Nebuďte mlčící většinou a nedovolte, aby o osudu této země a deseti milionů obyvatel rozhodly pouhé dva či tři miliony z nich.




Konečně jsme se dočkali voleb. Sice je nejspíš pravdivý citát, jež jsem tu již zmiňoval a který říká “Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali,” nicméně přesto si myslím, že bychom všichni měli jít volit. S vhozením volebního lístku by neměli váhat ani ti, kteří uvažují o straně bez naděje na překročení pětiprocentní hranice, nutné pro zisk parlamentního křesla. Když nic jiného, dáváte tím straně šanci na státní příspěvek, který snad investuje do příští předvolební kampaně, aby se ještě více zviditelnila. Má volba je jasná: letos zkusím podpořit Svobodné.


Pojďme se podívat na to, o čem se psalo v uplynulých sedmi dnech.




Facebook sdílel informace o uživatelích s inzerenty


Pokud se nemýlím, toto pondělí bude dnem hromadného odchodu z Facebooku. Jestliže jste o této akci slyšeli a uvažovali o zrušení svého účtu na této sociální síti, možná máme pro vás další důvod, proč byste tak měli učinit. Facebook (a nejen on) totiž kšeftuje s osobními údaji, aniž by se jakýmkoli způsobem ptal na souhlas jejich vlastníků. “Data prý obsahovala jména uživatelů, jejich přihlašovací údaje a další informace, které umožnily společnostem, jako je Googlem vlastněný DoubleClick, identifikovat jednotlivé profily…. …Když uživatel kliknul na některou z reklam, síť poskytla inzerentovi o uživateli informace. Zadavatel reklamy tak v podstatě věděl, kdo na jeho reklamu kliká.” Velký bratr může jen tiše závidět míru špehování, do níž se lidé sami a dobrovolně zapojují. Není čas to změnit?




Lisabonská smlouva byla málo. Je tu plán na ztrátu hlasovacích práv


Evropská unie měla být společenstvím nezávislých a spolupracujících států. V průběhu let se ale stala byrokratickým mocenským systémem, v němž velké státy určují osudy obyvatel států malých.


Když Václav Klaus otálel s podepsáním Lisabonské smlouvy, často argumentoval tím, že dokument omezí suverenitu naší země. Jeho odpůrci včetně médií tehdy mávali rukou, celou situaci zlehčovali a snažili se přesvědčit veřejnost, že prezident je “úplně mimo mísu.”


Neuplynul ani rok a EU už přemýšlí, jak získat ještě větší míru kontroly nad svými ovečkami. Prvním krokem má být schvalování rozpočtů členských zemí, tedy něco, co bylo dosud výsostným právem národních vlád a parlamentů. Druhým krokem jsou – jak je v Unii obvyklé – sankce za nesplnění daných ukazatelů. Trestem má být odnětí hlasovacího práva. František Matějka tento návrh komentuje: “A tak se ptám, zda toto nakonec není pravý cíl. Druhý krok, po Lisabonské smlouvě, k ovládnutí Evropy velkými státy, které si vždy, když šlo do tuhého, hájily zájmy výhradně své.”


Sám sebe se ptám, do jakého zadku to naši mocní vlezli. Údajně jsme úpěli pod nadvládou Sovětského svazu. Je tu někdo, kdo si myslí, že teď jsme na tom výrazně lépe?




sTOP09 ještě jednou


Voliče TOP09 opravdu nejsem schopen pochopit. Co čekají, pokud se jimi zvolení politici dostanou do Parlamentu? Změnu? Asi ne, protože jde pořád o ty samé lidi, kteří stáli u kormidla posledních dvacet let. Solidnost či naplnění slibů? Tomu může věřit jen hodně naivní občan, který nikdy neslyšel o Kalouskovi a jeho povolebním pokusu o podraz na své voliče.


TOP09 vlastně nic nenabízí. Vytvořila novou formu populismu, založenou na iluzi, že oni jsou ti jediní, kdo může zachránit ekonomickou situaci našeho státu, ačkoli jejich čelní představitel osobně stvořil a schválil historicky nejnevyrovnanější rozpočet. TOP09 pouze vyjmenovává, odkud a jak z občanů vytáhne více peněz, aniž by za to nabízela cokoli zpět.


Do zmíněné strany se pustil i D-FENS, který je znám svou schopností vyjadřovat se bez skrupulí. Osobně mě pobavil popis stranického předsedy Schwarzenberga: “Většinou jej vídáme ignorantsky se rozvalovat ve sněmovně, kde občas usne… …Je jako spray s polyutretanovou těsnící hmotou, leze z něj obrovský objem pěny, ale jen málo materiálu…. …V hospodě by s ním byla legrace, ale to je bohužel všechno.”


Kritika se samozřejmě snáší nejen na předsedu, ale i na program TOP09. Věřit Kalouskovi, že právě on zatočí s korupcí, je opravdu na hranici enormní důvěřivosti a hlouposti. Stranou D-FENSovy pozornosti samozřejmě nezůstala Kalouskova složenka na 121 tisíc, ani dosavadní hlasování přeběhlých poslanců v Parlamentu, které bylo v důležitých otázkách vždy proti občanům této země.


Bohužel hodně lidí, kteří pozorně nesledují politiku, věří tomu, že TOP09 je novou stranou a přinese nové pořádky. Nový je ale jen název a jen málokdo pátrá po tom, jací lidé za ním stojí a co v minulosti napáchali. Kdyby se na to voliči podívali, nikdy by tuto stranu nemohli volit.




Romové rozbalili gril rovnou mezi paneláky


Cikáni rozbalili gril mezi paneláky, čímž ostatní spoluobčany vystavili zápachu a kouři domácí produkce. Policie sice překvapivě zasáhla a jejich projev svobody utnula, leč celá událost pěkně ilustruje, jak je toto etnikum neschopné rozumného spolužití s většinou.


Myslím, že nikde ve světě nemají minority tolik prostoru, jako cikáni u nás, za což mohou především pravdoláskomilové formátu Kocába a Stehlíkové. Zatímco našinec musí v cizině respektovat místní zvyky a pravidla, u nás to neplatí. Jakékoli omezení projevů menšiny je považováno za útisk a projev rasismu.


Umíte si představit, že by například v arabské zemi mohla Evropanka vejít do mešity s odhaleným dekoltem? Jistě by se se zlou potázala a i z řad našinců by byla kritizována za nerozumnost. Jsou to přeci pravidla té země a je naprosto normální, že se jim musíme přizpůsobit.


Bohužel nejen problémem Česka, ale i celé Evropské unie je, že svá vlastní pravidla nejsou schopny vymáhat bez ohledu na barvu pleti či etnickou příslušnost. Dokud budeme mít dvojí metr, budou se projevy zášti, nenávisti a extrémismu, způsobené ve skutečnosti rozčarováním z nespravedlností, jen stupňovat.




Předlážděte znovu Masarykáč, žádá město stavbaře


Centrální ostravské Masarykovo náměstí patří podle mne mezi nejošklivější místa nejen v naší republice. Je to obrovská plocha, pokrytá kamennými deskami, bez jakéhokoli nápadu či zpestření. Maximem designerské invence je “fontána,” naprosto nesmyslně prýštící na chodník, kterou v létě využívá místní cikánská komunita k očistě a osvěžení.


Kdyby šlo pouze o vzhled, můžete mi oponovat, že je to subjektivní názor (hlavně Ostraváci jsou v hájení svého ošklivého města hodně zanícenými oponenty). Bohužel jde také o kvalitu – již delší dobu se hovoří o tom, že předláždění Masarykova náměstí bylo provedeno v rozporu s uzavřenou smlouvou. Podle expertů například použitý kámen nepocházel z českých lomů, jak bylo dohodnuto, ale z Číny. Jaký je rozdíl v kvalitě se ukázalo tento týden, kdy se na náměstí propadlo do země hasičské auto. Za 98 milionů bych tedy od firmy Tchas očekával o něco kvalitnější materiál i provedení. Firma se samozřejmě vymlouvá na subdodavatele, takže Ostravané nejspíš budou muset doufat, že se jim jejich hlavní náměstí jednoho dne nepropadne celé.




Primátor o vyvlastnění farmářky: Jako za komunistů!


Hradecký primátor Otakar Divíšek překvapil svou otevřenou reakcí na snahu vyvlastnit pozemky farmářce Havránkové. “Rozhodnutí vlády primátor nepřímo přirovnal k totalitním praktikám komunistického režimu.” Jsem rád alespoň za to, že se konečně našel někdo “výše postavený,” kdo se nebojí poukázat na podobnost současného stavu země s klíči odzvoněnou minulostí. Bohužel národu toto nedochází, neboť stokrát opakovaná lež se stává pravdou a Václav Havel přeci před léty říkal, že teď budeme žít v demokracii. To tedy pěkně děkujeme!




Obličej zbitého chlapce koloval po internetu. Je to trestné


Tato zpráva mi skutečně zvedla mandle. O cikánech, jež brutálně napadli a ztloukli třináctiletého kluka, jsme tu psali minulý týden. Podivná na celé informaci byla skutečnost, že se na veřejnost dostala až několik týdnů po události. Zatímco o útoku na rodinu ve Vítkově věděla veřejnost prakticky ihned, o násilí na bílém se mlčelo.


Ještě kurióznější ovšem je toto: “Policisté pátrají po tom, kdo uveřejnil na internetu fotky třináctiletého chlapce, napadeného dvěma romskými mladíky. Fotky ukazovaly obličej nezletilé oběti trestného činu. Za jejich zveřejnění hrozí pokuta nebo vězení.” Pokud jsou fotografie nezletilé oběti, šířené spontánně elektronickou poštou, trestné, jak je možné, že na malou Natálii z Vítkova se musel tento národ dívat dnes a denně v televizích, novinách a na internetových serverech? Jak je možné, že prezentace téhož – tedy oběti rasového útoku – je v případě menšiny korektní a v případě většiny v rozporu se zákonem?


Jde snad o dovedení pozitivní diskriminace k dokonalosti, tedy ke stavu, kdy zmlácené či popálené cikány mohou média prezentovat jako ublížené chudáky, zatímco o poškozených “bílých” musí mlčet? Opravdu se ještě někdo diví tomu, že díky této atmosféře vznikla a dále bují nevraživost společnosti k cikánům? Kdy se konečně najde někdo, kdo začne prosazovat stejný metr pro všechny a ve všem?




Zdaňme pojídače kaviáru, jsou symbolem blahobytu, brojí Paroubek


NÁZOR: Paroubek kritizuje pojídače kaviáru a sám mezi ně patří


Paroubek vs. kaviár


Předseda ČSSD si těsně před volbami opět krásně nakálel do úst. Bohužel jeho voliči evidentní rozpor mezi slovy a skutky nejspíš neuvidí, nebo nebudou chtít vidět.


Terčem Jiřího Paroubka se “netradičně” stali tzv. “bohatí,” které chce ČSSD co možná nejvíce zdanit, aby měla na provoz státu a rozdávání “chudým.” Na obhajobu progresivní daně, která se nejvíce dotkne právě občanů s vyšším příjmem, použil argument silný, jako noha od kulečníku“Tak si koupí méně kaviáru nebo menší auta. Oni to přežijou.” Úplně slyším nadšený ryk všech závistivců, kteří se nemohou dočkat okamžiku, kdy to Jirka “těm hnusným pracháčům” nandá.


Pomiňme nyní fakt, že progresivní daň sama o sobě je velkým nesmyslem, který ke zlepšení státních financí rozhodně nepřispěje. Oni “bohatí” totiž mají dostatek peněz na to, aby si zaplatili finanční a daňové poradce, jež jim řeknou, jak snížit odvody státu na minimum. Ti chytřejší a akčnější pak přesunou své podnikání mimo republiku a Jirka, vláda, rozpočet a především tato země díky tomu přijdou o peníze.


Otázka ale stojí jinak: pokud Jiří Paroubek slibuje svým voličům “jistoty a prosperitu,” proč chce šlapat na krk těm, kteří již prosperují?


Oblíbeným argumentem levičáků je, že oni “bohatí” přišli ke svému majetku podvodem, krádežemi a tunelováním. Že to není pravda, snad nemusím těm chytřejším dokazovat – sám znám dost “vysokopříjmových” pracujících, kteří nemalé peníze dostávají za své schopnosti, pracovitost a ochotu se rozvíjet.


Známý “rýpal” z MF Dnes Martin Komárek to vystihl naprosto přesně: “Moderní i levicový politik by měl říkat: “Díky naší politice si budete moci i vy, naši voliči, obyčejní lidé, koupit kaviár a velká auta.”” Jenže do toho Jiří nepůjde, protože ví, že kdyby se všichni měli dobře, nikdo by ho nevolil.


Kromě zmíněné otázky je tu ještě jedna: když je Paroubek takovým kritikem přepychu, proč si ho sám dopřává, ať už v luxusních hotelech, nebo večeřemi v drahých restauracích? Že by byl jako církev, která káže vodu, ale sama pije víno?




Antonín Zápotocký: Naše měna je pevná a měnová reforma nebude


O měnové reformě z roku 1953, kterou ještě den před jejím spuštěním dementoval sám prezident Zápotocký, jistě mnozí z vás slyšeli. Já sám jsem základní obraz o tomto podrazu na lidi získal díky rodičům, kterým o něm vyprávěli jejich prarodiče. Proto jsem velmi ocenil zevrubný článek Radovana Novotného z Investujeme.cz, který probírá celou tehdejší situaci do poměrně velkých detailů. Myslím, že článek je poučný v mnoha směrech. Ukazuje například, jak se dá věřit politikům, nebo jak ze dne na den můžete díky státu přijít o veškerý svůj majetek. Jistě stojí za zamyšlení i z hlediska otázky, jak uložit své finance, abyste je uchránili před podobným nebezpečím.


Radovan Novotný odvedl opravdu dobrou a kvalitní práci. Škoda jen, že si jeho článek nemohou přečíst všichni obyvatelé naší země. Pak by se možná na sliby jistot, prosperity, naděje a ekonomického zázraku, díky kterému se budeme mít všichni dobře, dívali jinak.




Máme tajnou smlouvu VV. Hlas poslance stojí půl milionu


John si véčkaře jistí smlouvou. Kdo přeběhne, zaplatí sedm milionů


Zavazování budoucích poslanců smlouvou a hrozbou pokuty se obecně setkává s velkou nelibostí a kritikou. Letos s takovým opatřením přišly Věci veřejné. Já sám ale podobná opatření vítám. Jsou dobrá především proto, aby se předešlo situaci, jíž jsme byli svědky po minulých volbách, kdy nejprve z ČSSD přeběhli Melčák a Pohanka, následně se rozpadla i Strana zelených a největšími zrádci se stali nynější politici TOP09, kteří jsou v Parlamentu pod novou hlavičkou, ačkoli se do něj dostali za KDU-ČSL.


Samozřejmě akceptuji názor oponentů, že podobné smlouvy jsou zásahem do osobní svobody poslanců. Na druhou misku vah ale pokládám argument, že poslanci mají svá křesla v Parlamentu v drtivé většině díky tomu, že je nějaká konkrétní strana nasadila na svou kandidátku. Ta strana zaplatila kampaň, vytvořila image a přesvědčila voliče, aby jí dali hlas. A voliči hlasovali (alespoň doufám) kvůli programu, který ta strana nabídla a který by měla naplňovat. Ke splnění tohoto cíle je ale potřeba disciplína a loajalita, což jsou věci, které našim poslancům chyběly. Bohužel není možné spoléhat na elementární lidskou slušnost, kdy na oplátku za možnost pracovat jako poslanec bude dotyčný loajální straně. Musí se použít přísnější metoda, kterou jsou právě ony smlouvy a pokuty. Osobně bych byl velmi rád, kdyby s podobným opatřením přišly i ostatní politické strany. Předešly by tím rozčarování svých voličů, podrazům a korupci. Jenže to se tady pánům politikům zjevně moc řešit nechce.




Věci veřejné ve stopách Sládka a Ratha. Je proč se bát


Smlouva Věcí veřejných by se mohla dostat do rozporu s Ústavou


Smlouva Věcí veřejných se v naší zemičce samozřejmě záhy dostala pod palbu kritiky. Najednou mají všechna média plná ústa demokracie, porušování osobních svobod a nevím čeho ještě. Dokonce i Ústavu, se kterou si naši zákonodárci opakovaně vytírají svá ctěná pozadí, vytáhli coby argument.


Někdy si v této zemi připadám jako u idiotů. No, někdy – vlastně skoro pořád – pokud nás tedy zrovna netrumfnou někteří z našich východních bratří. Opravdu je tak těžké pochopit, že když někdo do druhého investuje (zde formou zaplacení kampaně) a pomůže mu k luxusnímu místu (což post poslance nesporně je), tak má také právo za to něco chtít? Tedy přinejmenším má právo požadovat loajalitu, což by každý slušný člověk v dané situaci považoval za samozřejmost. Mluvíme ale o slušných lidech a těch je podle všeho mezi poslanci tolik, že si na žádného nevzpomenu. Spoléhat v této sortě pravidla fair play je na hranici naivity a hlouposti, proto se nedivím, že se Věci veřejné raději spolehnou na podepsaný papír a případné sankce.


Kdybych volil VV, velice bych takový krok ocenil. Když pro nic jiného, tak právě proto, abych se jednoho dne nedivil podobně, jako se nejspíš divili voliči ČSSD a KDU-ČSL v minulém volebním období. Dali hlas té či oné straně a pár měsíců po usednutí do lavic si najednou jím zvolení poslanci začali hrát vlastní ligu. Takový Melčák, Pohanka, Wolf či Snítilý už se asi za naše peníze pást nebudou, ale Kalousek a s ním spříznění bohužel přes svůj podraz získají hlasy voličů.


Jedinou politicky schůdnější cestou v případě přeběhnutí či vystoupení ze strany je varianta, kdy by takový poslanec mohl být odvolán a nahrazen dalším v pořadí. Pak by smlouvy, jakými si své lidi jistili Rath, Sládek či John, nemusely vůbec vznikat.




Poslanci vyhověli zemědělcům. Podíl biosložky v pohonných hmotách bude vyšší


Podíl biosložky v palivech se zvýší, poslanci přehlasovali Klausovo veto


František Matějka se nemýlil, když předpokládal, že čtvrteční mimořádná schůze Parlamentu má ve skutečnosti jen jeden jediný důvod: přehlasovat veto prezidenta Klause, který odmítl zákon s odůvodněním, že přimíchávání biosložek do paliv může přinést více škody než užitku. Již týden předtím Matějka zdůrazňoval vazby výrobců těchto přísad na vedení ČSSD, stejně tak i zemědělskou lobby. Nakonec se tak i stalo: poslanci se sešli a Klausovo veto přehlasovali. Pro návrh hlasovali jednotně všichni poslanci ČSSD a KSČM, většina poslanců KDU-ČSL a 51 ze 78 poslanců ODS. Proti byli jen Zelení a osm poslanců ODS. Je vidět, že lobby, působící kolem biopaliv, má hodně dlouhé prsty.


Zástěrkou pro tuto schůzi bylo hlasování o přímé volbě prezidenta. V té si zavěštil Jakub Hájek, který na svém Twitter kanálu už ve středu předpovídal: “ČSSD nemá ve skutečnosti zájem o to, aby byl prezident volen přímo. Protože pak by se jím Paroubek těžko mohl stát :-)” Jak řekl, tak se také stalo, byť to nakonec byli poslanci ODS, díky kterým přímá volba neprošla. Pro návrh byli všichni přítomní komunisté a Zelení, 67 ze 68  poslanců ČSSD a sedm z osmi lidovců. Z poslanců ODS bylo 34 nepřítomno, tři hlasovali pro, 16 se zdrželo a 18 bylo proti.


Pěkná rozlučka od těch, kdož plundrovali tuto zemi poslední čtyři roky, není-liž pravda?


Neměl bych vynechat komentář Františka Matějky s názvem Biopaliva: Vážení občané, dnes jsme prohráli. Zítra je to na Vás.




Jdete dneska volit? Pět on-line nástrojů poradí nerozhodným, komu dát hlas


Pokud jste se ještě nerozhodli, koho volit, iDnes připravil přehled pěti webů, kde si na základě otázek ze všech důležitých oborů můžete zjistit, se kterou politickou stranou jste si názorově nejblíže.


Sám jsem vyzkoušel asi všechny testy, které na Internetu jsou. S výjimkou jednoho mi všude jako má “vyvolená” vyšla KSČM (tou výjimkou byly Věci veřejné). Hodně jsem nad tím přemýšlel, neb jsem přesvědčený o tom, že jsem za poslední roky udělal poměrně velký názorový posun a letos chci volit Svobodné. Když jsem hledal příčinu tohoto jevu, došel jsem k závěru, že prakticky žádný test neobsahuje otázky, na nichž by mohla “vydělat” Strana svobodných občanů. Stranou nenechávám ani skutečnost, že mnohde Svobodné ani nenabízejí. Navíc některé otázky jsou dvousečné – například: “souhlasíte s placením školného?” No, samozřejmě, že nesouhlasím, protože platím nemalé daně a nevidím důvod, proč ještě platit navíc školné. Svobodní ale jako jediní nabízejí protihodnotu: zrušíme vám daně z příjmu (a některé další daně), takže si na to školné můžete našetřit z vyššího platu. V takovém okamžiku už se přikláním k souhlasu, jenže žádný test preferencí takovou variantu nemá a odmítnutí školného většinou počítá jako ztotožnění se s komunisty či sociálními demokraty.


Ať už se rozhodnete na základě svého přesvědčení, srdce, nebo třeba díky online testu, jděte, prosím vás, volit! Nebojte se malých stran – pokud bychom se všichni zdráhali dát jim svůj hlas, nikdy nevypustíme do zatuchlého politického rybníka opravdovou štiku. Když nic jiného, tak svým hlasem můžete přispět vyvolené straně ke státnímu příspěvku, díky kterému bude moci do další předvolební kampaně investovat více peněz a třeba se i zviditelní a zaujme další voliče.


Nebuďte mlčící většinou a nedovolte, aby o osudu této země a deseti milionů obyvatel rozhodly pouhé dva či tři miliony z nich.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *