Předestírám, že si nedělám iluze o tom, jakým způsobem sledovala policie občany této země za vlády ČSSD. Úniky odposlechů byly skoro stejně samozřejmé, jako každodenní východ slunce. Někoho možná zaujalo, kdo všechno je také sledován a odposloucháván, krajní pak možná napadla jistá podobnost s komunistickou StB.

Vláda se změnila, po dlouhé, ale dobře placené pauze i sestavila, je modrá, pravicová a podle svých proklamací jiná, než ta předchozí. I mně přijde jiná – ač se sice deklaruje, jako pravicová, její touha po pošlapávání silně zavání srpem a kladivem (dnes hvězdičkami a červeno-bílými pruhy).

Dokonalou ukázkou toho, jak chce stát skrze policii špehovat své občany, je výběrové řízení na Systém pro monitoring internetu. Jako zástěrka je uvedeno, že systém má sloužit v boji proti korupci a hospodářské kriminalitě. Věřím, že zadavatel není tak naivní, aby tvrdil, že špehovací systém dokáže rozpoznat a zachytit pouze data, obsahující například korupční nabídku. Nebo že by si vážně na ministerstvu mysleli, že se nabídky a žádosti úplatků posílají mailem (k tomu ještě nešifrovaným)?

Bohužel, trend sledovat občany kdekoli a kdykoli můžeme pozorovat nejen u nás, ale i v jiných zemích. Typickou ukázkou jsou USA, které své špiclování skrývají pod hlavičku boje proti terorismu. Jedním z prvních náznaků byl koncem roku 2001 systém Carnivore, instalovaný k poskytovatelům internetového připojení, který je schopen sledovat komunikaci prakticky jakéhokoli uživatele.. Ve stopách jim jako věrný nohsled jde Velká Británie, kde se dokonce mluví o dálkovém sledování přestupků řidičů a jejich okamžitém sankcionování (např. stržením peněz z účtu majitele vozidla po překročení povolené rychlosti).

V naší zemi, pod vládou ODS, míříme evidentně stejným směrem – totiž ke ztrátě osobních svobod a co možná největší kontrole všeho, co občané dělají. Zmíněné výběrové řízení dokladuje, co se chystá. A argument, že “slušnému člověku, který nedělá nic špatného, nemusí přeci šmírování vadit,” připisovaný původně levicovým politikům, opravdu neberu. I když nic špatného nedělám, špehování mi silně vadí. Co s tím? Odstěhovat se? Ale kam? Snad jedině na Měsíc….

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *