Již jsem se zmiňoval, že ČSSD na jednom ze svých plakátů, kterými se prezentuje v kampani pro komunální volby, slibuje více policistů v ulicích. Také jsem podotknul, že tento slib se dal vyřešit už dávno – a to i díky ČSSD, která se spolu s ODS podílí na vládě na magistrátu a na místních úřadech. Stačilo by relativně málo: vyhnat stávající policisty z kanceláří a postavit je do ulic. Ostatně když se podíváte na fotky z Londýna, tak skoro na každé páté narazíte na “bobíka” – tedy ekvivalent našeho strážníka městské policie. Nesedí v kanceláři, ale postává na ulici a dohlíží na pořádek. Nemělo to původně být takhle i u nás?

Jasně si vzpomínám na to, že když vznikala městská policie, bylo slibováno, že se bude jednat o složku, která by měla být blíže nám – občanům a měla by pomáhat v každodenních situacích. Následné změny legislativy a práv městských strážníků bohužel tyto složky odklonily od původního záměru a většina měšťáků se tak proměnila v rozdávače lístečků za špatné parkování a nasazovače botiček. Poslední legislativní reformy pak udělily strážníkům další úkol: měření rychlosti a právo zastavovat auta, jejichž řidiči překročí limit. Z původně celkem sympatické obdoby “bobíků” se tak stala klasická represivní složka, odpovídající buzer-Policii ČR.

Stávající ministr vnitra nepodpořené vlády Ivan Langer minulý týden nejprve přispěchal s neověřenou informací o odposleších (tuto informaci vyvrátila nejvyšší státní zástupkyně paní Vesecká) a následně oznámil, že získal od tajných služeb informace o chystaném teroristickém útoku. Snažme se zatím věřit alespoň tomu, že Langer nemá tuto informaci ze stejně důvěryhodného zdroje, jako tu s odposlechy a věřme faktu, že se naše hlavní město nachází v ohrožení nekalými živly z arabského světa. Kromě toho, že situace využilo hned několik vtipálků, kteří oznámením bomby zastavili na půl hodiny metro a v noci vyklidili hotel, má daný stav jednu velkou výhodu: konečně opravdu vidím policajty a strážníky, kterak dohlíží na veřejný pořádek. Tedy teprve díky hrozbě teroristických útoků naše policie konečně dělá to, co má dělat normálně! A musím říci, že snad poprvé se v Praze cítím skutečně bezpečně: na Hlavním nádraží není skoro žádný bezdomovec, drogový dealer (a že jich tam předtím bylo!!), v metru také občas jede v soupravě hlídka “empíků,” ba dokonce i na Jižním městě, kam se policisté patrně báli chodit, jsem potkal po desáté večer hlídku. Takže děkuji ministru Langerovi, bez ohledu na to, jak věrohodná je jím vypuštěná zpráva, za to že se v našem hlavním městě konečně (alespoň na nějaký ten den, než odvolají riziko) cítím v bezpečí. Nebylo by marné, kdyby tento stav zůstal už navždy – klidně i s tím rizikem.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *