Koho chci a koho nechci volit?*iPad je odpad.*ČSSD chce po volbách, jež možná vyhraje, zvýšit daně.*Ministři ODS jsou nenažranci.*Infekční Michael Vít šíří prasečí chřipku mezi lidi.




Začnu krátkým zamyšlením nad pomalu se blížícími volbami. Řeším totiž tradiční otázku: koho volit? Vím jistě, koho volit nechci:



  • ODS – ne, protože jejich politika, názory a návrhy jsou totálně v rozporu s mým přesvědčením. Navíc jde o stranu, která se sice snaží tvářit jako pravicová, leč pravicí zcela zjevně není. Označení “modří socani” ji vystihuje dostatečně.

  • ČSSD – ne a to prakticky ze stejných důvodů, jako nebudu volit ODS. To, co chtějí spáchat po volbách, je nejen asociální, ale také – alespoň mám ten dojem – zcela proti zájmům slušných, poctivou prací se živících lidí. Projev předsedy Paroubka o “jasné hvězdě” mi pak připomněl doby zasloužilých komunistických funkcionářů a běhal mi z něj mráz po zádech.

  • TOP 09 – ne, především opět proto, že mají v programu mnoho věcí, s nimiž nesouhlasím. Nemám rád strany typu “nový bordel se starými kurvami.” Nesedí mi ani pan Schwarzenberg, o němž se většina voličů této strany domnívá, že bude slušný, protože “už má nahrabáno dost,” ani pan Kalousek, který byl po minulých volbách ochoten jít do vlády se stranou, s níž se jeho voliči zcela jistě neztotožňovali.

  • KDU-ČSL – opět mají program, s nímž nesouhlasím. Cyril Svoboda sice získává bodíky za to, jak bojuje proti zvlčilému pražskému primátorovi, leč to je asi jediné, čím je on resp. jeho strana prospěšná. Navíc nemohu volit stranu, která se již ve svém názvu odkazuje na křesťanství.

  • Zelení – myslím, že pan Bursík se svou milenkou Jacques ukázali dostatečně jasně, že tato strana má zeleň pouze ve svém názvu. I když byl Bursík ministrem životního prostředí, neudělal pro zlepšení ekologické situace v této zemi vůbec nic. V mém vidění se jedná o klasické “korytáře.”


Nejčastěji jako nad potenciálními adepty, jimž bych mohl hodit svůj hlas, přemýšlím o:



  • KSČM – sice mají ve svém programu mnoho věcí, s nimiž nesouhlasím, souběžně s tím ale také nejvíc těch, se kterými se ztotožňuji. Nebojím se je volit jen proto, že jejich předchůdci tu byli 40 let. Věřím, že dnes je jiná doba a způsob vlády, jakým se drželi u moci před revolucí, se jim podle mne dnes již nepovede. Obávám se ale toho, že hlas pro ně by byl i hlasem pro ČSSD, kterou u moci opravdu nechci.

  • SSO – je pravda, že tato strana stojí především na svém předsedovi Machovi. I oni mají ve svém programu celou řadu tezí, s nimiž se nemohu ztotožnit. Je ale pravdou, že proklamované názory v mnoha směrech připomínají to, co já považuji za svobodu. Samozřejmě je otázkou, co by se změnilo, kdyby se dostali ke korytům. ODS také před volbami nevypadala tak špatně, jako když začala vládnout.

  • Dělnická strana – nesouhlasím především s jejich způsobem projevu a o mnoha jejich příznivcích se domnívám, že nepobrali příliš inteligence. Pokud bych se nakonec rozhodl pro DS, bylo by to především proto, abych projevil svůj vzdor stávajícímu režimu, který se je snaží zakázat. Je celkem logické, že jako celý život poctivě pracující občan nacházím jisté sympatie k této straně vzhledem k jejich postojům k tzv. “parazitním minoritám.”


Nedokáži v tuto chvíli říci, komu za ty necelé čtyři měsíce hodím hlas. Sám vidím, že tzv. “poletuji z extrému do extrému” a rozhodně se nedá říci, že bych měl úplně jasno. V každém případě ale poměrně podrobně analyzuji dění a podle toho se také nakonec rozhodnu.


Tak, pojďme na dění v uplynulém týdnu.




Detaily o tabletu Apple iPad


Týden Živě: Apple iPad speciál


Přiznám se, že jsem se vždy díval na uživatele iPhonů a iPodů s jistou mírou despektu. Tyto produkty prostě nejsou určené pro “geeky,” ale pro lidi, jež chtějí jednoduchý přístroj, který jim umožní dělat to, co potřebují. Proti tomu mé potřeby jsou jiné – například s telefonem si chci “pohrát,” tedy doinstalovat užitečné aplikace a kompletně jej přizpůsobit svým potřebám. Je nespornou pravdou, že z hlediska propracovanosti rozhraní a uživatelské přívětivosti má iPhone proti konkurenci poměrně značný náskok. Zalíbení v něm najdou jak naprostí laici, kteří by jinak z hlediska svých požadavků klidně vystačili s Nokií 5110, tak i pokročilejší uživatelé.


Když ale Steve Jobs představil “zvětšený iPhone” neboli iPad, zůstal jsem zírat s otevřenými ústy. Neumím si představit, že bych měl v dnešní době za tuto cenu kupovat zařízení s rozlišením 1024 x 768 pixelů, bez USB portů, s absentujícím multitaskingem, nefunkčním flashem a spoustou dalších nedostatků. Možná za 4 až 5 000 Kč bych ho bral jako čtečku knih a Internetu, nicméně prodejní cena iPadu je někde úplně jinde. Je paradoxní, že uživatelům produktů Apple nevadí, že jde o “naleštěné prdy” za přemrštěnou cenu. Kdo si koupí iPad, je u mne prostě tupá ovce, protože za ty samé peníze půjde jistě brzy koupit mnohem lépe vybavenou alternativu od konkurence.


Zakončím tradičně citátem z diskuze pod článkem: “Vzdyt to nema 2USB porty, nema to kameru ani vepredu ani vzadu, neumi to multitasking a co vic neumi to flash reklamy, nema to diru na SD, nejde na tom linux ani windows, je to uzavrenej system a je to predrazeny a taky se to musi synchronizovat s tema otresnejma iTunes.”




ČSSD plánuje po volbách zvýšit daně


Opravdu si neumím představit rozumného člověka, který by po těchto předvolebních proklamacích volil ČSSD. Je zjevné, že tato strana chce zajistit fungování státu na hloupém principu: my vás pěkně oškubeme a pak to rozdělíme, přičemž nejvíc dostanou ti, co nejméně zaplatili. Díky současné politice ČSSD jsem pochopil, o čem je onen často slibovaný “sociální stát.” Nejde o nic jiného, než okrádání občanů, které se ale taková vláda snaží udržet v představě, jak se o ně stát pěkně stará. Přitom je nad slunce jasné, že ono “starání se” je hodně drahé a nejvíce na něj doplatí ti, kteří se bez pomoci státu obejdou ať už proto, že nejsou povaleči, nebo jednoduše proto, že sebe a své potřeby zajišťují sami.


Způsob řešení problémů zvyšováním daní je nešťastný a především nelogický a neekonomický. Místo toho, aby vládní činitelé řešili, kde ušetřit (například na přebujelé administrativě), zabývají se tím, jak získat ještě více peněz na pomalu ale jistě se potápějící rozpočet. Tímto způsobem jednou dospějeme do stavu, kdy budeme vydělávat pouze na stát a ten nám pak milostivě pustí pár tisícovek jako podporu. Přitom již nyní pracujeme 164 dnů z roku na státní kasu a 201 den ve svůj prospěch. Zajímavé je, že za feudalismu odváděli lidé šlechtě tzv. “desátek” a šlechta za to byla patřičně nenáviděna. Dnes bychom mohli mluvit o “polovince,” přesto to lidé berou jako jakousi samozřejmost a ve většině z nich tato skutečnost nevyvolává žádné negativní emoce.




ČSSD chystá program: Voliči, napiš, co bys od nás chtěl


Oranžoví letos tak trošku opisují od modrých. Byla to totiž ODS, která před třemi lety přišel s nápadem, který se dá stručně shrnout do sloganu: “Voliči, napiš nám, co chceš a my Ti to slíbíme.” Realita byla samozřejmě taková, že slíbili jen to, co se jim hodilo a ani to nakonec nesplnili.


Zajímalo by mě, zda by mi ČSSD jako předvolební slib dala to, že po vítězství ve volbách nejprve zruší ODS a pak i sama sebe. Nebo, kdybych tedy nechtěl být až tak vyhrocený, zda jsou ochotni mi slíbit opravdovou svobodu – tedy takovou, kdy by bylo možné rozvázat nikdy nepodepsanou “smlouvu se státem” a postarat se o sebe sám, podle svých možností a schopností. Jenže to je právě to, co ani jedna ze stran nechce – aby lidé rozhodovali sami za sebe.




Volby by vyhrála ČSSD, uspěly by Věci veřejné


Ironií osudu zrovna tento týden vyšly další výsledky předvolebních průzkumů. Prokazují, že ovčané opravdu nejsou schopni použít vlastní hlavu a místo toho, aby věnovali pozornost třeba malým stranám, dokola volí jedny a ty samé. Každopádně kdyby volby dopadly podle tohoto průzkumu, vznikl by patrně opět nestabilní mišmaš – posuďte sami: “Při hypotetickém přepočtení hlasů na mandáty by sociální demokraté získali 71 poslanců, občanští demokraté o 20 méně. TOP 09 by měla 29 zákonodárců, KSČM 27 a lidovci a Věci veřejné po 11.”


Počty jsou jednoduché: ČSSD+KSČM=98. ODS se podle mne může spolehnout přinejmenším na loajalitu TOP 09. Otázku, kdo by nakonec držel kormidlo další čtyři roky, by tedy nakonec mohly rozlousknout Věci veřejné, případně KDU-ČSL, které je jedno, s kým bude ve vládě, hlavně když bude u moci a její čelní představitelé dostanou teplá místečka.


Každopádně výhled na další čtyři roky rozhodně není optimistický. S tím, co tady máme (ať už z hlediska politiky, nebo obyvatelstva), se tomu ani nemůžeme divit.




Limuzíny, nebo náhrady na dopravu? Topolánkovi exministři užili obojí


Abychom tady nedštili síru a oheň jen nad oranžovými, podívejme se také do tábora modrých – tedy těch, kteří s velkou oblibou tvrdí, že naší republiku zadlužila ČSSD. Asi nemusím opakovat, že máme krizi a jedním ze způsobů jejího řešení by měly být úspory (nenechte si nabulíkovat, že řešením jsou vyšší daně). Budiž, byl jsem jako státní zaměstnanec ochoten akceptovat původně navržené snížení platů o 4%, ačkoli jsem – na rozdíl od poslanců – neměl na krizi státních financí žádný podíl. Očekával bych od svých zákonodárců, že budou stejně nebo ještě více zodpovědní a ochotní se uskromnit. Opak je ale pravdou – krize nekrize, prožírají státní peníze přímo nehorázným způsobem. Tedy alespoň o ministrech Topolánkovy vlády se to dá říci zcela průkazně.


Zatímco soukromník, pokud si chce dát něco do nákladů, musí to mít patřičně podložené, ministři vlády bez skrupulí a studu využívali služební limuzíny a paralelně s tím i brali třicetitisícový příspěvek na dopravu. Vůbec jim to nebylo hloupé a necítili se trapně. Vrátím-li se k soukromému sektoru, musím se zamyslet nad tím, jak by asi živnostník uspěl na finančním úřadě s tvrzením, že byl v jeden a ten samý den dvěma auty na dvou různých místech republiky a že tudíž uplatňuje dvoje náklady. Patrně by se dočkal hloubkové kontroly a za podobné nesrovnalosti by zaplatil mastnou pokutu. Jenže tato pravidla platí jen pro poctivou prací se živící občany, nikoli pro ty “demokraticky zvolené.”


Zatímco ve Velké Británii za podobné chování museli odstoupit nejvážnější hříšníci, ODS problém v souběhu užívání služebního auta a inkasování peněz na dopravu nevidí. Bodejť by viděla, když v této zemi se během posledních dvaceti let stalo rozkrádání majetku takřka národním zvykem. Jediný, kdo takto získané peníze vrátil, je Karel Schwarzenberg. Budiž mu to přičteno ke cti i když si pochopitelně neodpustím rýpnutí, zda se nejednalo pouze o populistický krok, nebo jestli Schwarzenberg ty peníze prostě nepotřebuje.


Na závěr se voliči ODS mohou zamyslet nad tím, kdo vožení velectěných pozadí někdejších ministrů sponzoruje. Ano, jsme to my všichni – tedy i ti, kdož ODS nevolili. Co mě štve, je fakt, že kdyby takto kradl obyčejný občan, ošklivě by to odskákal, zatímco páni ministři mohou být v klidu. Možná by bylo lepší dohodnout se, že budeme krást všichni, rozkrademe to tady a poslední zhasne.




Živnostníci: Nezvyšujte nám daně, máme to těžší než zaměstnanci


Podnikatelům hrozí, že budou platit vyšší odvody. Patrně jako trest za to, že se o sebe starají sami. Dovolím si na toto téma použít jednu z nejlepších citací, co jsem v poslední době četl a která naprosto přesně vystihuje podstatu této společnosti.


“V tomto státě je zvykem porovnávat jenom příjmy a ne výkony. Dochází tak k naprostým absurdnostem. Státní úředník,který dnes podává denně sotva 5 hod tvrdého výkonu se domáhá aby byl jeho příjem stejný se soukromníkem co dělá 12hod denně a lítá do práce ještě o víkendech. Rozdíl ve výkonech a pracovním nasazení bývá velmi často více jak 100%. A to ani nemluvím o naprosto nesouměřitelném rozdílu reálné odpovědnosti za případné způsobené škody.”


Naprosto přesně řečeno a není prakticky co dodat. Napadá mě jen, že ač se mnozí snaží o osvětu například formou Pohádky o daních, většina lidí stále nechápe, že na principu “oškubeme bohaté a dáme to chudým” to opravdu nemůže dlouhodobě fungovat. Místo toho, abychom byli rádi, že jsou v tomto národě občané, kteří jsou schopní samostatné práce a ochotní obětovat tomu leckdy i nepoměrně více času, díky čemuž v konečném důsledku odvádějí do rozpočtu zajímavé částky, hledají se další a další způsoby, kterak tyto lidi odrbat ještě více. Skoro začínám mít pocit, jako by šlo o jakousi podivnou reprízu z roku 1948, tentokrát ale s drobnou změnou: živnostníky nezničí komunisté, ale systém jako celek.




Politiky čeká raketový růst platů, vláda ho zatím brzdí marně


Jak by asi dopadl podnikatel, který by si na letošní rok naplánoval rekordní schodek? Pokud by se nejednalo o firmu se zisky, jaké vykazuje například ČEZ, patrně by zkrachoval. Podobně by dopadl i zaměstnanec, který by svého zaměstnavatele přivedl do dluhů. Pro naše politiky ale platí jiná pravidla – totiž i když vládnou špatně, jdou proti zájmům svých voličů a někteří se ani neobtěžují chodit do práce, měli by dostat přidáno. Nechci opět vyvolávat polemiku o tom, zda před revolucí bylo lépe nebo hůře než dnes, nicméně nemohu si odpustit poznámku, že soudruzi, když žrali, tak alespoň tak hlasitě nemlaskali. Přesto byli po čtyřiceti letech vyprovozeni od koryta. Dnešní politici se už ani netají tím, jak se mají z našich peněz dobře a že by se chtěli/měli mít ještě lépe. Vědí, že ovčané budou držet ústa a krok. Ostatně díky současnému daňovému systému nemají voliči – s výjimkou daňových podvodů – ani žádnou možnost, kterak ovlivnit, jakou částkou přispějí na fungování tohoto Kocourkova.


Jako státnímu zaměstnanci mi pak přijde obzvláště pikantní, že: “poslanci dostanou přidáno o 16 tisíc korun měsíčně, ministři o 31 tisíc korun a premiér o více než 44 tisíc.” Vzhledem k tomu, jakou prosperitu růstu mají zaměstnanci státních organizací (cca. do 500 Kč za dva roky), mi takto velký skok v platech našich mocných připadá značně nespravedlivý. Navíc to není tak dlouho, co vláda chtěla obrat státní zaměstnance o 4% se zdůvodněním, že je krize a musí se šetřit. Očividně šetřit se musí jen na deseti milionech lidí tam venku.


PS: s lehkou dávkou sarkasmu okomentovala dění kolem platů zákonodárců moje oblíbená Hana Formánková.




Zloděj ukradl navigaci ze sanitky, zatímco posádka zachraňovala dítě


Už druhý případ vykradení sanitky při zásahu se stal v Ostravě. Přemýšlím nad tím, proč se takto hyenistické věci dějí jen v tomto městě. Domnívám se, že je to v první řadě složením obyvatelstva – v jednom případě totiž sanitku prokazatelně vykradli cikáni, v tom druhém je to pak nanejvýše pravděpodobné. Pak nám může pan Kocáb vyprávět své kydy o integraci. Tyto a další případy totiž jasně prokazují, že to nemůže fungovat. Stejně, jako není možné integrovat do naší společnosti třeba krávu, není možné integrovat ani některé etnické skupiny. Kdo tvrdí opak, je obyčejný lhář.




Změn si barvu pozadí a jiné vlastnosti Tvého Facebooku !!! (Banánový spam)


“Banánový” Facebook je sranda. Aplikační spam přátelům je problém


Přiznám se, že jsem nikdy nepochopil smysl Facebooku – ostatně chystám na toto téma i samostatný článek. Podle mne jde o fenomén, jehož se mohou účastnit především ti, kdož nemají co na práci, případně si neumí najít lepší zábavu. Jistě není náhodou, že z české kotliny na Facebooku převládají státní zaměstnanci, kancelářské krysy a chudáci (notoričtí) nezaměstnaní.


Patrně nejvýstižnější charakteristika FB, kterou jsem četl, zní, že Facebook je jeden velký spam. Já k tomuto dodávám, že Facebook je podhoubím pro hromadnou idiocii. Jak jinak si vysvětlit statisíce lidí ve skupinách typu “za každého člena litr vody pro Haiti,” či “SMSky zdarma pro členy této skupiny,” nebo “každý den dostane jeden člen iPhone zdarma?” Samozřejmě realita je taková, že každý člen té či oné skupiny dostane leda tak velké prd. Přesto jsou lidé i po opakovaných zkušenostech ochotni jít do další skupiny, která jim něco slíbí. Když se na to dívám, nedivím se pak tomu, že voliči hromadně skáčou na sliby politických stran, jež jsou těm “facebookovým” velice podobné a stejně prolhané.


Lidská blbost je nekonečná a Facebook jako by byl přímo jejím koncentrátem. Pamatuji si dřevní doby Internetu, kdy si lidé přeposílali maily, kde jim Microsoft (nebo jiná velká firma) sliboval X centů za každého příjemce. Tehdy jsem to chápal – Internet byl v plenkách a mnozí lidé neměli o jeho technickém pozadí ani sebemenší tušení, tudíž jim nedocházelo například to, že Microsoft nemůže sledovat, kolika lidem poslali ten který mail. O něco smutnější je, že se někteří ani nezamysleli nad otázkou PROČ by jim měla firma dávat nějaké peníze.


Očekával bych, že dnes, kdy je informatika součástí učebních osnov a na většině škol už ji neučí bývalé učitelky psaní na stroji, budou mladí lidé schopni alespoň elementární inteligence při používání Internetu. Facebook ale jasně ukazuje, že nemalé procento lidí jsou prostě idioti, neschopní vlastního myšlení, kterým stačí něco slíbit a pokud je to nestojí moc úsilí, udělají to, co se po nich chce (třeba hodí svůj hlas ODS). Pak se nemůžeme divit tomu, že to v našem státě vypadá tak, jak to vypadá a že se u moci drží tak pofidérní strany, jako je ODS, ČSSD nebo Zelení.




Řidiči zřejmě povinně obují zimní pneumatiky po celém Česku


Zimní pneumatiky budou zřejmě povinné v celém Česku


Tady asi není moc co dodat. Aby ovčan náhodou nemusel používat svou hlavu, musí za něj rozhodovat stát. Ten je v případě prosazování zákona povinných zimních pneumatik navíc ještě podpořen vydatnou lobby pneumatikářského průmyslu. Co na tom, že nešikovnému řidiči nepomohou ani řetězy nebo pneumatiky s hřebíky? Dokud budou řidiči jezdit jako idioti a policie bude jen nečinně přihlížet, je snaha o zvýšení bezpečnosti na silnicích skrze příkaz používat ty či ony gumy již předem odsouzena k neúspěchu.


Dovolím si ocitovat dvě reakce, jež pěkně podtrhují zdejší absurdistán:


“Další zastávka budou jarní a podzimní pneumatiky. V plánu jsou lednové, únorové, březnové, dubnové, květnové, červnové, červencové, sprnové, zářijové, říjnové, listopadové a prosincové.”


“Je to pouze část zákona. V dalších povinnostech bude např. 5 kg písku ne staršího než 5 let s hrubostí zrn min. 3 mm, certifikovaná lopatka otestovaná Státním zkušebním lopatkovým ústavem (přezkoušení pevnosti lopaty každé 3 roky), 10 kg písku, spojení na český hydromete.ústav, krabička poslední záchrany (2xspacák, trvale vyhřívané nápoje,…)”


Přijde vám to vtipné? Mně zatím také, leč vzhledem k dosavadním aktivitám našich zákonodárců nikoli nereálné.




Chcete mýtné pro auta a celonoční metro? Ve Vídni rozhodnou občané


Vidíte ten rozdíl? A to nemluvíme o Švýcarsku, kde občané rozhodují skoro o všem. V případě Vídně dostanou možnost rozhodnout o mýtu a noční městské dopravě obyvatelé. V Česku – asi abychom si náhodou neschválili něco, co by pro nás bylo prospěšné – o tomtéž rozhoduje výhradně stát, případně firma ROPID a Magistrát hlavního města. Teď mi zkuste tvrdit, že u nás máme demokracii….




Klaus: Vít nás všechny přesvědčoval, tak nechápu, proč se nenechal očkovat


Hygienik mohl nakazit Bezpečnostní radu státu, Klaus ho kritizuje


Vtipem uplynulého týdne se stalo onemocnění hlavního hygienika Michaela Víta prasečí chřipkou. Ne snad, že bych tomuto pánovi přál něco špatného, ale je ironií osudu, že člověk, který v masmédiích zarytě propagoval očkování, sám naočkovaný nebyl. Nedivím se vůbec prezidentovi republiky, že na toto téma utrousil svou typicky uštěpačnou poznámku.


Čemu se ale divím, je fakt, že Michael Vít, ač sám nejlépe ví, jak je toto onemocnění nakažlivé, naprosto bez skrupulí vyrazil mezi lidi. Konkrétně si došel na nákup. Když se redaktor TV Nova nad touto informací pozastavil, Vít mu odvětil, že je sám a že nikdo jiný by mu pro nákup neskočil. Zajímavé je, že když se podobně nezodpovědně bude chovat pacient z tuberkulózou, bude mít velké problémy s policií kvůli šíření infekční nemoci. Už jsme si ale mohli zvyknout na to, že pro VIP osoby platí jiná pravidla.


Kromě toho, že má hlavní hygienik chřipku, jsme se dozvěděli ještě jednu zajímavou věc: protože nepochází z Prahy, bydlí v hlavním městě v hotelu. Já se samozřejmě ptám, kdo mu to platí? Předpokládám, že z jeho kapsy tento výdaj nejde – to by ho vyšlo hodně draho. Pravděpodobně tak hotelové služby platíme panu Vítovi my všichni. Přitom nás (nejen) ODS krmila tím, že za “hotelové služby” v nemocnici musí pacienti platit ze své kapsy. Otázkou je, proč alespoň stát nezařídil svému zaměstnanci podnájem – přeci jen je krize, mělo by se šetřit a nějaké 3+1 pro jednoho člověka stačí, navíc by vyšlo rozhodně levněji, než hotel. Že by pan Vít měl problém s tím, že by si musel jednou za čas vyluxovat a vyměnit povlečení? Je jasné, že abychom mohli uživit aparát podobných vyžírků, musíme dále zvyšovat daně, jak navrhuje TOP 09 a ČSSD.




Země se ochlazuje? Nevadí, grafy trochu upravíme


Moc pěkný článek o tom, jak nám média lžou na zakázku vlád a nejrůznějších korporací. Píše se v něm o tom, kterak “Klimatologický ústav CRU na Východoanglické univerzitě totiž přiznal, že mu hackeři ukradli e-mailovou korespondenci, která se poté objevila na internetu. Přední klimatičtí vědci OSN si v ní vyměňují triky, jak falšovat grafy, či se přiznávají k zamlčování nepohodlných údajů.”


Když to hodně shrnu, jde o to, že globální oteplování zjevně neexistuje a to ani v očích klimatologů, byť veřejně tvrdí opak. Přitom média zesměšňovala a zesměšňují prezidenta Klause, který toto veřejně tvrdil již poměrně dlouho předtím. Úplně stejně přitom prezidenta interpretovala i co se týká jeho postojů k Lisabonské smlouvě. Kdo ví, zda i v tomto směru neměl Klaus pravdu (já myslím, že ji měl).


Adam Bartoš tak ukazuje v celé nahotě způsob, jakým média manipulují s míněním veřejnosti. Veřejnost je z větší části zvyklá nepřemýšlet, proto tyto médii předžvýkané názory stravuje a následně považuje za své vlastní. Pak se nemůžeme divit, že průzkumy tvrdí nesmysly, jako že Václav Klaus škodí této zemi. Opak je pravdou: Václav Klaus se snaží být alespoň jediným politikem, který si zachovává rozum. Bohužel to je právě to, co naši politici absolutně nepotřebují.




Globus je nejlepší


“Hypermarket Globus získal cenu Top Retailer pro řetězec nejlépe hodnocený zákazníky. Výzkum společnosti Incoma GfK potvrdil výbornou pozici tohoto řetězce zejména, co se týká šíře sortimentu, čerstvosti a kvality zboží a také dostupnosti a kvality personálu.”


Musím toto ocenění podpořit vlastní zkušeností. Od doby, kdy v Ostravě otevřeli hypermarket této značky, odmítám nakupovat kdekoli jinde. Máme sice pár kroků od domu Hrušku, přes ulici Albert a asi 2 km od nás Interspar, přesto jezdíme do asi 20 km vzdáleného Globusu. Naše důvody víceméně odpovídají výše uvedenému – v Globusu je hodně velký výběr a narazíte tu nejen na “levný odpad,” ale také na kvalitní (a dražší) potraviny. Vzhledem k tomu, že nám záleží na tom, co jíme, je pro nás tento supermarket jasnou jedničkou :-P. Vyhovuje nám i jinde příliš často nevídaná ochota a příjemné chování personálu, takže celkově vzato se v Globusu – asi jako v jediném obchodě – cítím jako zákazník dobře. Všem, kdož hledají kvalitu, mohu tuto značku doporučit.


PS: těm, které napadlo, zda to není skrytá reklama, rovnou odpovídám: ne, není! Prostě jsem spokojený zákazník a rád se o svou pozitivní zkušenost podělím. Nemusím snad celé Týdnoviny vést v kritickém tónu :).

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *