UPC přibývají zákazníci, jejich síť ale nestíhá* Další pokračování buzerace s letními pneu na D1* Nosíte starý papír do sběru? Tak zaplatíte!* A další příběhy Kocourkova a Absurdistánu.


UPC: O 28 procent více zákazníků využilo vysokorychlostního internetu


Patrně největší poskytovatel internetového připojení u nás se chlubí prudkým nárůstem nových zákazníků. Chlubit se ale nemá čím, neboť v této souvislosti je ještě jeden fakt, který se ve zprávách neobjevil – totiž že síť UPC absolutně nestíhá, díky čemuž v určitých hodinách omezuje provoz P2P sítí a stahování z vybraných serverů. Mluvčí František Malina tvrdí, že za výpadky může modernizace a že sami provoz aktivně nijak neomezují. Proti tomu stojí fakt, že většina zákazníků (tedy těch stávajících) registruje významné snížení rychlosti v odpoledních a večerních hodinách, přičemž kolem půlnoci se vše jako mávnutím zázračným proutkem rozběhne rychlostí, kterou si zákazník platí.


Více k tomuto tématu napsal například Dan Dočekal ve svém článku UPC blokuje P2P sítě ? , zajímavé jsou i postřehy zákazníků v neoficiálním diskuzním fóru.


Je tedy pěkné, že výhledy UPC na finanční výsledek za tento rok rostou směrem k pozitivním číslům, ale vzhledem ke stavu, jakým jejich síť funguje, bych doporučoval mlčet a snažit se o nápravu.


K ČSSD v Ústí míří přeběhlík. Najednou nevadí


Poněkud tendenční titulek, což ale na pravicově orientovaném iDnesu není žádným překvapením. Jeden ze členů politického sdružení Severočeši.cz se označil za nezávislého a přes svou původní orientaci chce vyjednávat s ČSSD o vládě v kraji.


Vidím hned dvě zásadní věci, které na iDnesu samozřejmě nezmíní. Když David Rath přišel se závazkem pro kandidáty ČSSD, ve kterém se měli zavázat, že nepřeběhnou k opozici, ani nebudou v zásadních otázkách hlasovat proti své straně, byl iDnes plný toho, jak je tento požadavek totalitní. Jsem naprosto přesvědčen o správnosti tohoto kroku, neboť milí kandidáti by bez podpory “mateřské strany” s největší pravděpodobností neměli šanci na zvolení. Osobností, které by voliči volili jen na základě jména, je opravdu velmi málo a voliči zpravidla volí stranu a ne konkrétní lidi. Pokud tedy kandidáti využili jako “tahouna” sílu své strany, neměli by se na ni vykašlat ve chvíli, kdy se díky tomu dostanou k moci. Není rozhodně chybou ČSSD, že se jeden ze zvolených rozhodl po svém, jako by zapomněl na to, díky komu byl zvolen. Středočeši.cz si toto měli podchytit podobně, jako to udělala ČSSD.


Druhá věc je, že ODS se zásadně nebránila poslancům typu Melčák či Pohanka, když začali hlasovat s ní. Chyba je samozřejmě hned na několika stranách – například již v samotném pojetí poslaneckého mandátu, kdy není možné vyměnit neposlušného poslance za jiného, který bude hájit zájmy voličů a nikoli jen své vlastní, případně své korupční. Stejně tak, jako v aktuálním případě, je i u parlamentních přeběhlíků chybou ČSSD, že se nijak nejistila a nezavázala své poslance podobně, jako tomu bylo v letošních volbách. Doufejme, že si příště na toto dají pozor! ODS, respektive celá pravice, jen využívá nastalé situace. Je samozřejmě otázkou, jak a proč tato situace vznikla a zda to nemá souvislost s některými skoro až mafiánskými praktikami, jež se projevily například při volbě hlavy státu.


Nevidím ale jediný důvod, proč by se ČSSD měla zachovat jinak, než jak se k přeběhlíkům postavila ODS. Jednou se rozehrála hra v tomto duchu a vytrvávat v takovém okamžiku v pozici slušňáka “ne, my přeběhlíky nebereme,” to by bylo sice krásné, ale zbytečně “slušňácké.” Je to podobné, jako kdybyste se snažili násilníkovi domluvit – tedy nerovnocenné a patrně zbytečné.


Šéf dopravky kritizoval platnost značky Zimní výbava


Na dálnici D1 na Vysočině budou zimní gumy povinné celou zimu


Policie začala na dálnici na Vysočině kontrolovat zimní gumy


Komedie na téma “značka C15a Zimní výbava na D1” pokračovala v uplynulém týdnu dalším dějstvím, které opět ukázalo, jaký Kocourkov máme v naší republice, ale také to, k čemu vlastně máme policii. Připomeňme si jen stručně dosavadní dění. V říjnu ministerstvo dopravy vyhlásilo, že na D1 tato značka nebude a řidiči tak budou moci po tomto tankodromu jezdit i v zimě s letními pneumatikami. Následně přišla zpráva, že značka bude, ale bude osazena dodatkovou tabulkou, upravující její platnost pouze na teploty pod 5C. Pak následoval další zvrat, tentokrát poněkud logičtější – totiž že značka bude zakrytá či pootočená a “aktivovat” se bude pouze tehdy, když to bude vyžadovat situace. Samozřejmě i v případě tohoto řešení byla na místě otázka, zda a jak se řidič dozví, že v daném čase do inkriminovaného úseku může a kdy nesmí vjet.


Nakonec to všechno dopadlo úplně jinak: na dálnici se v období od začátku listopadu do konce dubna bude smět jen se zimními gumami a to bez ohledu na to, zda bude sucho, déšť, sníh, nebo třeba jarní sluníčko a vysoké teploty, při kterých se zimní pneu sjíždějí podstatně rychleji. Vyznačená objízdná trasa přitom vede celou řadou nebezpečných úseků a prudkých stoupání, takže můžeme čekat, že ji kamiony s letními pneumatikami při prvním sněžení úspěšně zablokují.


Ač informace o (snad definitivně poslední) úpravě dopravního značení přišla teprve v tomto týdnu, už ve středu stáli na D1 chlapci “pomáhat a chránit” a obtěžovali řidiče. Kdo nesledoval každý den aktuální a do té doby bouřlivý vývoj situace, měl prostě smůlu – přišel o bodík a také nějaké ty peníze. Inu, Vánoce se blíží a policajti musí také kupovat dárečky. Každopádně tento případ je úplně ukázkovým jevem, dokazujícím, že dopravní policie neexistuje proto, aby působila preventivně a snažila se o snížení nehodovosti na našich cestách, ale jen proto, aby buzerovala řidiče. Ostatně jeden z návrhů na nová policejní auta měl na boku jako heslo “buzerovat a trestat,” což by bylo rozhodně výstižnější, než ta lež, kterou se policie chlubí dnes.


Když už jsem se dostal k těm novým policejním autům, tak jednomu z řidičů se podařilo natočit konvoj nových policejních oktávek, kterak si to hasí po dálnici bez spuštěných majáků rychlostí převyšující 160 km/h. Ano, to je další ukázka arogance mocných: když nejede 200 km/h po dálnici Topolánek, tak tam jezdí 160+ km/h policajti. Snad alespoň měli přezuto na zimní….


Myslím, že mnohem větším nebezpečím, než nepřezutý řidič, jsou právě tito a podobní “namachrovaní blbečci,” kterým je zatěžko obtěžovat se něčím tak nízkým, jako jsou dopravní předpisy. Ostatně Zákon o provozu na pozemních komunikacích je přeci určen pro lůzu, kdežto pro elitu – ať už politickou, nebo policejní – neplatí.


PS: Mimochodem naprosto dokonalý článek-povídku na téma nové dopravní značky napsal D-Fens. Jde o klasické dílko tohoto autora, které se mu opravdu mimořádně povedlo!


PPS: Proti buzerakcím se postavili také někteří řidiči – naposledy v Moravských Budějovicích napadli a zničili místní radar. Pokud by se někdo chtěl rozčilovat nad případným vandalstvím, doplním skutečnost, že radar byl umístěn na železničním přejezdu bez světelné signalizace (tj. rychlost omezená na 30 km/h), přičemž tento přejezd leží na několik let nevyužívané vlečce. Zařízení, měřící rychlost, tedy bylo umístěno naprosto účelově a jeho jediným smyslem byl výběr pokut od řidičů, kteří si dovolili tuto zjevně nepoužívanou trať projet vyšší, než povolenou rychlostí. Vybrané peníze pak plynuly nejen do obecní kasy, ale také do kapsy soukromé firmy, které radar patřil (mluví se o celých 45% z každé pokuty!). Město si tak společně se soukromníkem udělalo z přejezdu docela výtěžný byznys. Více informací, včetně videa z “akce,” najdete ve článku Nespokojení řidiči zničili radar v Moravských Budějovicích. Krumpáčem.


Test Škoda Favorit 135 LS: poslední mohykán


Kdo měl možnost řídit někdy vozidlo Škoda 135/6 L Favorit, ten potvrdí, že je to opravdové hardcore. Přitom řada dobrodruhů (například autor tohoto “testu,” nebo o kousek výše zmíněný D-Fens) má toto přibližovadlo doma, coby “auto na rozmazlování.” Naprosto jim rozumím, protože Favorit byl mým prvním autem a dodnes na něj nemohu zapomenout (v dobrém i zlém 🙂 ). Test byl napsán na přání čtenářů AutoRevue a nese se v uvolněném duchu. Jistě si u jeho čtení nostalgicky zavzpomínají ti, kteří s Favoritem měli někdy něco do činění.


Nová Paka má bezplatnou autobusovou dopravu


Po přečtení této zprávy a shlédnutí reportáže jsem musel uznat, že alespoň v jedné obci není oškubávání občanů na prvním místě. V Nové Pace totiž rozhodnutím obce neplatí poplatky za psy, ani za místní hromadnou dopravu. Ta je sice určena především pro občany v důchodovém věku, nicméně pokud je v minibuse místo, obecní řidička do něj vezme i “normální” lidi. Za absolutní vrchol pak považuji nulovou cenu za odvoz odpadu, kterou místním dala radnice jako dárek za to, že vzorně třídili. Toto je velmi pěkné rozhodnutí, jednoznačně podporující ekologické chování obyvatelstva. Všude jinde státní aparát umí jen trestat – v Nové Pace umí občany také odměnit. Za sebe musím říci, že odpad netřídím a příklad z Nové Paky mě vede k tomu, že třídit ani nebudu. Proč bych měl? Za svoz odpadu platím já i manželka, tak ať si s tím firma za ty peníze udělá sama, co uzná za vhodné.


Paradoxem je, že podobné nápady bych očekával na celostátní úrovni od Strany zelených, kterou mnoho lidí volilo proto, že se měla zaměřovat na ekologii. Jediný výsledek, který jsem dodnes z jejich působení ve vládě zachytil, bylo zatížení některých paliv vyšší daní. Jako bychom si zničené životní prostředí mohli kompenzovat penězi! Stejně tak nesmyslný, neřku-li nechutný, byl návrh Zelených na vratné zálohy u PET lahví. U skleněných lahví nepochybuji o tom, že je lze důkladně vyčistit horkou vodou, louhem, případně dalšími technologiemi, které by PETky nenávratně poškodily. Kdyby se Strana zelených zaměřila stejným směrem, jako vedení Nové Paky, dosáhla by – a věřím tomu, že nejen v mém případě – ekologičtějšího chování obyvatel. Tedy konkrétně: za odvoz odpadků zdarma jsem ochoten tahat k popelnicím čtyři pytle, ale dokud za to budu platit, tak na podobné výmysly zapomeňte!


Ten, kdo přiveze papír do sběrny, ještě zaplatí


Pamatuji si doby, kdy se u naší základní školy objevil oranžový kontejner Sběrných surovin a všichni žáci do něj nosili starý papír. Aby byla motivace větší, dostala třída, která přinesla papíru nejvíce, drobnou odměnu ve formě čokolády. Tehdy nám paní učitelka vysvětlovala, že se sebraný papír zrecykluje a vyrobí se z něj například toaletní papír, nebo výrobky, u kterých není kvalita papíru na prvním místě. O tom, že působení údajně “ekologicky zaměřené” Strany zelených v Parlamentu, je naprosto o něčem jiném, než je ochrana životního prostředí, svědčí i odkazovaná reportáž. V ní se dozvíte, že zatímco ještě nedávno dostal ekologicky smýšlející občan za kilo papíru korunu, dnes by měl za to samé ještě doplácet! Asi i mentálně méně zdatnému čtenáři je jasné, že za těchto okolností nebude nikdo papír do sběru nosit – to by byl patrně ekolog, zralý na odvoz do blázince. Takže zatímco bychom se měli snažit o využití druhotných surovin, tendence jsou zcela opačné: chcete se chovat ekologicky? Tak si za to zaplaťte. Berte tento příklad jako další ukázku toho, jak funguje český stát Absurdistán.


Zlínskému kraji bude i nadále vládnout “duhová koalice”


Další ukázkou neobjektivního a pravicově zaměřeného zpravodajství ve stylu hesla “Koho chleba jíš, toho píseň zpívej,” předvedla média při komentování sestavování vedení krajů. Titulky jako “Komunisté se dostali opět k moci” nebyly výjimkou, přitom jejich poselství bylo zcela jednoznačné a účelové. Už teď jsem zvědavý na to, jak novináři otočí po příštích parlamentních volbách, které (doufám) vyhraje ČSSD a začnou zase kopat do těch druhých…


Každopádně média by si měla uvědomit několik věcí. První: KSČM je legitimní politickou stranou. Odkazy na KSČ sice působí jako dobrý strašák, ale pokud se mělo s předrevolučními komunisty něco dělat, mělo se to udělat hned v letech 1989-1990, nikoli dvacet let poté. Že se tehdy Občanské fórum v čele s Václavem Havlem a Václavem Klausem postavilo k tehdejším vládním představitelům skoro až přátelsky, byla možná chyba, ale ještě větší chybou by bylo “napravovat” ji nyní perzekucí KSČM. V Rumunsku například s minulostí skoncovali tak, že tehdejšího diktátora Nicolae Ceaušescu postavili i s jeho rodinou ke zdi a popravili. Tím se, myslím, naprosto dostatečně vyrovnali s minulostí. U nás jsme si v téže době hráli na samet a jen díky tomu, že se tehdejší komunistická vláda aktivně nebránila silou (ano, Kačenko, silou, jako Martínek! :-D), se povedlo “otočit režim.” Teď se všichni hrozně moc diví, že se tehdejší představitelé režimu v pohodičce užívají důchodů, případně figurují ve významných firmách.


Z uvedených důvodů vidím i senátní snahu o “odstavení” KSČM jako hodně nepovedený vtip a v mnohém mi to připomíná potlačování demokracie před rokem 1989. Je totiž zřejmé, že komunistům nevymírají voliči, jak se obecně čekalo, ale stále častěji se k této straně obrací i mladí lidé, kteří v ní hledají naději, když se zklamali v předchozích vládách ODS a ČSSD. Je zřejmé, že volební základna této strany poroste a toho se ODS bojí, protože zatímco s ČSSD a koaličními stranami se vždy nějak dalo dohodnout na dělbě korýtek, s KSČM u moci by to mohlo být obtížnější.


Můj názor je, že když KSČM získala tak významnou podporu občanů, že v mnoha krajích (včetně našeho Moravskoslezského) může vládnout s ČSSD, měla by jí být dána šance. Máme demokracii, od totalitní vlády KSČ uplynulo skoro dvacet let, takže pokud by komunisté neobstáli, voliči by je v dalších volbách prostě znovu nezvolili. Současná vláda ale považuje občana za nesvéprávné hovádko, neschopné vlastního “dostatečně demokratického” rozhodnutí o osudu svém, svého kraje i země. Proto se snaží rostoucí opozici diskreditovat a úplně nejlépe i zakázat, aby se volební hlasy vrátily domů, mezi osvědčené strany.


Irská opozice chce podat stížnost na Klause. Kvůli “nevhodnému chování”


Když už jsme se dostali k té totalitě, nemohu se nezmínit o svém pocitu ze stále více pučící “evropské totality.” Evropská Unie diktuje čím dál více věcí, počínaje tím, jak má vypadat mrkev, přes různé kvóty, nesmyslně omezující pěstování vína a výrobu cukru, až po to, co smějí říkat čelní představitelé. Naposledy to “schytal” náš prezident Václav Klaus, který si dovolil – no představte si tu drzost – vyjádřit svůj skeptický postoj ke Svazu evropských republik, tedy EU. To asi neměl dělat, protože se z Irska, ale i dalších zemí, začalo ozývat nevraživé vrčení. Klausův názor byl například označen za “absurdní, povrchní a falešný”, jeho vyjádření jako “nemístné” a chování “nevhodné.” Prostě představte si to: hlava suverénního státu pozve na večeři někoho, kdo nesouhlasí s EU a dovolí si s touto osobou veřejně souhlasit! No fuj! Ještě k tomu všemu ani nechce na Pražský Hrad pověsit unijní vlajku!


Můj vzkaz těmto hlasům by zněl asi následovně: vážení a milí, jsme svobodnou, demokratickou zemí (alespoň na papíře) a s jednou totalitou u nás již zkušenosti máme. Ani tehdy jsme ale na Hrad nevěšeli vlajku Sovětského svazu! Nevidím jediný důvod, proč bychom tak měli činit nyní, stejně jako nevidím důvod k tomu, proč by každý občan státu Evropské Unie měl pouze kývat hlavou, jako tupá ovce jen proto, že si to EU přeje. Pokud je v tomto uskupení státu demokracie, musí se počítat s tím, že se objeví i nesouhlasné hlasy a to i na té nejvyšší úrovni.


Bohužel o tom, jak vypadá demokracie v EU, svědčí průběh schvalování Evropské ústavy. Když neprošla v několika státech, vymyslela se “Lisabonská smlouva.” V jedné jediné zemi, kde o jejím osudu mohli demokraticky rozhodnout občané, tento dokument neprošel. Důsledek? Ne, nebude se nic upravovat, aby to lépe vyhovovalo představám o demokracii a společném soužití v uskupení států! Rebelské Irsko se prostě musí přimět k poslušnosti stůj, co stůj, napříč vůli jeho obyvatel! Stejně tak se musí naložit i s Českem, které si dovolilo tento dokument ještě neratifikovat, k čemuž se úspěšně využilo stávající předsednictví EU, které jsme dostali i přes protesty francouzského prezidenta.


Hewlett-Packard přišel o obsah svého prezentačního kamionu


Prezentační Truck HP vykraden!


Předváděcí kamión HP s nejmodernější technikou byl v Praze vykraden


Jak typické! Kamion, prezentující nejnovější produkty firmy Hewlett-Packard, objel bez problémů takřka celou východní Evropu. V Praze ho na chvíli nechali bez dozoru a místní chmatáci ho dokonale vybílili tak, že v něm zůstaly jen věci, které nešlo procpat rozbitým okýnkem. Dál tedy pojede prázdný a předpokládám, že příště se naší zlodějské republice z dálky vyhne. To je zase jednou ostuda, co?


Vzniká registr zákazníků e-shopů nepřebírajících zásilky


Zatím silně amatérsky působí aktivita SODIS, což by měl být registr zákazníků, kteří si nepřebírali zásilky, objednané z internetových obchodů. Kromě toho, že stránky projektu jsou na doméně třetího řádu a provozovatel má e-mail na seznam.cz, je tu také celá řada dalších nedostatků. Například se vůbec nemluví o ochraně zákazníků, jejichž jménem si někdo objedná zboží, které pak dotyčný celkem logicky nepřevezme. Pokud si pak dotyčný něco objedná, může narazit na problém, aniž by za to sám mohl. Stejně tak ani kvalita služeb České pošty nezaručuje, že se objednané zboží dostane k zákazníkovi – mně se například už stalo, že kdybych se na očekávaný balíček sám nezeptal na poště, nikdy bych se o možnosti jeho vyzvednutí nedozvěděl. Samozřejmě lze pochopit snahu o eliminaci lidí, kteří si opakovaně objednávají a následně si to buď rozmyslí, nebo z jakéhokoli jiného důvodu zboží nepřevezmou, protože e-shopu tak zůstávají náklady na poštovné. Chtělo by to udělat profesionálněji – například by zákazník měl být na seznamu až po několika nepřevzatých zásilkách, měl by mít možnost se vyjádřit, nebo požádat o vymazání apod.. V diskuzi se pak objevil vcelku objektivní názor, že za nepřebírání zboží si částečně mohou i sami provozovatelé elektronických obchodů, kteří na webu prezentují dodání například do 24 hodin, ale v reále si zákazník počká i dva týdny. Zákazník pak zboží sežene jinde a objednávku nepřebere. Je tedy otázkou, k čemu vlastně tento registr bude, zda nebude poškozovat zákazníky a jestli ho provozovatelé e-shopů budou využívat.


Muž, který nadával hlídkám Dělnické strany, byl obviněn z rasismu


Skoro se mi ani nechtělo věřit, že tato zpráva pochází z Česka, kde je slovem “rasýsti” titulována pouze většinová společnost. Několikrát jsem si nejen v Týdnovinách povzdechl, že stejné počínání je v případě občana bílé pleti posuzováno jako rasistický útok a naopak, jde-li o snědé spoluobčany, je celá záležitost řešena maximálně tak domluvou. V Litvínově se, zdá se, blýská na lepší časy – za slovní útoky a urážky členů Dělnické strany (=z větší části skinheads) byl tentokrát obviněn Cikán. Jsem skutečně velice zvědavý na to, jak nakonec celá kauza dopadne, stejně tak i na to, jak dopadne akce této strany, naplánovaná na pondělí 17.11..


Kaspersky Antivirus zadarmo: AVZ Antiviral Toolkit


Na závěr jeden užitečný prográmek. Pokud nemáte na svém počítači antivir, můžete vyzkoušet AVZ. Jeho velkou výhodou, kromě toho, že je poskytován zdarma, je jádro, postavené na (dle mého názoru) nejlepším antivirovém programu Kaspersky. Kromě klasického skenu nabízí i celou řadu nástrojů, které ocení především profesionálové.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *