Dropbox je malý, ale velice šikovný prográmek, díky kterému budete mít nejen synchronizovaná data mezi počítači, ale k těmto souborům se dostanete kdykoli a odkudkoli, kde je Internet.


Princip fungování této aplikace je prostý: nainstalujete si Dropbox a jeho ikona se usídlí na hlavním panelu vedle hodin. Na počítači si vyberete složku, kterou chcete synchronizovat. To samé provedete na dalším počítači (případně na více počítačích – počet, alespoň co je mi známo, není omezen). Cokoli pak do této složky přidáte, změníte, nebo z ní odstraníte, se prakticky okamžitě projeví i na ostatních počítačích, pracujících pod tímtéž účtem.


Jednou z hlavních výhod je, že Dropbox přenáší jen změny – tj. pokud upravíte soubor ve Wordu, nepřenáší se celý, ale pouze ty části, které se změnily. Tím se šetří čas a zatížení linky.


Dalším pozitivem je tzv. verzování, tj. evidování všech jednotlivých verzí dokumentu tak, jak jste je ukládali v průběhu času. Udělali jste například chybu a rádi byste se vrátili do stavu, v němž byl dokument včera? S Dropboxem to není žádný problém – jednoduše se přes webové rozhraní vrátíte zpět. Stejně tak pokud smažete kterýkoli soubor ze synchronizované složky, můžete jej ještě měsíc poté obnovit a to bez ohledu na to, že jste ho již dávno vysypali z Koše.


Dropbox také podporuje týmovou spolupráci – jednoduše si určíte podsložku, kterou chcete sdílet s někým jiným a tato složka se pak objeví ve složce Dropboxu vámi zvoleného uživatele. Toto je naprosto ideální řešení pro přenášení souboru mezi počítači.


S tímto programem se nemusíte bát ani ztráty dat, protože svá data máte v každém okamžiku minimálně ve dvou kopiích – na svém počítači a na serveru. Samozřejmě čím více počítačů máte zapojených do jednoho účtu (tj. synchronizujete mezi nimi), tím více záložních kopií máte k dispozici.


Proti konkurenci má Dropbox jednu zásadní výhodu: je multiplatformní. Rozjedete ho pod Windows, stejně jako na Linuxu, Macintoshi či iPhonu.


Aktuální vydání, jež vyšlo v sobotu 16. ledna 2010, se zaměřuje především na opravu chyb:



  • Byl vyřešen problém s instalací na systémech používajících kódování SJIS nebo BIG5 (často používané v japonských, korejských a tchajvanských mutacích).

  • Opraveny chyby, kdy se Dropbox nespouštěl správně nebo vůbec na některých Macintoshích.

  • Vyřešen problém se synchronizací souborů, kdy klient detekoval provedené změny až po svém restartu.

  • Opraveno problematické zobrazování fontů na systémech s používaným vlastním grafickým motivem.


Chcete-li se o Dropboxu dozvědět více, doporučujeme náš starší článek Dropbox: Mějte své soubory vždy po ruce! Najdete v něm nejen detailní popis, co tento program umí, ale také návod na jeho instalaci a konfiguraci včetně snímků obrazovek.


Program si můžete stáhnout a nainstalovat z webu Dropboxu.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *