SMS Jízdenka pro Android-ikonkaSMS jízdenky jsou skvělý nápad. Potřebujete jet MHD, na blízku není trafika a lístek u řidiče neseženete? Není problém! Pošlete SMS v daném tvaru na určené číslo, za několik desítek vteřin dostane SMSku, která platí jako jízdní doklad a můžete vyrazit na cestu. Jenže: kdo z vás zná přesné číslo, na něž se objednací SMS posílá? Je to číslo stejné pro Prahu, Ostravu i Liberec? A co formát SMSky? Máte napsat DPP, DPT, DOP, DOPR… kdo si to má pamatovat? Nejen tyto problémy řeší program SMS Jízdenka, který je zdarma ke stažení pro mobilní telefony s operačním systémem Android.

První výhoda: z paměti telefonu si ukousne nepatrných 168 kB.

Druhá výhoda: už si nebudete muset pamatovat ani čísla, ani formáty odesílaných zpráv.

Jak to tedy funguje v praxi? Po stažení a instalaci se vám v nabídce aplikací objeví nová ikonka SMS Jízdenka. Pokud program spouštíte poprvé, dozvíte se, že zatím nemáte žádné zakoupené jízdenky. V opačném případě uvidíte přehled dosud zakoupených jízdních dokladů. Novou jízdenku si můžete objednat stiskem tlačítka Koupit novou jízdenku.

SMS Jízdenka při prvním spuštění

V roletkovém menu vyberete město, v němž chcete cestovat a rovnou se dozvíte cenu, dobu platnosti a další podrobnosti týkající se tarifu pro SMS jízdenky.

SMS Jízdenka ukazuje podrobné informace o objednávaném jízdním dokladu

Po stisku tlačítka Objednat odešle váš telefon automaticky zprávu v dopravcem požadovaném formátu na to správné číslo. Nastává chvilka čekání, neboť jízdenky jsou posílány zpět s malým zpožděním.

Přijatý cestovní doklad se vám objeví nejen jako běžná SMS zpráva, jak jste asi většinou zvyklí, ale také přímo v aplikaci. Snadno tak zjistíte do kdy je platná a kolik minut na ní ještě můžete cestovat. Přijetí jízdenky je také signalizováno ikonkou v horní informační liště.

SMS Jízdenka-kouknete a vidíte, jak dlouho ještě můžete jezdit

Pokud vás přepravní kontrola požádá o jízdní doklad, nemusíte se probírat všemi přijatými zprávami – aplikace dokáže přímo zobrazit kontrolní kód vaší jízdenky, který po vás revizor bude požadovat.

SMS Jízdenka-kontrolní kód pro pana revizora

Podle informací z blogu autorů jsou zatím k dispozici jízdenky v Praze, Ostravě (kromě standardní i zlevněná jízdenka), Českých Budějovicích (30-minutová i 24-hodinová), Ústí nad Labem a Liberci. Aplikace by také měla poznat, ve kterém městě se nacházíte a nabídnout tak nejpravděpodobnější volbu, nicméně toto nemohu potvrdit, neboť v okamžiku objednání neměl můj telefon lokalizovanou polohu. Při další objednávce se ale logicky nabízí poslední zvolené město.

Přidaná hodnota aplikace SMS jízdenka spočívá v upozornění na blížící se konec platnosti zakoupeného dokladu. S předstihem si tak můžete koupit novou jízdenku a vyvarovat se tak problémů s revizory. Nemusíte si tedy pamatovat čas konce platnosti a neustále kontrolovat hodinky.

Cena: zdarma

Stránka aplikace SMS Jízdenka: http://blog.inmite.eu/labs/sms-jizdenka/

Stránka na Androidlib.com: http://cz.androlib.com/android.application.eu-inmite-apps-smsjizdenka-ziFi.aspx

QR kód:

QR kód pro aplikaci SMS Jízdenka

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *