Politici placení podle ekonomiky státu? Kdo na to naletí?! * Co se skrývá za programem TOP 09? * Krátké zamyšlení nad programy ODS a ČSSD. * Šéf SkyEurope si asi dělá z lidí legraci. * Zrádce Melčák opět v akci.




Plaťme politiky podle toho, jak se daří státu, navrhuje ODS


Co nabídnout ve volbách závistivému Čecháčkovi, který si ze srdce přeje, aby sousedovi chcípla koza? Takový člověk určitě rád uslyší, že se ti, kterým závidí, nebudou mít tak dobře. ČSSD a další strany například přišly s progresivní daní a tedy vyšším zdaněním “bohatých.” Co na tom, že i s procentuálně stejným odvodem platí “bohatí” vyšší daně, než “chudí?!”


U populistické ČSSD se podobné sliby víceméně očekávají. Jak tak ale sleduji ODS, vydává se před volbami na velice podobnou cestu. Pravda, “modří” umí svůj slib zaobalit tak, aby zněl “velice rozumně” a ne jen jako pouhé plácnutí do vody ve stylu “slibujeme vám jistoty.” Zatím posledním předvolebním triumfem, který vyvolal pozornost, je nápad, že by politici měli být placeni podle toho, jak se státu bude dařit. V tuto chvíli je pro Čecháčka slib lákavý – daří se špatně, takže by si hoši u kormidel měli celkem logicky platy snížit.


Vraťme se ale do reality a připomeňme si, jak je to s volebními sliby ODS. Projdete-li si “modré knihy” z voleb 2006, také tam najdete mnoho prohlášení, plánů a slibů, z nichž se do reality všedních dnů nepromítlo skoro nic. Stejně tak si můžete vzpomenout, kterak si poslanci “omylem” zvýšili své platy a když to prasklo, skoro svatosvatě přísahali, že si je co nejrychleji sníží. Když se pak novináři po několika měsících ptali, jak to v tomto směru pokračuje, dočkali se vykrucování, kličkování, nebo rovnou tvrzení, že “na to nebyl čas.” Ani několik let poté se platy poslanců na původní úroveň nesnížily.


Celkově vzato: tento návrh ODS má logiku a mělo se s takovým přístupem přijít už dávno. Třeba by politici skutečně pracovali lépe, kdyby byli hmotně zainteresováni. Jenže stále je tu varianta, že by to dospělo ke stavu, jaký funguje v nejedné soukromé firmě – totiž že se před uzávěrkou provedou kejkle, aby hospodářský výsledek alespoň na papíře vypadal dobře a manažeři nepřišli o své prémie.


Neměli bychom ale zapomínat, jak to s předvolebními sliby je – totiž že po volbách se na ně jakoby zapomene. Nedělám si iluze o tom, že právě tento slib je už před volbami odsouzen do zapomnění a kopnutí pod koberec.




Milý Denisi, brzy se uzdrav, napsal Klaus chlapci z eskalátoru


Ačkoli většinou názory prezidenta Klause kvituji, jako názory našeho patrně jediného politika s vlastním myšlením, tentokrát budu nesouhlasit. Klaus napsal dopis, ve kterém přeje brzké uzdravení šestiletému Denisovi Gaidošovi. To je to dítě, které pobíhalo po eskalátoru v metru bez dozoru tatínka a jezdící schody mu “ukously” tří prsty na noze. Díky videu, které Dopravní podnik má, se – zcela v protikladu k tomu, co tvrdil Denisův otec – ukázalo, že za celou nešťastnou událostí nestojí nic jiného, než rozjívené chování malého fracka a absolutně nulová snaha jeho rodiče o usměrnění.


Přesto právě tomuto dítěti poslal prezident republiky dopis, ve kterém mu přeje brzké uzdravení. Čistě po obsahové stránce je to od Klause milé gesto – kdo by nepřál malému děcku, aby se brzy dostalo z nemocnice. Leč naskýtá se otázka, proč Klaus napsal zrovna Denisovi, který si za svůj úraz může výhradně sám. Přitom na onkologických odděleních v celé republice jsou desítky dětí, jež trpí těžkou nemocí, za kterou nemohou. Jejich naděje na návrat do normálního života jsou výrazně nižší a bolestivost či nepříjemnost léčebného procesu naopak vyšší, než chlapce z eskalátorů. Proč Klaus nepopřeje brzké uzdravení i těmto malým nešťastníkům?


Četl jsem názory, že je to proto, že na malých onkologických pacientech by Klaus nezískal tolik politických bodů, jako na medializovaném případu. Nemyslím si, že by toto byl ten důvod – přeci jen prezident je ve svém posledním funkčním období a po jeho skončení ho čeká jen politický důchod. Nějaké “body” mu mohou být a podle některých jeho reakcí, zejména na věci týkající se Evropské unie, také jsou ukradené. Cítím zde určitou nespravedlivost, že si Klaus vybral jedno neposlušné dítě, jež si za to, že se dostalo do nemocnice, může samo, kdežto na jiné děti kašle.




Komu slouží TOP 09?


Určitě je dobré projít si před volbami programy jednotlivých stran a dozvědět se, co která z nich nabízí, nebo alespoň slibuje. Jenže mnoho lidí to nedělá. Kdyby si například pročetli program TOP 09, nevěřím, že by někdo se zdravým rozumem došel k závěru, že právě tato strana je “to pravé ořechové” pro něj a jeho děti. Skoro mám pocit, že nově rekrutovaní voliči budou TOP 09 volit jen proto, že chtějí hodit svůj hlas pravici a nelíbí se jim, že se ODS posunula v politickém spektru do pozice “modrých socanů.”


Volební program TOP 09 například “hovoří o tom, že by si občané platili banální choroby. Takže sečteno a podtrženo – už nestačí třicet stříbrných, ale občane, plať si!” Opravdu si nemohu pomoci, ale nechápu snahu politiků prakticky ze všech stran o to, aby občan platil stále více za zdravotnickou péči. Odvádím společně se svým zaměstnavatelem nemalou částku do pokladny zdravotní pojišťovny. Odvádím ji sice nedobrovolně, ale za to očekávám, že v případě, kdy to budu potřebovat, dostanu patřičnou péči. Do té doby nejsem vůbec proti tomu, aby se za “mé” peníze léčili ti, kdož to potřebují. Zdravě uvažující člověk ale přeci nemůže souhlasit s tím, že za stávajícího stavu bude ještě platit “na prkno!” K čemu by pak byly ony odvody? Aby se za ně léčili ti, jež jsou “chudí,” nebo ti, jež odmítají pracovat?


Je to podobné, jako se změnou nemocenské, díky které první tři dny nemoci neuvidíte ani korunu. Všiml si někdo z vás, že by mu o adekvátní částku byly sníženy odvody? Nebo že by se za první tři dny práce v každém měsíci neodvádělo pojištění? Asi nikoli, že? Poslanci prostě rozhodli, že budeme platit stejně, ale dostaneme za to méně. Prý proto, aby nebylo tolik simulantů. Že většina lidí nesimuluje? Nevadí! Pod taktovkou ODS se vládne stylem “padni, komu padni” a uplatňuje se princip kolektivní viny.


Chtějí-li politici pacientskou spoluúčast, nechť ale také laskavě sníží odvody zdravotního pojištění, aby si občan mohl našetřit do budoucna.


“Důchody rovněž navrhují změnit… …navíc platit 2 % svým rodičům, čili ve výsledku neplatit 28 % jako dosud, ale rovnou 30.” Zajímalo by mě, zda se někdo z voličů nad tímto zamyslel. Těžko věřit tomu, že příznivci TOP 09 touží jen po tom, aby mohli odvádět státu ještě více, než dosud.


Zakončím tuto úvahu citací: “V politice to není o tom, kdo se lépe usmívá, ale o tom, kdo co komu dá a co komu vezme.” K tomu jen dodám, že bohužel právě toto si mnoho voličů vůbec neuvědomuje :(.




Kurs sebeobrany proti demagogii


Pavel Kohout zraje jako víno a jeho články jsou lepší a lepší. Tento se mu podařil skutečně mimořádně. Zamýšlí se v něm nad některými tvrzeními, jimiž nás krmí politici a porovnává je se “selským rozumem.” Celkem logicky dochází k závěru, že některá tvrzení přinejmenším plavou na vodě. Ostatně přečtěte si jeho článek sami a zamyslete se nad ním :).




Za házení vajec na mítincích ČSSD jde před soud jediný vrhač


To je taková klasika v této zemi, ukazující rozdílný přístup k pravici a levici. Když někdo hodí vejce na Topolánka, je to útok na veřejného činitele a aféra, která se bude rozebírat ještě dlouho. Když stádo ovcí nahází desítky vajec a rajčat na Paroubka a jeho spolustraníky, nestane se nic. Ještě se pak najdou odvážlivci, kteří vyhlásí, že tak mládež chtěla vyjádřit svůj názor. Zatímco Topolánkovi útočníci se patrně nevyhnou obvinění, za vajíčkové útoky na ČSSD půjde před soud jen jeden jediný člověk. Tři další lidé byli obviněni pouze z přestupku. Inu, podivná jest logika v tomto státě.




Zinscenovaná detektivka, nebo komedie?


Ještě jednou se podíváme na útok na Mirka Topolánka. Tentokrát z jiného úhlu. Autor článku se zamýšlí nad některými podivnostmi, jež se vyrojily kolem této kauzy. Ostatně hlavu policistům zamotali již samotní útočníci, kteří se sami přihlásili na policii a následně se nechali slyšet, že jim za útok někdo zaplatil. Pravděpodobně prý někdo z ODS. Že by se Topolánek inspiroval a snažil se vzbudit lítost, jako se to nedobrovolně povedlo jeho sokovi na pražském Andělu? Pravda, předseda ODS zatím ještě nemá nacvičený dostatečně rezignovaný a politováníhodný výraz.


Autor dodává: “A byť jejich chování představitelé ODS tehdy odsoudili, zároveň je omlouvali, že mladí jen vyjádřili názor a bojí se spojení sociálních demokratů s komunisty. A nyní po škrábnutí Topolánka v obličeji se spustily policejní manévry a začíná se mluvit i o trestu odnětí svobody až na tři roky za útok na veřejného činitele. Svět se snad zbláznil a čert aby se v tom vyznal! Nevím opravdu čemu už máme věřit, a dokonce bych se přikláněl k názoru, že jde o předvolební trik a fintu z řad modrého týmu. Je to možné, nebo také ne. Ale povídání o tajemném zadavateli útoku se mi zdá být až příliš tajemné. Ať už to je jak chce, někdo nás podle mne tahá za nos a z lidí si dělá předvolební legraci. Ale kdo?”




Řidič tramvaje smrti žádal mírnost. Odsedí si ale víc


Za srážku tramvají v Ostravě padl trest 4 roky vězení


Tramvajákovi z Ostravy zpřísnili trest za tragickou nehodu na 4 roky


Možná si ještě vzpomenete na řidiče ostravské tramvaje Petra Hrocha, který loni vlastní nezodpovědností zavinil tragickou srážku tramvají na Vřesině. Jeho ledabylost zaplatili životem tři lidé. Hroch si hned zpočátku získal sympatie čtenářů svým smutným výrazem a smířením se s trestem. Sám proklamoval, že si uvědomuje svou chybu a přijme odpovídající trest.


Jaké ale bylo překvapení, když soud vynesl rozsudek, znějící na tři roky nepodmíněně a Hroch se odvolal. Najednou jako by zapomněl na svá slova o vině a zodpovědnosti. Nechápal jsem to – ten člověk dělal práci, při které je pozornost jedním ze základních předpokladů. Je jedno, zda byl unavený, nebo se už těšil domů, podstatné je, že nedodržel ustanovení “vyčkej křižování,” jež měl uvedené ve svém jízdním řádu. Samozřejmě každý dělá chyby, ale pokud jsou následkem té chyby mrtví, pak to nelze jen tak přehlédnout.


Často se objevovaly otázky, proč by měl jít řidič tramvaje do vězení – co se tím vyřeší, nebo změní. Já na ně odpovídal a odpovídám, že se tím samozřejmě nezmění nic. Ale nelze jen tak mávnout rukou a říci “vždyť vězení nic nevyřeší.” To by nám pak mohli jezdit po městech tramvajáci se sněžným pluhem namontovaným na přídi tramvaje a zametat z kolejí vše, co se jim ocitne v cestě. Když by pak někoho zabili, dostali by podmínku.


Kromě Hrocha se odvolal také státní zástupce, kterému tři roky připadaly málo. Je ale pravda, že v Česku víceméně platí “jeden rok za jednu mrtvolu.” Soud se naštěstí nenechal ovlivnit ani veřejným míněním, ani nesmyslnými otázkami a rozhodl o tom, že tramvajákovi trest zvýší o jeden rok. Když jsem tuto zprávu slyšel, pomyslel jsem si “to má za to, jak říkal, že přijme trest za svou chybu a pak otočil, jako politik.” Slovy z divadelní hry Divadla Járy Cimrmana nezbývá než dodat “Kdo chce víc, nemá nic!”




ODS představila svůj “Program psaný s občany”


Náš program není pro papaláše, hlásí ODS. Sepsala ho s voliči


Tak, jako je pro ČSSD typický populismus, je pro předsedu ODS klasikou odvolávání se na občany. Činí tak ale jedině tehdy, když občany potřebuje – jakmile se dostane k moci, přestává ho zajímat občan a naopak ho velice zajímají lobbisté. Má slova potvrzuje i představení programu ODS do těchto voleb, které opravdu nemělo daleko k populismu toho nejhrubšího zrna. Ostatně poslyšte sami: “Není to program ani pro politruky ani pro papaláše. Je to program pro budoucnost, pro lidi, kteří život plánují dál než jedno volební období” – přesně na to ODSácké ovečky uslyší, protože oni jsou ti jediní, kteří myslí na budoucnost svou, svých dětí, vnoučat i pravnoučat. Proto také zvolili v roce 2006 vládu, která na rok 2009 připravila rozpočet, jež byl už tehdy podle levice mimo realitu. Následkem toho se nyní po volbách pravděpodobně dočkáme vyšších daní. Tohle jsou, milí voliči, ti, kteří dokážou myslet na budoucnost a přitom nedokáží ani vytvořit smysluplný státní rozpočet na jeden jediný rok!


Úplně nejlepší jsou ale ty bláboly, jež ODS vydává za hlavní pilíře svého programu. Tak například: “Prioritami strany jsou zvyšování zaměstnanosti…” Patrně se budou vytvářet pracovní místa, jako na Ukrajině, kde ještě nedávno byli v některých obchodech “parkovači vozíků.” Sice si každý může zaparkovat vozík sám, ale takhle se opticky snížila nezaměstnanost.


Slib “nízké daňové zatížení” pak je v době, kdy se otevřeně hovoří o zvýšení daní, naprostým výsměchem. Spoléhá snad ODS na to, že její voliči nesledují aktuální zpravodajství? Ano, samozřejmě jako slib je to pěkné, ale s ohledem na souvislosti je zřejmé, že je to přesně jedna z těch věcí, na které se po volbách rychle zapomene.


Podívejme se ještě na další modré lži:



  • “ODS také klade důraz na podporu vzdělávání” – patrně zavedením školného. To zcela jistě nepřispěje k podpoře vzdělávání, zejména v případě nízkopříjmové vrstvy obyvatelstva.

  • “dostupnější lékařskou péči” – asi se myslí poplatky a další zvyšování spoluúčasti pacienta bez toho, aby byly adekvátně sníženy odvody do pokladen zdravotních pojišťoven, že?

  • “nižší byrokracii” – tomuhle ještě někdo věří?

  • “boj s korupcí” – hehe, že by se Mirek Topolánek mínil zříci svých podivných setkání v Toskánsku, které ostatně dodnes nebyl schopen nějak rozumně vysvětlit?

  • “v zahraniční politice úzkou transatlantickou vazbu” – aneb ještě více zasunout naší republiku do análního otvoru Spojených států. Co kdybychom jim ten radar postavili sami z našich daní?


Je mi jasné, že podobě založený je i program mnoha dalších stran, včetně ČSSD. Každý, kdo v tomto státě žije alespoň od roku 1989 musí ale přeci vidět, že tohle všechno nám už slibovali ať už modří, nebo oranžoví. Po volbách se ale na sliby zapomnělo a vytáhly se na světlo boží zase až před dalšími volbami. Bohužel se přesto vždy najde dostatek těch, jež jim na to skočí.




ČSSD slibuje přídavky, důchody, nemocenskou a pracovní místa


S kotlíkem plným slibů do předvolebního guláše samozřejmě přispěchala i ČSSD. Ta slibuje například rozšíření dětských přídavků – patrně jako motivaci pro ty, jež nechtějí pracovat a žijí právě z toho, že plodí jedno dítě za druhým. Tímto způsobem se dá přijít k docela slušným penězům bez toho, aby se muselo hnout prstem.


Dalším slibem je placení prvních tří dnů nemoci. Tady se samozřejmě ztotožním, protože jak jsem uvedl výše: odvody také platíme celý měsíc a první tři dny nemáme žádné úlevy.


“Paroubek na pondělní tiskové konferenci ČSSD v Lidovém domě vyjmenovával sliby své strany voličům. Jde o vytvoření stovky tisíc pracovních míst” – tady alespoň vidíte, že opravdu není velkých rozdílů mezi ODS a ČSSD. Vytvářet pracovní místa by měl trh, nikoli politici. Pokud bude ekonomika zdravá a bude prosperovat, bude také větší poptávka po zaměstnancích a tím pádem i vyšší počet pracovních míst. Slíbit ale toto před volbami je prostě nesmysl. Děkujeme, vážení páni politici, ale volná pracovní místa nechceme. Chceme, abyste dobře hospodařili s penězi, jež vám odvádíme na daních, ale to nám asi neslíbíte, že?


ČSSD také slibuje “zdravotnictví bez poplatků,” což je sice pěkné a už díky tomu vyhrála dvoje volby, nicméně jaksi se nezmiňuje o tom, co už naznačil jejich stínový ministr zdravotnictví David Rath. Ten se postavil vysloveně kladně k systému standardů a nadstandardů, což v praxi neznamená nic jiného, než že pokud budete chtít lepší péči (lepší materiál, operaci s menšími riziky komplikací), budete muset sáhnout do peněženky. ČSSD tedy sice slibuje, že pacient ušetří třicetikorunové poplatky, ale už neříká, že někteří možná vůbec nedosáhnou na to, co by se dalo označit jako “kvalitní péče.”


13. důchod z dividendy ČEZ je také spíše populistickým gestem. Vzhledem ke stavu státního rozpočtu by možná bylo lepší využít dividend na zalepení těch největších děr. Samozřejmě si uvědomuji, že finanční situace důchodců není růžová, ale jeden důchod navíc nemůže být systémovým řešením.




Aerolinky SkyEurope zbankrotovaly a zrušily všechny lety


SkyEurope zkrachovaly. V Bulharsku uvízlo 140 Čechů


SkyEurope prodala 280 000 letenek na lety, které nebudou


SkyEurope přišly o licenci. Šéf aerolinek se ovšem pokusí o jejich vzkříšení


Že zkrachuje nízkonákladový letecký dopravce, se samozřejmě může stát. Je tu ale několik věcí, které mě zaujaly.


Tou první je hloupost 280 tisíc lidí, jež si u této společnosti koupili letenky, které nyní mohou vyhodit do koše. Náhrady za ně se patrně nedočkají. Budeme-li počítat za jednu letenku 2000 Kč, přišli si u SkyEurope na více než půl miliardy a poté zavřeli krám.


Jak jsem řekl, nechápu ty lidi, kteří si koupili letenku, ačkoli již několik měsíců je více než zřejmé, že se společnost pohybuje na hranici krachu. Už na začátku roku se objevila informace, že SkyEurope bylo zabaveno několik letadel Boeing. Důvodem bylo neplacení leasingu. Pokud firma neplatí za to, co nezbytně potřebuje ke svému fungování, je to jasný signál, že je ve vážné krizi. Lidé přesto dál kupovali její letenky.


O něco později zadrželi v Paříži letadlo SkyEurope s tím, že jim firma dluží za letištní taxy. Opět to samé – výrazný signál, ukazující, že situace je kritická. Další fáze – zajištění ochrany před věřiteli – pak toto jen potvrdila. Pokud je na tom společnost tak, že už se musí nechat chránit proti těm, kterým dluží, je nejlepší čas dát od ní ruce pryč. Leč SkyEurope dál prodávala své letenky. Aby ne, když se našlo dost idiotů, kteří si je koupili.


Následovalo zrušení všech letů z Vídně, ale ani to nebylo pro klienty, včetně cestovních kanceláří, dostatečným varováním. Pak přišel první záříjový den a s ním pro některé velké překvapení: SkyEurope vyhlásily krach a svým zákazníkům vzkázaly, ať raději nepočítají s tím, že by jim vrátili peníze. Lidé se rozčilovali, nadávali, mlátili do oken na přepážkách, ale jediní, na koho mohli být naštvaní, byli oni sami, nebo cestovka, která jim zajistila let právě s tímto dopravcem.


Korunu celé události nasadil místopředseda představenstva SkyEurope Nikolaus Manoudakis, který se ve středu objevil na scéně s tím, že by rád firmu vzkřísil. iDnes k tomu píše “Manoudakis už jedná s možnými investory o založení nových aerolinek, které by začaly bez dluhů a s dostatkem provozního kapitálu. Jméno by zřejmě zůstalo: SkyEurope.” Nejprve jsem nevěřil vlastním očím. V úterý SkyEurope vyhlásí, ať klienti zapomenou na své peníze a den poté jeden z jejich šéfů přijde s tím, že by rád pod tou samou značkou založil novou leteckou společnost?! Snad jen slabomyslný úsměv pana Manoudakise by mohl být náznakem, že se jedná o výrok člověka, jež ve skutečnosti patří na psychiatrickou kliniku. Manoudakis dokonce ani nevyjadřuje politování a co více – vůbec se nezabývá tím, že by v první řadě měli vrátit peníze za neposkytnutou službu. Hovoří jen o tom, jak doufá, že si oživené SkyEurope znovu získají důvěru zákazníků. Mít letenku od této firmy, asi bych měl tendence navštívit tohoto člověka s klíčem na kola v ruce. Buď je to opravdu závažný případ, hodný odborné péče, nebo si z všech dosavadních klientů dělá nehoráznou legraci.




Ústavní soud vyhověl Melčákovi, nad volbami visí otazník


Mám právo být poslancem do roku 2010, napsal Melčák


Tohle se mi snad zdá! Největší podrazák v současném Parlamentu, který za podivných okolností zapomněl, díky které straně se dostal do poslanecké lavice, se chce udržet u koryta, seč to jen půjde. Miloš Melčák, původně člen ČSSD, který následně zradil a pomáhal držet vládu Mirka Topolánka, celkem logicky usoudil, že s koncem vlády skončí i jeho dobře placené místo. ČSSD ho vyloučila a ODS ho na kandidátku nedá, ač byl vlastně jejím nejvěrnějším poslancem. Místo toho, aby zalezl a styděl se za svou bezcharakternost, začal vystrkovat růžky. Jako záchrannou brzdu zvolil ústavní stížnost na předčasné ukončení činnosti této sestavy ve Sněmovně. Ústavní soud překvapivě vydal předběžné opatření, díky kterému jsou nyní předčasné volby v ohrožení.


Melčák žije v domnění, že má na své místo nějaký nárok a to minimálně na dobu, na kterou byl zvolen. Nevěřím tomu, že by mu nedocházelo, že minimálně z morálního hlediska nemá nárok na své křeslo už několik měsíců, protože zradil své voliče, kteří ho rozhodně nevolili proto, aby následně podporoval ODS. Morálka ale bude nejspíš to poslední, co bychom u tohoto člověka mohli čekat.


Ukazuje se, že nechat hlasovat poslance “podle jeho vědomí a svědomí” není zrovna ideální. Tedy bylo by to správné v případě, že by v lavicích seděly osobnosti, jež se tam dostaly díky tomu, že hodlají zastupovat ideje strany, za níž byli zvoleni. Leč jak je vidět, takto to nefunguje. Poučení do budoucna je jediné: bylo by dobré vytvořit zákon, podle kterého by poslanec, jež byl vyloučen ze strany, ztratil také svůj poslanecký mandát. Na jeho místo by pak strana dosadila dalšího člena ze své kandidátky. Vyřešilo by se tak korupčnictví a mafiánské praktiky v řadách našeho zákonodárného sboru.


Miloš Melčák je pro mne odpadem společnosti a bezcharakterním člověkem, jehož jedinou motivací jsou peníze. Nyní se nechce vzdát svého štědrého poslaneckého platu a snaží se držet u koryta za jakoukoli cenu. Vzhledem k těmto okolnostem si patrně i méně bystrý čtenář udělá obrázek o tom, za jakou cenu že to Melčák celé roky podporoval Topolánkovu vládu. Že by to bylo z náhlé změny přesvědčení, o tom úspěšně pochybuji. Melčák má jediné štěstí: že nežije v Itálii.




Sčítání lidu v roce 2011 má své logo, představuje člověka i dům


Za dva roky nás opět čeká akce sčítání lidu. Logo, o kterém je odkazovaný článek, komentovat nebudu. Poté, co Ostrava přijala jako své logo tři vykřičníky už totiž nic debilnějšího vymyslet nelze. Spíše mě zaujala formulace, že “Kdo dotazníky neodevzdá nebo v nich uvede chybné údaje, tomu bude hrozit až desetitisícová pokuta.” Vzpomínám si na jedno sčítání, bohužel už nevím, ve kterém to bylo roce, ale bylo tam mnoho otázek na vybavení domácnosti – například zda rodina vlastní ledničku, nebo barevný televizor. Dokáži pochopit, že stát potřebuje mít přehled o počtu obyvatel a jejich složení, leč myslím si, že kdyby měl pořádek v agendách, dokázal by tyto informace získat z nich. Opravdu ale naprosto nechápu, co je státu, nebo Českému statistickému úřadu do toho, co mám doma, co jsem si koupil ze svých poctivě vydělaných a zdaněných peněz a z čeho prodejce zaplatil DPH. Podle mne do toho nikomu nic není! Podle toho také k dotazníku budu přistupovat. Ostatně jak by také měli šanci zjistit, co mám doma a co jsem v dotazníku neuvedl? Do takové totality, aby nám jen kvůli sčítání obyvatel dělali prohlídky bytů, jsme snad ještě nedospěli.


Pobavil mě nápad jednoho ze čtenářů – totiž že by zajímavým způsobem protestu proti tomuto nesmyslu bylo vyplňování budhistické víry :-D. Ještě nad tím zapřemýšlím, ale docela by mě lákalo udělat to jako větší akci :).

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *