Jak si asi každý všiml, platí od 1. července nový Silniční zákon (411/2005). Sám o sobě v některých bodech není špatný – například utíná nekonečné diskuze o tom, jak se má “blikat” před kruhovým objezdem (v každé autoškole to učili jinak). Jako negativum ale vidím zvýšení represe vůči řidičům. Přeci jen je rozdíl mezi zkušeným šoférem jedoucím v obci 55 km/h a “kloboučníkem,” který jednou za rok vytáhne svou Škodu 120 a je natolik vystresován řízením, že zapomíná na blinkry ohrožuje všechny kolem sebe, ačkoli jede třeba o 10 km/h pomaleji. Ale o tom tady psát nechci.

Začnu otázkou: co nebo kdo je to policista? Policista je v první řadě, stejně jako my, člověk-občan. V rámci svého povolání má zákonem dané určité pravomoci: například může požadovat doklady totožnosti, zadržet a předvádět podezřelé apod.. Tyto pravomoci ale našim policistům leckdy nestačí. Někdy si honí své pochroumané ego machrováním a buzerací, jindy nám “obyčejným lidem” dokazují svou moc například bezdůvodně rychlou jízdou po městě. Nelze nic namítat, pokud policisté jedou rychleji, než se smí, k nějakému naléhavému případu, kde je nebezpečí prodlení. Je známo, že naše policie jezdí rychleji na oběd, než k ukradenému autu. Protože rychleji jedoucí vozidlo je potenciálně více nebezpečné, jsou policejní auta vybavena modrými majáky a sirénami. Jejich použití je dáno zákonem a souvisejícími předpisy, aby si kdekdo nehoukal, jak se mu zamane (i když se tak samozřejmě děje zejména u sanitek soukromých firem).

Policajtům ale patrně nestačí ani toto. Naprosto dokonalou ukázkou policejní arogance a snahy o další povýšenost, je demagogické tvrzení šéfa dopravní policie Zdeňka Bambase, který deníku Právo řekl, že policejní vozy smí překračovat povolenou rychlost i bez zapnutého majáku a jejich řidiči mohou například i telefonovat za jízdy (viz Novinky.cz). Přijde vám to zvláštní a ptáte se, jak je to možné? Bambas to zdůvodňuje slovy “Policie nemá právo překračovat žádné paragrafy, má ale ze zákona úlevy.” Opravdu by mě moc zajímal zákon, který říká něco takového a který například specifikuje, že policajti mohou jezdit po městě 100 km/h bez majáků. Bohužel je jasné, že ačkoli jsou slova mistra Bambase totálním nesmyslem bez jakéhokoli právního podkladu, v praxi se toto děje dnes a denně. Kdyby byl takto právně nevzdělaný řadový “dopravák,” ještě bych to dokázal pochopit: ačkoli policisté by měli znát zákony dokonale, už jsem si zvykl, že jejich právní povědomí občas plave na vodě. Že ale něco takového vypustí z úst vedoucí pracovník, to je do nebe volající! Je jisté, že i kdyby mistra Bambase někdo poučil o zákonech a tento poučení pochopil (což by byl pro tohoto policajta patrně mistrovský výkon), praxe bude nadále taková, jaká je. Prostě policajt nedostane pokutu, ani mu neseberou bodíky i kdyby po ulicích lítal se stíhačkou rychlostí Mach 2.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *