Placené školství v podání SSO? Ano, ale…*Kalousek poslal složenku občanům, sám se ale aktivně podílel na zvyšování dluhu*Projedou Rath i ČSSD vlastními chybami blížící se volby?*Klaus naštval firmy produkující biopaliva*Studentské volby.


Školství? Bez vládní ideologie, se školným a všem stejným metrem

Místopředseda SSO se konečně dostal k tématu, nad kterým nebudu jen souhlasně kývat hlavou – školství. V čem se s Františkem Matějkou shodnu, je kritická část, ve které zmiňuje: “Nic jiného to totiž není, když se naše děti musí učit a do hlav biflovat poučky o Evropské unii, multikulturalismu a ekologismu.” Tak tomu bylo i za socialismu, kdy v každé třídě shlížel ze zdi soudruh Husák a v hodinách občanské nauky jsme museli psát o tom, co všechno se u nás vybudovalo během uplynulých socialistických let.

Situace ve školství mi tak trochu připomíná vtip s babičkou, která po válce přijde na místní národní výbor a pozdraví předsedu “Heil Hitler!” Předseda jí lehce napomínacím tónem opraví: “Ale babičko, to jste si spletla dobu, ne?” na což babička odvětí: “Dobu možná, vás určitě ne!” Bohužel na školách je mnoho pedagogů, kteří zůstali myšlením a přístupem v minulém režimu. Svou práci nechápou jako poslání a učí prostě to, co je v osnovách. Je jim jedno, zda mají mluvit o zásluhách věčného přátelství se Sovětským svazem, nebo o výhodách Lisabonské smlouvy. Otázka zní: jak toto změnit?

V čem s panem Matějkou nesouhlasím, je jeho vize placeného školství. Je ale pravda, že SSO patrně jako jediná nabízí za tento nepopulární krok i něco zpět: chce usilovat o zrušení některých daní, včetně daně z příjmu. V takovém případě bych s touto vizí i souhlasil – z ušetřených daní bych svému potomkovi ušetřil za jeho život dost možná i na Harvard.


Naše země nevzkvétá

Novinář Adam B. Bartoš se opět svým typickým způsobem trefuje do slabin Evropské unie. Ani se nedivím, že byl před časem vyhozen z Mladé Fronty – je mi jasné, že takové názory naši západní sousedé opravdu nemohou tolerovat. Škoda jen, že podobně smýšlejících lidí, publikujících své názory, není více.

Jedním ze zásadních bodů jeho článku je kritika současných médií, která záměrně neinformují veřejnost o některých politických stranách. Ostatně: kdy naposledy jste si na iDnesu, v MF Dnes či Hospodářských novinách přečetli něco o volebních tezích Svobodných? Bartoš to komentuje slovy: “…jakékoli zmínky o nich jsou editory mainstreamových médií záměrně odstraňovány, aby se snad žádný občan nedozvěděl o tom, že tu existuje alternativa k proevropským stranám.” Sladká nevědomost :).

Oprávněné kritice neušel ani zmedializovaný videoklip herců Mádla a Issové, v němž je coby představitel levice formou fotografie mladým prezentován Václav Klaus. Mimo určitě není ani tendence vidět za vším Václava Havla a jeho kamarády – ostatně prohlédněte si fotografie z revoluční doby a zkuste najít lidi, kteří se tehdy v okolí Velkého Dramatika vynořili. Zjistíte, že většina z nich má teplá a dobře placená místečka. Ostatně pro co jiného by před dvaceti lety dělali tu revoluci, že?


Zaplaťte státní dluh, každý 121 tisíc, vyzývá Kalouskova složenka voliče

Drzost a výsměch: Kalousek poslal občanům složenky na 121tis!

Ta složenka za nic nemůže a přesto dovede člověka pěkně vytočit!

Na téma marketingové kampaně, v níž TOP 09 rozesílá občanům složenky na úhradu státního dluhu, jsem se poněkud více rozepsal, proto jsem svůj komentář vydal již včera v samostatném článku Být Miroslavem Kalouskem, zvracel bych ze sebe.

PS: místopředseda SSO si dal tu práci a ve článku Kalousku, mám připravené složenky pro celkem 354 poslance a posílám vypočítal podíl jednotlivých poslanců na státním dluhu od roku 1998. První čtyři místa obsadili poslanci KDU-ČSL, což není překvapením, protože tato strana vždy fungovala stylem “kam vítr, tam plášť, hlavně ať jsme u koryt” a podporovala rozpočty navržené tím, kdo právě vládl. Miroslav Kalousek, který nyní hrozí občanům, že budou muset splatit státní dluh, je na sedmnáctém místě, když částka rozpočtená na jeho hlavu a osobní zodpovědnost činí skoro osm miliard. Jen o pár řádků výše se skví Bohuslav Sobotka či Zdeněk Škromach – tedy zástupci strany nejvíce kritizované za rozhazování státních financí.

Škoda, že voliči TOP 09 většinou pana Matějku nečtou. Snad by si lépe uvědomili, že slova Miroslava Kalouska jsou jen přetvářkou, lží a předvolební pózou. Po volbách to bude zase ten starý známý Kalousek.


Rathův problém: průzkum favorizuje ODS s Bendlem v čele

Rýsuje se pat, Paroubek nezíská ve sněmovně většinu

Ač měla ČSSD velice dobré výsledky v průzkumech veřejného mínění a její vítězství ve volbách vypadalo jako neotřesitelný fakt, karta se alespoň částečně obrací.

Začnu ve středočeském kraji, kde David Rath a ČSSD podle průzkumu pro Českou televizi prohrává s Petrem Bendlem resp. ODS. Mnozí z vás si jistě vzpomenou na doby, kdy jsem Ratha podporoval, považoval ho za dobrého, ne-li nejlepšího ministra zdravotnictví a u některých jeho výroků prováděl doslova ovace ve stoje :-D. Narazil jsem ale na mnoho nesouhlasných názorů a protože nad (civilizovaně a slušně podanými) protikladnými názory přemýšlím a snažím se je pochopit, zaměřil jsem se více na působení “enfant terrible” české politiky. Velice brzy jsem začal nacházet věci, které se mi nelíbily – ať už to byla sebepropagace středočeského hejtmana v časopise, nebo snaha o prezentaci jména Davida Ratha na akci, kterou měl sponzorovat kraj (nikoli tedy hejtman osobně ze svých peněz). Výhrad začalo přibývat a poslední kapkou bylo vysílání v čekárnách krajských nemocnic, jehož součástí bylo i Rathovo selfpromo. Jistě ne náhodou se mi vybavil román 1984 George Orwella, v němž občané museli poslouchat informace o tom, jak pod taktovkou Velkého Bratra jejich země vzkvétá. Nedivím se, že reakce voličů je taková, jaká je – totiž odmítavá. Rath si za to může sám.

To samé i ČSSD jako celek. Už několikrát jsem tu kritizoval Jiřího Paroubka, který se – když mu patřičně stoupnou preference – mění v papalášské a arogantní monstrum, ne nepodobné Klementu Gottwaldovi. Věřím, že tímto svým chováním odradil mnoho voličů, kteří mu předtím chtěli dát hlas.

Smutné na následujících volbách je to, že ať vyhraje levice nebo pravice, bude to pro tuto zemi špatná zpráva. U moci totiž zůstanou ti samí lidé, někteří jen v jiných barvách a bude se tedy dál dít to, čeho jsme byli svědky dosud. Snad za čtyři roky nebude pozdě na nějakou zásadnější změnu.


Po rasistickém billboardu přišel člen SNS s filmem o cikánském problému

Naši východní bratři odjakživa patřili k těm, jež si neberou servítky a nebojí se pojmenovávat problémy pravým jménem. Nedivím se proto, že na rozdíl od naší připosrané republiky tamní SNS zmiňuje jako předvolební téma problém soužití s cikánskou komunitou. U nás je něco takového naprosto nepředstavitelné – o zmíněné minoritě se smí informovat jen v tom nejlepším světle a jakýkoli náznak – byť většinou oprávněné – nespokojenosti je považován za projev rasismu. Nechali jsme si Stehlíkovými, Kocáby a dalšími pravdoláskomily zacpat ústa tak, jak se to nikdy nepovedlo ani komunistům.

Kandidát SNS Martin Píry natočil a představil svůj krátký dokument “o cikánské problematice.” Samozřejmě tím u nás vyvolal vlnu hysterie a čtenářům je prakticky ve všech médiích zdůrazňováno, že něco takového je od základu špatné. Titulek “rasistický” je samozřejmostí, která nesmí chybět.

Můžeme Slovákům tiše závidět, že mají alespoň jednu politicky významnou stranu, která nemá strach otevírat problematiku, jež tíží mnoho slušných obyvatel. Toho se u nás po důsledném pošlapání názorové svobody jen tak nedočkáme.


O nedokonalosti trhů

Nejsem odborníkem na ekonomiku, byť jsem absolvoval na vysoké škole jeden semestr mikroekonomie. Proto jsem rád, že existují lidé, kteří jsou ochotni rozebrat toto téma i pro laika pochopitelným způsobem. Jedním z nich je Pavel Kohout, který na svém blogu prezentuje racionální a srozumitelné úvahy, díky kterým si alespoň částečně můžeme rozšířit své obzory.

Přes výše uvedené mně i jako laika zarazila částka 750 miliard eur, určená k záchraně ekonomické situace v Unii. Nedokázal jsem si vysvětlit, kde se takové peníze vzaly a proč se s touto částkou nepočítalo už předtím. Pavel Kohout potvrzuje mé předchozí přesvědčení: ty peníze se jednoduše natisknou. Až dojdou, nejspíš EU natiskne další a bude to dělat tak dlouho, dokud jejich hodnotu nedevalvuje na úroveň někdejšího maďarského forintu. Ostatně pamatujete si na nápis na někdejších československých bankovkách “Tato bankovka je kryta zlatem a ostatními aktivy státní banky Československé?” Postupem času ten nápis zmizel. Proč asi. Co by mělo být napsáno na eurech? Nejspíš: “Tato bankovka není krytá vůbec ničím, je to potištěný papírek uvedené hodnoty.”


Biopaliva – aneb komu šlápl prezident Klaus do slunečnice?

Agrofert ostře napadl prezidenta Klause za jeho veto

Prezident Václav Klaus se opět předvedl jako jeden z mála politiků, jež nepodléhají lobbistickým tlakům a rozhodují se podle svého rozumu a přesvědčení. Jsem si téměř jistý tím, že páni poslanci po této zkušenosti příště nedovolí, aby na Hradě seděl někdo s vlastním názorem.

Tentokrát Klaus zamítl novelu zákona, která zvyšuje procentuální objem tzv. “biosložek” v palivech, tedy lidově řečeno: dovoluje větší ředění nafty a benzínu. Prezident přitom argumentoval naprosto věcně: zdůraznil například, že sice existují studie na to, co se vylučuje do ovzduší při spalování ropných pohonných látek, ale neexistuje žádná oficiální zpráva o tom, co vzniká například spalováním řepkové příměsi. Klaus dále varuje: “Vysoký cíl Evropské unie zvýšit do roku 2020 podíl biopaliv na ropných pohonných hmotách až na 10 % může znamenat ve svém důsledku i likvidaci lesů a jejich přeměnu na plantáže, zvýšení cen potravin kvůli vytlačování potravinových plodin plodinami průmyslovými, škody na zvěři a nezvladatelné zásahy do volné přírody v okolí průmyslových plantáží.”

Následně zareagoval František Matějka, který poukázal na skutečnost, že přimíchávání řepky a dalších příměsí je průmyslovou lobby a položil otázku, komu navyšování podílu tzv. “biosložek” do paliv vlastně prospívá. Došel k závěru, že jediným, kdo na tomto profituje, jsou zainteresované firmy a politici. “Skupina Agrofert se na výrobu biopaliv pečlivě připravuje již roky. Akciová společnost Preol, která je součástí Agrofert Holdingu, například otevřela v červnu 2009 úplně nový závod na výrobu v areálu Lovochemie v Lovosicích za 1,6 miliardy korun. A kdo stříhal pásku? Inu, Jiří Paroubek, ve kterém vidí Agrofert nového premiéra.” dodává Matějka.

Jen několik hodin po místopředsedovi SSO se jeho slova potvrdila – podle týdeníku Euro Agrofert ostře napadl prezidenta Klause za jeho veto. Skupina samozřejmě ve svém prohlášení nepoužívá věcné, nýbrž jen ideologické argumenty – například tvrdí, že Václav Klaus tímto způsobem prosazuje svůj osobní postoj k Evropské unii. Samozřejmě ho dále obviňují jednak z toho, že připravil o zisky zemědělce, kteří vysadili řepku aniž by měli jistotu, že uvedený zákon projde legislativním procesem. Je snad prezidentovou chybou, když zemědělci automaticky počítají se silou lobbistů a překvapí je, když se někdo postaví na odpor?


Studentské volby vyhrála TOP 09, levice propadla

ČSSD ve studentských volbách propadla, vyhrála TOP 09

Nakonec jsme se dočkali výsledků tzv. “studentských voleb” dříve, než bylo původně dohodnuto. Myslím, že je to dobře – veřejnost by měla vědět, koho by v poslaneckých lavicích chtěly naše děti.

Vězte tedy, že první místo by obsadila TOP 09 se 77 mandáty, druhá skončila ODS se 47 hypotetickými křesly, takže u našich mladých by jednoznačně zvítězila pravice. Slušný hlas by měly i Věci veřejné – 32 křesel, Česká pirátská strana a Dělnická strana shodně se 17 hlasy. Propadla ČSSD a Zelení, na které by zbylo jen po pěti křeslech, komunisté by se do Sněmovny vůbec nedostali.

Když tak přemýšlím, proč studenti tak nadšeně volí TOP 09, nemohu najít žádnou rozumnou odpověď. Je to snad tím, že v jejich věku ještě z významné části formují názor média? Samozřejmě nechci tvrdit, že to platí pro všechny studující, ale pro většinu skoro určitě. Mediálně podpořená popularita dokáže s puberťáky pořádně zamávat, takže jistý podíl vítězství TOP 09 bych hledal právě zde.

Naopak mě překvapuje, že nezabodovali Svobodní – čekal bych mezi mládeží více těch zodpovědných, kterým – byť třeba jen v rámci mladistvého rebelování proti společnosti – bude program, založený z velké části na osobních svobodách, blízký.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *