Romské sdružení Fórum si stěžuje na anticikánismus*Sazby rasově motivovaných trestných činů: popálení cikánské dívky 22 let vězení, zbití a znásilnění bílého kluka 5 let vězení*Vojenská policie v ČT jako za totality*Vyplatí se Ostravě Akce smog?


Dnešní Týdnoviny začnu poněkud netradičně: upoutávkou na článek, který vyjde toto pondělí. Na základě pozitivních reakcí na mou zmínku o tom, že by bylo zajímavé, kdyby pravicoví blogeři založili vlastní stát, jsem začal sepisovat své vize a základní teze, na kterých by ta “vysněná země” mohla fungovat. Samozřejmě si uvědomuji, že jde – stejně jako v Týdnovinách – čistě o můj subjektivní pohled, takže budu rád, když se přidáte v diskuzi pod článkem se svými názory.

Každopádně na tomto místě bych chtěl poděkovat všem, kdož se mnou měli trpělivost a dokázali v dobách, kdy jsem byl nadšeným zastáncem politiky ČSSD, ukazovat alternativu, která mě zaujala. Právě díky velmi slušně vedeným diskusím s těmito lidmi jsem se, alespoň si to myslím, posunul z levicového pohledu na opačnou stranu politického spektra. Můžeme to nazvat “politickou turistikou,” ale osobně jsem přesvědčen, že na základě poznávání a pochopení může člověk svůj názor měnit.

Nuže, pojďme se podívat, co přinesl uplynulý týden.


Romové si stěžují na anticikanismus, chtějí jinam

“Romské sdružení Fórum si stěžuje evropské ministryni zahraničí a evropským institucím na český „anticikanismus“. Žádá je, aby začaly vyjednávat s vybranými členskými zeměmi o přijetí určitého počtu Romů z ČR.” Já jim osobně v této myšlence velmi fandím a to především proto, že by se mohla ukázat celá řada zajímavých věcí. Tak například: konečně uvidíme, jak to nejrůznější evropské instituce, mající neustálé výhrady k postavení cikánského obyvatelstva, opravdu myslí (že by “upřímně?”). Ujmou se těch chudáků, kteří v naší zemi trpí skoro jako černoši v JAR v době apartheidu? Nebo se dočkáme nemilého zjištění, že ona “Evropa hájící zájmy menšin” sice umí pěkně pindat, ale když dojde na činy, tak skutek uteče?

Dalším pozitivem by mohlo být poučení pro ty, jež by skutečně odešli. V některých západních zemích by totiž brzy pochopili, že to není většinová společnost, kdo by se měl přizpůsobovat, nýbrž oni sami.

Nuže, milé sdružení Fórum, konejte! Pokud se tady necítíte dobře, jděte tam, kde vám bude lépe, jak to za komunistů dělaly tisíce našich občanů. Jsem zvědavý, zda své snažení dotáhnete do vítězného konce, nebo jestli jde jen o další pokřikování, jak tady všem menšinovým obyvatelům ubližujeme, jak je diskriminujeme a nemáme je rádi – to vše samozřejmě neprávem a jen na základě předsudků.


Vojenští policisté po zásahu v ČT odnesli dokumenty a techniku

Nebudu hodnotit, zda Karel Rožánek získal utajený nebo již odtajněný dokument. Chci se pozastavit nad jinou věcí: totiž nad samotným zásahem ozbrojeného komanda vojenské policie. Otázka první zní: vždy jsem si myslel, že vojenská policie je tu proto, aby řešila přestupky vojáků. Z toho, že vtrhla do budovy civilní organizace, lze vyvozovat, že tomu tak není. Ptám se tedy: kolik máme vlastně v tomto státě policií? Dosud jsem znal Policii ČR a městskou či obecní policii. Nyní se dozvídám, že podobné úkony, jako Policie ČR, může vykonávat i policie vojenská. Jaké další policisty s pravomocemi nosit a používat zbraň tu ještě máme? Co kdybychom chtěli založit “ajťáckou policii,” nebo popelářskou? Není těch policií na jeden relativně malý stát nějak moc?

Věc druhá: samotný zásah nebyl pro mne ničím jiným, než ukázkou moci naprosto srovnatelnou se socialistickými pohotovostními pluky. Byl to vzkaz všem občanům této země, kteří si dovolí ukázat prstem na nějaký nešvar. Před “revolucí,” když jste šli demonstrovat svůj nesouhlas, jste dostali nakládačku obuškem. Když dnes zveřejníte něco, co se nelíbí našim mocným, můžete očekávat příjezd ozbrojeného komanda. Prostě kdo bude zlobit, tomu státní moc ukáže!

Třetí věcí je zjevná demonstrace moci použitými prostředky – tedy ozbrojenými policisty. Neříkejte mi, že to nešlo jinak! Stačil by detektiv s “plackou” a povinností všech redaktorů ČT by bylo poskytnout mu informace, které žádá. Jenže takový rada Vacátko by nepůsobil dostatečně varovně. Tady šlo o to, aby redaktoři České televize pochopili, že si ve svých reportážích nemohou dovolit vše, a aby to také pochopili občané.

Děkujeme tedy vojenské policii za ukázku, že žijeme v prakticky stejných podmínkách, jako před více než dvaceti lety. Ostatně tehdy nám také komunisté tvrdili, že máme demokracii.


Klasnová se chytá za nos, platí si jízdenky ze služebního mobilu

Mám pocit, že Věci veřejné jsou nejen pro své voliče největším zklamáním loňských parlamentních voleb. Nepopírám, že některé prvky jejich kampaně byly sympatické i mně, a že jsem jim docela věřil, byť rozhodně nikoli proto, že bych Radka Johna považoval za jakoukoli záruku. Živě si například pamatuji, jak John a jeho spolustraníci přijeli na Malostranské náměstí tramvají. To bylo překvapení, že? Politici v socce! John pak velice rychle přesedl z MHD do služebního Audi a jezdí po republice pod majáky stejně, jako kdysi jezdíval Milouš Jakeš nebo Ladislav Adamec. Sliboval sice, že bude konec politických dinosaurů, nikdy ale neslíbil, že bude konec jejich manýrů.

Pokud tak přemýšlím nad tím, jak VV v politice působí, napadá mě slovo “vychcanost.” To platí i v případě manželky Víta Bárty (náhodou také místopředsedkyni strany, kterou zrovna Bárta sponzoruje) a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřiny Klasnové. Ta sice prosazovala zrušení poslanecké výhody v podobě veřejné dopravy zdarma, jakmile se to povedlo, začala jezdit na SMS jízdenky. Šikovná holka, řeknete si možná, jenže ona si ty jízdenky kupovala ze služebního mobilu. Je asi jasné, kdo tak vlastně za její přepravu zaplatil. Klasnová sice zkouší hrát blbou blondýnu a tvrdí, že jí to prostě nedocvaklo, ale osobně jsem přesvědčen o tom, že tak blbá přeci jen není (nebo že by…?). Každopádně gratulujeme paní Klasnové k tomu, jak pěkně do strany Věci veřejné zapadla.


Lékárníci chtějí léky s pseudoefedrinem dát na recept

Tomu říkám skutečně vydařená malá domů! Pamatujete si ještě na zavedení regulačních poplatků a argumentaci tehdejšího ministra zdravotnictví Julínka? Ten tehdy obhajoval platby za lékaře s tím, že čekárny nebudou plné pacientů, jež si svou “rýmičku” mohou vyřešit sami zakoupením léku v lékárně. Teď lékárníci přicházejí se super nápadem, jak přihrát doktorům pacienty zpět a vybrat z nich poplatky za návštěvu lékaře a za recept – tedy jinými slovy jak oškubat pacienty s “rýmičkou.” Léky s pseudoefedrinem – tedy jedny z nejčastěji užívaných na potlačení příznaků nachlazení – chtějí vydávat pouze na recept. Pacienti se tak budou muset poslušně vrátit do ordinací, zaplatit panu doktorovi za to, že se na ně podívá a pak ještě jednou v lékárně. Gratulujeme k nejlepší ukázce mnou opakovaně kritizovaného faktu: totiž že smyslem regulačních poplatků zcela zjevně není žádná regulace, ale pouze snaha vybrat od občanů další peníze.


Policejní zásah v Bydžově by měli zaplatit Vandasovi dělníci, míní John

Začněme úvahu malým úvodem: když budete vlastnit například supermarket, kde budete chtít hlídat, aby zákazníci nekradli, najmete si ostrahu. Celkem logicky jí za to zaplatíte, protože je to váš zájem – chrání přeci vaše zboží a váš obchod. Policie není ve skutečnosti ničím jiným, než ostrahou řízenou a placenou státem – pravda, proti té soukromé má ta státní více pravomocí, což ale v této souvislosti není relevantní. Teoreticky si policii platíme z daní proto, aby nás chránila před nejrůznějšími živly: zloději, vrahy, násilníky, korupčníky (hahaha), …. V praxi si platíme policii především proto, aby nás buzerovala a trestala. Ale budiž – fungovalo to tady takto čtyřicet let “za komárů” a dalších dvacet let dál, takže to v rámci úvahy berme jako fakt.

Radek John má ale poněkud pokroucenou představu: je přesvědčen, že účet za policejní manévry v Novém Bydžově by měla dostat k zaplacení Dělnická strana sociální spravedlnosti a její šéf Tomáš Vandas. Samozřejmě nic proti, pokud si policisty objednal pan Vandas, aby ho a jeho stoupence chránili. Pak je samozřejmě správné chtít po něm nějakou kompenzaci. Situace ale byla opačná: policie v Novém Bydžově byla proto, aby ochránila cikánskou menšinu. Je to pochopitelné – právem rozlícený dav může udělat i činy, které by jednotlivec neudělal. Pokud tedy opustíme myšlenku, že policie je tady proto, aby chránila bčany, včetně těch, kteří ji z větší části neplatí, protože nemají zaměstnání a neodvádějí daně, a přejdeme na komerční model, pak musíme dojít k závěru, že tím, kdo by měl platit, rozhodně není DSSS. Jenže Radek John je typickým politikem, překrucujícím fakta ve svůj prospěch, proto mě jeho návrh nepřekvapuje. Stejně tak mě nepřekvapuje podivná logika, na základě které chce po někom uhrazení služby, kterou si neobjednal. Gratulujeme – John, Bárta a Klasnová jsou perfektní ukázkou toho, co jsou Věci veřejné zač.


Akce smog bude pokračovat, aut bylo v ulicích méně

V Ostravě bude během smogu jezdit MHD nadále zdarma

Není nad to mít v čele osvíceného panovníka. My v Ostravě máme primátora Kajnara a na radnici sedí léty ověřená sestava politiků ODS a ČSSD. Klape jim to pěkně, jen co je pravda – přeci jen když jde o peníze (a o ty jde při správě města v první řadě), dokáže se dohodnout i “pravice” s “levicí.” Jsem si skoro jistý, že kdyby šlo do tuhého, domluvili by se jedni či druzí třeba i s komunisty.

Posuďte sami, jak pěkně se investují peníze daňových poplatníků: když je v Ostravě smog (což je v zimě hodně často), vyhlásí radnice “Akci smog” a obyvatelé mohou jezdit MHD zdarma. Tedy jen někteří – ti, jež si koupili dlouhodobou jízdenku (tj. ti, jež by měli být pro dopravce nejváženějšími klienty, neboť platí předem), žádné zvýhodnění nemají. Posílení dopravy se v takovém okamžiku také nekoná – ostatně, jak uvidíte dále, vlastně ani není potřeba. Smyslem opatření je snaha přesvědčit řidiče, aby místo autem jezdili autobusem, trolejbusem či tramvají, čímž by se měly snížit exhalace. Samozřejmě po hlavním znečišťovateli – indickém podnikateli Mittalovi – nikdo nic podobného nechce. Ještě by se mohl naštvat a přesunout své smradlavé fabriky do Indie. To by byla tragédie!

Za jeden den MHD zadarmo zaplatí město dopravnímu podniku něco přes milión korun. Co za ten milión dostaneme? Podle výsledků průzkumu je to takto: “Automobilů je za smogu v ulicích města o čtyři tisíce méně než v jiné dny, hromadná doprava zadarmo má smysl, …” Zahrajme si nyní tak trochu na Tomia Okamuru, vezměme kalkulačku (calc.exe 🙂 ) a počítejme. Průměrná obsazenost auta je v Ostravě – alespoň co tak sleduji – pod 1,5 člověka. Jestliže klesl počet aut o čtyři tisíce, teoreticky to znamená, že počet cestujících v MHD stoupl o šest tisíc. Takže město platí 167 Kč za jednoho cestujícího. Nebylo by levnější zaplatit těm lidem přepravu taxíkem? A milion korun za pokles aut o 2,7%, to je také ukázka dobré investice….


Trest pro romského mladíka, který týral chlapce, se smrskl na půlku

O něco výše jsme rozebírali, jak si cikánská menšina stěžuje na “anticikánismus.” Podívejme se tedy podrobněji, jak se tento fenomén projevuje v praxi. Včera přišla zpráva o snížení trestu pro mladistvého cikána, který v dubnu v Krupce na Teplicku zbil a znásilnil dvanáctiletého chlapce. Z minulosti si můžeme vzpomenout na monstrproces s tzv. “vítkovskými žháři,” jejichž čin byl – stejně jako v uvedeném případě – hodnocen jako rasově motivovaný. Pojďme si tedy porovnat, jak se nakládá s rasisty z jedné a druhé strany.

Obvinění

  • Vítkov: skupina mladíků vhodila do objektu, ve kterém načerno bydlela cikánská rodina, zápalné láhve. Při následném požáru došlo k těžkému popálení malé Natálie Sivákové, která bude mít doživotní následky.
  • Krupka: dva cikáni napadli dvanáctiletého kluka, nejdřív se ho zeptali, jestli ví, co dělal Hitler s cikány. Když přisvědčil, řekli mu, že teď ho čeká totéž, protože je “bílej”. Následně ho surově zmlátili, znásilnili a pokusili se ho zavraždit. Následky budou také doživotní.

Jak se o případu dozvěděla veřejnost?

  • Vítkov: média rozjela kampaň, během které všechny televizní stanice v hlavním zpravodajství každý den věnovaly několik minut informacím o popálené Natálii Sivákové.
  • Krupka: média o incidentu neinformovala vůbec. Teprve poté, co matka napadeného chlapce zveřejnila fotografie na Facebooku, kde se zvedla vlna nevole, se některá z nich zmínila jen zběžně v rámci černé kroniky. Každodenní zpravodajství z nemocnice rozhodně nebylo.

Další medializace

  • Vítkov: snaha ukázat, jak většinová společnost ubližuje menšině, se táhla celým příběhem jako červená nit. Natálka byla v rádiu, v novinách a v televizi tak často, že jsem se začal bát otevřít ledničku, aby tam nebyla také. Raději jsem i přestal u večerních zpráv večeřet. Záběry matky v nemocnici střídaly snímky dívenky na JIPce, po jejím propuštění domů mohli diváci sledovat přímé vstupy z obýváku dotčené rodiny. Vše samozřejmě – aby měl celý příběh tu správnou šťávu a vyvolával emoce – podkreslené tklivou hudbou. I dnes se můžete minimálně jednou měsíčně dočíst, jak se Natálce vede.
  • Krupka: nic. V televizi se o chlapci nemluvilo snad vůbec, v internetových médiích až do vydání rozsudku také ne. Že bychom se dočkali detailních záběrů zranění, nebo dokonce přímých přenosů, vůbec nehrozilo. Hlavním mottem tohoto případu byla snaha nevyvolat pokud možno žádné emoce.

Soud

  • Vítkov: soud s vítkovskými žháři přenášela Česká televize v přímém přenosu. Ostatní média každý den vydávala zprávy o tom, kdo promluvil, co řekl, prostě kompletní, leckdy i “živý” informační servis.
  • Krupka: zase nic. O tom, jak probíhal soud s cikánskými násilníky, jste se nikde nedočetli. Přímý přenos nebyl, jak se hájil obviněný cikán, se také nikde nepsalo. Zveřejněn byl až rozsudek a to opět hodně bokem….

Rozsudek

  • Vítkov: třikrát 22, jednou 20 let. Mnohým to připadalo jako exemplární trest, ale budiž.
  • Krupka: původně 10 let, následně sníženo vrchním soudem na polovinu, takže 5 let.

Resumé

Patrně má dvanáctiletý bílý hoch a jeho život čtyřikrát menší cenu než dvouletá cikánská holčička. Absolutně nechápu, jak mohou být rozsudky tak radikálně odlišné! V obou případech se jednalo o rasově motivovaný trestný čin. V případě Vítkova se sice jasně neprokázal úmysl vraždit, nicméně jsem ochoten akceptovat, že když jde někdo vhodit zápalnou láhev do obývaného objektu, je přinejmenším potenciálním vrahem. V Krupce byl pokus o vraždu zcela nezpochybnitelný. Rozdíly jsou v podstatě jen v tom, že chlapec byl svými útočníky navíc zbit a znásilněn, zatímco dívenka sice zbita ani znásilněna nebyla, ale byla ošklivě popálena. Nejsem si ale jist, na základě jaké logiky je popálení horším činem než znásilnění a surové bití.

Takto, milí čtenáři, vypadá onen “anticikánismus,” na který si stěžuje část menšinových spoluobčanů. Uznejte, že se k menšinové společnosti skutečně chováme úplně jinak, než ke své vlastní. Pravda, asi se dívám nějakou jinou optikou, protože mám důvodný pocit, že ti, kterým je ubližováno, rozhodně nejsou cikáni.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *