Moje dlouholetá kamarádka mi dnes dala adresu blogu, který připravuje se svým přítelem. Zareagoval jsem na její zamyšlení nad demokracií v naší zemi a Evropské Unii a dovolím si tento text publikovat v mírně upravené podobě i zde, jako téma k polemice.



Zřízení, které tady máme, rozhodně není demokracií. Naopak: mám dojem, že se čím dál, tím více vracíme zpět do minulosti, k obtloustlým soudruhům, vozícím si ctěné pozadí v Tatrách 613 a kašlajícím na lidi. Za socialismu tito soudruzi také nejlépe (tj. lépe, než lid) věděli, s kým se máme kamarádit (SSSR vs. USA – SSSR byli alespoň Slované), s kým máme být v paktu (Varšavská smlouva vs. NATO) a s kým máme ekonomicky spolupracovat (RVHP vs. EU). Stejně tak věděli, která vojska mají operovat na našem území (ruská vs. americká), samozřejmě jen v našem nejlepším zájmu.

Ono lezení do zadku USA, například s radarem, kdy je nám, “obyčejným lidem,” neustále omíláno, jak MY budeme ve větším bezpečí a jak nás “velký bratr” Spojené Státy ochrání, je dokonalou ukázkou dnešní politické lži. Stačí se podívat na Gruzii: co Gruzíncům zničili Rusové jako první? Ano, radar. Je to logické, protože radar je primárním strategickým vojenským cílem. Bez jeho zničení je efektivita jakéhokoli dalšího boje výrazně nižší a náklady na útoky samozřejmě rostou…. Co udělaly USA pro Gruzii? Jak jí pomohly? Prezident Bush pronesl pár komentářů na úrovni “strašidelného maňáskovového divadla,” ale do jakéhokoli konfliktu s Ruskem USA prostě nepůjdou. Prý mají vojáky jinde a není čas, nebo co… Nejdrsnější, na co útočník-Rusko narazilo, bylo strašení tím, jak se jeho vztahy s USA zhorší. No, z toho se určitě Putin s Medveděvem složili strachy…. Iluze o tom, jak asi USA pomohou u nás, až nám nějaká arabská země zasáhne radar raketou, se tedy velice rychle rozplývá. Minimálně tento případ je ukázkou toho, jak vypadá pomoc USA v praxi. Ano, Američané poslali nějaké balíky s humanitární pomocí, ale to umíme v Česku také.

Takže jak dlouho se necháme krmit pohádkami o tom, že radar je tím největším dobrem, jaké mohlo Česko potkat? Jak dlouho si vláda bude z lidí dělat vyslovenou srandu a kašlat na ně tak z vysoka, jako pacient s tuberkulózou?
Kdepak! Demokracie a Česko jsou v dnešní době již antonymy a bohužel, v žádné politické straně nevidím byť jen naději na to, že se stávající stav zlepší.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *