Podobně, jako po nástupu “nemoci šílených krav” klesla cena hovězího masa, padá nyní díky hrozbě ptačí chřipky i cena drůbežího. Z hlediska ekonomického vystačíme s absolutními základy ekonomie – konkrétně s křivkami nabídky a poptávky. Je celkem logické, že pokud je jakákoli komodita (v tomto případě maso) nějakým způsobem ohrožena (zde nemocí), pak zájem spotřebitelů o ní klesá. Chce-li prodejce (dodavatel, distributor) alespoň částečně eliminovat odliv zákazníků, nezbude mu, než jít dolů s cenou. Přeci jen i potenciálně nebezpečnou komoditu prostě nemůže prodávat za cenu té zcela bezpečné.

Čili výsledkem ptačí chřipky je celkem logický pokles cen drůbežího masa a produktů z něj vyrobených. Co je na tom ale zajímavé, že snížením ceny na aktuální situaci reagovali jen distributoři ze zahraničí. Ti naši o něčem takovém nechtějí ani slyšet – nejraději by prodávali za stále stejné ceny. Nyní jsou “překvapeni,” že se do supermarketů a dalších obchodů “cpe” zahraniční konkurence, která již ceny snížila.

Překvapení je to pro ně veliké – asi proto, že si ještě nezvykli na to, že tady není komunistický socialismus, ale trh s konkurenčním prostředím. Velice paradoxně pak působí krok ministra zemědělství Mládka (ne, není to Ivan :)) ), který se snaží přesvědčit spotřebitele, aby kupovali dražší, ale české výrobky.

Že máme ve vládě hodně neschopných ministrů, na to už jsem si zvykl během doby, kdy byla u kormidla ODS. ČSSD v tomto směru na většině postů neudělala výjimku, takže na zemědělství sedí Mládek, který podle iDnesu k tématu dovozu levného drůbežího masa říká: “Český průmysl je kvůli tomu ohrožen, protože nedostává za své kvalitní produkty adekvátně zaplaceno.” Já nevím, ale pokud je na tom český průmysl tak špatně, že je dokonce ohrožen, tak ať to tady zabalí! Zahraniční distributoři jistě zvládnou zásobovat náš trh dostatečně.

Mládek dokonce uspořádal akci, kde se cpal (samozřejmě českým) kuřetem. Smyslem této akce, tedy kromě toho, že se soudruh ministr za naše peníze (případně peníze nějakých drůbežích lobistů) najedl, mělo být toto: “Hlavním důvodem je přesvědčit český národ, aby dal přednost kvalitě před cenou a nakupoval české drůbeží výrobky.”

Zaráží mě ta formulace, že bychom měli dát přednost kvalitě před cenou. Nemohu se nezeptat: oč méně kvalitní je například maso německého kuřete, proti kuřeti českému? A stejně tak se nemohu nezeptat: nastavuje-li většina sousedů (byť díky ptačí chřipce) nízké ceny, proč bych měl já, coby spotřebitel platit vyšší cenu českému distributorovi jen za to, že je český? Jsem, myslím, do jisté míry hodně vlastenecky zaměřený člověk, ale aby mi někdo – tím spíše ministr – nutil, že bych měl žrát předražené, ale české, tak to opravdu ne-e. Sice nekoukám na ceny (ani nevím, kolik stojí kuřecí řízek, ač ho s Drahou kupujeme často – prostě nemám potřebu to sledovat), ale když vedle sebe budou ležet dvě úplně stejná balení, stejného masa, přičemž jedno bude z Německa a bude stát o 30% méně a druhé bude z Česka a bude dražší, už jen z principu sáhnu po tom německém.

Tento článek vznikl jako reakce na článek Nebojte se chřipky, řekl Mládek a kousl do stehna (kupodivu nekousl do vlastního, čemuž bych se při jeho logice uvažování ani nedivil).

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *