Výzkum: Polovina doktorů v USA “léčí” své pacienty placebo efektem


Sice se jedná o Spojené státy, ale jak jsem naznačoval v předchozích Týdnovinách , kde jsem rozebíral farmaceutickou lobby a lékařskou korupci, vyplývá z těchto a podobných zpráv jediné: pokud si myslíte, že lékaři volí léčbu tak, aby byla co nejoptimálnější pro pacienta, můžete se hluboce mýlit. Ostatně i případy “zatlučených” lékařských pochybení, na jejichž konci byla pacientova smrt a přesto nedošlo k potrestání viníka, jsou ukázkou toho, že ne náhodou se lékařům přezdívá “bílá mafie.” Samozřejmě čest výjimkám!


Co takhle kurz sebeovládání pane premiére?


Video s Topolánkem, který praštil fotografa, je i na BBC


Napadení reportéra Blesku předsedou vlády Mirkem Topolánkem jsem se věnoval i já ve článku Kterak král všech hulvátů Topolánek udělal mezinárodní ostudu , pod kterým se rozjela bouřlivá diskuze. O incidentu informovala prakticky všechna média, včetně zahraničních. K celé události bych se dnes vrátil již jen krátkým konstatováním, že vidlácké chování Mirka Topolánka pouze ukazuje, že naše republika má ve svém čele opravdového burana.


Pozornost médií přitahuje celá řada veřejně činných osob. Například Karel Gott nemá v tomto směru prakticky žádný problém, protože s médii komunikuje, chová se k nim vstřícně a je džentlmenem, což se o premiérovi říci nedá ani náhodou. Vzhledem k reakcím pod odkazovaným článkem ale soudím, že Česko má skutečně vládu a premiéra, jaké si zaslouží.


Drsné trapasy ve zpravodajství českých a slovenských TV zpravodajství


Že televizní zpravodajství může přinést i nečekanou legraci, to ukazuje sestřih těch nejlepších “seků” z našich zpravodajských vod. Kromě “profláknuté” Světlany Zárubové, kterou totálně odrovnal festival česneku, mně osobně nejvíce pobavila scénka, kdy při zprávách na ČT zapomněli rozsvítit ve studiu. Moderátor se ale nenechal vyvést z míry a četl přehled událostí i ve tmě :). Ostatně podívejte se sami – myslím, že se pobavíte!


Za svou největší chybu považuji zdvižený prostředníček, říká premiér


Zdá se, že se iDnes zaměřil na propagaci ODS – soudě dle toho, že v uplynulém týdnu přinesl rozhovory například s Mirkem Topolánkem, nebo Tomášem Julínkem. V rozhovoru s předsedou vlády došlo i na neslušné gesto, které Topolánek předvedl v Parlamentu – totiž zdvižený prostředníček. Ačkoli tehdy toto chování vysvětlil jako signál ministru financí Kalouskovi, který měl znamenat “jsi jednička” a dnes mluví o “prstokladu,” nestírá to pachuť primitivního chování, hodného maximálně tak nezralého pubescenta. O Topolánkových myšlenkových pochodech svědčí i věta, kterou se vrátil k incidentu s fotografem – totiž že reportér “může být rád, že z toho vyvázl tak lehko.” Kdyby volby vyhrával ten, kdo vede nejvíce siláckých řečí a chová se jako poslední dlaždič (omluva všem slušným dlaždičům, které přirovnání k Topolánkovi právem uráží), byl by Topolánek zcela nespornou jedničkou. V názoru na něj se shoduji s ex-ministrem a současným středočeským hejtmanem Davidem Rathem, který premiéra označil jako krále všech hulvátů a hlavu mafie.


Lupič přepadl trafiku, prodavač ho postřelil


Moc dobrá zpráva! Alespoň někdo ukázal zlodějům, kteří si chodí pro peníze jako do samoobsluhy, že se nedá! Bohužel v tomto smutném státě to opět dopadne tak, že milý trafikant bude vyšetřován, zda byla jeho sebeobrana v rámci jakýchsi mezí. Možná by nebylo marné inspirovat se v tomto směru Spojenými státy, kde občané mohou bránit své obydlí a majetek i se zbraní v ruce. Přeci jen pokud se někdo dá na cestu zločinu, měl by automaticky počítat s tím, že narazí na odpor. Bohužel, náš právní systém je v tomto směru poněkud postavený na hlavu a nahrává lumpům, kdežto slušný člověk aby se bál bránit sebe a svůj majetek.


Mešity v Německu? Tak my chceme kostely v Turecku


Je skutečně fascinující, jak se některé menšiny v Evropě perou za svá práva, aniž by ale stejná práva měli “cizinci” v jejich rodných zemích. Turkům postavili na jejich přání v Německu mešitu. Ministr pro integraci Severního Porýní-Vestfálska pak přišel se zajímavým požadavkem: totiž aby Turci ve své zemi na oplátku stavěli křesťanské kostely. Jsem skutečně moc zvědavý, jak ti, kteří sami pro sebe žádají o toleranci a možnost projevu své víry, zareagují na naprosto rovnocenné přání! Obávám se, že to bude stejné “sci-fi,” jako bychom chtěli po cikánské menšině, aby za peníze, jež dostává formou dávek od státu (tedy od nás všech), pracovala.


Nemocniční arogance. Češi ani nic jiného nečekají


Tento článek je typickou ukázkou jednostranného pohledu, založeného na základě zážitku jedné paní v jedné konkrétní nemocnici na jednom oddělení. Bohužel v naší zemi je zvykem si stěžovat, ale když je vše v pořádku a funguje, najde se jen málokdo, kdo by přispěl s pochvalou. Samozřejmě chápu rozčarování oné pacientky nad stavem středního zdravotnického personálu na daném oddělení, leč snaha o veřejnou publicitu mi připadá trochu nespravedlivá. Ač se jedná o dosti špatně placenou práci a všechna větší zdravotnická zařízení shánějí sestry, dělají sestry svou práci zpravidla dobře. Ostatně vzhledem k platovému ohodnocení si dovolím tvrdit, že většina z nich ji dělá z lásky a leckdy se setkávám s tím, že je to opravdu vidět. Bohužel, díky již zmíněnému nedostatku personálu, se opravdu může stát, že sestřička po pěti dvanáctihodiných směnách (s jednou takovou jsem mluvil minulý týden) prostě už nebude mít sílu na úsměv ve tváři, nebude z ní čišet optimismus, nebo že dokonce udělá chybu. Takový je stav našeho zdravotnictví skoro dvacet let po revoluci. Kdyby byl střední zdravotnický personál lépe platově ohodnocen, bylo by více zájemkyň o tuto práci, tím pádem by bylo možné zkrátit směny a sestry by pak chodily do práce odpočaté. Věřím, že toto je jediná cesta, jak předejít podobným zážitkům, se kterými se Týdnu svěřila pacientka.


Ve volbách do Sněmovny by nyní ČSSD ostatní převálcovala


Průzkum: Předčasné volby by vyhrála ČSSD ziskem 40 procent


Alespoň pro mne (a očividně i pro skoro polovinu republiky) dobrá zpráva: kdyby se teď konaly volby do Parlamentu, vyhrála by ČSSD se 40%. Druhá je ODS se 26,5% a třetí KSČM se 14,5%. ČSSD dává s KSČM dohromady 54,5% hlasů, což by jí zajistilo většinu hlasů (pokud by se tedy mafie nepostarala o přeběhnutí některých poslanců, jako v tomto volebním období). Velice doufám, že toto rozložení sil vydrží až do příštích voleb a my budeme moci konečně zamávat této opravdu silně nepovedené vládě a brzy i jejímu čestnému předsedovi a “nadstranickému” prolhanému prezidentovi.


Vítr v Beskydech dosáhl rychlosti orkánu, u Ostravy zavřel dálnici


Tunel na D47 v Klimkovicích je kvůli výpadku elektřiny uzavřen


Na závěr něco z našeho regionu: dálnice D47 (budoucí pokračování D1 od Brna) je dílem firmy ODS-DSO, tedy té, které spadl ve Studénce 8. srpna most do kolejiště. Jak tato firma staví, to ukazují nejen neuvěřitelné hrboly, jež se objevily krátce po uvedení do provozu, ale i tunel u obce Klimkovice. Jeho uzavření je takřka místním koloritem – zpravidla stačí, aby poněkud více zapršelo a v lepším případě je rychlost v tunelu snížena na 60 km/h, v horším je pak tunel – a tím pádem i několik kilometrů této komunikace – uzavřen. Naposledy při silném větru došlo k výpadku napájení, což je poněkud zvláštní, když v dnešní době již existují dieselové agregáty, které by měly být u takové stavby samozřejmostí. Že by se šetřilo na nesprávných místech?


Co je na věčném uzavírání D47ky nejlepší, je systém, jakým jsou řidiči informováni a také skutečnost, že díky takto udělané uzavírce neexistuje objízdná trasa. Proměnlivá značka “zákaz vjezdu” je totiž umístěna teprve na nájezdu k dálnici a řidič se tak o nemožnosti vjet na dálnici dozví pozdě. Pak má dvě možnosti: značku porušit a otočit se až za ní, nebo se otočit před ní a tím porušit zákaz vyplývající s plné čáry na vozovce. Navíc pokud jedete směrem od Bílovce a Bravantic, není následně šance, jak z celé situace vybruslit: dálnice je uzavřená a směrem na Klimkovice je po dvou kilometrech zákaz vjezdu bez jakékoli značené objížďky. Pokud by řidič nechtěl porušit předpisy, nezbylo by mu nic jiného, než se otočit a jet zpátky. Opravdu inteligentně vymyšlené, co říkáte?


Sám jsem se jednou do této situace dostal a nakonec jsem ji vyřešil tak, že jsem pustil před sebe všechna auta, co jela za mnou a následně jsme hromadně projeli zákazem vjezdu. Paradoxní přitom je, že asi kilometr za zákazovou značkou – v Klimkovicích – je semafor, řídící dopravu kolem uzavřeného můstku. Opravdu by mě zajímalo, pro koho, kromě místních, tam ten semafor je.


Zajímavou kuriozitou jsou i informační cedule, tolik propagované ministerstvem dopravy, které buď nefungují a zobrazují nesmysly: například “promítají” současně všechny značky, co umí, nebo ukazují zastaralé informace, jako v případě, kdy ještě v 15 hodin ohlašovaly nehodu, k níž došlo před šestou ranní a jejíž následky byly odstraněny již v průběhu dopoledne.


ODS-DSO má očividně nadstandardně dobré vztahy s krajem, když i po takto zfušovaných dílech dostává další zakázky – naposledy na dostavění mostu přes železniční trať ve Studénce. Doufám, že po krajských volbách dojde ke změně a ČSSD ve spolupráci s KSČM začne dávat zakázky solidnější firmě.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *