Poslanec Křeček by chtěl při příštím sčítání policii*Véčkaři, jste překvapeni?*Důkaz, že státem řízené školství je od základu špatné.


S policií nebo přes web. Politici plánují měnit sčítání

Stanislav Křeček, sčítání 2021: Policie na to u Vás doma dohlídne!

Bohužel jsme si už za ta léta zvykli, že policie má například pravomoc zastavovat vozidla, obtěžovat a zdržovat, aniž by řidič prokazatelně něco spáchal. Můžeme jen snít o tom, jak to mají v některých státech USA, kde policista smí zastavit auto jedině tehdy, spáchá-li řidič prokazatelně nějaký přestupek. Stejně tak můžeme jen vzpomínat na sliby z doby, kdy byl schvalován zákon o obecní policii, kdy strážníci měli být na úrovni londýnských “bobíků,” dohlížejících na pořádek a ochotní pomoci například bloudícímu občanovi. Role městské policie se změnila na policii dopravní, buzerující a trestající cokoli, co se dá snadno prokázat a z čeho kápnou peníze do městské kasy.

Poslanec Křeček (ČSSD) ale svým postojem naznačuje, že dnes se ještě pořád máme lépe, než bychom se mohli mít zítra. Konkrétně to ukázal na oblíbeném tématu posledních dnů – totiž sčítání lidu. V současnosti má občan v případě informací, které nejsou evidovány v nějaké státem spravované databázi, možnost napsat do sčítacího listu cokoli. My jsme tak například v rozhodný okamžik (tj. o půlnoci ze 25. na 26. března) měli v bytě na návštěvě nějakého Vietnamce, náhodně vybraného z Obchodního rejstříku, a stali jsme se stoupenci Buddhismu Diamantové cesty linie, zatímco tchán, pracující na manažerském postu, jel zrovna ten den do práce vlakem a shodou náhod dokonce více než hodinu a půl. Panu poslanci Křečkovi je jasné, že si lidé mohou do dotazníku vyplnit, co uznají za vhodné, a toho bohdá nebude, aby stát nechal občanům takovou míru svobody! “Do dotazníku si každý může napsat, co chce, nikdo to neověřuje. Není záruka pravdivosti údajů. Do sčítání by měly vstoupit další státní orgány, třeba policie, která by měla mít možnost vejít do domů a zjistit tam skutečné poměry,” řekl doslova Křeček. Můžeme nadávat, jak bylo za komunistů či za socialismu špatně, nicméně něco takového by si nedovolil vyslovit ani generální tajemník ÚV KSČ. Žiji v představě, že byt, za který řádně platím, je nedotknutelným prostorem, kam smí vstoupit policie jen se soudním příkazem, tedy jen tehdy, pokud já či má žena prokazatelně porušíme zákon. Křeček to očividně vidí jinak – policie by měla podle něj mít právo vstupovat do bytu jen proto, aby ověřila, zda jsme vyplnili správně jakýsi formulář. Já bych se na jeho místě nebál a zašel bych ještě dále: co třeba, kdyby v každém bytě byly kamery, snímající občany, zda se náhodou nedopouštějí nějakého přestupku? Huml a jemu podobní by jistě dokázali obhájit, jak je takový nápad prospěšný – vždyť kdyby vás například vykradli, policie by vám mohla pustit záznam, jak se zloděj usmíval, když odcházel s lupem! Případně by mohl v každé domácnosti bydlet jeden policista, který by dohlížel na dodržování zákonů a v případě potřeby by hned na místě zasáhl – například udělil pokutu. Sice bychom tak potřebovali o několik stovek miliard více peněz, abychom policisty měli z čeho zaplatit, ale to není problém – jednoduše zavedeme další daně či poplatky.

František Matějka přirovnává nápad ke Göringově Gestapu a upozorňuje, že “vstupem policie k Vám domů bez soudního příkazu za účelem ověření, zda do sčítacích archů vyplňujete vše a správně, to začíná.” Můžeme jen tipovat, kde to skončí….


Napětí v české síti ohrožuje solární energie

Nařídíme občanům, že nebudou moci svítit ve svých příbytcích technologicky zastaralými žárovkami a skrze neviditelnou ruku státu se postaráme o to, aby mohli svítit jen svítidly schválenými Bruselem. Dále nařídíme, že část energie bude dodávána ze slunečních elektráren, jejichž výstavbu občan zaplatí formou dotace, aby následně získal energii výrazně dražší než kdykoli předtím. Kdyby náhodou někoho napadlo, že takto drahou elektřinu odebírat nechce, bude mít smůlu – tak funguje český trh. No a následně, když se díky prvnímu jarnímu slunci ukáže naprosto nečekaná věc – totiž že sluneční svit není konstantní, tudíž energie dodávaná solárními články kolísá, díky čemuž hrozí blackout či přepětí a s ním související zničení elektrických spotřebičů, včetně rizika požáru, se občanovi vysmějeme. Místo poměrně odolných žárovek máme zářivky, které nejsou vhodné pro časté rozsvěcení a zhasínání, přičemž podobně nelibě nesou i výkyvy napětí. Nakonec z toho budou mít výrobci výbojek docela slušný byznys, co říkáte?


Milí voliči VV

js upozornil udivené voliče Věcí veřejných, kteří se cítí býti podvedeni, že “Na každý podvod musí být dva: jeden, co podvádí a druhý, co se nechá.” Musím přiznat, že i já sám jsem naletěl, neboť před loňskými volbami jsem na stranu, která slibovala svým voličům, že bude naslouchat jejich hlasu i po uzavření volebních místností, hleděl s jistou nadějí. Pravděpodobně jsem nebyl sám – soudě dle zastoupení VV v Parlamentu a ve vládě. Byť jsem “véčkaře” nevolil, doufal jsem, že jsme konečně našli na politické scéně novou stranu, která bude jiná než ty dosavadní. Jak ale ukázaly uplynulé měsíce, Věci veřejné jsou komerčním podnikem Víta Bárty, kterému nešlo o nic jiného než o prosazení svých ekonomických zájmů skrze politický vliv. To se mu do značné míry také podařilo. Možná jsem naivní, možná dokonce i hloupý, když stále věřím, že se najde alespoň pár lidí, kteří by dělali politiku nejen pro sebe, ale alespoň trochu také pro občany. Jenže jak poznat ty, kteří takovou myšlenku budou mínit opravdu upřímně? Podle toho, že si to napíšou na billboard, určitě ne – to už jsme tady měli. Podle volebního programu také ne – tam už dvacet let strany píšou seznam přání svých voličů, aby se na ně po volbách z výšky vykašlaly. Jakým způsobem tedy mohu příště s alespoň nějakou jistotou poznat, komu jde jen o peníze a moc a kdo chce skutečně pracovat pro nás a pro tento stát?


V autolékárničkách už nebude povinná maska a leták

Špatnou zákonodárnou moc poznáte podle toho, že vydává stovky zákonů, které následně opakovaně opravuje a novelizuje. Ani právníci pak nemusí být vždy v obraze, jaká právní úprava je zrovna ten den aktuální. Jednou z ukázek budiž vyhláška, stanovující povinný obsah lékárniček, ve kterých od letošního ledna nesmí chybět resuscitační maska, isotermická fólie a leták s návodem, jak pomoci raněným při autonehodě. Sedm milionů řidičů tak v obavách z dopravně-buzeračních akcí vyhodilo stovky milionů za nové lékárničky, aby ani ne půl roku poté na ministerstvu dopravy přišli na to, že dvě ze tří nově přidaných položek vlastně nejsou nutné. Maska a leták nebudou nově povinné, motoristům bude doporučeno, aby je z lékárničky vyjmuli. Možná ale bude dobré je nevyhazovat a schovat si je, protože kdo ví – již brzy budeme snad mít nového ministra dopravy a s ním velmi pravděpodobně přijde také nové nařízení, co sebou řidiči mají povinně vozit.


Romové zmlátili hosty restaurace. Byli jsme moc opilí, hájí se u soudu

Před rokem cikáni v Kyselovicích vymlátili hospodu. Letos se konečně dostali před soud a přišli s opravdu originální výmluvou: na nic si nepamatují, protože byli příliš opilí. Nezapomínají ale připomenout, kdo byl pánem situace:

Kdybychom zbili někoho tak, jak říkají, už by se nezvedl ze země.” Že přitom cikánská horda měla vykřikovat rasistické nadávky, sice bude nejspíš pravda, nicméně pro tuto stranu společnosti platí, že i v případě několika svědků nejsou dostatečné žádné důkazy. Starostka obce Magda Říkovská se podivila nad tím, že přivolaní policisté neodvezli cikány na záchytku, ale “jen stáli a diskutovali s nimi.” Nic proti paní starostce, ale patrně asi žila poměrně dlouho v zahraničí, když si myslí, že by policie měla fungovat tak, že cikánské výtržníky někam odveze a zavře. Tady to funguje jinak: pokud je dotyčný členem menšiny, musí s ním být nakládáno co možná nejvíce opatrně, aby náhodou nenabyl pocitu, že je omezován na svých právech a svobodách. Zavření na záchytku by mohlo být vnímáno jako potlačení práv menšin a za to bychom mohli dostat nepěkný políček od Evropské unie. Takže zatímco příznivce Dělnické strany policie bez skrupulí svazuje, nakládá do antonů a odváží na služebny, menšinové občany může jen slušně poprosit, zda by nebyli tak hodní a nezanechali svého jednání. Samozřejmě většinový občan to nesmí vnímat jako nerovnost před zákonem, ba dokonce si to ani nesmí myslet, protože to je pochopitelně ošklivě rasistický pohled, hodný odsouzení.

Ostatně aby občané náhodou neprojevovali svůj názor, zakázali na iDnesu diskuzi pod článkem. Diskuze je povolena jen tehdy, je-li ubližováno cikánské menšině. Jakmile je situace opačná, máme právo držet huby a platit daně.


Vysokou školu bude mít většina obyvatel, plánuje ministerstvo

Státem řízené školství bude, mimo jiné, jedním z témat pondělního pokračování úvahy na téma “stát pravicových blogerů.” Ani jsem netušil, že během týdne dostanu tak dobré střelivo, potvrzující, že školství řízené státem je od základu špatné. Takže vězte: na ministerstvu rozhodli, že “vysokou školu bude mít většina obyvatel… …Lidé by ale v budoucnu měli studovat hlavně dvou až tříleté studijní programy, které budou zaměřeny více obecně….” Všimněte si jednoho, dle mého názoru podstatného, detailu: ministerstvo rozhodlo, aniž by přitom zohledňovalo situaci na trhu práce. Absolventů nástaveb a vysokých škol jsou plné úřady práce, kdežto v některých oborech, zejména těch manuálních, je takový nedostatek pracovních sil, že zaměstnavatelé musí nabírat cizince z východu. Kdyby školství nefungovalo na principech státních nařízení, ale na tržních principech, situace by vypadala úplně jinak.

Ostatně onen nápad na větší “obecné zaměření” je krásnou ukázkou neakceptování reality. Mohu srovnávat – sám mám gymnázium, tedy “všeobecné vzdělání,” a když jsem po škole hledal uplatnění, začínal jsem jako prodavač, abych se později “vyšvihl” na administrativní sílu. Až později jsem se díky praxi vypracoval na zajímavější pozice. Proti tomu absolventi specializovaných škol – například “průmyslovek” – mohli rovnou nastoupit do svého oboru, kde často využili nabyté vzdělání, což se o studentech gymnázií říci nedá. Ačkoli je toto známý fakt, ministerstvo to prostě vidí jinak a tak to také nakonec bude. Místo vyprofilovaných specialistů budou školy díky nařízení shora dál chrlit tisíce v praxi nepoužitelných, ale “obecně vzdělaných” absolventů.


Kočí na nahrávce: Havel je za mnou. Klaus se pos*re

Pokud si voliči Věcí veřejných nevytrhali vlasy hned po volbách, tak teď by určitě měli. Nahrávka Kristýny Kočí je něco, co jsme snad na naší politické scéně ještě neměli. Nemohu si pomoci, ale vidím jen tři možnosti:

a) slečna Kočí je úplně blbá
b) slečna Kočí je blázen
c) naše politická scéna je plná kmotrů, vše podstatné se odehrává v zákulisí, do kterého občané nejen nevidí, ale ani nemohou mluvit.

Samozřejmě je možné, že platí možnosti a, b i c současně.

Snad začnu věřit i jedné z konspiračních teorií, která tvrdí, že “sametová revoluce” nebyla ve skutečnosti porážkou socialismu, ale že šlo o řízený proces.

K tomu, co se aktuálně děje na naší politické scéně, snad ani nemám co dodat. Nabývám dojmu, že jde o divadelní hru, kde divák má právo zvolit si herce, ale nikoli představení, které budou hrát.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *