýšení daní by tento týden už neprošlo.
  • Chtít po občanech “hasičné” by se také nemuselo setkat s kladnou odezvou a pochopením.
  • Nu, ať na hasiče přispívají pojišťovny z povinného ručení!

Jenže, stejně jako v případě zvyšování daní: odkud ty pojišťovny berou peníze? Od svých klientů. Co asi udělají, pokud budou muset povinně přispívat šesti procenty na hasiče? Samozřejmě to promítnou do ceny poskytované služby. V konečném důsledku tedy tento vládní nápad zaplatí občan.

V čem se to liší od zvýšení daně? Jednoduše v tom, že nám pak Kalousek bude moci v televizi tvrdit, že máme jedny z nejnižších daní v Evropě.


Změny 2013: Vyšší daně. Pro všechny

Kalouskovi se nakonec podařilo protlačit Sněmovnou “daňový balíček”, kvůli kterému nás stát bude odírat zase o něco více než dosud. Aniž by za to nabídl nějakou přidanou hodnotu, ale to už asi ani nikdo nečeká.

Otázkou je, proč poslanci Tluchoř, Fuksa a Šnajdr tak ochotně vyklidili poslanecké lavice, namísto toho, aby bojovali všemi jim dostupnými prostředky proti zpronevěřování se programu ODS. Možnou odpověď nabízí Vlastimil Tlustý, který je přesvědčen, že “Vývoj událostí ukázal, že pánům Tluchořovi, Fuksovi a Šnajdrovi o daně příliš nešlo. Chtěli dosáhnout něčeho jiného a nebude trvat příliš dlouho, než se to dozvíme, … vlastně se jejich krok nedá vysvětlit jinak než jako nějaký byznys, ten odchod byl za něco.”

Co nás tedy čeká? V první řadě se naprosto všech bez rozdílu dotkne zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento. Proč? Protože “ODS nebude zvyšovat daně,” jak sliboval Nečas před volbami.

Dále vláda pod taktovkou ODS, jež se snaží profilovat jako strana, podporující podnikatele, nasadí těm úspěšným, to jest těm s platem nad 100 000 měsíčně, další daň ve výši 7 %. Poněkud cynicky tomu říkají “solidární daň”. Já tomu říkám “trest za úspěch”.

Kromě toho se zvýší také daň z převodu nemovitosti, což je naprosto absurdní daň, neboť v ceně nemovitosti zaplatil její vlastník hned několikrát nejrůznější odvody státu. Je to vlastně daň za to, že občan může nakládat s nabytým majetkem.


Zaznělo na Twitteru

Výsledky středečního hlasování trefně shrnul Ján Simkanič (@Simindr), když konstatoval: “Vláda včera pomohla: sobě, penzijním fondům, České spořitelně, církvím. Uškodila živnostníkům, daňovým poplatníkům, všem s DPH. Dobré skóre.”

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *