Představení užitečné aplikace (nejen) pro Android a Vodafone 845.

Určitě se vám už někdy stalo, že vás v rádiu, televizi, nebo kdekoli jinde zaujala nějaká písnička a vy jste z nějakého důvodu chtěli znát její název. Jednou z možností je zapamatovat si část refrénu a tu pak zadat do vyhledávače, nicméně existuje i jednodušší cesta. Stačí do svého mobilního telefonu nainstalovat aplikaci Shazam. Co je nejlepší: zmíněný program je k dispozici nejen pro Android, ale také pro iPhone, Symbian, iPad, Blackberry a Windows Mobile.

Nebudeme rozebírat, kde Shazam seženete a jak ho nainstalujete – to je totiž pro každou platformu jiné (pro Android je tu Android Market, pro iPhone App Store, pro Nokie Ovi Store atd.). Pojďme se podívat na to, jak aplikace funguje. Vězte, že je maximálně jednoduchá a s jejím ovládáním si poradí i naprostí začátečníci. Tomu napomáhá i lokalizace do češtiny.

Předem ale varuji: k rozpoznání písničky je nutné odeslat její vzorek, což znamená, že váš telefon musí být připojen k Internetu. Pokud tedy máte tarif s platbou za započatý den či přenesená data, může vás identifikace písničky stát nějakou tu korunu. Podporováno je ale i připojení přes wifi, skrze kterou máte (většinou) připojení zdarma.

Ovládání je naprosto jednoduché: spustíte Shazam a na displeji se zobrazí výzva k stisknutí pro zahájení rozpoznávání. Nasměrujte tedy mikrofon telefonu ke zdroji a zahajte záznam. Není nezbytně nutné, aby v okolí bylo naprosté ticho, nicméně na diskotéce s rozbouřeným publikem bych v úspěch moc nedoufal. Stejně tak je lhostejné, kterou část songu zaznamenáte – zda jeho začátek, prostředek či konec.

Shazam-pře zahájením tagování

Záznam trvá lehce přes deset vteřin, následně je vzorek záznamu odeslán na server Shazamu, kde je analyzován.

Shazam nahrává písničku
Shazam analyzuje záznam

V případě úspěšného rozpoznání se během několika vteřin na displeji zobrazí jméno interpreta, název písně, album, ze kterého nahrávka pochází, a (je-li k dispozici) i jeho obal.

Shazam zobrazuje výsledky rozpoznávání

Na záložce Moje tagy pak najdete seznam všech dosud rozpoznaných skladeb.

Záložka Moje tagy v Shazamu

V našem testu si program poradil skoro se všemi skladbami, které jsme mu předložili, přičemž se nejednalo jen o “profláknuté pecky.” Dá se ale předpokládat, že s lokálními “hospodskými kapelami” si neporadí a bohužel si neví rady ani s celou řadou českých interpretů.

Když Shazam písničku nepozná...

Stránky programu: Shazam.com

QR kód:
Shazam QR kód

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *