Je tolik, kolik právě je a to znamená, že je tu vaše pravidelná dávka emocí 😀


Ministr v demisi jmenoval bez konkurzu ředitele Památníku


Blíží se konec vlády, takže je potřeba narychlo udělat to, co se zatím nestihlo. Naposledy tímto způsobem hejtman Severomoravského kraje Tošenovský po prohraných krajských volbách “honem honem” přiklepl dostavbu mostu ve Studénce firmě ODS-DSO, ačkoli čistě z morálního hlediska by jí neměl dát šanci stavět ani patníky u silnice. Stejně tak je zamyšlení-hodné, nakolik morálním byl tento krok ve chvíli, kdy už bylo jasné, že Tošenovský a jeho parta končí.


Podobně “honem honem” nyní jmenoval ministr kultury v demisi Václav Jehlička ředitele Památníku národního písemnictví a to přesto, že byl vyzýván k vypsání konkursu. Jak podotýká Týden: ministr má sice právo obsadit pozici kýmkoli, nicméně výběrové řízení a konkurs dávají takovému kroku větší transparentnost.


No, chlapci z Topolánkova kabinetu, snažte se! Vaše období u korýtek končí, tak udělejte vše proto, abyste zajistili sebe i své kamarády. Předpokládám, že přijdou i královské odstupné platy, abyste neumřeli hlady, když jste poslední tři roky třeli bídu s nouzí.


Romové zaútočili sekyrami na ghetto ve Smiřicích


Romská hádka vyvrcholila vrženým granátem, nevybuchl


Granát z potyčky Romů byl funkční, ale jen napůl odjištěný


Cítím se multikulturně obohacen. Skupina občanů této země, kterou tak vehementně prosazují a protlačují ministři “pro lidská práva,” přitvrdila a vybavila se municí. Při brněnské roztržce pobíhal po ulici Cikán se samopalem, tentokrát ve Smiřicích vhodil jeden z Cikánů granát do domu, kde jiní členové jeho etnika cosi oslavovali. Patrně chtěl jejich akci přidat grády, aby se na ní vzpomínalo slovy “ty vole, to byla bomba, tehdá…”


Metač granátu však očividně neprošel ani základní vojenskou službou, nebo se nedíval na akční filmy, protože granát špatně odjistil a ten následně (nejen) k jeho velkému zklamání nevybuchl.


Překvapuje mě, jaké způsoby boje tato skupina obyvatel používá. Nemohu si nevzpomenout na nedávné nepokoje ve Francii, kde přistěhovalci ničili vše, co jim přišlo do cesty, včetně autobusových zastávek, výloh obchodů, nebo zaparkovaných aut. Místo toho, aby byli milí přistěhovalci (případně jejich potomci) rádi, že je tato země přijala a že je nedeportovala zpět do jejich vlastí, jim oplatili sprostým vandalismem. Došlo k poškozování majetku, zaplaceného z daní pracujících, ale i majetku soukromého, tedy patřícího zcela nevinným občanům.


Když tak sleduji cikánské obyvatelstvo, řešící zatím jen své vzájemné potyčky vojenským arsenálem, nemohu se nezeptat, kdy s něčím podobným vyrukují například na nějaké demonstraci. Takový granát vhozený do řad příznivců Dělnické strany by jistě získal vrhači značnou popularitu v jeho komunitě. Je jen otázkou času, kdy se něco podobného stane.


Jsem pak moc zvědavý na to, na čí straně budou “obhájci lidských práv,” kteří se v této chvíli zastávají etnika, v jehož řadách se objevují lidé, neváhající použít vražedné vojenské nástroje. Udělat něco podobného například student (míněno student světlejšího odstínu pleti), udělá policie exemplární razii na celých kolejích, ne-li dokonce na všech kolejích v republice. Když se ale jedná o Cikány, nemůžeme předpokládat, že by se podobné události setkaly s patřičnou mírou pozornosti příslušných orgánů.


Chtěli jste pozitivní diskriminaci? Tady ji máte se vším všudy! Za chvíli budeme diskriminováni tím, že se budeme bát vyjít na ulici, abychom náhodou nešlápli na nastraženou minu.


Už umíte nové značky? Měření rychlosti či zvedací most


Tady se už dlouho zamýšlím nad jednou věcí: totiž k čemu je nová dopravní značka A33 – “Pohyblivý most”? Samozřejmě neznám celou republiku, ale při svých cestách jsem se s ničím podobným nesetkal. Jediný padací most měli loni ve Studénce, ale ani tam by značka neměla smysl, protože byl na něj zakázaný vjezd.


Zastřelte si svého poslance, vyzývá výstava


Vystřelte si na politika, vybízí výstava v pražské galerii Roxy


Tohle je opravdu to pravé ořechové pro primitivy, schvalující útok Miroslava Macka na Davida Ratha. Ti, kdož tleskali zákeřnému jednání, se nyní mohou sami vybít podobně nízkým způsobem v pražské galerii Roxy. Dva studenti ústecké katedry výtvarné kultury (zcela jistě užitečný obor, jehož studium se našemu státu vrátí…) vytiskli fotografie politiků, koupili vzduchovku a nechali návštěvníky střílet na tyto obrázky. Z jedné strany se můžeme na celý nápad dívat jako na zábavu, odpovídající inteligenci malého dítěte. Ze strany druhé je zřejmá pubertální snaha o kontroverznost za každou cenu. Za sebe ale musím říci, že kdybych se na podobnou akci dostal, nevystřelil bych si ani na Mirka Topolánka, ani na Miroslava Macka, ani na nikoho jiného. Kromě toho, že mi to připadá primitivní a nehodné inteligentního člověka, bych nemohl překonat pocit, že na lidi – ani na jejich fotografie – se ve slušné společnosti nestřílí.


Bohužel v tomto národě je mnoho frustrátů, kterým podobná akce připadá zábavná. Autoři “střelnice” prý dokonce kvůli velkému zájmu museli měnit vzduchovku, která nevydržela nápor zájemců. Jak daleko ale je od takovéto nevinně se tvářící “výstavy” k tomu, aby člověk vzal do ruky zbraň a obrátil ji proti jinému člověku?


Rath se domluvil s řediteli. Zavede třicetikorunové slevy na léky


Palas obešel soud. Ten teď zakázal i vracení poplatků


“Hráli jsme kličkovanou,vždyť to znáš, kamaráde já jsem vyhrával!” Těmito slovy by se dalo vyjádřit stávající dění kolem poplatků v krajských lékárnách. Soudy vydávají předběžná opatření, hejtmani následně vymýšlejí, jakým způsobem se jim podřídit a přitom nabídnout pacientům v krajských lékárnách jiný způsob vracení poplatků. Severomoravský hejtman Palas například pouze změnil systém a soud reagoval předvídatelně – zatrhl i nově zavedený způsob.


Připomeňme si, že kraje nejsou popotahovány za to, že by porušovaly zákon o veřejném zdravotním pojištění, ale pouze za to, že krajem řízené lékárny mají konkurenční výhodu, na kterou soukromé lékárny nedosáhnou. Soud se tedy zaměřuje na otázku, zda postup krajských lékáren nebyl nekalosoutěžním jednáním, nikoli na to, zda je vracení poplatků lege artis, nebo ne.


David Rath přišel s dalším nápadem, jak pacientům kompenzovat vládou ODS zavedené poplatky. Jím navržený systém počítá se “slevovými kupóny,” na jejichž základě by se pacientovi snižovala výsledná cena. Z hlediska výběru poplatků je vše v pořádku – poplatek bude vybrán tak, jak zákon nařizuje. Zvolený systém je na první pohled těžko napadnutelný ze strany soukromníků, neboť i ti mohou podobné slevy (jen ne placené státem) poskytovat také a nezřídka kdy se tak děje (sám chodím do lékárny, kde při dosažení celkové zaplacené sumy 2000 Kč dostanu 50 Kč slevu). Na druhý pohled ale i zde ale vidím způsob, jak systém právně napadnout: slevu sice poskytne lékárna nebo nemocnice, nicméně ta jí bude kompenzována dotací z kraje. To je věc, kterou soukromníci opět nedostanou a tím pádem se zase ocitají v nevýhodě, kterou nemohou kompenzovat jinak, než z vlastních zdrojů.


Celkově se na mém názoru nic nemění: poplatky považuji ve stávající podobě za špatné, dokonce bych je označil jako amorální. Probíhající tanečky kolem způsobů, jak by se měly pacientům vracet, nepřinášejí nic dobrého pro žádnou ze zúčastněných stran. Chtělo by to konečně pohnout a udělat něco pro jejich definitivní zrušení, nebo alespoň nahrazení snesitelnější a logičtěji zdůvodněnou variantou, jak ji navrhuje David Rath.


Historický průlom: Aktivní výbušnina super-termit vědecky potvrzena v troskách z WTC


Z toho, že “si Židi sami narazili letadly do budov Světového obchodního centra” si už dělal legraci i Sacha Baron Cohen ve filmu Borat. Od roku 2001 se objevila celá řada tzv. konspiračních teorií, jejichž autoři více či méně důvěryhodně poukazovali na řekněme zvláštnosti a nesrovnalosti, týkající se této události. Často se poukazovalo na fakt, že jen teplota paliva z havarovaného letadla nemohla stačit k totální destrukci budov tohoto typu, které se po několika desítkách minut hoření zřítily takřka rychlostí volného pádu. Hodně se mluvilo o tom, že šlo o řízenou demolici, podpořenou náložemi. Nejčastěji byl zmiňován termit, což je látka, používaná k rychlému přeřezávání ocelových nosníků při řízených demolicích. Ač se o tomto spekulovalo opravdu často, teprve po osmi letech se objevila tato informace podložená hodnověrným zdrojem. Na 911Blog odkazují na článek, který vyšel v časopise The Open Chemical Physics Journal, kde je konstatováno, že ve vzorcích prachu po zřícených budovách byly nalezeny vzorky termitu, patrně vojenského stupně.


Vědecky se tak prokázalo, že celé 11. září bylo – kromě pojišťovacího podvodu – jen blamáží pro veřejnost. Blamáží, na jejímž základě byla zavedena celá řada restrikcí, omezujících svobodu obyvatel nejen USA, ale v podstatě celého civilizovaného světa. Pádem “dvojčat” odstartoval prezident Bush jr. tzv. “boj proti terorismu,” který byl ve světle nových faktů jen zástěrkou pro zahájení zbrojení, vojenské výpady a především masivní špiclování všech a všeho. K tomu se následně s chutí přidaly i některé evropské vlády. Orwell by měl radost, chtělo by se říci….


Co řeknou na nová fakta obyvatelé “nejdemokratičtější země?” Patrně nic. Ono je otázkou, zda se k nim tyto zprávy vůbec dostanou a pokud ano, nakolik budou hned zpočátku prezentovány jako “překroucené,” nebo dokonce vytvořené na zakázku teroristů.


ČSSD si podle průzkumu CVVM polepšila


CVVM: ČSSD by volilo 37, ODS 28 procent lidí


Skoro jako v dnes již historické reklamě Eurotelu “samé dobré zprávy” jsem si připadal po přečtení výsledků zatím posledního průzkumu veřejného mínění, který provedlo CVVM. Volby do Parlamentu by podle něj měla vyhrát ČSSD se 37,5% hlasů, před ODS s 28%. Překvapivě dobře dopadli i komunisté – ti získali 15,5% a dohromady s ČSSD tedy levice získala 53%-ní většinu. Teď jen můžeme čekat, jak na tato čísla zareaguje ODS. Předpokládám, že přijde s nějakou dlouho připravovanou zprávou od mistra Dalíka a spol., která vyplave na povrch těsně před volbami. ODS totiž neumí prohrávat.


Lisabonská smlouva v květnu projde, zní z ODS


Byla to ODS, kdo přirovnal svržení vlády Mirka Topolánka ke zradě, provedené českému národu podepsáním mnichovské dohody. Je to ODS, jejíž vláda ztratila mandát a je to ta samá ODS, která chce nyní občanům ukázat, že to prostě půjde stylem “o nich bez nich.” Co na tom, že sám předseda této strany mluvil o tom, že by si poslanci (a myslím, že to platí i pro senátory) měli uvědomit, že tu jsou pro “deset milionů lidí tam venku”? Senátorům ODS je nějakých “dolních deset milionů” u zadku – rozhodovat budou tak, jak si přeje EU, nikoli občané, kteří je zvolili a měli by mít právo na demokratické referendum. Dokud budou u moci “modří ptáci,” žádné referendum prostě nebude! Proč by mělo být, když radaru nerozumíme a Lisabonské smlouvě už tuplem ne? Co na tom, že základní teze z tohoto dokumentu neznají ani někteří politici?


Mirek to přeci slíbil německé kancléřce Merkelové. Co na tom, že to bylo právě Německo, které v roce 1939 vtrhlo na naše území…. Prý se musíme chránit před Ruskem, které sice samo o sobě pouze odpovídá na kroky USA, ale voliči na toto uslyší….


Aby prý nebyla ostuda, měli by senátoři ODS dokument schválit. Hlavně ta ostuda… …co na tom, že kašlou na názor občanů, co na tom, že se zřekneme celé řady svých práv ve prospěch velkých států? Co na tom, že je to zrada přesně ve stylu Mnichova? Tohle se ODSce nepříčí, protože oněch “deset milionů lidí tam venku” byla jen řečnická fráze, kterou očividně ani sám Topolánek nemyslel vážně. Ten, kdo psal Topolánkovi projev, měl spíše napsat “Kašlali jsme a budeme kašlat na těch deset milionů lidí tam venku” – alespoň jednou by tak předseda “Oné jeDiné Správné strany” nelhal svým voličům.


Úplatní policisté z Vratimova vyvázli s podmínkami, jen jeden musí za mříže


Soud rozhodl, bývalí policisté a strážník úplatky brali


Za úplatky vratimovským policistům deset podmínek a vězení


Kdo čte Týdnoviny, ten ví nejen o čem se bude mluvit následující týden, ale také mnohem později. Mé předpovědi vycházejí velice často – netrefil jsem se jen v odhadu, jak to dopadne s pádem vlády. Vraťme se nyní na začátek února, kdy jsem zmínil kauzu vratimovských policistů a napsal jsem: “Podle informací hrozí těmto podařeným vykukům až pět let nepodmíněně. Kolik myslíte, že nakonec skutečně “vyfasujou?” Já osobně tvrdím, že to zase bude podmínečka, jak je u policajtů zvykem.”


Tento týden proběhl soud a světe, div se – já měl zase pravdu! 🙂 Z deseti policistů a jednoho strážníka dostal nepodmíněný trest jen jeden. Ostatní “vyfásli” jen podmínku. I když jsem tento rozsudek víceméně čekal, jsem z něj rozčarovaný a silně naštvaný. Soud měl k dispozici důkazy, jako na stříbrném podnose, včetně velice pikantních odposlechů ze štěnice, kterou Inspekce ministra vnitra namontovala do policejních aut. Přesto je rozhodnutí soudu takové, jaké jsem předvídal.


Nemohu se nezeptat: k čemu dostávají policisté tzv. “pravomoc veřejného činitele?” Dosud jsem žil v (naivní) představě, že k tomu, aby mohli postihovat ty, kteří jednají v rozporu se zákonem. Očekával bych, že zneužití této výsady bude trestáno exemplárně nejvyšší možnou sazbou, leč není tomu tak.


Policajti z Vratimova si udělali ze své služby dobrý byznys. Když zastavili řidiče, který měl v krvi alkohol, byli ochotni se “domluvit” na vyřešení přestupku bez bločků a bodů. Za to samozřejmě chtěli úplatek, což je samo o sobě do nebe volající ukázkou zneužití pravomoci. Protože těch opilých ale nebylo tolik, aby si páni policisté vydělali podle svých představ, nerozpakovali se výsledky dechových zkoušek vymýšlet. Připomeňme si, že se  jedná o tom, že by dechová zkouška měla být směrodatná, tj. že by již nebylo nutné potvrzovat její výsledek krevním testem. Tím se opět navyšuje riziko zneužití, protože dosud měl řidič, který byl přesvědčen o tom, že alkohol v krvi mít nemůže, šanci nechat si odebrat krev a teprve výsledky těchto testů byly jednoznačné pro případné udělení trestu. Nyní bude řidič vydán na pospas podobným zkorumpovaným lumpům, jako byla vratimovská partička.


Kuriozitou je také výmluva policistů, jak je možné, že v alkohol-testeru bylo tolik pozitivních výsledků, když bylo uděleno jen velmi málo pokut. Páni policisté na toto odpověděli, že když šel někdo kolem a chtěl si zkusit, zda nemá v krvi alkohol, nechali ho dýchnout. Opravdu hodní kluci to byli, co říkáte?


Klasickým zneužitím je také samotný postup, kdy partička vzala obecního strážníka, který byl vybaven služebním radarem, postavila ho do křoví a o kus dál chytala a kasírovala. Samozřejmě opět bez bločků, hezky do kapsičky. Strážník pak dostával tantiémy ve výši několika tisíc korun a jeho nadřízení o provedených měřeních rychlosti neměli ani tušení. Musím se ptát: jak je možné, že nadřízení nevědí a nekontrolují, kde strážník je a co dělá? Pamatuji-li se dobře, dříve museli pochůzkáři procházet předem zadané trasy a hlásit se z určených míst, kde na ně mohla čekat kontrola. Z uvedené kauzy mám pocit, že takový “měšťák” si může dělat, co chce – například být zalezlý s radarem v křoví. Alespoň by se mi vysvětlilo, jak je možné, že občas potkám policejní auto zašité na nějakém špatně přístupném místě, kde páni “pomáhači a chrániči” chrápou….


Zamýšlím se nad prací soudce, který celou kauzu rozhodoval a docházím k názoru, že jeho rozhodnutí není ani racionální, natož pak spravedlivé. Nechci nikomu sahat do svědomí, nicméně mám důvodný pocit, že za vyneseným rozsudkem je cosi velmi shnilého. V naší justici by to nebylo neobvyklé.


Naše společnost pokročila do vyššího levelu – zatímco v minulosti se dělila například podle pohlaví a majetku, nyní se rozlišuje podle svěřené moci. Pro jednotlivé úrovně pak platí různá pravidla. Například takový poslanec má tzv. “imunitu” a pokud ho kolegové loajálně podrží, může si třeba srážet chodce na přechodech a nic se mu nestane. To běžný občan, když si dovolí nezastavit individuu, zevlujícímu u “zebry,” obdrží bodíky a pokutu, aby pochopil, kdo je tady pánem. Druhou úrovní pak jsou právě “veřejní činitelé,” kterým se obvykle na jejich činy vůbec nepřijde a když náhodou ano, mají takřka jistotu, že od soudu odejdou jen s podmínkou. Na nějaké “zneužití pravomoci veřejného činitele” se u nás prostě nehraje.


Policisté si často stěžují, že nemají respekt. Právě podobné případy jsou dokonalou odpovědí na otázku, proč tomu tak je. Současná policie respekt prostě mít nemůže! Místo nesmyslného nápisu “pomáhat a chránit” by na služebních vozidlech mělo být “buzerovat, trestat a nechat se korumpovat,” protože to by mnohem lépe vystihovalo činnost těchto represivních složek.


BTW: nejvíce se mi líbily komentáře v diskuzích, kde například čtenáři psali, že na fotografiích z procesu nejsou policisté, ale gang ukrajinských vyděračů a také nápad, že by se Čtvrtníček s Lábusem mohli inspirovat a udělat z pořízených nahrávek další veselé divadelní vystoupení. No, alespoň bychom se mohli trpce zasmát :(.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *