O primitivismu pravicových voličů a politiků, inteligenci Kateřiny Brožové, debaklu Česka na Eurosongu, tanečcích kolem volebních spotů Národní strany a mnoha dalších věcech, které přinesl tento týden.




Herečka Brožová nedostala nominaci do Sněmovny


Brožová za ČSSD v Lounech kandidovat nebude – nedostala nominaci


ČSSD vytáhla do předvolebního boje herečku Kateřinu Brožovou. Sám jsem proti tomu, aby se komedianti cpali do politiky, v čemž jsem zajedno s Milošem Zemanem, který podotkl, že politici se také nesnaží zpívat. Bohužel Jiří Paroubek umí odhadnout, co ta méně inteligentní vrstva jeho voličů ocení, což se ukázalo na jednom předvolebním mítinku, kde Brožová vystoupila. “Tak, děti a teď pěkně budeme tleskat do rytmu!” – zhruba v tomto duchu se nesla její část programu. Ačkoli jsem čekal přinejmenším údiv zúčastněných diváků, dočkal jsem se opaku – lidé byli nadšení a neváhali říkat na kameru i takové věci, jako že Brožová “na to” (míněno na kandidaturu do Parlamentu) “má.” Škoda, že se jich reportér nezeptal, proč si to myslí – patrně by nastalo trapné ticho. Parlamentní práce totiž opravdu není Pojišťovnou štěstí.


Rozum si zachovala alespoň buňka v Lounech, za kterou měla Brožová údajně kandidovat. Ta vybrala na kandidátku jiná jména. Asi se podobně, jako já, zeptali na otázky, co tato herečka udělala pro naší zem, nebo alespoň pro stranu? Logicky museli dojít k tomu, že Brožová ani pro jedno, ani pro druhé neudělala nic.


PS: o inteligenci Kateřiny Brožové se můžete přesvědčit zde.




Poslanci zakázali focení prázdných lavic, nechtějí vypadat jako lenoši


Novináře čeká v Poslanecké sněmovně další omezení


Poslancům jde očividně o image, takže ve Sněmovně zakazují jednu věc za druhou. Po vystěhování novinářů z kuloárů přišli tentokrát se zákazem focení během přestávek. Prý nechtějí, aby tyto fotky byly prezentovány jako ukázka toho, že poslanci nic nedělají. Nevím, ale viděl jsem už zajímavější záběry, dokazující tento fakt podstatně lépe, než lavice během přestávek. Jistě i vy si vzpomenete na nějakou fotku poslance, čtoucího si během jednání noviny, či hrajícího na notebooku Solitaire. Raději bych nerozebíral interpelace poslanců na vládu, kam drtivá většina ministrů vůbec nechodí, ač tak ze zákona činit musí. Ale co jsou pro ně zákony, když mají imunitu? A teď si sáhněte do svědomí: kdo z vás tohle v práci má? Dobře, někteří asi ano, ale kdo si dovolí takto neskrývaně předvádět podobnou nečinnost před šéfem? Přitom “šéfem” poslanců jsou voliči, rozhodující o tom, kdo ve Sněmovně bude a kdo ne.




Jurásková: Kvůli ČSSD a KSČM se bude čekat na operace


Původně jsem se nechtěl k práci dočasné ministryně zdravotnictví z osobních důvodů vyjadřovat. Nečekal jsem totiž, že budu moci být tak kritický, jak se nyní ukazuje. Zatímco zpočátku byly poplatky prezentovány jako regulační s tím, že měly zamezit “nadužívání lékařské péče,” nyní jsou stavěny div ne jako jeden z nejzásadnějších pilířů, na kterých stojí naše zdravotnictví. Znovu a dokola opakuji, že chceme-li zlepšït financování zdravotní péče, jsou poplatky nesystémovým krokem, založeným na jednoduchém, neřku-li až primitivním zvýšení zátěže občanů. Prostě místo systémového řešení, nebo alespoň nepopulárního zvýšení zdravotního pojištění, vymyslela ODS tohle. Potřebujeme-li peníze na operace a náročnou léčbu, pak se musí začít u pojišťoven, kterým zůstávají za nehty velice zajímavé částky. Ostatně kdo se byl někdy podívat na pražské pobočce VZP, jistě si všiml paláce, ve kterém sídlí a za který by se nemusel stydět ani ruský prezident. Další cestou úspor je farmaceutický průmysl, který vytrvale tlačí ceny léků vzhůru a skrze své lobbisty si zajišťuje jak jejich odbyt (pozornostmi lékařům), tak i jejich proplácení ze systému veřejného zdravotního pojištění (úhradové vyhlášky MZ). Jistě není věcí náhody ani výrobních nákladů, že například Acylpirin stojí v Česku sedmkrát více, než v USA. U ostatních léčiv to nebude jinak. Zajímavé částky by také mohly přinést ekonomické úspory v nemocnicích, které díky špatné logistice leckdy plýtvají léky, čímž dochází k dalším únikům peněz, jež by se daly využít lépe.


Systém poplatků je prostě založen na zvrácené logice. Když použijeme selský rozum: pokud má rodina málo peněz, musí začít buď méně utrácet, nebo více vydělávat. Proč ve zdravotnictví nelze použít stejnou logiku a vymýšlejí se kroky, jejichž smyslem je pouze další přilévání peněz do děravé nádoby?




Poplatky jsou symbol, říká Paroubek


Napadá mě hláška ze Samotářů: “To jsi řekl moc hezky!” Bohužel musím ale konstatovat, že to, co řekl Jiří Paroubek, vypovídá mnohé o tom, jak politici vnímají poplatky. Opakovaně se utvrzuji v dojmu, že už nějaký ten pátek nejde o dobro voličů, nebo nesystematičnost poplatků jako celku, ale o pouhý politický symbol, na kterém ČSSD staví svou předvolební kampaň. Přitom si myslím, že je celá řada důležitějších témat, která by se měla řešit a já, coby nerozhodnutý volič, nějak neslyším ani špetku o jejich pojetí jednotlivými stranami.




Radnice ve Valašském Meziříčí trvá na romské třídě


Bílí prvňáčci do 1.A, romští do 1.B. Škola rozdělí děti podle barvy pleti


Radnice ve Valašském Meziříčí trvá na romské třídě


Na této zprávě mě zaujala jedna věc: totiž kolik humbuku vyvolalo rozdělení dětí do tříd ve Valašském Meziříčí, když v Ostravě vím minimálně o jedné základní škole, kde to takto funguje již několik let. Cikánské matky se tam sice také občas rozčilují, leč ty ostatní jsou spokojené. Já se jim nedivím.




Velkou vysílací radu ovládli lidé spjatí s ODS a ČSSD


Vidíte to? Za socialismu ovládala média KSČ. Prý to bylo špatně. Budiž. Nyní Radu pro rozhlasové a televizní vysílání – tedy jeden z nejvlivnějších orgánů v segmentu veřejných médií – ovládají lidé napojení na ODS a ČSSD. Teď je to dobře? Otázkou je, zda má takováto organizace vůbec co dělat v demokratické zemi, hlásící se ke svobodě slova.




Vědci: Protiraketový štít je neúčinný


Protiraketový štít je podle vědců z Ruska a USA neúčinný


Protiraketový štít je zbytečný, shodli se američtí vědci s ruskými


Radar nefunguje! Novinka?


A my jsme o tom psali už v prosinci: “Ve zkratce jde o to, že antiraketa, vystřelená z Polska, by případnou nepřátelskou raketu zastihla až na území mimo Evropu! Jasně se tak ukazuje, že celý obranný systém v žádném případě nechrání naší republiku, jak se snaží lhát čeští politici.” 


Myslím, že je čas předvést další číslo z českého řitního alpinismu a po úspěšném songu Vlasty Parkana a karikatury (nebo karikaturisty?) Jana Vyčítala “jů ár velkom, radare” bychom mohli třeba postavit radar na vlastní náklady. Se Spojenými státi na věčné časy a nikdy jinak!




Nová hvězda eurohudebního nebe je z Norska


V rozjuchaném Eurosongu je dobojováno. Zvítězil Rybak


Eurosong vyhrál norský zpěvák Rybak


Mezinárodní hudební soutěži Eurosong se na našem blogu věnujeme už od roku 2007. Zatímco v prvním ročníku, kterého se Česko zúčastnilo, byla tato soutěž prezentována v médiích s nadšením, postupem času, jak naši interpreti nedosahovali očekávané odezvy v zahraničí, ji média začala prezentovat spíše v negativním světle. Připadá mi to tak trošku typicky česky alibisitické: pokud se nám někde daří, je to samozřejmě velmi prestižní záležitost, plná elit, jakmile jsme na chvostu, je to špatná soutěž, nikoli špatní naši reprezentanti.


Zajímavý přístup ukázala Česká televize, která mi tak trošku připomněla Evropskou unii a její Lisabonskou smlouvu. Když Irové řekli “ne,” nebyl proces ratifikace zastaven, nýbrž bylo rozhodnuto, že se v Irsku bude referendum pořádat tak dlouho, dokud občané neřeknou “ano.” V jiných zemích, včetně té naší, politici občany odřízli úplně a rozhodli sami.


To samé to bylo i v případě našich zástupců Gipsy.cz. Kandidovali v roce 2007, ale diváci vybrali skupinu Kabát. O rok později kandidovali Gipsy.cz zase, nicméně opět neuspěli – na Eurosong jela Kerndlová. Česká televize tedy použila stejný přístup, jako v případě Irska a v tomto roce jako jediná ze 42 účastnických zemí vybrala kandidáta sama. Jaké bylo překvapení, když se našim zástupcem stali dvakrát nechtění Gipsy.cz.


Eurosong je nesporně komerční soutěž, kde má každá země tři minuty na to, aby zaujala, nebo zmizela v pomyslném propadlišti. Předchozí ročníky nedopadly nijak slavně, ale ten letošní dopadl nejhůř – Gipsy.cz nedostali ani jeden jediný bod. Přitom v prvním kole kandidovalo (a hlasovalo) osmnáct zemí, přičemž každá země bodovala deset účastníků a jen sedm vždy zůstalo za body. Přesto bylo vystoupení Gipsy.cz pro Evropu tak nezajímavé, že ani za těchto podmínek nedostali byť jediný bodík. Stali se tak bez diskuze nejneúspěšnějším účastníkem letošního ročníku, ale i naší “eurosongovské” historie.


Gipsy.cz to ale nevadí a její frontman Banga se všude chvástá, jakou odvedli super práci. Někteří si možná vzpomenou na to, že před vystoupením uvažoval i o vítězství. Když nic jiného, alespoň Evropané “Gipsyům” trošku shodili hřebínek.




Nestíháme to pálit, řekli pozůstalé v pohřební službě


Server iDnes se po úspěchu z minulého týdne nadále hrabe v mrtvolách. Tedy přesněji: věnuje se neutěšenému stavu našeho pohřebnictví. Mne tyhle články vždycky pobaví především nechtěným černým humorem, vyskytujícím se zejména v diskuzích pod nimi.




Vláda dá znovu podnět na zrušení Dělnické strany


Tohle je patrně specialita našeho právního systému: když soud jednou řekne “ne,” nemusí to ještě znamenat “ne.” Ačkoli byl předchozí soud s Dělnickou stranou nesporně soudem politickým, soudce si zachoval chladnou hlavu a rozhodl tak, jak rozhodl. U nás v Kocourkově to ale nic neznamená – vláda Jana Fischera se prý pokusí o zákaz Dělnické strany znovu. Bude to podobné, jako s irským referendem: prostě to budou zkoušet tak dlouho, dokud to nevyjde. Nebo dokud nenajdou nějakého správně angažovaného soudce. Nevím, ale v zemi, kde máme neblahou zkušenost s politickými procesy, vidím takové věci velice nerad. Navíc deklarujeme-li se coby země demokratická, měli bychom nechat prostor všem, kdož se chtějí utkávat na politickém kolbišti. Demokracie je podle definice vládou lidu, tak nechť lid rozhodne, co s takovými stranami udělat – zda je pošle do Parlamentu, nebo někam úplně jinam.




Vláda nesplnila slib, D47 do Ostravy je stále bez peněz


Dálnici D47 budou zatím stavební firmy platit ze svého


Ale přátelé, vláda ODS nesplnila slibů…. Pokud jste jejich “modré knihy” nečetli v elektronické podobě, můžete si tu snůšku slibů, na něž v roce 2006 utáhli modří ptáci ty méně inteligentní voliče, odnést na záchod pro případ nouze. Na dálnici do Ostravy se kašle už roky, přestože když se zaváděly dálniční známky a následně mýtné, bylo vždy občanům tvrzeno, že se za to budou stavět další dálnice a rekonstruovat stávající tankodromy. I současná přechodná vláda chce zvyšovat cenu dálničních známek, otázkou ale je, co z toho. Dálnice do Ostravy asi ne. Prostě roky se už platí, není důvod, proč by se to mělo dělat jinak a proč k tomu ještě vysvětlovat, k čemu ty peníze budou dobré?


Alespoň malou satisfakcí pro mne byl pochod pana Spejbla – ehm, exministra dopravy Šimonovského – který šel v dešti ve slušivé žluté pláštěnce po nedostavěné D47čce. Jeho zoufalý pohled mám před očima dodnes, nicméně v jeho případě alespoň konstatuji, že se ke své politické prohře postavil jako chlap. Možná také proto nyní z politiky odchází – protože je to chlap. Tedy chlap jako chlap, ne jako ten “chlap s guľama místo mozku,” který své chlapství uměl předvést maximálně tak útokem na novináře.




Volby by vyhrála ČSSD. Před ODS má náskok


ČSSD v preferencích poráží ODS o devět procent


CVVM: Volby do Sněmovny by vyhrála ČSSD s náskokem devíti procent


Očividně alespoň část pravicových voličů pochopila, jak moc a v kolika věcech jim ODS a Zelení lhali. Odráží se to v předvolebních průzkumech, podle kterých by ČSSD vyhrála volby do Parlamentu s náskokem 9%. Bohužel nevím, zda mám z toho mít radost – co tak sleduji především Jiřího Paroubka poté, co se “dostal na koně,” mám z něj velice nepříjemný pocit.




Paroubek: Prodej letiště ano, ale ne teď


Že by došlo na má slova, kdy jsem se ptal, jestli se ČSSD nestaví proti prodeji letiště jen proto, že si ho chce prodat sama? Kde jsou najednou ta slova o strategičnosti takového podniku, nebo o “národním stříbru,” které by se nemělo prodávat? Ano, lžou nám! Jako všichni ostatní. Rád bych viděl politika, kterému nejde jen o jeho osobní prospěch.




Roční plat maďarského premiéra: jedna koruna


Jako na zavolanou :). Tak tohle se u nás nestane. Naši poslanci, natož pak vláda, nebo dokonce premiér si na prachy rozhodně sahat nenechají. Když si naposledy “omylem” zvýšili platy, tak několik dnů slibovali, jak si je zase sníží. Pak na to nebyl čas a teď už si na ten slib prakticky nikdo nevzpomene. Vlk se nažral a koza zůstala ohlodaná.




Policejní radar vydělal za pět měsíců 30 miliónů korun


Nejen u nás si obce skrze městskou policii a napojení na soukromé firmy udělaly z “buzerbudek” výnosný byznys. Nešlo v něm o to, aby řidiči dodržovali rychlostní limity, ale o příjmy obecní pokladny. Ve Velké Británii, která se zejména v oblasti silniční dopravy stále více snaží vybudovat “Velkého bratra,” takto postavili “buzerbudku” na dálnici a ta jim vydělala za půl roku 30 milionů. Zaplatila tak nejen sama sebe, ale i případné další sestřičky. Když každá budka vydělá na deset dalších, vznikne tak lavinový efekt a za pár let budou v této zemi řidiči pod dohledem co sto metrů.




Havlův koncentrák


Dnes už spíše komická figurka, dříve ikona “sametové revoluce” Václav Havel se opět objevuje na politické scéně. Tentokrát zezelenal, až to není pěkné a jako správný dramatik považoval za nutné vyjadřovat se ke všemu kolem. Bývalý prezident se bez noblesy pustil do české Škodovky – jednoho z největších podniků a zaměstnavatelů v naší zemi. V Havlově zmateném vidění mu prý výjev továrny připomíná koncentrák a zaměstnanci dozorce.


Proti se postavil David Rath, který Havla vyzval k omluvě. Následně se přidali i další politici, například Jiří Paroubek Havla o omluvu dokonce poprosil. Rath Havla upozorňuje, že “Na takto významný podnik bychom měli být spíše hrdi, než jej srovnávat s továrnami na smrt a lidské utrpení.”


Vzpomeňme si na mediální hon pravičáckých médií – zejména MF Dnes a Lidových novin – který vznikl poté, kdy David Rath zmínil způsob, jakým ekonomickou krizi řešil Adolf Hitler. To byl humbuk! To byla kauzička! Když ale figurka formátu pana Havla pronese něco, co uráží poctivě pracující lidi a firmu, podílející se významně na HDP, tak všechna média zůstávají v klidu. Ano, chápu, že v případě pana Havla je potřeba jistá nemalá dávka shovívavosti, ale nepřipadá vám zvláštní, jak rozdílně se média k oběma výrokům postavila?




Jak jsem souhlasil s Rathem


Jeden z našich “skalních diskutérů” – js – výjimečně Ratha pochválil. Asi není divu, že právě za jeho kritiku vůči Václavu Havlovi. Havla pak zařadil mezi zelené levičáky konstatováním, že “Mimoděk tak i potvrzuje, že práce je pro zeleného levičáka něco velmi ohavného; a lepší by bylo, když by všichni seděli v zakouřených kavárnách a vedli filozofické debaty (třeba o zdravém ovzduší)…” Myslím, že to našeho exprezidenta, nyní dobrovolně se pasujícího do role dvorního šaška, vystihuje dokonale.


PS: k podobnému závěru dospěl i D-Fens ve svém článku Už zase zezelenal, kde budoucnost podle Václava Havla popsal slovy: “Z přírodních materiálů se postaví takové jako čajovny, kde budou elity této země meditovat, pronášet smysluplné projevy, a přitom se pravda a láska jakoby zhmotní do takových jako dřevěných vozíčků poháněných na biomasu”




Působivá muzejní expozice


Opět js (už pomalu kandiduje na zařazení mezi “oblíbené weby”) našel v brněnském vydání MF dnes článek o tom, jak si návštěvníci muzea romské kultury vyzkoušeli kulturu zmíněného etnika na vlastní kůži. Při prohlídce se jim ztrácely batohy, tašky a další věci, které měli sebou. Jen mě překvapuje, že pro ukázku šli lidé do cikánského muzea – ve většině měst stačí nastoupit do tramvaje :).




Chomutov převzal byt po neplatičích v otřesném stavu


Chomutov se „pochlubil“ bytem po feťácích


Zatímco brněnské muzeum bude podle všeho načančanou výstavkou, ukazující romskou kulturu v tom nejlepším světle, v Chomutově pozvali novináře na podstatně svéráznější a pravdivější expozici, představující současnou cikánskou kulturu. Vybydlený, zničený byt po neplatičích, kteří tam fetovali – toť takřka typická ukázka. Už slyším Kocába, jak bude zase tvrdit, že je paní primátorka Řápková rasistka a populistka. Realita je ale taková, že Řápková jen nahlas mluví o tom, co občany trápí a jaké jsou zkušenosti s většinou cikánské společnosti. Alespoň jedna politička se zdravým rozumem v ODS ještě je….




Zastánce dlužníků Kocáb sám dluží. Hrozí mu exekuce


Kocáb má dluhy. Hrozí mu exekuce


Ministru Kocábovi prý hrozí exekuce


Když ministr Kocáb srdnatě hájil exekuci dlužníků v Chomutově, ptal jsem se sám sebe, proč to dělá. Výrok, že dluhy se nemusí platit, přeci voliči pravice přiřkávají někomu úplně jinému. Považoval jsem to ze strany Kocába za pózu, stejně jako jeho účastný výraz při návštěvě vypálené vítkovské rodiny. Nakonec se ukázalo, že pan ministr možná skutečně této problematice rozumí více, než kdokoli jiný – sám totiž podle Týdne má uvalenou exekuci na svém majetku. Pravděpodobně jsem kompetentnost tohoto člověka podcenil, nicméně přičtu-li si, že jeho dcera a dokonce i tisková mluvčí mají zkušenosti s drogami, pak musím konstatovat, že je to člověk pro danou problematiku jako stvořený.




Řápková hájila v Senátu své postupy proti neplatičům, Kocáb nedorazil


Řápková v Senátu hájila tvrdý postup proti neplatičům


Jste zbabělec, vzkázala senátorka Kocábovi


Chomutovská primátorka Řápková byla v Senátu, kde hájila postup při výběru dluhů od neplatičů. Dorazili i další starostové, řešící ve svých obcích podobné problémy, kteří Řápkovou podpořili. Primátorka v podstatě neřekla nic více objevnějšího, než že dluhy se prostě musí platit. Jediný, kdo nedorazil, je ministr a současně největší kritik Řápkové Michael Kocáb. Vymluvil se na to, že nechce být součástí předvolebního boje. V tu chvíli předsedající bodrá žena z Ostravy Liana Janáčková nejprve označila Kocábův přístup za pohrdání a následně Kocábovi vzkázala, že je zbabělec. S paní senátorkou beze zbytku souhlasím.




Tresty za plesnivé párky nebudou. Soudu chybí důkazy


Plesnivé, omyté a oškrábané uzeniny, nalezené na prodejně, totiž nejsou pro naše soudy důkazem. Bývalí vedoucí někdejšího řetězce Meinl se tak mohou smát, jak nám to všem nandali. Pěkný právní stát, co říkáte?




Volební klip NS s “konečným řešením” vzbudil kritiku


Kocáb: Spot NS je porušením zákona


Pecina zvažuje návrh na zákaz Národní strany, podle Kocába klip porušuje zákon


ČT nebude vysílat volební klip Národní strany, podá trestní oznámení


ČT stahuje z vysílání klip Národní strany s “konečným řešením”


Kontroverzní Národní strana podle zákona o volbách do Evropského parlamentu poslala do České televize svůj předvolební klip. Ta je podle tohoto zákona povinna jej odvysílat. Aby se zamezilo následným problémům, je v zákoně stanoveno, že za obsah těchto klipů nese zodpovědnost zadavatel.


Jak jsme si ale ukázali výše – právní systém v našem státě funguje na naprosto jiných základech, než na právu samotném. Klip se znelíbil ministru Kocábovi, který se v rámci své populisticko-procikánské role ozval. Ředitel České televize Jiří Janeček pak podobně, jako za reálného socialismu, pana ministra a další poslechl a vysílání klipu zakázal. Přátelé, tohle jsme tady měli už a pokud vím, většina z vás na tu dobu nevzpomíná s nadšením!


Ano, můžeme se bavit o obsahu toho klipu. V některých momentech je skutečně možné video označit jako rasistické. Stále jsou tady ale platné zákony a ty říkají, že kandidující strany mají právo na vysílací čas. Je jen na nich, co v tom čase nechají vysílat a jak již bylo řečeno, na nich je i případná právní zodpovědnost. Ano, můžete mi namítnout, že je tu nějaká listina práv a svobod, že tu jsou zákony proti rasismu, ale já vám mohu odpovědět, že je tu svoboda projevu a zákon o volbách, což si vzájemně oponuje. Kde je pravda, o tom nemohu rozhodnout já, ani vy, ale pouze soud. Rozhodně ale nemůže existovat, aby o takových věcech rozhodoval ředitel veřejnoprávního média!


To, co se děje, je ukázkovým příkladem kašlání na zákony naší země z obou stran – tedy jak NS, tak ČT. Pokud se klip někomu nelíbil, měl podat žalobu či trestní oznámení. Jestliže by soud nařídil zákaz vysílání inkriminovaného videa, bylo by vše naprosto v pořádku. V naší zemi ale rozhoduje ten, kdo má moc – v tomto případě ředitel televize, který svévolně zasáhl do předvolební kampaně a napříč zákonu rozhodl po svém.


Další ukázkou, jak ČT porušuje zákony této země, je pořad Události, komentáře, kde vystoupil právník ČT, nějaký Cikán a nějaká paní. Všichni ale byli na jedné lodi a vzájemně se plácali po ramenou, jak dobře to ten Janeček udělal. Kde je ale ono zákonem stanovené “vyvážené zpravodajství?” Proč nebyl ve studiu někdo, kdo by oponoval? Bylo to proto, že by mohl poukázat na porušení zákona ze strany ČT a pan ředitel přítomnost takové osoby ve studiu jednoduše taktéž zakázal?


Ne, tudy se cesty demokracie v naší zemi skutečně ubírat nemohou! Pokud není v zákoně explicitně stanoveno, že se ve volebním klipu nesmí vyskytovat rasistická hesla, pak není možné, aby zákon vlastním výkladem stanovil (a porušil) ředitel veřejnoprávní televize. Na podobná rozhodnutí opravdu nemá kompetenci.


Je mi jasné, že Národní strana použila tento klip záměrně. Ať už tím, že chtěla apelovat na skutečně rasisticky zaměřené voliče, ale ještě spíše proto, že počítala s medializací. Několikrát už v různých médiích zaznělo, že Národní strana žárlí na mediálně úspěšnější Dělnickou stranu. Ano, ten dojem jsem měl také. Proto by mě nepřekvapilo, kdyby toto byla cesta, jak se zviditelnit za každou cenu. Podařilo se a Národní strana má nyní publicitu nejen v neatraktivních časech, kdy se vysílají předvolební spoty, ale také v hlavních zpravodajských relacích. Ředitel Janeček tak vlastně NS udělal medvědí službu a pomohl s její propagací více, než kdokoli jiný. Národní strana nyní může jásat, že ušetřila na kampani (ten klip podle všeho moc peněz nestál – vypadá jako prezentace z PowerPointu) a přesto se o něm dozvědělo mnohem více lidí, než kdyby otapetovali všechny billboardy v republice.


Bez ohledu na to, co si o klipu myslím, je pro mne celá kauza ukázkou, že Česká televize není apolitickým médiem, kašle na rozhodovací pravomoc soudů i na ustanovení o “vyváženosti zpráv.” ČT se tak díky řediteli Janečkovi může směle srovnávat s komunistickou ČST, kde také rozhodovaly politické zájmy a informovat v pozitivním duchu se smělo jen o úspěších socialistických států.




Malé zamyšlení nad primitivismem pravičáků


Na závěr si dovolím malé zamyšlení nad mentalitou voličů pravice. Krátce se vrátím k Mackovi z ODS – jeho zbabělý útok na Davida Ratha viděl asi každý v této zemi. Už tehdy jsem kritizoval, že je to typicky pravičácké chování. V současnosti asi většina z vás zaznamenala opakované vajíčkové útoky na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Z diskuzí na internetu by nejeden čtenář získal dojem, že voliči pravice jsou ti přemýšliví intelektuálové, typicky zastoupení mladým, úspěšným podnikatelem, nebo alespoň bankéřem. Naopak voliči levice jsou v jejich očích často prezentováni jako ty největší “socky,” ne-li přímo ušmudlaní bezdomovci. Dobře, zkusme se teď na chviličku smířit s pohledem pravičáků na sebe samé. Zkuste mi nyní vysvětlit, jak je možné, že útoky vajíčkem na předsedu opozice se odehrávají výhradně na levicových mítincích? Jak je možné, že ti primitivní levičáci se dokážou chovat slušně a nenarušují pravičácké akce tímto hloupým způsobem? Že by snad na Paroubka házel vajíčka typický volič ČSSD jako projev své podpory?


Samozřejmě vím, že takové chování neodpovídá té inteligentnější části voličů pravice, ačkoli předpokládám, že i zde se najde mnoho těch, jež jsou z podobného chování nadšení a říkají si, že když už prohrají ty volby, tak to alespoň “oranžovým” nandají takto.


Každopádně není to ČSSD ani KSČM, jejíž předseda ukazuje vztyčený prostředník, napadá novináře a používá vulgarismy. Není to ani bývalý místopředseda ČSSD či KSČM, kdo fyzicky napadl politika z opoziční strany. A podle všeho to nejsou ani voliči pravice, kdo se na mítincích opozice projevuje vysloveně primitivním způsobem, hodným maximálně tak žáka zvláštní školy. Takže doufám, že nyní pochopíte, když řeknu, že toto je další z důvodů, proč si při nastávajících volbách nebudu špinit ruce volebním lístkem žádné pravicové strany.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *