Budik na 8 nebyl potrebny, jsme vzhuru jeste pred 8. Legoland (dale LL) otvira dle www az v 10.00, takze obligatni cisteni zubu dle doporuceni 9 z 10 specialistu, chvili zabijime cas, pozvikame suchary s aloe napojem – BTW mnohem zdravejsi snidane dle slozeni a kalorii nez cokoli, co se da videt v reklamach a doporucenich od specialistu, navic mi chutna a kolegyne nema na vyber. Ona vzdy veri specialistum z TV a proti mojim doporucenim je principialne proti, takze nejradeji ma jogurt s musli rano, pastiku/syr/suncicku s “vratkovym chlebem” na veceri a vodnatou polivku na obed. Muj argument, ze nejsem sice v TV, ale co jsem ji predelal jidelnicek bliz k mojemu, prestaly ji vypadavat vlasy nezabira, ale to je vzdy pravo kazdeho cloveka, jakym zpusobem se chce zgruntovat. Ja zvolil cigarety a cestovani do zahranici s ni. Nevim ale, co z toho mne zgruntuje vic, proto abych se dozil aspon 45, musim to vyrovnavat tim, ze do sebe nervu kazdou sracku co chvali a tvrdi ze “je zarucene nej-nej” vec/jidlo, specialiste, ale uzivam vlastni hlavu a sleduju, co to dela dlouhodobe. A vlasy mi nevypadavaji 🙂 Naopak vsichni maji utrum, bo tvrdili, ze budu plesaty tricatnik. Smula chlapci a devcata. Hlupy jsem, ale plesaty ne. Zatim.

Vyjizdime nejak 8:45, za 15 minut jsme u LL, ukazatele nas spolehlive dovedli az k nemu. Parkovani u nej stoji 50 DKK, co jsme, milionari? 50 CZK vam klidne dame, ale 180 uz prehanite. Objizdime LL a hledam nejakou ulicku bez znacek. A samozrejme nachazime v zadni casti LL ulici s rodinnymi domky, bez zakazoveho oznaceni, ale pro jistotu to parkuju uplne na konci, kde uz ma nekdo zaparkovane 2 auto-voziky. Parkuju nas “vozik” jako treti v rade a do 9:15 se vykecavame, at nestojime zbytecne pred zavrenym LL. 9:15 vyrazime tam. Destnik, fotak, vodu s sebou. Jdeme, jdeme.. A jdeme.. Kua, to bylo tak daleko ke vchodu?? No, predpokladal jsem, ze za 15 minut to dojdem a bude to akorat pro koupeni listku. U vstupu ale jsme 9:55 a uz tu jsou silene fronty pred pokladnama, vsude decka s rodici, fronta u vstupni brany..No potes koste, to bude den. Jeste ze jsme domluveni, ze tu budeme maximalne 5 hodin. To bylo hned prvni podminkou meho souhlasu jizdy do LL jeste v CZ. Tyhle zabavni parky znam, na obrazku vsechno obrovske, super-mega-uber, v realu jde o 20 minut frontu pro 20 sekund jizdy. A toto dle propagacniho materialu je pro deti od 3 let. No potes koste.. To asi budem jezdit na trikolkach pro deti.

Kolegyne jde zkontrolovat ceny listku, ja drzim misto nekde na druhem konci 30m fronty pred pokladnou. Vraci se, ze ji 40 DKK chybi na 2 listky. Pocitam ji, ze jsme meli mit dost penez akorat na LL a jeste neco malo melo zbyt. Po vypoctu polozek nahlas souhlasi, ze nic jineho jsme nekupovali a nikde neplatili. Taxe ji ptam, kde je chybejicich do poctu 60 DKK. Ze nevi. Ptam se ji, koho se mam zeptat, kdo to vi? Ze nevi. Aha, super. Ale kolegyne je poctiva jak nemec (krome turku apod), neudela tunel zamerne (a pokud ano, vse vrati a prizna se na policii a pujde sedet dobrovolne), tak hledam podraz jinde. Dochazime k tomu, ze jedine misto, kde nas natahli mohlo byt v Christianii na obede. Zrejme to bud stalo vic, nebo vratila min. Ptam se kolegyne, kolik platila. Ze nevi. Taxe ji ptam, kolik ji vratili. Ze nevi. Ach jo. Zbohatlici a jejich zvyklosti. Je jim jedno, kolik plati a o kolik je natahnou. No nic, jde do fronty k bankomatu, aby vybrala nejmensi mozny obnos – 100 DKK.

Zajimavosti ohledne vyberu z bankomatu v DK je, ze za vyber se plati 40 DKK minimalne a pak az nejake % z castky, coz jsme zjistili pri navratu doma a prohlednuti si vypisu z uctu. Jde o pekne vydrbani se zakazniky, protoze sehnat DKK hotovost v CZ je docela problem, a v DK vas pri vyberu z bankomatu natahne bankomat a pri smene v bance zase na poplatku banka. A pri platbe kartou platite 3% poplatek (v CZ tento tusim 2,5% poplatek pri platbe kartou plati obchodnik, kde nakupujete – ale on si usetri cas a prostredky, ze nemusi prevadet cash do bezhotovosti potom). Takze u malych plateb nebo jednorazovek v DK platit kartou, pro velky vyber uzit bankomat.

10:30, listky v ruce, jdeme dovnitr. Nechavam se tahnout kolegyni pres park, ktera behem stani ve fronte uz vybrala atrakce, ktere maji vekove omezeni 12 let a vys – aneb abych se aspon vesel do sedadla pro decka a neslo o neco az moc pro deti. Sjezd na nafouknutem kruhu po vode a naslednou sprskou pri dojezdu ze svisleho sjezdu na hladinu vody dole. No super, snad budu pri dojezdu sedet v zadni casti kola – dle pozorovani behem stani ve fronte predchozich “jezdcu” tam dopadne nejmene vody. Do 8mistneho kruhu k nam prisedne cinanka s malou dcerkou a furt klabosi. Pri sjezdu zajeci, vody na nas nedopadne moc, protoze jsme zrejme byli moc lehci (aneb prosta matematika – 8 lidi, prumer 2 chlapi, 3 baby, 3 decka = v prumeru 180+165 + 120 kg = celkem 465 kg, Nase posadka = 85+45+45+25=200 kg), div ze jsme vubec sjeli dolu a nesekli se nahore. Druha atrakce byla, ze lidi si vlezou do lodky a ta pak pluje vyhrazenou cestou po vode. Na lodi jsou jakoze dela, ktere pokud tocite pakovym kolem, tak z nich strika voda, s omezenim na dostrel pochopitelne. A podobne dela jsou kolem cesty, kde lod pluje. U tech si muzou stoupnout kolemjdouci a polivat vodou ty na lodi, a ti zase z lodi polivat ty u del okolo. Priznam se, tato atrakce se mi hodne libila, je to super napad a lidi se u toho hrozne bavili jak ti na lodi, tak ti na brehu.

Samozrejme, jakozto kazdy spravny komercni park hned u vchodu a vychodu je obchudek, kde za 60 DKK prodavaji sunty-plastenky tak na jedno pouziti, a za 40 DKK lze pouzit susici kabinu s horkym vzduchem. A suvenyry s motivem teto atrakce.

Byli jsme jeste na nekolika, ale ty byly nezazivne pro kohokoli nad 12 let. Navic takovych 75 mist na mape z celkovych 90 byly urceny pro deti do 12 let. Dost super ale byla nase predposledni atrakce – pred vstupem dostanete karticku, kterou strcite do automatu a pak si vybirate pohyby dvoj-sedadla, ktere se maji provadet. To jsme samozrejme netusili, ale logicky jsme vzdy ze seznamu vybirali ty uplne dole v rohu, ktere se jevili nejkrkolomnejsi. Po nacvakani jsme sli do fronty. Kdyz jsme byli na rade, sedli jsme do takove jakoby hydraulicke roboticke ruky, kontrolorka nas dopripnula poradne a uz to jelo. Rameno ruky ma tak 3.5 metru, na konci je jakoby dlan, ktera jakoby prenasi veci z mista na misto, toci se u toho vselijak a jako kdyby neco stavi ve vesmiru (viz hry jako SC, X3/X4, film Star Trek apod. vesmirne zalezitosti – staveni ve vesmiru). Priznam se, byl jsem v 4 velkych zabavnich parcich, ale takovou atrakci jsem nezazil. Mit nezavazane boty, nasazene bryle nebo cokoli na hlave, uleti uplne vsechno. Hlavne jsem parkrat mel pocit, ze jestli uletime, tak poletime pekne daleko se zurivym otacenim u toho. Behem delani posledni “figury”, kdy nas to z bodu A u zeme, zvedlo spolu s otocenim o 540 stupnu po vlastni ose, udelalo pulkruh vrchem do mista B na druhe strane ramena (polomer by byl rameno te ruky, tj. tak 3,5m, tzn dohromady behem 2 sekund jsme s zurivym otocenim proleteli 7 metru), kde zabrzdili s hlavou dolu az jsem si rikal, ze mit povolene upevneni, je ze mne pstros s hlavou v betonu a hned nato jsme udelali horizontalni oblouk do bodu C, behem ktereho jsme dotocili zbyvajicich 540 stupnu do celkovych 3 otocek behem 4 sekund prekonavajich 14 metru vzdusnou carou.

Uff.

Sel bych este jednou, ale mezitim se fronta na tolik zvetsila, ze bychom stali tak 45 minut. Vyjadruju tuto domnenku kolegyni, uznale prikyvuje. Rozebirame tuto atrakci, tez se ji libila. Ale uz jsou 13:30 a my nemame projite Lego Mestecko, figurky apod. blbinky. Takze demokraticky se rozhodujeme, ze podruhe nestihame, po ceste sjedem jeste 1 mensi drahu – na mou reakci, ze se vice zahreju pri sjezdu do tunelu z kopce v aute je hned protivna, ze jsem si byl v zabavnich parcich sam a ona ac chtela, nebyla. Pripominam ji, ze ji v tom nebranim a ze jsem ji dokonce navrhoval Disneyland Paris, ale ze chtela videt plasty, teda, Lego. Nereaguje, ale jak ji znam, zere ji to. Cekal jsem, ze rekne ze chtela i do LL i do Disneylandu, ale nejak to nerekla. Na prd, ze DK je tak daleko od FR a od CZ.

Foceni rybnicku, lodicek, baraku, a buhvijakeho-jeste-haraburdi-udelaneho-z-lega. Ja kdyz byl maly, rodice mne poradne krmili a darovali radeji kolo, plastovou velkou Tatru na jezdeni, stavebnici Merkur a tomu podobne nez aby mi kupili kybl Lego za strasne prachy a “at se zabavi”, proto mne Lego – manie nic nerika. Kolegyne na tom vyrustala, proto v pripade zajmu, napiste komentar dole a ona urcite Vam rada do detailu rozepise, co vse zde bylo s kostek postaveno a predvede spoustu fotek.

Osobne nic proti lego nemam, ale vadi mi, jak je to komercni a jak se na detech pomoci teto manie “rejzuje”. Barevne kousky plastu, bezcenne, se prodavaji za milion-nasobek vyrobnich a vyvojovych nakladu, protoze decka jsou zblbnute z bedny a od spoluzaku, kterym rodice radsi koupi za 5 000-15 000 CZK kybl (nebo krabice) s kostkama a pusti jim v bedne reklamy s “lego-stormingem”. Decka pak rvou, ze chteji tez “lego jak ma spoluzak”, rodice jim to koupi at maji klid. Samo, ze ne vzdy a presne takto to funguje, ale co jsem par lidi poznal, cca takhle to u nich fungovalo.

Dofoceno, 14:45. Nenapadne tahnu kolegyni k vychodu z parku. Nenapadne hleda, co jeste vyfotit. Nenapadne ji vedu mimo mist, co by mohla chtit fotit. Nenapadne dela, ze z dalky vidi postavicky z kreslenych filmu a ze jeste u nich par fotek plzz. Je mi jasne, ze si jich vsimla hned po vstupu a mela to v planu. Opet mne prelstila, liska jedna. Porazeny tradicni zenskou podpasovkou to vzdavam a dalsich 10 minut ji fotim u ruznych postavicek. Obligatni navsteva lego-shopu, jako ze hledame magnety pro Visnery. Mraky ruznych krabic s plastem, ceny od 9.90 ojro za krabicky rozmerem jako 2 cigaretove (KING SIZE !!) do 799 ojro za krabice velikosti televize. Fiha. Neber to. Vsecko made v Prcicich (aneb PRC = Public Republic of China), coz u plastu je asi jedno. Horsi to je s fabrikama na elektroniku a naradi z Prcic – vrtaky se bezne zlomi po 50 pouzitich (osobni zkusenost – 4 vrtaky o prumeru 1,5 az 3mm, vrtano VELMI jemne do 10mm mekkeho dreva a stejne vsechny vydrzely max 50 otvoru).

V obliceji kolegyne vidim boj. Nejradeji by si vzala od kazde krabice jednu a dostavila si doma jadernou elektrarnu spolu s fabrikou na zbrane a supermarketem z Lega. Ale jeste, ze mame velky kapitalismus a malo penez. Trochu nelogicke, osobne bych radsi mel maly kapitalismus a hodne penez, ale to je asi jen muj nazor soude dle volebnich preferenci. Ale kdyz zde v Dansku to vypada, ze to funguje dobre, proc to nemame taky? Asi abychom se nenudili a mohli si stezovat 🙂

Zrejme staci 2 svetove znacky (v Dansku to je IMO Haagen-Dans, Lego, znate snad jeste neco?), a zbytek obyvatel pokud vlada nekrade si muze pestovat kravy a jezdit na autech vyssi tridy a mit dostatek. U nas bylo svetovych znacek pres 10 (Poldi/Vitkovice, Vagonka, Zbrojovka, Pilsner-Urquell, motorky CZ, protiletecke radary a jine vojenske know-how, Tatra), jenze vsechny byly vykradene a polozene. Nebo je dnes snad neco, co tahne ceskou ekonomiku? Krome nemecke Skody samozrejme. Nejak mne nenapada nic, co bych uvedl jako znacku s vysokou pridanou hodnotou, zato mne napada spousta znacek, dle kterych je CZ narod alkoholiku a monteru. Pritom jsem poznal tolik lidi, kteri jsou chytrejsi i pracovitejsi nez vetsina, presto delaji nekvalifikovane prace. V Dansku ale IMO dulezitou roli hraje i podpora lidi domacich vyrobcu – napriklad v Cesku projekt Mlekomat, kteremu jsem uprimne fandil, nejak upadl. Bohuzel dukaz vymytosti mozku televizi a medii – narozdil od toho prasku, ktery se redi vodou a dochucuje chemickym zpusobem, to co nazyvaji Mleko Trvanlive, v mlekomatu bylo mleko, ze ktereho nebyly predtim odstraneny veskere hodnotne tuky a mineraly, ktere delaji mleko mlekem. Taky Evropska byrokracie a jeji prevzate smernice v CZ dovedly zemedelstvi a zivocisnou vyrobu do takoveho absurdum ultra, ze muze prezit jen velkovyrobce, a i ten se musi zadluzit a splacet stroje a povoleni a certifikace x desitek let.

Nakonec si ale zadne Lego nebere, magnety nemaji, takze se vracime k autu, tentokrat jsem navrhl cely park obejit z druhe strany, protoze ta ranni prochazka byla az moc dlouha a neefektivni. Tak jdeme podel cesty cca 10 minut, a park ne a ne skoncit. Zacinam z toho byt jemne nervozni, prece nebyl tak siroky, kdyz jsme chodili uvnitr. Po leve strane ale park skoncil uz pred par minutama a ted jsou same podpurne budovy, soude dle huceni, potrubi s velkymi prumery, 3m vysokeho plotu, zlych psu a kulometnych vezi na rozich plotu. Vtip. Plot mel jen 2,5m s ostnatym dratem nahore. Konecne plot u cesty konci a odbocuje od cesty. Hura, konec parku. Odbocujem z chodniku a jdeme pres nejake parkoviste. Parkoviste konci, zacina travnik s nejakym obytnym domkem. Typ takovy ten prizemni baracek, co vypada jako domecky co si kazdy kreslil kdyz byl maly, tzn. 2+kk, neobyvatelna puda, kde se shromazduje bordel po cely zivot, aby dedicove meli co delat az tam po1 po 10-40 letech zivota predchudcu vlezou. Za domkem plot, pritom sesty smysl, neboli ratio causalis mi rika, ze auto uz musi byt nekde pobliz. Ale lozit pres plot se mi nechce. Navic s kolegyni, ktera se boji odbocit vlevo pokud tam neni prikazany smer jizdy by tento manevr neprosel. Jak tak si prohlizim plot za domkem, vyleze typek a neco na mne dansky. Ja mu, ze bychom potrebovali se dostat za plot, bo tam mame auto. Typek hned usmev, nejsme policie v civilu co prisla zkontrolovat jeho povoleni k pobytu, a uz nas vede. Vytahl jsem z nej, ze je z Ukrainy, pracuje dlouhodobe v parku a dnes ma volno. Zije zde s pritelkyni, ktera ale dle vseho v parku nepracuje a je na vypomoci v domacnosti.

Vede nas k brane v plote, otvira kladku a pousti nas dal. Kolegyne rozklepana, jako kdyby nas vhodil do jamy lvove, nesmele jde za mnou. Jake je jeji prekvapeni, kdyz po nekolika stromech a cca 50m chuze vychazime presne za voziky co stoji u naseho auta. Hned odvazna a drza, po bitve kazdy general, ze to vedela a ze kdybych se nezeptal ja, sla by snad za tim chlapikem osobne a zaklepala nohou na dvere, aby otevrel rychle dvere a pak vrata, bo tam mame auto. Sedame do auta, bylo to dnes celkem nasycene na chuzi. Ale nebyt te atrakce s robotickou rukou, tak je to zabite.

Obecne vzato, Legoland je fakt misto pro deti, cemuz odpovidaji typy, velikost a doporuceny vek atrakci v parku. Dokonce u vetsiny atrakci stal na vstupu clovek, ktery kontroloval vysku a vek deti pokud se mu zdaly mensi nez je pozadovane minimum pro vstup. Rychlost a zatez taky odpovidala spise detskemu veku, proto taky si myslim, ze tento zabavni park pokud se zaradi do kategorie “Detsky zabavni park”, tak by mohl dostat hodnoceni rovnou 8/10, ale jako park pro dospele tak 2/10 (a nebyt ruky, tak 1/10, pokud clovek neni nadsencem LEGO). Prestoze bylo pondeli, mnozstvi lidi bylo dost vysoke a hlavne, neustale se jen plnilo novymi, proto to je pro navstevu stejne jako se sjezdovkou v ceskych horach v zime – po 13. hodine lyzar stravi cely den uz jen ve frontach na jakekoli pouzitelnejsi sjezdovce – atrakce jsou ekvivalent pro tento pripad.

Vyjizdime, smer Ostrava, pres Pragl.

Další díly cestopisu Dánsko aneb Eurosterilita


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *