Cikáni zbili členy DSSS. Přímý přenos od soudu asi nebude.*Úřady už nestačí – budeme mít superúřad!*Hejtman Palas nemusí nic vysvětlovat – ČSSD i KSČM ho podržela*Janáčková si dovolila moc: poslala voličům sirky.


Romové na Mostecku zbili volební tým Vandasových straníků

Na způsobu prezentace případu napadení členů DSSS cikány je zajímavá celá řada věcí. Tou první je samozřejmě charakteristika činu policií, která je již v naší zemi tradicí. Když napadne – byť jen slovně – člen většinové společnosti cikána, jedná se vždy o odsouzeníhodný “rasově motivovaný útok.” Když se stane ta samá událost, ale etnika si vymění strany, pak je klasifikace jiná – v tomto případě jsou cikánští útočníci stíháni za “výtržnictví a pokus ublížení na zdraví.” O rasismu ani slovo – to by přece ti kluci nikdy neudělali, protože to nejsou žádní rasisté, ale jen obyčejní výtržníci!

Neméně zajímavé je celkové, skoro až familiární, pojetí popisu události, nesoucí se v duchu “Oškliví, zlí dělňasové vylepovali ještě ošklivější plakáty a dostali nakládačku. Dobře jim tak!” Vzpomněl by si někdo na článek, v němž by fyzická potyčka s cikánem/cikány byla popisována jinak než jako útok na menšinu?

Přímých přenosů soudu s útočníky se patrně také nedočkáme, stejně jako se nebudeme muset při večerních zprávách dívat na detailní záběry toho, jak bylo napadeným ublíženo, samozřejmě za doprovodu tklivé hudby. Ubližováno je totiž v této zemi jen jedněm.


Íránec vykradl cukrárnu, za trest mu useknou ruku

Jak vypadá právní systém v Česku, ví patrně každý. Když zloděj ukradne věci do pěti tisíc a je chycen, zpravidla si chvilku popovídá s policisty na služebně, aby byl následně propuštěn, protože se nejedná o trestný čin. Dokud těch 5000 Kč nenasbírá, právní systém na něj prakticky nedosáhne.

Kdyby bylo právo nekompromisní a trestalo všechny špatnosti, dost možná bychom se dočkali lepšího světa. Posuďte sami: v Íránu za krádež kakaa a čokolády bude zloděj potrestán useknutím ruky a ještě si odsedí rok ve vězení. Kromě odstrašujícího příkladu pro ostatní je samotný trest více než preventivní – ono bez ruky se krade o něco obtížněji.

Jenže kde jsou ty časy, kdy to podobně fungovalo i u nás. Například šejdíři byli veřejně mácháni ve Vltavě, nebo museli stát s máslem na hlavě na náměstí, aby každý viděl, co jsou zač. Dnes mají lumpové svá práva, takže nesmíte ani zveřejnit jejich fotografie, pokud k tomu nemáte jejich výslovný souhlas. K tomu přičtěme pohodové podmínky v kriminále, které skoro až lákají slušného občana, aby něco provedl a mohl si tak odpočinout ve vězení.

Ostatně pro příklad nemusíme chodit daleko – řidič autobusu Pavel Krbec, který roku 2003 vlastní chybou zabil devatenáct lidí, dostal jako “trest” vězení s teplým jídlem třikrát denně, odpoledne si mohl pochutnat na čerstvém ovoci a zelenině, k dispozici měl hřiště a posilovnu, v pátek pak dokonce možnost vycházky na nákup či sexuální radovánky v protějším penzionu. To vše samozřejmě grátis z kapes daňových poplatníků. Přiznám se, že takový bezstarostný život, bez nutnosti vstávat ráno do práce, by se mi líbil také.


Daňové úniky do zahraničí zatrhne superúřad

Když jsem byl pár let nazad na Ukrajině, zaujala mě tam tehdejší politika zaměstnanosti. Například v místním obchodě stál za pokladnami zaměstnanec, jehož jediným úkolem bylo parkovat nákupní vozíky. U nás na to jdeme jinak: abychom měli hezké statistiky nezaměstnanosti, zakládáme úřady. Dalším v pořadí má být “daňový superúřad,” jehož cílem bude dohlížet na daňové úniky. Informace sama o sobě nezní tak absurdně, pokud si neuvědomíte, že instituce s tímto úkolem již existuje: je jí (nebo měl by jí být) finanční úřad.

Už předem je mi jasná jedna věc: i kdyby onen superúřad opravdu fungoval a podařilo se mu zvýšit výběry do státní kasy, nikdo z politiků nepředstaví občanům jeho bilanci způsobem “superúřad stál X Kč a získal Y Kč.” Institucí, jejichž jediným smyslem bytí je výběr nejrůznějších daní, máme v Česku vícero a i když v mnoha případech není obtížné spočítat, že si na sebe nevydělají, nikoho to netrápí. Zrušit nesmyslné daně a s nimi související úřady a úředníky není ani pro Nečasovu vládu v době krize a škrtů nic, čemu by byla přikládána priorita.


Zastupitelé ČSSD a KSČM zasáhli. Palas nemusí říct, kde vzal na penzion

Krásná ukázka toho, jak naši politici drží pospolu, když jsou v bryndě. Moravskoslezský hejtman Palas měl sice v roce 2002 našetřeno něco kolem 200 000 Kč, nicméně zcela bez problémů financuje stavbu rodinného penzionu za 20 milionů. Ač je politikem na pozici, která zavdává k důvodným podezřením, přistupuje k celé věci stylem slona v porcelánu. I svého stranického místopředsedu Zaorálka, od kterého sklidil kritiku, v médiích vypoklonkoval. Nikomu přeci nemusí nic vysvětlovat – žijeme ve svobodné zemi, kde se každý může zajistit tak, jak umí.

Když se konečně mohla celá situace probrat na zastupitelstvu, ČSSD společně s KSČM neschválila program schůze. Musíme si v této zemi zvyknout na jednu věc: i kdyby politik dělal nepravosti, nechal se podplácet a korumpovat, nemá žádnou povinnost se ze svého jednání zpovídat občanům, kteří ho zvolili.

Na druhou stranu: v senátních volbách získal od voličů 32% hlasů. Zřejmě mu tím chtěli vyjádřit svou podporu a vyslovit důvěru. V mých očích ale ukázali, že obyvatelé tohoto regionu patří v rámci republiky k těm méně bystrým.


Nečas se distancoval od Janáčkové, v kampani nabízí sirky

Ach jo, kam jsme to v té naší republice dopracovali, že i pouhá krabička zápalek je vykládána jako rasový útok? Senátorka Liana Janáčková nechala společně s letáky distribuovat také sirky. Sama to sice zdůvodnila tím, že “Zápalky jsou užitečnější než leták, který okamžitě někdo vyhodí,” jenže v této hyperkorektně připosrané zemi si někteří její způsob propagandy vyložili po svém. Asi nepřekvapí, že první, kdo obyčejnou krabičku zápalek označil za projev rasismu, bylo jakési cikánské sdružení, které poukázalo na útok ve Vítkově.

Jako by lidé ztráceli rozum. Kdo například ví, zda útočníci z Vítkova nepoužili k zapálení hořlaviny zapalovače? Ani bych se nedivil, kdyby někdo obvinil mou trafikantku, která mi občas dá jako dárek zapalovač, že mě tím vlastně ponouká, abych šel upalovat malé holčičky.

Pojďme v rámci ochrany menšin ještě dál a zakažme prodej všech výrobků, jež lze používat k zapalování. Zaveďme povinnost používat jen elektrické sporáky a trouby, zakažme grilování, protože pohled na plápolající oheň by v někom mohl probudit představy upalování menšiny!

Osobně dnes půjdu a dám hlas paní Janáčkové. Zápalky mi sice neposlala, ale budu ji volit především proto, že jako jedna z mála v naší politice je schopna mluvit otevřeně. Pro svou volbu jsem se rozhodl také proto, že už mám dost systematické politické likvidace kohokoli, kdo si v minulosti dovolil říci “křivé slovo” proti nepřizpůsobivým.


Janáčková vrací úder: Ostatní dávají zapalovače

O aféře “zápalky Liany Janáčkové” informovala ochotně všechna média, kdežto o její odpovědi jen některá a to ještě velmi okrajově. Potvrzuje se tak můj pocit, že každý politik, který se odváží vystoupit proti cikánům, je následně systematicky “po zásluze likvidován.” 

“Na fotografii, kterou Janáčková ukázala, jsou vyobrazeny tři zapalovače. Jeden je reklamním předmětem ODS Mariánské Hory a Hulváky, na druhém se prezentuje Tomáš Sucharda – lídr ČSSD pro letošní komunální volby rovněž v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky – a Rudolf Zahradník, který byl letos lídrem lidovců v centrálním městském obvodu.” Proč nebyli zmínění politici vláčeni médii? Protože nikdy nahlas neřekli nic, co se v tomto státě říkat nesmí. Nepřekročili tak pomyslný Rubikon, mohou tedy žít v klidu a bez starostí, že každý jejich krok bude vykládán jako rasově motivovaný útok na menšinu.


Brutální zbití chlapce Romy v Krupce bude řešit soud

Možná si ještě vzpomenete, jak média absolutně nejevila zájem (nebo to možná někdo chtěl ututlat) o případ napadení dvanáctiletého chlapce cikánskými delikventy. Nebýt sociálních sítí, kde začaly kolovat fotografie napadeného, dost možná bychom se o této události ani nedozvěděli. Ubližováno je v naší zemi přeci jen jedněm a to těm, kteří sami nikdy nikomu neublížili, nikoho neokradli, ani nenapadli. Špinit vládní propagandou a médii podávaný idealistický obraz je zakázáno.

Případ se nakonec kupodivu dostal před soud. Protože ale jednomu útočníkovi bylo méně než osmnáct let, hrozí mu maximálně pět let vězení. Policie dokonce našla “koule” na to, aby v události viděla rasový podtext, což je v tomto směru poměrně nevídané. Zajímalo by mě, zda se dočkáme přímého přenosu ze soudní síně, aby i cikáni viděli, jak si naše právo poradí s násilníky z jejich strany. Platíme snad koncesionářské poplatky za vyvážené zpravodajství, ne?

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *