Měnová reforma nebude a nechceme zvyšovat daně!*Zlatý padák pro odsouzeného šéfa NKÚ.*Vyznejte se v politických stranách!*Lyžaři jsou asi blbí! A adoptivní rodiče také*Silnice po mírné zimě opět v katastrofálním stavu.


Odsouzeného Dohnala čeká odstupné 650 tisíc

Mám tu další ukázku, kterak v naší zemi existují dvě vrstvy obyvatelstva: jedna, pro kterou platí zákony, vyhlášky a nejrůznější nařízení, a druhá, pro kterou neplatí nic. Pokud závažným způsobem porušíte své pracovní povinnosti, může s vámi zaměstnavatel okamžitě zrušit pracovní poměr. Samozřejmě tím momentem vám přestává platit mzdu, a – celkem logicky – nebudete mít nárok na žádné odstupné.

Jak to funguje v té “vyšší vrstvě?” Takhle: “Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal je sice v podmínce, přesto dostane odstupné skoro 650 tisíc korun. Ze zákona mu totiž náleží pětinásobek měsíčního platu. Legislativa nepamatuje na případy, kdy ústavní činitel musí odstoupit kvůli pravomocnému odsouzení.”

Zajímavé. V případě běžných zaměstnanců přitom legislativa na takové případy pamatuje:

  • pravomocně odsouzenému zaměstnanci může (za určitých zákonem daných podmínek) zaměstnavatel jednostranně zrušit pracovní poměr,
  • odstupné zaměstnanci náleží jen, pokud se zaměstnavatel ruší, či je zaměstnanec propuštěn pro nadbytečnost,
  • i v těchto případech je maximální výše odstupného ve výši trojnásobku měsíční mzdy.

Vidí někdo důvod, proč by pro pana Dohnala měly platit jiné zákony, než jaké platí pro kteréhokoli jiného zaměstnance?

Myslím, že velmi výstižně to na Twitteru napsal Antonín M. Artaban aka _anart_: “Je obtížné vážit si systému, který bere důchodcům, ale odsouzenému šéfovi NKÚ Dohnalovi vyplatí 650 tisíc odstupného.”


Typologie politických stran

Neorientujete se v současné plejádě politických stran? Jste zmateni z toho, že koalice ODS + TOP 09 + VV vládne v naprostém souladu s volebním programem svých údajných konkurentů ČSSD? Pak si rozhodně před příštími volbami prostudujte stručnou, ale naprosto jasnou a výstižnou “typologii politických stran.” Je to postačující základ, abyste se po dalších volbách nedivili, že se zase nic nezměnilo, a celé to tady jde od deseti k pěti.


Lyžaři jsou asi blbí a honit je bude policie za bukem

Politici přišli na další část životů svých voličů, kterou ještě dostatečně nezregulovali, neovládali a nebuzerovali. Další v řadě se tak stává lyžování. Jak je obvyklé (expertem na tuto demagogii je bývalý “Véčkař” a příslušník VB Stanislav Huml), represe je obhajována dobrými úmysly. Vždyť uznejte sami: občané si jezdili po horách bez patřičných legislativních mantinelů, a kvůli tomu občas spadli, nebo smetli někoho dalšího. Je přeci naprosto správné této svobodě, pardon, oprava: tomuto zlovolnému počínání učinit přítrž! Proto poslanci Rudolf Chlad (TOP09), Václav Horáček (TOP09) a Václav Kubata (ODS) přispěchali s návrhem zákona “o bezpečném pohybu při lyžování, snowboardingu a jízdě na jízdním kole.” Skoro se mi chce jízlivě poznamenat, že zapomněli na chodce, bruslaře a jezdce na koloběžkách, ale oni na to, kluci šikovní, přijdou sami, a vyřeší to nějakou vypečenou novelou. Ostatně proto si je platíme, no ne?

Vraťme se ale k lyžařům, kterých se aktuální návrh týká. František Matějka si sice myslel, že ho, jak sám říká, “z poslaneckých aktivit nemůže nic překvapit,” nicméně zmíněný zákon ho nakonec přeci jen vyvedl z míry. Jeho komentář je, jak je u tohoto autora obvyklé, trefný: “Možná bychom měli v poslanecké sněmovně provést nějakou zásadnější dezinfekci. Zdá se mi totiž, že ta blbost musí mít infekční základ někde tam. Udělejme to dřív, než nám zakážou vyjít z domu na ulici bez přilby a reflexní vesty, protože pak už bychom zase v provozu nevěděli kdo je kdo a někdo by se toho mohl v poslanecké sněmovně aktivně chytit. Už to vidím v barvách… „Svou rychlost a způsob chůze musí chodec přizpůsobit svým schopnostem a zkušenostem, terénním, sněhovým a klimatickým podmínkám, výhledovým poměrům, hustotě provozu, tedy celkové situaci…“”

Je pěkné, že se zákonodárci starají o naše bezpečí, ale proč, proboha, neošetřili například pohyb v posteli? Copak nikdy neslyšeli sexuologa Uzla vyprávět, k jakým kuriózním a bolestivým úrazům při takovém pohybu v posteli může dojít?


Zaměstnancům klesne mzda, měsíčně přijdou o stokoruny

Minulý týden jsme zažili desáté kolo vydírání ze strany Věcí veřejných, jejíž činitelé hrozili, že pokud nebude po jejich, odejdou z vlády. Stejně, jako v devíti předchozích případech, se Véčkaři nepustili svých koryt, a vláda s jejich účastí pokračuje dál.

Naivní občan by se možná i zaradoval, že se kluci nakonec dohodli. Jenže ona dohoda nakonec bude něco stát. Platit ale nebudou politici, natož Věci veřejné, ale občané. Protože ani jedna strana koalice nehodlá ustoupit ani o krok, je nutné deficit státní pokladny řešit ze druhé strany – tedy zvýšením povinných odvodů.

Výsledek je následující: “Naplní-li se záměry koalice, zaměstnance připraví až o stokoruny měsíčně další zvýšení DPH od příštího roku, a od roku 2014 si dokonce budou nosit domů menší mzdy než dosud. Bude to kvůli tomu, že se jim od tohoto roku zvýší zdravotní pojištění, a to ze 4,5 na 6,5 procenta.” Jen matně si při čtení těchto řádků vzpomínám na předvolební sliby, podle kterých měla vláda hledat úspory a provádět reformy. To, k čemu jsme dospěli dva roky od voleb, je ve skutečnosti přesně to samé, k čemu bychom došli, kdyby volby vyhrála ČSSD. Snaha prodanit se k prosperitě je prostě pro všechny “socany” (viz js-ova Typologie politických stran výše) základním stavebním kamenem.

Vtipně také vypadají nedávno zvýšené regulační poplatky. Přestože děravou nádobu nezalepíte tím, že do ni budete dál nalévat vodu, budou se navíc zvyšovat odvody na zdravotní pojištění: “Výsledkem toho bude, že zaměstnanec se mzdou 25 000 korun hrubého sice zaplatí v roce 2014 měsíčně na dani zhruba tolik jako dosud, to je 5000 korun, ale na zdravotním pojištění zaplatí o pětistovku více než dnes.”


Kde vám vláda vezme peníze a jak bude pokračovat koalice

Shrnutí vládní krize připravil také server iDnes. Zde je zajímavý obrat: Prošel “dočasný solidární příspěvek” na tři roky pro lidi s nejvyššími příjmy. Newspeak socialistických vlád je již natolik prorostlý médii, že se už skoro nikdo nepozastavil nad pojmem “solidární.” Podstatu vystihl Jan Sychra na svém Twitteru: “Netroufal bych si říkat “solidární příspěvek” něčemu, co po někom vyžaduji. Solidární je jen to, co sám (dobrovolně) dávám.”

Jenže nejlepší ministr financí všech dob Kalousek to vidí jinak: “”Solidární příspěvek” ve výši 7 % nad normální daní NENÍ druhou sazbou daně.” No, ještě, že nám hloupějším to pan ministr vysvětlil….

Doufejme, že voličům takzvané/samozvané pravice konečně dojde, že chtějí-li pravicovou politiku, pak není řešením ani jedna ze stávajících parlamentních stran. Nebo už jste slyšeli o pravici, která staví na progresivní dani?

Pojďme si zavzpomínat, co říkal Petr Nečas před volbami. David Grudl upozornil na stenozáznam Otázek Václava Moravce Speciál, který má na svém webu ODS. Předseda vlády před dvěma roky sliboval: “To, co je potřeba udělat, je především zaměřit se na efektivitu výdajů, provést hluboké strukturální reformy na výdajové straně státního rozpočtu. My musíme omezit provoz státu. Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně. Ano, my víme, že na sebe klademe vyšší nároky, že by to bylo pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my jsme přesvědčeni, že to poslední, co potřebuje česká ekonomika v tomto stádiu obnovujícího se ekonomického růstu, je, začít ten růst dusit vyššími daněmi. Je to jako, když je někdo po úraze a leží na jednotce intenzivní péče a vy mu začnete přitahovat kyslík. To prostě nejde. Čili, chceme se vyhnout zvyšování daní, nechceme zvyšovat daně, chceme snižovat především provozní výdaje státu …” Co dodat? Možná to byl jiný Nečas. Třeba to tady funguje jako ve filmu Četník a mimozemšťané, a současný předseda vlády není původní Nečas, ale jeho mimozemský klon. Trochu to připomíná prezidenta Zápotockého, který v roce 1953 říkal: “Naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé.” Den poté byla vyhlášena měnová reforma.

Nicméně na druhou stranu předseda ODS tak úplně nelhal. Podívejte se na následující video nazvané “Nečasova síťovka.” A nenechte se zmást barvami síťovek – ve skutečnosti nemají nic společného se stranickými barvami. Nečas říká: “… pokud bude realizován volební program levice.” (přeložte jako “TOP 09, ODS, VV, ČSSD, nebo KSČM). Tento slib Nečas splnil: “místo bochníku chleba pouze půl bochníku, místo litru a půl vody pouze litr vody, méně všech základních potravin.” Škoda, že to před dvěma roky vypadalo, jako by se předseda ODS snažil přesvědčit voliče, že pokud volby vyhraje ODS, dopadne to jinak.


Silnice zůstanou plné děr, ve špatném stavu jsou tři čtvrtiny z nich

Každoročně omílaná písnička o tom, jak jsou silnice, které platíme ze svých daní, dálničních známek, spotřební daně z pohonných hmot, podnikatelé pak ze silniční daně a nákladní auta navíc ještě z mýtného, ve zbědovaném stavu. Stejně, jako loni, předloni, či před deseti roky, zase nejsou peníze na opravy. Jediným rozdílem proti uplynulým rokům je to, že se stát, kraje a obce letos nemohou vymlouvat na “obzvláště krutou zimu,” protože ta letošní byla rozhodně jednou z nejmírnějších.

Zajímavé ale je, že ačkoli – zejména ve srovnání se zimou 2010/2011 – skoro vůbec nepadal sníh, “Na zimní údržbu přitom silničáři vynaložili 2,458 miliardy korun, o 188 miliónů více než za loňské zimní období.” Nevím, možná silničáři shrabovali pluhem listí, nebo spotřebovali posypovou sůl ve výrobě potravin.


Jsi adoptovaný, budou muset rodiče říkat nevlastním dětem

A máme tu další střípek našich životů, o kterém bude rozhodovat stát. Zatímco dnes mohli rodiče adoptovat dítě, vychovávat ho jako vlastní, aniž by potomek poznal, že se jim nenarodil, vláda rozhodla o takzvaném “právu na pravdu.”

“Františku, máme tě rádi, ale narodil ses jiné mamince a jinému tatínkovi.” Podobné věty budou muset rodiče říkat svým adoptovaným dětem ještě před nástupem do školy. Stanoví to nový občanský zákoník, jenž začne platit za necelé dva roky.

Nějak nechápu proč? Není snad věcí rodičů, zda, kdy a jak adoptovanému dítěti sdělí, že “není jejich?” Navíc pro šestileté dítě může být taková informace poměrně traumatizující, a leckdy by jistě bylo lepší, kdyby sice žilo v nepravdě, ale spokojeně, s pocitem, že ti dva dospěláci jsou jeho tatínek a maminka.

Já myslím, že by se s tím vláda neměla mazat, a měla by zákonem nařídit, do kdy rodiče musí děcku sdělit, že Ježíšek neexistuje, čert s Mikulášem jsou převlečení sousedé, a že děti nenosí čáp, ale lezou z … . A ještě lepší by bylo kdyby stát postavil lágry, a umísťoval do nich děti hned po narození, aby na ně rodiče neměli špatný vliv. Vždyť stát ví přeci nejlépe, jak se starat o děti!

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *