S manželkou jsme se často dohadovali ohledně mé “závislosti” na Coca Cole. Já tvrdil, že mi chutná jedině “ta pravá kola,” ona mi oponovala, že jde o posedlost značkou a že bych nepoznal, kdybych místo Coca Coly dostal jinou kolovou limonádu. Udělali jsme tedy test, jehož smyslem bylo zjistit, zda poznám či nepoznám pravou Coca Colu od neznačkové alternativy. Nakoupil jsme celkem osm kolových limonád, které manželka rozlila do sklenic, označených čísly. Já samozřejmě nevěděl, ve které sklenici je Coca Cola a ve které je neznačková kola. Kromě otázky, zda poznám či nepoznám rozdíl, tak jako vedlejší produkt vznikl i malý test senzorických vlastností jednotlivých značek. Pojďte se tedy podívat na to, jak jsem hodnotil a rozpoznával.

Test kolových limonád



Kofola

Vzorek číslo 1

Vůně: Vsadil bych si na Kofolu.

Chuť: Hodně sladké, specifické, chutné, nepodobá se Coca Cole. Sázím skoro na 100%, že je to Kofola

Výsledek: Opravdu to byla Kofola.

Závěr: Kofola je natolik specifická, že si ji jen těžko spletete s jinou limonádou tohoto typu. Ani se nesnaží být “falešnou Coca Colou” – je prostě svá, chutná jedinečně a je dobrá.



Coca Cola Light

Vzorek číslo 2

Vůně: Tipuji Pepsi.

Chuť: Hodně bublinek, chuť je cítit po umělém sladidle, jemně citronový ocásek myslím si, že to bude Pepsi nebo Coca Cola Zero.

Výsledek: Byla to Coca Cola Light.

Závěr: Coca Cola Light patří mezi “značkovými” mezi ty chuťově nejslabší, byť se najdou lidé, kteří ji preferují. Zcela nesporná je výrazná pachuť po umělém sladidle.



Coca Cola Zero

Vzorek číslo 3

Vůně: Tipuji Coca Colu.

Chuť: Jemné bublinky, možná maličko vyprchalé, chuťově hodně podobné Coca Cole. Odhaduji tak na 80%, že to bude Coca Cola.

Výsledek: Byla to Coca Cola Zero.

Závěr: Cola Zero patří spolu s verzí Light mezi dietní značkové koly. Na rozdíl od Light má ale o něco příjemnější chuť a umělé sladidlo není tak výrazné, což se projevilo i v mém úsudku, že jde o běžnou Coca Colu.



Siti kolová limonáda

Vzorek číslo 4

Vůně: Cítím lehce vinný nádech. Nebude to RC Cola?

Chuť: Toto určitě není ani náhodou značková kola. Je hodně sladká, voní po vínu karamelu, nepříliš chutná. Tipuji laciný noname.

Výsledek:  Byla to ta nejlevnější Sity kolová limonáda.

Závěr: I když jsem neznal cenu produktu, dokázal jsem rozpoznat neuspokojivé senzorické vlastnosti. Za pět korun opravdu litr chutné limonády nevyrobíte.



Freeway Cola

Vzorek číslo 5

Vůně: Celkem hezky voní, ale netuším, co by to mohlo být.

Chuť: Jemně nakyslá, lehce vyčpělé bublinky, nechutná špatně, ale podle mne to není Coca Cola. Nicméně z těch zde patří mezi ty lepší.

Výsledek: Byla to Freeway Cola.

Závěr: Ani zde jsem se nemýlil a nezaměnil jsem neznačkovou limonádu za originál a to ani přesto, že více lidí považuje právě Freeway Colu za zdařilou náhražku. Nesporně ale mezi neznačkovými kolovými limonádami patří tato mezi ty nejzdařilejší.



Coca Cola

Vzorek číslo 6

Vůně: Bez vůně, jako by byla nějaká ošizená.

Chuť: Na to, jak skoro nevoněla, není vůbec špatná! Možná je lehce cítit po umělém sladidle, ale nabízí hodně hutnou kolovou chuť. Tipoval bych na jednu z “lehkých” Coca Col.

Výsledek: Byla to Coca Cola.

Závěr: Chuť pravé Coca Coly je prostě tak “kolová,” jak má být. Překvapila mě jen záměna s “odlehčenými” verzemi.



RC Cola

Vzorek číslo 7

Vůně: Jemná kolová vůně, ale nic mi to neříká.

Chuť: Lepí se na jazyk, je poměrně dost sladká, ale nechutná jako značková Cola.

Výsledek: Byla to RC Cola.

Závěr: RC Cola je svým způsobem specifická a jistě má, podobně jako Kofola, své příznivce. Mně ale při hledání chuti Coca Coly příliš nezaujala.



Pepsi

Vzorek číslo 8

Vůně: Voní jako nějaká značková kola.

Chuť: Mohla by to být Coca Cola, ale nejsem si jistý – připadá mi sladší. Bublinky jsou ale OK a celkově je dost povedená.

Výsledek: Byla to Pepsi.

Závěr: Pepsi je nesporně největším konkurentem Coca Coly a zjevně i podle našeho minitestu jde o produkt, který příjemně voní a chutná. Záměna za originální Coca Colu ale mne samotného překvapila.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *