Zkusil jsem si vzít případ svobodného člověka, který vydělává 15 000 Kč hrubého (nemajícího žádné odpočty) a podívat se na to, jak by dopadl v případě, že by ODS vyhrála volby. ODS totiž proklamuje, že její daň pomůže všem, zejména pak slabším příjmovým skupinám (její billboardy směřují na dělníky, zdravotní sestry apod.).

Premisa první: v současném systému stojí zaměstnanec, který dostává 15 000 Kč hrubého svého zaměstnavatele 20 250 Kč. Část odvodů totiž platí zaměstnavatel a zaměstnanec je na pásce nevidí, což je špatně! Kalkulačka ODS bere tuto částku a z ní pak dále vychází.

Aktuální stav za ČSSD

Pro výpočet aktuální čisté mzdy jsem využil kalkulátor na Aktuálně.cz, neboť tento nezapočítává, na rozdíl od kalkulačky ODS, daň z přidané hodnoty, kterou je pro další účely zbytečné počítat, neb nás bude zajímat jen to, co dostaneme “na ruku”.

Výsledek: Za stávajícího stavu dostane zaměstnanec na ruku 11 924 Kč

Stávající situace zaměstnance, který bere 15 000 hrubého
Stávající situace zaměstnance, který bere 15 000 hrubého. Jak vidíte, zaměstnavatele celkem přijde na 20 250 Kč

Hypotetický stav za ODS

Opět jsem vynechal odpočítávání daně z přidané hodnoty. K výpočtu jsem použil daňovou kalkulačku ODS.

Zadáme-li plat 15 000 Kč hrubého za stávajícího systému, následuje v kalkulačce výpočet. V něm je celkem správně napsáno, že celkový skutečný hrubý příjem (tj. včetně toho, co dnes platí zaměstnavatel) je 20 250 Kč, jak jsme si řekli výše. Souhlasím i s ideou ODS, že tento příjem by měl být k vidění na pásce, aby některé odvody nebyly “schované,” jak je tomu nyní, ačkoli je zaměstnavatel musí platit.

V čem ale vidím zásadní problém: následující kroky kalkulačky (body B a C) tento příjem zvyšují o “státem zaručený příjem.” V našem případě o 2 963 Kč na 23 213 Kč, který se pak stává základem pro daň.

Státem zaručený příjem by měl údajně vyplácet stát, což ale nese celou řadu otázek, jako jsou změna legislativy, způsob zasílání této částky zaměstnanci atd.. Nevylučoval bych ani variantu, že nakonec neprojdou potřebné zákony a ona částka spadne (buď dočasně, než to stát proplatí, nebo trvale) na bedra zaměstnavatelů.

Výsledek: Podle ODS by měl zaměstnanec dostat na ruku 13 928 Kč.

Situace zaměstnance s 15 000 hrubého podle kalkulačky ODS
Situace zaměstnance s 15 000 hrubého podle kalkulačky ODS. Všimněte si ale důležité věci: celkem takový zaměstnanec přijde zaměstnavatele a stát (a tedy částečně nás všechny) na 23 213 Kč místo stávajících 20 250 Kč. Proč? Protože logika ODS…

A teď v čem je vtip

Zatímco v kalkulačce, mapující stávající stav, ODS počítá s náklady zaměstnavatele 20 250 Kč, ve svých dalších výpočtech podle ODS počítá s tím, že za zaměstnance se zaplatí 23 213 Kč

Náklady na zaměstnance tedy výrazně vzrostou – v našem případě o již zmíněnou částku 2 963 Kč. Z globálního pohledu je lhostejné, zda ty náklady platí stát, nebo zaměstnavatel. Rozdíl je jen v tom, že zatímco v případě zvýšení platu za současného stavu by náklady nesl zaměstnavatel, podle ODS bychom si vzájemně měli přispívat na výplaty ostatních my všichni, což mi připadá padlé na hlavu.

Proto pak samozřejmě můžeme odvést vyšší daň, vyšší zdravotní pojištění a přesto se dostat na vyšší cílovou částku, kterou dostane zaměstnanec.

Pokud si tyto náklady spočítáme tak, jak bychom je danili ve stávajícím systému, pak se při sazbě 23 213 Kč, dostaneme se na částku 17 195 Kč hrubého a 13 483 Kč čistého!!

Račte se, prosím, podívat zde na stav 17 195 Kč hrubého. Zaměstnavatel zaplatí 23 214 Kč a dostaneme se na zajímavé částky, včetně výše uvedené….

A tady pohled na to, jak by vypadala výplata zaměstnance, pokud by se zaměstnavatel rozhodl platit za něj celkem 23 214 Kč
A tady pohled na to, jak by vypadala výplata zaměstnance, pokud by se zaměstnavatel rozhodl platit za něj celkem 23 214 Kč. Jak vidíte, rozdíl proti současnosti nedělá ani 500 Kč….

Výsledek

Pokud zaměstnavatel zaplatí za zaměstnance celkem 23 213 Kč měsíčně, pak zaměstnanec za současného stavu dostane na ruku 13 483 Kč čistého, kdežto za ODS by dostal 13 928 Kč – rozdíl činí 445 Kč. ODS, kde jsou ty desetitisíce ročně pro sestry a dělníky? Já se dokážu dostat maximálně na 5 000 Kč.

Závěr

Dále mě zaujala skutečnost, že stát by zaměstnanci měl přihodit ke mzdě oněch 2 963 Kč a následně by mu zase strhnul jako daň 3 482 Kč. Připadá mi to silně nelogické a nemohu se nezeptat, proč se to dělá tak složitě? Navíc “zisk” státu na takovém zaměstnanci znatelně poklesne a logicky tak do rozpočtu přijde méně peněz.

Pokud jste v mém postupu nalezli chybu, prosím o její popis v diskuzi. Budu rád, když zjistím, že se mýlím. Mám ale dojem, že ona slavná kalkulačka ODS je podvod….

Pro rýpaly doporučuji článek Jiří Chyla: Progresivní rovná daň na Neviditelném psovi. Paradoxně jsem ho objevil později, než jsem napsal dnešní zamyšlení – jinak by tady asi byl jen link.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *