Čím horší zákon, tím rychleji projde; Důchodová reforma – jiný název pro zdražování; Ostravští revizoři vydělávají na smogu; TOP 09 je totalitní stranou; Kartel mobilních operátorů v Česku přináší pěkné marže; Občas je na vině chodec; ODS není pravice; …


DPH by se měla zvednout už letos, shodla se koalice

K tomuto jen krátký komentář: je skutečně zajímavé, jak zákony, jdoucí ve prospěch občanů, vcházejí v platnost v řádu let, ale zákony, které z občanů vytahují peníze, mohou začít fungovat za několik měsíců. Proč to nemůže fungovat obráceně?


Brífink Petra Nečase k důchodové reformě

Ač je mi Petr Nečas jako člověk i jako politik sympatický, mám výhrady proti jeho prezentaci kosmetických změn důchodového systému jako reformy. To, co přináší vláda, od které jsme čekali pravicové vidění, smýšlení a především pak pravicové kroky, rozhodně reformou není. Jde o taškařici, jejímž jediným hmatatelným výsledkem bude největší zdražení v porevoluční historii této země. Výsledek bude ten, že vedle pracujících to nejvíce odserou právě důchodci, pro které jsou mnohé položky, jejichž cena naroste o více než 9%, nezbytné k životu.

Skutečně jsem zvědavý na další volby! Zajímá mě především to, zda pravicově orientovaným voličům dojde, že volbou ODS či TOP 09 rozhodně nevolí pravici, a začnou vybírat mezi stranami, prosazujícími skutečnou pravicovou politiku. Obávám se ale, že budeme svědky další tenisové výměny, kdy se zklamaní voliči opět vrhnou do náruče ČSSD, aby se za čtyři roky opět rozčarováni vrátili zpět k ODS.


ODS = levice

V tomto případě stačí jen nadpis článku Martina Fendrycha a dál vlastně není moc co komentovat. Zjevně nejsem jediný, kdo po volbách a vytvoření koalice doufal, že snad konečně uvidíme, co dokáže pravice. Autor připomíná: “Vzpomeňme si na ta stará hesla: snižování daní – zásadně ne zvyšování, jednoduché daňové přiznání, jež se vejde na papír A4, podpora podnikání, drobných živnostníků atd. To bývalo a to už nadobro skončilo.” Zrovna o té podpoře drobných živnostníků bych vám mohl vyprávět dlouhý příběh, neboť manželka právě absolvuje mašinerii, na jejímž konci by se měla stát OSVČ. Co jsem tak měl možnost sledovat, tak stát, místo aby se jí klaněl až k zemi a otevíral všechny dveře, zatím jen hází klacky pod nohy. Mám pocit, že zanedlouho bude podnikání komplikovanější, než bylo za reálného socialismu. Stát prostě nemá zájem na tom, aby jeho ovečky byly soběstačné a stály na vlastních nohách.

Fendrych nenechává na vládě nitku suchou – a nutno dodat, že právem. “…tato vláda se vydává za protikorupční. Ale je jí? Kauza Drobil napovídá, že ne. Kauza ProMoPro napovídá, že soutěž je jejím ministrům cizí jak návštěva z Marsu.”.

Nesouhlasím jen se závěrem tohoto článku, kde autor konstatuje: “u nás dnes slušná pravicová strana neexistuje. Jen levice převlečená za pravičáky.” Já přitom minimálně o jedné alespoň zatím slušné pravicové straně vím – jsou jí Svobodní.


Heger: Vyšší sazba DPH prodraží zdravotnictví až o 10 miliard

Na zásadní dopad zvýšení DPH upozornil ministr zdravotnictví. Ceny se totiž zvýší nejen pro občany, ale také pro firmy, včetně zdravotnických zařízení. Ačkoli se tedy na jednu stranu vybírají nesmyslné poplatky, na stranu druhou vláda chystá opatření, které bude stát nehorázné peníze. Řešení, které Heger nastínil, samozřejmě nepostrádá logiku dnešních “pravicových” politiků – totiž ne, že by se zasazoval o nějaký způsob snížení DPH pro zdravotnická zařízení, ale vymyslí se další poplatky. Konkrétně to má být poplatek 200 Kč za návštěvu specialisty. Samozřejmě to není žádná zlodějina, už vůbec se pak nemluví o tom, že si pacienti platí zdravotní pojištění. Je to – stejně jako v případě Julínkovy reformy – prostá regulace. Když pacienty nezregulovalo 60 Kč a chodili k doktorům dál, musíme cenu zvýšit. To je přeci jednoduchý zákon nabídky a poptávky. Divím se, že ještě někoho z ODS nenapadlo zavést regulační poplatek ve výši milionu korun. Pacienti by tak dál platili povinné odvody zdravotním pojišťovnám, ale v nemocnicích a ordinacích by bylo prázdno. Víte, kolik bychom ušetřili? Miliardy, vážení občané! To by bylo opatřeníčko, což? A jistě by se našli tací, kteří by nadšeně tleskali, jak jsou nyní ordinace prázdné. Slovy nesmrtelného Miloše Kopeckého: kdyby blbost nadnášela, tak Strakova akademie bude poletovat jako holubička.


Krvežiznive bestyje v tramvajce čislo 5

Nikdy jsem neměl rád Ostravaka. Z mnoha důvodů – nelíbí se mi ostravské nářečí a už vůbec nemusím, když je to jediné, čím se dotyčný snaží být zajímavý. Prostě neuznávám, když někdo postaví svou prezentaci jen na tom, že píše jako buran. Bloger Ladislav Větvička sice píše ostravsky, nicméně jeho články nejsou jen slepencem “divných slov” bez jakékoli pointy, ale zpravidla mívají také myšlenku. V odkazovaném článku autor poměrně vtipnou a přitom přímočarou formou poukazuje na zajímavost, související s tzv. “akcí Smog.” Když totiž jedete tramvají číslo 5, projíždíte několik tarifních zón. “Akce Smog,” během které mohou cestující jezdit zdarma v době zhoršených rozptylových podmínek, se ale týká pouze zón 1 až 4. Zmíněná tramvajová linka přitom projíždí dvě zastávky, které v uvedených zónách nejsou a tudíž na tyto dvě stanice musí mít cestující platný lístek. Toho využívají revizoři, kteří na ony dvě zastávky čekají jako hyeny na zdechlinu. Hledat nějakou logiku je zbytečné – Větvička to výstižně shrnul do slov: “Eště štěsti, že smog je dysciplinovany a vyskytuje se enem v tarifnich zonach 1-4.”

Ostatně o hlouposti ostravské radnice svědčí i samotné zóny – zatímco v Praze jsou to kruhy se středem v centru města, v Ostravě rozdělují město na čtyři části. Pokud máte smůlu, že tramvajová či autobusová linka vede byť jedinou zastávkou v další zóně, musíte za ni v případě nákupu dlouhodobé jízdenky zaplatit. To mohl vymyslet jen opravdový debil.

PS: manželka poslala článek Ladislava Větvičky primátorovi města Kajnarovi. Myslíte, že odpověděl? Ale kde že! Pana primátora zajímají voliči jen několik týdnů před volbami. Pak na ně sere, jak na placatý kámen.


TOP 09 chce iniciovat úplný zákaz KSČM

Vedení TOP 09 se shodlo, že komunisty je třeba rozpustit, říká Gazdík

Ano, píšeme si: TOP 09 je stejná, jako někdejší KSČ. Chce sebrat voličům svobodu volby a rozhodovat o tom, z jakých stran budou mít občané na výběr. Zmrdispeakem vypuštěným z huby předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka jde o způsob, jak se “Český národ potřebuje vyrovnat s komunistickou minulostí.” Já myslím, že bychom se měli spíš vyrovnat se současností, takže pevně doufám, že pan Gazdík tímto argumentem zdůvodní návrh na zrušení všech současných politických stran.


Mobilní operátoři v Česku si libují, marže jim zůstávají vysoké

Jednou z nejmarkantnějších ukázek, že v Česku nefungují tržní principy ani v případě, kdy do daného segmentu není zapleten stát, jsou mobilní operátoři. Ve skutečně tržním prostředí by se předháněli v tom, kdo nabídne zákazníkům lepší ceny, kvalitnější služby, prostě více muziky za méně peněz. U nás ale funguje cosi jako kartel – ceny všech operátorů jsou zhruba stejně vysoké a ani jeden nemá tendenci být onou “štikou v zasmrádlém rybníce.” Ostatně proč by to dělali? Když se firmy mezi sebou dohodnou, že si nepůjdou po krku, mohou hezky v klidu zůstat na svých cenách a zákazníci jim neutečou – nemají totiž kam. Český T-Mobile tak má v Česku největší marže ze všech zemí, kde působí – celých 47,7%. Podobně je na tom i O2 se 44,2% marží. V Německu či Velké Británii jsou přitom marže obou jmenovaných operátorů sotva poloviční.

Právě toto je důvod, proč se obávám tržních principů ve zdravotnictví. Zatímco dnes nemocnice a soukromé ordinace disponují tím, co dostanou od pojišťoven, tak v případě přechodu na zcela komerční model by šly ceny výrazně nahoru. Pokud by se zdravotníci dokázali dohodnout podobně, jako naši mobilní operátoři, pak by uvolnění trhu neznamenalo nic jiného než další kartelovou dohodu. Očividně na skutečný trh ještě nejsme v Česku připravení.


Přechody jsou nebezpečné i kvůli chodcům-hazardérům

Neuvěřitelné! Česká televize přišla se šokujícím objevem: na silnicích se jako prasata nechovají jen řidiči silných limuzín německé provenience, ale – věřte tomu, nebo ne – také chodci! Z devíti zabitých chodců v lednu byl v celé třetině případů na vině chodec, mylně předpokládající svou bezvýhradnou přednost při přecházení silnice. Jinými slovy hovado, skákající bez rozhlédnutí na zebru se slovy “já mám přednost a vy se poserte!” V hlavním městě dokonce z 594 střetů chodce s autem skoro polovinu zavinili chodci. Teď by mě ještě zajímalo, kdy dospějeme do stavu, aby chodcem škody způsobené na vozidle byly placeny z jeho pozůstalosti.


Sčitani lidu je super! Nepřatel se nelekejme, na prachy nehleďme

Pojďme na závěr ještě jednou do Ostravy za Ladislavem Větvičkou. Ten si tentokrát vzal na paškál oblíbené téma posledních dnů – totiž sčítání lidu. Dívá se ale svým typickým sarkastickým pohledem, takže na rozdíl od nesmyslných televizních reklam našel na sčítání i nějaká ta pozitiva – například: “Třeba Česka Pošta si diky sčitani pořidila za 40 milijonu supertiskarňu, kera umi tisknut až 20 milijonu A4 měsičně! To znamena, že každe děcko aji dospěly v Česku može dostat měsičně dvě fajně potištěne Ačtverky. A to se vyplati!”

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *