Vzkaz politikům pravice: pánové, strčte si své prostředníčky někam!


České dráhy nevypravují vlaky adekvátní kvality


Že ČD nevypravují vlaky adekvátní kvality, to je v jejich případě dlouholetá klasika. Ostatně když začaly jezdit spoje IC a EC, vyznačovaly se zpočátku klimatizovanými vozy, což bylo příjemné. Leč později někdo usoudil, že je to drahé a klimatizace se vypínala. Obzvláště v létě to byla lahůdka, vylepšená ještě tím, že u těchto vozů byla zamknutá nebo neotevíratelná okýnka. Rozdíl, mezi “koženkovým” rychlíkem a “vlakem vyšší kvality” byl nakonec jen v potazích na sedačkách a nutno dodat, že plyš, propocená předchozím cestujícím, nebývala zrovna chutným zážitkem.


Pěknou hloupostí také byly studentské slevy na Pendolíno, díky kterým se z původního záměru “vlaku nejvyšší kvality pro manažery a spol.” stala souprava, vozící především studující mládež. Že se díky této cenové politice italský rychlovlak nevyplácel, bylo jasné a ČD postupně tyto výhody odbouraly.


Před dvěma lety přišly ČD s dalším hloupým nápadem: zrušily příplatky za vlaky vyšší kvality (IC/EC – příplatek +60 Kč). Tento příplatek přitom fungoval vysloveně pozitivně – jednak vlakem nejezdila jistá skupina lidí (ožralci a podobně problémoví cestující), kteří si za těch 60 Kč raději nakoupili alkohol a jeli rychlíkem, a také “odpadli” cestující, jezdící krátké trasy (např. pro cestu Praha-Kolín byl příplatek citelnou položkou v celkovém jízdném). Vlaky IC a EC tak přišly o statut “dálkových vlaků” a začaly být podobně narvané, jako předtím rychlíky.


Nyní České dráhy bojují s dalším problémem: nemají vozy. Tedy mají, ale rekonstruují je pomaleji, než by bylo potřeba. Proto se občas stane (a na některých vlacích se to “občas” proměnilo v pravidlo), že musí do vlaku zařadit například 40 let starý vagón. Nejen, že díky tomu výrazně klesá komfort cestujících, ale také vzniká zpoždění, neb staré vozy nemohou jet 160 km/h, jako nové a celá souprava se tak může pohybovat maximálně nejvyšší dovolenou rychlostí vřazeného historického vozu.


Vzhledem k cenové politice ČD se dnes už skoro nevyplatí jezdit vlakem. Poslední cesta autem do Prahy mě stála 1 313 Kč, za vlak bych za tu samou trasu zaplatil 1 276 Kč (Pendolíno bez zákaznické slevy). A to jsem si mohl zastavit kde jsem chtěl, kdy jsem chtěl, neobtěžovali mě spolucestující a časově to především díky dopravě domov-nádraží a nádraží-domov vyšlo o pár minut lépe.




Na motoristy se chystají změny, skončí výmluvy na “osobu blízkou”


Řídila osoba blízká? Zaplať, nebo to dokaž, navrhuje poslanec


Ačkoli možnost nevypovídat proti sobě a osobě blízké je dána Listinou základních práv a svobod, naše vláda, jako ostatně každá správná totalitní vláda, na podobné “cáry papíru” z vysoka kašle. V novele zákona o provozu na silničních komunikacích se má objevit celá řada novinek. Kromě uvedeného porušení jedné ze základních lidských svobod se zde objevují návrhy na zvýšení rychlosti na některých úsecích dálnic na 160 km/h (s čímž nesouhlasím), nebo povinné vožení reflexní vesty (jeden z mála dobrých nápadů). Očividně lobbisté stále fungují a “expertům” z ministerstva patrně dobře honorovaně našeptávají, neb aktuální informace hovoří i o tom, že by motoristé měli vozit alkohol tester. Nejlepší na tom celém je, že s tímto návrhem přichází poslanec Šeich, který sám měl v minulosti s alkoholem za volantem problémy. Jak můžete vidět, nesedí tento pán ve vězení, ale v Parlamentu a ještě k tomu pokrytecky navrhuje něco, z čehož budou mít užitek maximálně tak výrobci detekčních trubiček. Že jsou trubičky k ničemu, jak zjistili redaktoři Aktuálně.cz? Ale to tady přeci nevadí! Podobných nesmyslů v zákonech, které se tam dostaly jen proto, aby si někdo vydělal (nebo proto, že si někdo vydělal), je čím dál tím více.




Takhle policisté obírali řidiče. Přečtěte si odposlechy


Bodový systém je určitě super věc! Eliminuje ze silnic řidiče, kteří by mohli svým chováním ohrožovat zdraví a životy ostatních. Tedy pokud takový řidič zrovna nenarazí na správně zkorumpované policisty, kteří se s ním dohodnou, že “to nějak udělají.” Velice zajímavé záznamy odposlechů z práce pětice vratimovských dopraváků přineslo Aktuálně.cz. Pokud ještě někdo v tomhle státě žije v představě, že policie pomáhá a chrání, bude překvapen. Znalejší ale vědí, že původně měla služební vozidla na svém boku nést nápis “buzerovat a trestat,” což mělo podstatně lépe přibližovat jejich činnost. Bohužel se tento návrh neprosadil.


Ale víte co? Pojďme si zazpívat. Tedy jinak: pojďme si zatipovat. Podle informací hrozí těmto podařeným vykukům až pět let nepodmíněně. Kolik myslíte, že nakonec skutečně “vyfasujou?” Já osobně tvrdím, že to zase bude podmínečka, jak je u policajtů zvykem.


PS: krásnou ukázkou, jak jsou u nás trestáni policisté, je případ 25letého příslušníka, který souložil se třináctiletou dívenkou. Tady už tipovat nemusíme, protože soud vynesl rozsudek. Ano, je to opět podmínečka.




Menší vládní strany jsou pro rychlé přijetí lisabonské smlouvy


ČSSD chce o Lisabonu hlasovat bez dalších odkladů


Přesně, jako v nejmenovaném nechvalně proslulém autobazaru, v jehož názvu je třikrát první písmeno abecedy. Tedy honem, honem, tady to podepište, ani to nečtěte – není čas a přečíst si to můžete doma! Už to, jakým způsobem se nejen vládní strany, ale i ČSSD, snaží prosadit co nejrychlejší schválení dokumentu, který omezí naší státní suverenitu, naznačuje, že tady něco smrdí. Jako by se snažili udělat to co nejrychleji, než se najdou tací, kteří si – na rozdíl od většiny poslanců – smlouvu přečtou a začnou z ní vytahovat věci, které by se národu nemusely líbit. Jediným, kdo tak zatím učinil, je Václav Klaus. Ač jsem ho coby předsedu ODS moc nemusel, nyní mu jako prezidentu republiky děkuji. Je mi jasné, že je to jeho poslední volební období, takže již nemusí lézt do pozadí poslancům, aby ho příště zvolili a jede na vlastní pěst. Jen mě překvapuje, jak malá je odezva na jeho varování, přitom jde o velice důležitou věc.


Sám jsem si jistý jednou věcí: pokud bude Lisabonská smlouva schválena hlasy poslanců ČSSD, tak tím tito zradili mou důvěru a zneužili mnou daný hlas k prosazení něčeho, co jde proti mému přesvědčení. Pak je ale otázka, koho bych měl volit, když nejsem pravičák a jedinou levicovou volitelnou stranou, která vystupuje proti Lisabonské smlouvě, jsou komunisté.


PS: nakonec se ale i mezi poslanci ODS najdou tací, kteří používají hlavu. Poslankyně Páralová oznámila, že v případě schválení tohoto dokumentu vystoupí ze strany. Paní poslankyni fandím a jistě budu sledovat, kam případně povedou její další politické kroky.




Stovky Keňanů se seběhly k havarované cisterně. Pak vybuchla


Tahle zpráva mě skutečně pobavila: v Keni havarovala cisterna s benzínem. Každý rozumný člověk by zdrhal, jak by to šlo. Kdepak v zemích třetího světa: tam se domorodci seběhli s nádobami a těšili se, jak si nakradou. Podle všeho byl jeden z nich dokonce tak inteligentní, že na místě nehody kouřil a nedopalek odhodil do vyteklé látky. Samozřejmě následoval výbuch. Vidíte to – na tyhle lidi se pořádají sbírky, aby mohli chodit do školy. Opravdu peníze vyhozené do vzduchu (a to doslova)!




Pokud nás rozpustí, bude to jako před únorem 1948, tvrdí Dělnická strana


Soudruh Langer, toho času ministr vnitra, se chová jako správný totalitní diktátor. Když se na scéně objeví strana, která upoutá zájem lidí, začne bojovat za její zákaz. Ostatně zrovna včera řekl v interpelacích premiér Topolánek jako jeden z faktů, proč by podobné strany měly být zakázány, že “se jim daří získávat na svou stranu, což v Janově bylo velmi varující, část veřejnosti a podporu této veřejnosti” – tedy jinými slovy: veřejnost s nimi může souhlasit, proto je musíme zrušit! KSČ by se mohla od této ideologie učit.


Protože ale v Česku je Cikán cosi jako modla, o které se nesmí mluvit ve zlém, ani kdyby to byla pravda, staly se strany, jež začaly mluvit nahlas o tom, co vadí “obyčejným lidem,” velmi nepohodlnými. Tohle se prostě v naší politice nedělá! Dnešní politika provádí takzvanou pozitivní diskriminaci a co na tom, že je to stále diskriminace, tedy vyvyšování jedné menšiny nad druhou (většinu)?


Neztotožňuji se beze zbytku s Dělnickou stranou, ani jejími představiteli. Stejně tak nesouhlasím s některými akcemi, které pořádají a věcmi, jež na nich říkají. Přesto si ale v souladu s názorem Dělnické strany myslím, že jakýkoli zákaz by byl zásadním ohrožením demokracie v této zemi. Pokud bychom neměli línou a úplatnou policii, pro kterou je jednodušší buzerovat s radarem ve křoví, než si vyšlápnout na nějakého holohlavého, hajlujícího nácka, nemusely by se podobné problémy vůbec řešit! Prostě bych na demonstraci Dělnické strany poslal policii a pokud by se někdo choval v rozporu se zákonem, jednoduše bych ho zatknul. Jenže to by bychom po policii chtěli patrně příliš. Zakázat celou stranu je přeci mnohem jednodušší a alespoň díky tomu lidé neuslyší někoho, s kým by mohli souhlasit.


PS: Mimochodem ministr Langer už se nakazil od svých pravičáckých kolegů Topolánka a Kalouska a zařadil se do stáje královských hulvátů. Ani mě to, vzhledem k jeho rostoucí aroganci, nepřekvapuje. Na dotaz reportérky České televize odpověděl vztyčeným prostředníkem. Ano, když dojdou argumenty, přicházejí ke slovu primitivní gesta. V případě ODS pak dokonce i facky – viz fyzické napadení, provedené ODSákem Mackem na sjezdu stomatologů. Často kritizuji voliče pravice za jejich povýšené a arogantní chování. Asi bych se na ně neměl zase tak moc zlobit, protože oni očividně jen napodobují své vzory. Ještě štěstí, že mě po vzoru ODSáka Macka nemohou v diskuzi pod článkem zákeřně napadnout zezadu :-D.


Vzkaz politikům pravice: pánové, strčte si své prostředníčky někam! Do politiky a už vůbec ne před média tohle nepatří a dělají to jen primitivové.




Liška posílá peníze Romům. Až 7 tisíc na školáka


Moment, něco mi nedochází? Nechce mi snad někdo tvrdit, že mé případné dítě nedostane oněch sedm tisíc jen proto, že mí jinou barvu pleti, než dítě cikánské?! Pokud tomu tak je, pak bych Lišku a nejlépe s ním i celou vládu pozavíral za rasismus! To je snad zlý sen tohle…!




Nejvíce lidí utíká od zelených, nevoliči tíhnou k ČSSD


Já se tedy nedivím. Nebýt paní “au au,” která se výrazně zviditelnila na demonstraci, kde neuposlechla výzvu policisty a následně využila svého zadržení k důkladnému zviditelnění, nikdy by se Zelení do Parlamentu nedostali. Martin Bursík za to musí být Kateřině Jacques vděčný, ostatně už jí v minulosti sliboval, že dosáhnou svého “silou, Kačenko, silou.” Když se teď v této straně začaly objevovat nesouhlasné hlasy a jedna z poslankyň – Dana Kuchtová – založila frakci uvnitř strany, napsal jí pan předseda “Milá Dano, velmi varuju před těmi kroky.” Strana svým chováním docela slušným tempem ztrácí své voliče, což je dobře, protože se ukazuje, že ji volili i lidé, kteří přemýšlejí. Je zřejmé, že dost voličů volilo Bursíkovu stranu kvůli slibovanému zaměření na životní prostředí a ekologii. Zejména tito musí být nespokojení, protože kromě nesmyslné (ne)ekologické daně na stará auta neprosadili Zelení prakticky nic, co by prokazatelně přispělo ke zlepšení stavu. Bursík ztrácí půdu pod nohama a já budu rád, až tato figurka z politické šachovnice zmizí úplně.


A že nevoliči nejvíce tíhnou k ČSSD? Ne, opravdu to není tím, že by si pamatovali, jak skoro před rokem tato strana slibovala v krajských volbách rušení poplatků. Jestli to náhodou nebude tím, že ti “nerozhodnutí” prostě jen nesouhlasí s tím, kam se tento stát pod taktovkou ODS ubírá. Jenže to si “modří ptáci,” ani jejich voliči pod vytvořenou virtuální rouškou vlastní dokonalosti nikdy nepřiznají. Oni jsou přeci ti chytří a kdokoli jiný je hloupý a nechápe, že to s námi vlastně Mirek a jeho parta myslí dobře a upřímně :).




Sněmovna potvrdila zákaz zveřejňování odposlechů


Před dvaceti lety lidé doufali, že se konečně dočkají demokracie a svobody slova. Bohužel, jak se zdá, opět se vracíme tam, kde jsme byli. Sněmovna totiž přehlasovala Senát a schválila zákaz zveřejňování odposlechů. Tím prakticky odstavila všechny investigativní novináře, kteří na vlastní pěst odhalili celou řadu kauz, o které policie jaksi podezřele nejevila zájem.


Díky odposlechům se například provalila aféra s úplatnými fotbalovými rozhodčími, nebo to, že Ivan Langer lobboval za skupinu kolem Františka Mrázka. Ani mě moc nepřekvapilo, když se Langer tak pozitivně stavěl k zákazu zveřejňování odposlechů, protože možná sám tuší, co by se na něj ještě mohlo provalit. Jeho hlášky o tom, že podobné případy by měly vyšetřovat orgány činné v trestním řízení, jsou vzhledem ke snadnému ovlivňování policie (nejen) z jeho pozice skutečným výsměchem.


Asi si budeme muset zvyknout nejen na to, že se stále více objevují nejrůznější mafiánské praktiky, prorůstající až do nejvyšší politiky, ale i na to, že se o tom jednoduše nebude smět psát, ani mluvit. Prostě držme hubu a krok, plaťme daně a nechme naše politiky, ať si dělají své kšeftíky.




Diskuze na Novinky.cz pouze pro korespondenčně ověřené čtenáře


Diskuse na Novinkách čeká výrazná změna


Diskuze na Novinkách jsem nikdy nečetl. Jednoduše proto, že nedávaly smysl – ať byl článek o čemkoli, počínaje politikou, přes počítače, až po auta, vždycky se pod ním strhla diskuze, kde modří obviňovali oranžové a naopak. Za všechno bez rozdílu mohli buď Jirka, nebo Mirek. Přestože podobné “žabomyší války” mezi čtenáři jistě generovaly pěkný počet zhlédnutých stránek, rozhodly se Novinky zasáhnout. Jejich nápad je patrně nejradikálnějším pokusem o umírnění diskuzí na českém Internetu, ke kterému se dosud někdo odvážil.


Pokud bude chtít čtenář od března publikovat svůj názor v diskuzi pod článkem, bude muset být tzv. “korespondenčně ověřený.” Dosud se s podobným ověřením mohli setkat uživatelé aukčního portálu Aukro.cz. Čtenář nejprve vyplní formulář, ve kterém sdělí své jméno a adresu, na kterou mu bude zaslán dopis s přístupovým kódem. Zadáním tohoto kódu potvrdí, že na dané adrese skutečně existuje a může začít psát do diskuzí. Namísto přezdívky však bude u příspěvků zveřejňováno jméno a město čtenáře, což zejména na malých městech znamená naprostou ztrátu anonymity.


Souvisejících otázek je hned několik – třeba například, jak je toto počínání v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. Objevují se i názory, že tímto krokem klesne počet shlédnutí reklamy (impresí) a Novinky tak budou muset jít dolů s cenou reklamních bloků. Nejzásadnější otázkou ale je, jak se změní samotné diskuze – přeci jen anonymních křiklounů jsou na Internetu tisíce, ale budou se chovat stejně, když budou vědět, že již nejsou anonymní? Krok Novinek chválím a jsem opravdu velice zvědavý, jakým způsobem se diskuze pod články promění.




Hejtman Rath chce trestat ředitele škol, kteří mu nedodali anketu


Samozřejmě nemohu zapomenout na hejtmana středočeského kraje MUDr. Ratha, kterého mají moji čtenáři tak rádi :-D. Už v diskuzi pod předchozími Týdnovinami jeden ze čtenářů kritizoval několik Rathových kroků, mezi nimi i ten, že hejtman chce jednorázově snížit odměnu ředitelům škol, kteří nevyplnili dotazník. Ano, můžeme se bavit o tom, jaký smysl ten dotazník měl – šlo v něm o to, jak by se měla jmenovat nová středočeská univerzita. Nicméně z hlediska pracovně právních vztahů je hejtman nadřízeným ředitelů škol a z této pozice je může úkolovat. Pokud úkol nebyl splněn, je to stejné, jako když vy nesplníte příkaz svého šéfa.


Postup Davida Ratha tedy shledávám jako nejen správný, ale dokonce jako velice spravedlivý. Pokud bych se já vykašlal na úkoly, zadané svým šéfem, jemu nadřízeným náměstkem, nebo ředitelem, je celkem logické, že by následovalo snížení osobního ohodnocení. Pokud se takto nakládá se mnou, nechť je stejný přístup i k ředitelům středočeských škol.




Útrata v londýnské restauraci? Co kdo dá


U tohoto článku, ve kterém se píše o tom, jak majitel restaurace nechal ceny jídel na tom, co dají zákazníci, mě hned napadlo, že by to v Česku nebylo možné. Proč? No, protože drtivá většina Čechů by nedala vůbec nic, že….

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *