O2 dál špehuje své klienty*Osoba blízká – nabonzujte policii manžela!*Ve Studénce prý nikdo nic nezanedbal*Za nařízení odposlechů soudci nemohou*Levice už zase vede předvolební průzkumy.


Policie mohla podezřelého z vraždy chytit dřív, ale operátoři jí nepomohli

Na konci března Ústavní soud označil ukládání a archivaci dat o komunikaci svých zákazníků, provozních a lokalizačních údajů za odporující Ústavě a právu na soukromí. Je logické, že operátoři by dle tohoto nálezu měli s tímto počínáním přestat, což se také stalo. Tedy jen u dvou ze tří, jak ukáže následující případ.

Dvacetiletá studentka z Hulína měla přítele, ale také milence. Milenec měl také kromě ní ještě oficiální přítelkyni. Prostě milenecký čtverec jako vyšitý. V jednom okamžiku milenec dívku brutálním způsobem zavraždil, což byla potrava pro média a také pro policii, které nemožnost sledovat kohokoli a kdykoli zpětně na jeho vlastní náklady resp. na náklady operátora hodně vadí a tak kauzu zneužili k medializaci svých představ Velkého bratra. “Zlínští kriminalisté v pátek jen několik hodin po tragédii nezískali od dvou ze tří mobilních operátorů potřebné informace o lokalizaci telefonních přístrojů, respektive údaje o tom, kde se v inkriminovanou dobu podezřelý nacházel.” Operátorem, který data ochotně poskytl, je O2, což v praxi znamená, že tato firma prokazatelně nadále ukládá, archivuje a na požádání policie poskytuje data o svých zákaznících.

Paradoxem na tom celé je vyznění nejen tohoto článku. Místo toho, aby se poukazovalo na skutečnost, že jeden z operátorů porušuje Ústavu a právo na soukromí, je celý případ prezentován jako důvod, proč by operátoři měli sledovat své uživatele a poskytovat tato data policii. Státní zástupce chce dokonce společnostem Vodafone a T-Mobile uložit pokutu – pravděpodobně za to, že jednají podle platné legislativy.


Osoba blízká aneb politici nás přinutili stát se národem práskačů

František Matějka se pustil do aktuálního tématu, kdy páni poslanci zrušili takzvanou “možnost výmluvy na osobu blízkou.” Autor upozorňuje: ” Odjakživa přece platilo, že přestupek či trestný čin může zcela logicky spáchat jen nějaká konkrétní osoba, která ten který skutek opravdu provedla.” Ano, pane Matějko, tak to fungovalo. Dokonce to tak bylo i za těch zlých a totalitních komunistů, ačkoli období jejich vlády je záměrně prezentováno jako období nesvobody.

Dnes jsme se dostali do situace, kdy máme na výběr: “Buď se staneme národem práskačů členů vlastní rodiny, nebo budeme platit.” Možná že toto je zákonodárcova představa o svobodě.

Sám jsem zvědavý na to, kolik z těch, kteří dnes nadšeně tleskají, jak si poslanci pěkně došlápli na piráty silnic, přijde na předvolání a po předložení nekvalitní fotografie z automatického radaru firmy Czech Radar panu policistovi ochotně řeknou: “Ano, to jsem byl já, dejte mi pokutičku a bodíky, pane policajt.”


Poprava osoby blízké posedmé

Dalším, kdo “osobu blízkou” komentoval, je D-Fens. Ten hned v úvodu poukazuje na skutečný důvod, proč poslanci toto opatření schválili. Ne, nejde o bezpečnost na silnicích, ani o snahu zamezit “výmluvám,” ale pouze o to, aby obce vybraly více peněz na pokutách. “Stát a obce rezignují na hledání pachatelů určité skupiny přestupků. Jde jen o to, aby se určil někdo, kdo zaplatí pokutu,” je, myslím, naprosto přesným popisem situace. Tedy ne, nebudeme krotit piráty, kteří jeli obcí 55 km/h a způsobili tak ohrožení všech ostatních kolemjdoucích a kolemjedoucích, ale potřebujeme vybrat více peněz. Takže tleskejte, ovčané, ačkoli nám pošlapali základní lidské právo a přesto, že bezpečněji na našich silnicích díky tomuto kroku určitě nebude.


Voliči levice mají jasnou převahu, jsou navíc ochotnější vyrazit k urnám

ČSSD by získala 91 mandátů, KSČM 31 křesel, TOP 09 osmadvacet mandátů a ODS rovných padesát míst ve Sněmovně – to vyplývá z průzkumu volebních preferencí, který v uplynulém týdnu publikovala agentura STEM. Někdy si připadám jak u blbých na dvorečku. Vládu ČSSD jsme v naší zemi zažili několikrát – naposledy v letech 2002 až 2006. Pod taktovkou Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka dovedla naší zemi do stavu, kdy se voliči naštvali a poslali ke kormidlu ODS, očekávajíc zásadní změny. Ty nepřišly a stejně tak pravicovou politiku a reformy nepřinesla ani současná vláda Petra Nečase. Voliči nyní chtějí předat žezlo zpět do ruk oranžových, doufajíc, že se věci změní k lepšímu. Jenže ony se nezmění – kdo si pamatuje víc, než loňského Silvestra na Nově, ten ví, že vlády ČSSD se od té současné nijak zásadně nelišily.

Problém je v tom, že mnoho voličů vidí politickou scénu velmi zjednodušeně – černobíle, jako fotbalový zápas, kde na jedné straně stojí pravice, zastupovaná modrými hráči ODS, a na straně druhé levice s hráči v oranžových dresech. Jen málokdo se přitom zabývá tím, co chce která z obou stran prosazovat a jakou politiku míní dělat. Nemusíte být analytikem, abyste viděli, že strany, prezentované dnes jako pravicové, ve skutečnosti vůbec pravicové nejsou. Jenže průměrný volič je líný hledat stranu, která nabízí pravicovou politiku se vším všudy. Když to nevyšlo loni s Jirkou, vyjde to letos s Mirkem a když ne s Mirkem, tak s Bohuslavem… …no a když ani Bohuslav neuspěje, vrátí se zase k Petrovi. I křečkovi jednou za čas dojde, že běhání v kole nemůže provozovat celý den a zaleze třeba do domečku, nebo se nažere. Průměrnému českému voliči ale zatím tak nějak nedochází, že už dvacet let chodíme v kruhu, takže protože vláda ODS nesplnila jeho představy, hodí to letos ČSSD a v roce 2018 opět ODS.


Nic jsme nezanedbali, prohlašují obžalovaní v kauze Studénka

Po třech letech konečně začal soud s obžalovanými obviněnými z tragické nehody ve Studénce, kde 8. srpna 2008 vinou šlendrijánu a fušerství spadl silniční most před přijíždějící vlak. “„Nedopustil jsem se žádných pochybení, ani z nedbalosti, a necítím se vinen,“ řekl například pracovník firmy ODS-Dopravní stavby Ostravy Michal Foniok, který podle obžaloby působil na mostě jako stavbyvedoucí.” Musím uznat, že pánové z firem ODS-DSO a Bögl & Krýsl mají skutečně kachní žaludky. Během týdne pak přišli další obvinění s tvrzením, že most spadl proto, že pod ním jezdily vlaky. Asi kdyby nejezdili, dělali by svou práci pořádně….

Přesně toto je moment, kdy lituji, že nežijeme v Číně, protože tam se s podobnými fušery nemažou – například za melamin v kojeneckém mléce udělil tamní soud trest smrti a doživotí. Přesně tyto tresty bych očekával za zabití osmi a zranění desítek lidí. Jenže my jsme právní stát, takže pokud pánové dostanou alespoň roční nepodmíněné tresty, bude to velkým překvapením. Něco jiného by bylo, kdyby v rychlíku Komenius cestovali účastníci nějakého romského festivalu – to by dotyční už dávno bručeli a nikdo by se jich na nic neptal.

Absurdní je také pokus o obhajobu tvrzením, že “… v místě stavebních prací měla být rychlost snížena na padesát kilometrů v hodině. Za této situace by souprava dokázala zastavit tři sta metrů před zřícenou konstrukcí a nikdo by nemusel zemřít.” Jenže se také mohlo stát, že by most spadl na pomalu jedoucí vlak a z vagónu, který by pod ním v tu chvíli byl, by cestující mohli leda tak vypláchnout hadicí. Myslím, že obžalovaní mohou být rádi, že jim most spadl před klasický vlak a ne Pendolino, protože v tomto případě značnou část energie pohltila 82 tun vážící lokomotiva, zatímco Pendolino by do zřícené konstrukce vrazilo v prvním okamžiku lehkým hliníkovým vozem s 53 cestujícími na palubě. A to by teprve byla jatka….


Kauza odposlechů známých lidí: Soudci prý nepochybili

Varnsdorfský policista požádal soud o možnost odposlouchávat šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského a nejbližší spolupracovníky Václava Klause – kancléře Jiří Weigla a tajemníka Ladislav Jakla. Soudci žádost bez problémů schválili. Teď to prasklo a logicky bych čekal pořádný průšvih. Tak nějak jsem na chvilku zapomněl, že žijeme v Česku, kde je možné naprosto všechno. Vězte tedy, že soudci, kteří sledování schválili, nepochybili: “…kontrola nenalezla chybu…” a teď se držte, protože “…soudce není oprávněn zjišťovat, komu číslo patří. Prý jen zkoumá důvody, které policie předloží.” Čili pokud se policista rozhodne špehovat třeba svou manželku, jejího milence, nebo prezidenta republiky, stačí mu na správný formulář (pořádek musí být) napsat jen jejich čísla a připojit tvrzení, že odposlech navrhuje z důvodu podezření páchání závažné trestné činnosti. Protože soudce, celkem logicky, nemá v hlavě telefonní seznam, vidí pouze seznam devítimístných čísel a nezbývá mu, než špehování podepsat. Všechna média se navíc zabývají výhradně tím, zda pochybil či nepochybil některý ze soudců, kteří sledování povolili, ale nikde se nedočtete podrobnosti o policistovi, který návrh podal. Na koho má asi vazby? Na čí popud požádal o sledování daných čísel a kde je vůbec vzal? Komu odevzdával získané odposlechy? Tady by se mělo začít! Jenže protože by asi vyplavalo na povrch něco, co by veřejnost neměla vědět, hrají nám média divadelní představení o soudcích, kteří za nic nemohou.


D1 na Benešovsku praskla, údajně horkem. Deset řidičů si tam zničilo auta

“Na 52. kilometru D1 praskla vozovka, údajně vlivem počasí. Vytvořil se tam deseticentimetrový schod, který poškodil vozidla. Prorazil penumatiky a olejové vany.” To sem dávám jen proto, abychom si mohli za rok zavzpomínat, až nám zase zdraží dálniční známky s odůvodněním, že je potřeba více peněz na údržbu, opravy a výstavbu nových úseků dálnic.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *