Ikona APNDroidNe vždy je pro majitele mobilního telefonu žádoucí, aby se zařízení připojovalo k Internetu skrze mobilní síť. Ačkoli v případě telefonu s Androidem lze permanentní připojení jedině doporučit, jistě najdeme mnoho případů, kdy je vhodné mobilní data zakázat. Například pokud používáte datový tarif s účtováním za každý započatý den, nacházíte-li se v roamingu, používáte k synchronizaci wifi síť, nebo jen potřebujete šetřit baterii. Problém je, že Android se (na rozdíl například od Symbianu) neptá, zda mu připojení dovolíte či nikoli. Zákaz datových přenosů přes operační systém bohužel také občas nefunguje zcela na sto procent (zejména v případě aplikací třetích stran), což se třeba v zahraničí může nehezky prodražit.

Pro účely zakázání nechtěného přístupu na Internet přes GPRS, EDGE či 3G poslouží naprosto jednoduchá, ale (nebo možná právě proto) zcela funkční aplikace APNDroid, kterou si můžete zdarma nainstalovat z Android Marketu. Po instalaci v seznamu aplikací najdete oranžovou ikonku, přes kterou se dostanete k nastavení, jež se vejde na jedinou obrazovku. Možností není mnoho, nicméně pro daný účel postačují. Lze například dovolit/zakázat MMSky, které sice také využívají mobilní datové přenosy, ale nejsou účtovány jako přístup k Internetu. Kromě toho je možné nastavit upozornění o aktuálním stavu, zobrazované v horní liště. V případě, že by i po zákazu Internetu APNDroidem došlo k přenosu dat, je tu poslední možnost: Zakázat všechna APN.

APNDroid nastavení

Jak již sám název programu naznačuje, absolutního zákazu mobilních dat je dosahováno jednoduchou cestou – změnou názvu tzv. “přístupového bodu” (APN=Access Point Name) v nastavení telefonu (prakticky se jen přidají za název APN písmena apndroid). Tím se přístupový bod zneplatní a připojení k Internetu není možné. Jistě tuto operaci zvládnete také sami manuálním nastavením (přes Menu-Nastavení-Bezdrátové sítě-Mobilní sítě-Názvy přístupových bodů). Pokud ale potřebujete data vypínat a zapínat častěji, pak vám APNDroid tuto operaci citelně urychlí. Jeho přidanou hodnotou je totiž widget (ikona) na plochu, skrze který změníte název APN (a tím i možnost připojení k Internetu) jediným stiskem. Kromě toho také podle barvy widgetu poznáte, zda je mobilní internet povolen (ikona je zelená), nebo zakázán (ikona je červená). Zapnutí a vypnutí mobilního Internetu je otázkou jedné vteřiny.

APNDroid - Internet je povolen APNDroid - Internet je zakázán

Tip: widget APNDroidu na plochu si přidáte dlouhým stiskem na volném místě plochy a následně volbou Android widgety-APNDroid.

Co dodat? Psát cokoli více o tomto jednoúčelovém nástroji by bylo patrně zbytečné. Pokud váháte s instalací, zodpovězte si jednoduchou otázku: potřebujete z nějakého důvodu občas či často zakázat přístup na Internet přes GPRS/EDGE/3G? Odpovíte-li si kladně, pak užitečnost APNDroidu jistě oceníte.

Tip: Pokud se vám aplikace nebude líbit a později ji budete chtít odinstalovat, proveďte nejprve povolení datových přenosů. V opačném případě byste museli názvy všech APN na původní hodnoty nastavovat manuálně.

Informace o programu

Testovaná verze: 2.x
Cena: zdarma
Autor: Martin Adámek
Web autora: http://www.martinadamek.com/
Web programu: http://code.google.com/p/apndroid/
Velikost aplikace v telefonu: 280 kB

QR kód:

APNDroid QR kód

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *